Suriname zakt op landenlijst van vrijheden

14

PARAMARIBO, 25 jan – Suriname is gezakt op de landenlijst van het in Washington gevestigde Freedom House, een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie die zich toelegt op grotere vrijheid in de wereld. Hoewel Suriname goed scoort met vrijheid van meningsuiting en sociale rechten, zijn er nog te veel minnetjes. De staat van het rechtssysteem wordt danig onder vuur genomen.

De rechtspraak wordt als uitermate zwak bestempeld en gevoelig voor politieke beinvloeding. Door het gebrek aan rechters is er een enorme achterstand. Met name drugszaken trekken een zware wissel op de capaciteit van zowel justitie als het gevangeniswezen. “De politie maakt zich schuldig aan mishandeling van gevangenen, vooral tijdens de periode van arrest”, stelt Freedom House.

Ook cipiers gaan vaker hun boekje te buiten in de overbevolkte gevangenissen. Wat de burgerrechten betreft, wordt opgemerkt dat Inheemsen en Marrons niet kunnen terugvallen op speciale beschermende wetgeving. “Dit heeft tot gevolg dat de Inheemsen die merendeels leven buiten de stedelijke gebieden, slechts marginaal betrokken worden bij besluitvorming rond hun leefgebied en natuurlijke hulpbronnen.” Hetzelfde gaat op voor de Marrons.


14 REACTIES

 1. Suriname moet zeker meer zijn aandacht gaan besteden aan deze punten. wat is bijvoorbeeld gebeurt met het geld dat ze voor de ramp hadden ingezameld? weet iemand toevallig iets van???


  Maak melding

 2. Wij hebben er een handje van om al te graag onze handen te laten wapperen. Je maakt mee dat potentiele verdachten niet proportioneel worden behandeld/mishandeld. het vergrijp staat veelal niet in verhouding tot de maatregel. Men dient te onthouden dat men twwemaal burger is en slechts eenmaal ambtenaar!
  Menre ju owru dei, want dan is het niet zo erg als je je boekje niet te buiten bent gegaan.


  Maak melding

 3. mishandeling van arrestanten dat is toch bekent , de sur politie slaat er op los bij verhoor . en als ze voor de rechter staan dan zeggen ze nee het is niet waar want dan hebben ze geen ballen tussen hun benen om te zeggen ja meneer edelachtbare ik heb hem mishandeld tijdens het verhoor.


  Maak melding

 4. Deze informatie was reeds jaren bekend bij het grote publiek. Er lopen mensen in Suriname rond die academisch geschoold zijn in de rechtswetenschappen in Nederland en in Suriname,deze mensen hebben de opleiding tot rechter afgerond, maar door politieke spelletjes worden deze personen niet benoemd tot rechter,omdat ze symphatiseerden met Wijdenbosch en Bouterse.


  Maak melding

 5. Deze daling verbaast me niets. Hoe zit het met de arrestatie van de daders van de zwerversmoorde? Rijkelui’s zoontjes zitten hier achter.

  Hoe zit het met de veroordeling van Sardjoe zijn zoon die in het wilde weg schoot terwijl hij dronken was en op een haar na een onschuldige autobestuurder miste?

  Hoe zit het met Balesar zijn aanklacht en veroordeling?

  Hoe zit met Gilds zijn zogenaamde procesvoering? Zijn advocaat omzeilt de boel met de inadequate wetgeving van het land.

  Hoe zit het met de grondrechten van de binnenlandbewoners?

  Hoe zit het met de cipiers die een gevangene hebben doodgeslagen? Op een na zijn ze allemaal in vrijheid gesteld.

  Hoe zit het met al die sex-offenders die er met heel lichte straffen ervanaf komen of vrij worden gesproken?
  Een schoolhoofd die 23 jongens misbruikt en slechts 4 jaren krijgt hiervoor met aftrek?

  Selah!


  Maak melding

 6. Suriname is er niet democratischer op geworden sinds het terugtreden van Bouta dat is duidelijk nu!!!! waren het eerst de militairen die steeds buiten hun boekje gingen, nu zijn het dus de Politieagenten!!!


  Maak melding

 7. Inheemsen, Marrons, Stadsbewoners c.q. alle Surinamers zijn schuldig aan deze situatie want nog nooit eerder hebben de Suri’s hiermee te maken gehad. Deze situatie is het resultaat van hetgeen de Surinamers zelf willen.


  Maak melding

 8. Nr 5..Baristor..nee geen B of B nono.. zij willen mensen met “katibo en basja” gedachtengang..(gehoorzaam )wachten tot dat jij uitgeleverd wordt.
  Stil blijven en wachten op de meester zegt Vtje.(beter bekand als Basja)
  Wachten op ,dwang, koti-go, uitbuiting.


  Maak melding

 9. Hoe kan het nou…

  “””” WE “””” hebben de allerbeste ontwikkelde lijders,parlementariës prési,,vp.ministers, belijdsmakers,adviseurs,verder alles wat negatief is,o.a. verkrachters,rovers,misleiders,oplichters,fraudeurs,leugenaars/bedriegers die zitten in het parlement..

  Hoe kunne we zo ver zakken….

  Natuurlijk de beste suurlui staan aan wal…
  stré dif stré uitbuiters óh winnie..


  Maak melding

 10. Wat jammer nu,dat suriname zo is gezakt.
  Latan zij wat van nederland leren,messchien zal dat wel helpen,en wat raar dat er zo weinig rechters worden benoemd,dat zal de rechtstaat van suriname aleen te goede komen.!! dus suriname zet hem op,en herstel jullie rechtstaat.
  vr gr cees..


  Maak melding

 11. Suriname kun je toevoegen aan afrikaanse landen met hetzelfde imago.
  Dat verkrachtingen, roofmoorden, drugsbarronen, hiv, criminaliteit. laksheid, lui, eten, drinken en dansen prioriteit nummer 1.


  Maak melding

 12. wat kan ik nog zeggen van switie sranang, jullie hebben al zoveel gezegd. mijn land is nu mijn vijand geworden en moet gedwongen hem verlaten, dat is jammer hoor.

  maar ja wanneer worden jullie goed wakker, jullie slapen nog

  wan dja dja oeman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.