Ex-president Wijdenbosch: Suriname zit in crisis

14

PARAMARIBO, 6 dec – “Suriname is in een crisis beland.” Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch. Het land is vastgelopen in zowel politiek, maatschappelijk als economisch opzicht, wat bovenal te wijten is aan het gebrek aan visie en daadkracht bij de huidige regeerders. President Venetiaan moet absoluut het veld ruimen.

Alternatieven zijn er te over. “We hebben een andere president nodig. Mocht het zover komen, dan wil ik mijn schouders weer onder het werk zetten”, zegt Wijdenbosch tegenover de Times of Suriname. Als parlementariër van de oppositionele VVV heeft hij vaker gewezen op het gebrek aan leiderschap binnen de coalitie. De verscheidene politieke eilandjes bouwen elk hun eigen rijkjes op.

Dit gaat ten koste van Suriname’s ontwikkeling. Onder Wijdenbosch’ bewind tussen 1996 en 2000 is de inflatie gestegen naar recordhoogtes. Er werden schulden opgebouwd bij buitenlandse banken en de Centrale Bank van Suriname die niet werden terugbetaald. Uiteindelijk moest de regering vroegtijdig het veld ruimen na aanhoudend massaal protest, dat gesteund werd door de oppositie, de vakbeweging en het bedrijfsleven.


14 REACTIES

 1. Sorry, was mijn eerste reactie, maar Ome Jules, zoals jij drinkt en regeert, zo kunnen we het allemaal, daar is er geen kunst aan…..jammer van alle jaren studie…


  Maak melding

 2. Beste heer Wijdenbosch,

  Een ieder weet dat het niet goed gaat en het huidige beleid zeer te wensen over laat. Maar zit men niet ook nog steeds met een erfenis van het destijds door u gevoerde beleid. Niet alleen op een ander afgeven heer Wijdenbosch, maar ook de hand in eigen boezem steken.


  Maak melding

 3. Wijdenbosch,

  Jij denkt op kortetermijn winst.
  VEne moest eerst jou stront opruimen en dat gaat altijd tenkoste van surinamers.

  denk eraan:
  De beste stuurlui staan aan wal!!!!


  Maak melding

 4. De heer Wijdenbosch is de enige in de laatste decennia die aangetoond heeft dat ontwikkeling in Suriname mogelijk is. Moeten wij niet even bij stil staan? Steeds maar zeuren over een onduidelijk onderwerp. Onze staatskas was leeg; wanneer is dat niet het geval. Buitenlandse schulden? Hoe zit het eigenlijk nu met onze buitenlandse schulden?
  Surinamers, laat eens je stem horen en kiest voor leiders met daadkracht. Wat El Vene nu doet, is een stelletje machtswelluste criminelen bij elkaar houden in onze politieke jungle.


  Maak melding

 5. WAAR OF NIET WAAR:
  Het land is vastgelopen in zowel politiek, maatschappelijk als economisch opzicht, wat bovenal te wijten is aan het gebrek aan visie en daadkracht bij de huidige regeerders. President Venetiaan moet absoluut het veld ruimen.

  Waarom de boodschapper uitschelden?
  Als het waar is, kan men niet door wijdenbosch uit te schelden het onwaar maken. Het verleden van wijdenbosch maakt niet dat hij niet iets mag concluderen over de huidige regering.
  De huidige regering heeft zoals men beweert de rotzooi van wijdenbosch eerst opgeruimd en nu zitten we met de rotzooi van deze regering. Dus wat gaan we aan deze rotzooi doen.


  Maak melding

 6. Jules,

  Stilte om jou heen.
  Stilte om jouw persoon.
  Stil.

  Dat is het enige dat jer kan redden.
  VP (Kabinet Kraag) Fraude, vertrappen van de grondwet NOOIT aan de kaak gesteld.

  Je rol in de gebeurtenissen op weg naar 12/82
  zal hopelijk duidelijk worden.
  Bouta’s chantage dat hij de mol zal aanwijzen zal wel door het OM worden behandeld.
  JW aan het bewind als PRES en VP Pretaap.
  2 grootste zuiplappen.
  Bijgestaan door meester fraudeurs.
  En dan nog durven spreken.
  Vooral na 80.000 betogers.
  Vooral na afstraffing bij 2 verkiezngen.
  Geef me een brik.


  Maak melding

 7. Deze man is het allemaal kwijt. Zou zich moeten schamen zich als een soort redder van Suriname te willen opwerpen. Dit heerschap had allang achter de tralies gemoeten, maar Suriname heeft geen historie van afstraffing van schaamteloze plunderaars die onder het mom van ambtsdrager misdrijven tegen het volk van Suriname en de Surinaamse Staat hebben gepleegd. Gewoon tegen de muur en afschieten die troep. Met hem nog een paar die nu rondlopen. Gewoon opruimen die troep.


  Maak melding

 8. Voor allen die klagen over het verleden van wijdenbosch.
  GILDS is front topper , word beloond met een beleidsadviseurs post terwijl hij ook nog word verdacht van witwasserij. BALESAR loopt vrij rond. Somohardjo, de assemblee voorzitter is betrokken bij een paar grondschandalen, heeft een vonnis voor verkrachting, zijn bodyguard was bezig met illegaal gronduitgifte en verblijfsvergunningen verstrekken en dat bij het gebouw van de assemblee. RAM sardjoe, zijn zoon schiet met pistool voor een bordeel en mag naar huis.
  Er is genoeg wat nu mis gaat om je mee bezig te houden.
  Maar Somo,Ram en Gilds mogen wel nog steeds beleid maken.Daar hebben jullie geen problemen mee.Lekker onder de mat schuiven en doorgaan met schelden op Bosje.


  Maak melding

 9. Het Venezolaanse volk wil president Hugo Chávez Frías.
  De Venezolaanse werkgeversganisatie Fedecamaras en de corrupte vakbond Central de Trabajadores de Venezuela (CTV) waren – met steun van de Verenigde Staten én met de hulp van de CIA – de motor achter de poging tot staatsgreep in Venezuela

  Na het aan de macht komen van de links populistische Hugo Chávez Frías in december 1998 heeft zich een waarlijk revolutionair proces van politieke en bestuurlijke hervormingen voltrokken, waarbij Chávez heeft kunnen rekenen op brede steun vanuit de bevolking.

  Inzet was de strijd tegen de oude corrupte elite die de bevolking van het grondstoffenrijke Venezuela tot een van de armste van Latijns Amerika had gemaakt. Chávez dringt de invloed van de buitenlandse financiële instellingen zoals het IMF en Wereldbank terug. Hij grijpt vooral terug op de ideeën van de legendarische bevrijder van Latijns-Amerika, Simon Bolívar. De oude elite is op democratisch electorale wijze uit al haar machtsposities verdreven.

  bron:”de waarheid.nu”

  Laat het echte Surinaams volk de charima-loze president en zijn corrupte politieke bende zo snel mogelijk afzetten en naar Nederland verbannen, zodat de jongeren de kans krijgen het land met oprechte trots op te bouwen.

  Hopelijk zullen de slimste onder hen de deuren openzetten voor de Surianmers in diaspora die er zitten te popelen om het land mede te willen ontwikkelen. In plaats van alleen maar de Chinezen.

  DyaDyaman(Bewustzijnsbeweging) DyaDyaman@gmail.com


  Maak melding

 10. Suriname heeft inderdaad goed en hoog opgeleide leiders nodig met kennis, inzicht, visie en een dosis aan daadkracht. En toch eist het meer dan al het bovengenoemde om een goede bestuurder te zijn. Een volk alleen kan zich zelf helpen. Als het daartoe niet instaat is kan niemand anders daar iets aan doen. Tot nu toe lijkt onafhankelijkheid een van de juiste beslissingen dat men nam na de afschaffing van de slavernij. Echter, de toenmalige leiders gingen te kort door de bocht met de scheiding of hadden ze wel andere intenties. Hoe dan ook, vanaf dat moment is Suriname beland in een rollercoaster ride dat van kwaad tot erger lijkt. Het neemt meer dan zwart zijn alleen om een goede bestuurder te zijn. Het vraagt meer dan hindoestaan zijn, javaan of indiaan. Als men al constateerd en het lef heeft om toe te geven dat wij aan veranderingen en verbeteringen moeten werken(onderwijs,gezondheidszorg,infrastructuur enz.) dan zijn we al een eind op weg. Er is heel veel positieve punten waar men trots op kan zijn als volk. Men moet echter samen werken om het land te besturen. Het volk heeft hierin ook een actieve rol. De parlementariers zijn gekozen door het volk om hun de belangen te vertegenwoordigen. Als ze hun plicht op een ongepast manier vervullen, is het aan het volk om hen dat op gepaste manier kenbaar te maken.
  Dat regering Wijdenbosch die bruggen heeft laten bouwen is een uitstekend gebeurtenis voor het hele volk en de economie, gelet op de periode waarin hij staatshoofd was. Het maakt niet uit of een andere regering de schuld aflosd. Het volk heeft meer van de Wijdenboschen nodig voor het creeren van werkgelegenheid, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, meer bruggen, goede wegen, bedrijven, huisvesting, optimale energie en water voorziening. Dit zijn de zaken waar van een goed bestuur blijk van moet geven en niet partij belang. Divine


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.