zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname’s 31ste onafhankelijkheidsdag: hoop en vrees

Suriname’s 31ste onafhankelijkheidsdag: hoop en vrees

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 nov – Suriname beleeft zijn 31ste onafhankelijkheidsdag tussen hoop en vrees. Althans dat is wat de Surinaamse man of vrouw van de straat er van zegt. De beleving van 25 november is traditioneel gemengd. Uitbundigheid alom, grote en kleine party’s en culturele manifestaties op en rond het Onafhankelijkheidsplein. Aan de andere kant de melancholie van het ‘als…’

“Als we nog een kolonie waren of als we wat langer hadden gewacht met het scheiden van de Nederlandse boezem, was er misschien niet zoveel ergs gebeurd”, zegt zestiger Sharita. Ze heeft de realisatie van de staatkundige onafhankelijkheid meegemaakt en haar hele leven in Suriname doorgebracht. Makkelijk is het niet geweest. Voor en rond november 1975 heeft ze veel familie en vrienden zien vertrekken.

Voorgoed heette het toen, weg van de onzekerheid. Intussen zijn sommigen geremigreerd of overwegen ze dat. Waarom? “Het is dezelfde reden waarom ik niet ben vertrokken toen”, zegt onze zestiger. In Suriname is er door alle tijden en regimes heen, altijd een plek te vinden geweest waar je je thuis kan voelen. Zonder pretenties, zonder voorwaarden ergens kunnen en mogen meetellen, een niet te becijferen zekerheid.

“Jij bent geen cijfer, zoals een nicht me laatst haar ervaring beschreef”, aldus Sharita. Het schijnt dat te zijn wat Surinamers overeind heeft gehouden, door menige crisis heen. En wat menige Europeaan zodanig bekoort, dat die besluit te blijven, los nog van het tropische. En economisch dan, dat telt toch ook en daar is het toch zo faliekant fout mee gegaan? Optimisme, gerechtvaardigd of niet, is steevast deel van de Surinaamse inborst.

Het is er zo vaak bij, op de meest donkere economische, politieke en (in)humane momenten. Als we minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen mogen geloven wordt het ook in economisch opzicht beter toeven in Suriname. Dit is curieus genoeg te danken aan minder gunstige ontwikkelingen elders. Met het schaarser worden van mineralen, openen zich nieuwe perspectieven. Suriname heeft nog ruime reserves. De kunst is nu te bekijken hoe meer van wat uit de bodem wordt gehaald, te kanaliseren naar de samenleving, zegt Rusland in een interview met Dagblad Suriname. Dát realiseren zou pas echt een nieuwe ervaring neerzetten.

opening
Fernandes Express
BODO Party

23 REACTIES
 1. suriname gefeliciteert met het 31ste verjaarsdag,maker wat leuks van,en stuur al die zakken vullers,die judas,die sombies naar hun rust plaats(berpe).namens blakadjoeka.


  Maak melding
 2. Ik vond de reactie van Prim Radhakisum tijdens het programma Rayman is laat toen Tante Es hem voor hield dat zij zich zou gaan opmaken voor het vieren van Srefidinsie overdreven en belagelijk. Hij is echt een gestoorde en doelloze surinamer(bounty)


  Maak melding
 3. Mi kondre tru mi lobi ju,vandaag 31 jaar srefidensi,ja dat is waar, het lijkt er niet op.de regering blijft zijn
  handen opheffen voor nederland.we hebben een arrogante president die helmaal niet naar het volk omkijkt,hij druft het volk niet eens te benaderen,lijfwachten maar om hem heen,een gekke hooghart die de arbeiders,belasert,bi ka en(g) brede botro keba.fraude massaal,corruptie tak pe ju poti mi, heeft mijn geliefd land dit verdient?,wan dei wan bun winti sa wai.
  maar met verstandige machthebbers, en die zijn er.Ondanks alles feliciteer ik het volk van mijn Geliefd Suriname.

  Akuba


  Maak melding
 4. het wordt toch niks met suriname.wij zijn niet in staat een land te regeren.sorry dat ik dat zeg 31 jaar en nu komen de chinezen ons land regeren. na de hollanders nu de chinezen worden ons de baas.wij zullen zeggen dank u wel chinezen
  wij zijn blij dat jullie er zijn en lees ons de les.
  groeten


  Maak melding
 5. Suriname inderdaad gefeliciteerd met het mooie en rijke land met ongelooflijk veel mogelijkheden.
  Gecondoleerd met deze regering. En verder zou ik willen zeggen: denk niet na over vragen als ‘ALS’. Yesterday is dead and gone.
  Focus je op het heden en de toekomst. Het land heeft ongelooflijk veel mogelijkheden met een schat aan grondstoffen. Exploiteer deze goed en geef het niet weg voor een appeltje en eitje (of in koloniale termen te spreken voor een paar kralen). Kijk goed naar de internationale markt, schat deze producten goed op hun waarde in en zorg ervoor dat je de beste deals krijgt waarmee je het land en de inwoners kan laten bloeien en groeien.


  Maak melding
 6. Beste SurNeds

  Vene alias kingkumbu viert vandaag de 31ste srefidensi.Laten we hopen dat de sur Kapitan nu eindelijk uit zijn winterslaap wakker wordt, want het wordt hoog tijd om een andere koers te gaan varen meneer de Kapitan.
  Surinamers gefeliciteerd met jullie dag.

  Loeger.


  Maak melding
 7. Hallo meneer Blakaboy,
  Wat is er nou mist dan met deze regering?.
  Waren er dan nou een betere regeringen\ geweest.
  Altijd maar negatieve, maar goed dat is jou mening, dat mag.
  Alleen deel ik jou mening niet en dat mag
  toch ook.
  mvg
  soko soko


  Maak melding
 8. Stranger, ik vond de reactie van Prem juist uitstekend en heel eerlijk. Er is helemaal geen reden tot feest.

  Vind je het niet vreemd om feest te vieren ter ere van de Surinaamse onafhankelijkheid als meer dan de helft van de inwoners van Suriname in Nederland woont. Wat geeft dat aan, dat al die mensen nix aan die onafhankelijkheid hebben, anders hadden ze hun [waaronder jij] hun land niet verlaten.

  Prem is de eerste persoon die dit publiekelijk gedurfd heeft om te zeggen wat men denkt en de schuldigen bij naam te noemen tijdens een programma dat door een groot deel van de Nederlandse bevolking bekeken wordt.

  Suriname was toen totaal niet rijp voor onafhankelijkheid, dat is de grootste fout in de historie van Suriname. Je hoeft niet bepaald intelligent te zijn om dat te begrijpen.

  Bij onafhankelijkheid moet je op je eigen poten kunnen staan. Bij onafhankelijkheid moet je geen begie begie meer doen.

  Ga jij vandaag maar feest vieren Stranger, morgen zal je wel weer ontwaken en dan zal het wel weer in je bewustzijn komen *waarom* je eigenlijk in Nederland bent.


  Maak melding
 9. Ik ben blij met de onafhankelijk van Suroname,maar ik ben niet blij met wat bouta heeft aangericht.De jheugd van nu moet weten in welke positoe wij zitten en hoe datr gekomen is .Bouta wil nu inspelen op de jeugd van nu,maar deze jeugd heeft niets meegemaakt van de decembetmoorden.
  De geschiedeisboeken moeten dat vermelden ,hoe Bouta prominenten uit de saMENLEVING HEEFT VWERMOORD en nu er spijt van heeft.Suriname moet niet blij zijn wat Bouta heeft aangericht.Ik zou liever doorgegaan zijn met de samenwerking met Nederland voor de onhafhankelijkheid.
  ER is veel te vewrtellen ovetr de hulp van Nederland ,maar wij moeten blij zijn met de hulp van Nederland en daarom begrijpen wij niet waarom sommigen af willen zijn van Nederland.Wie moet ons dan helpen?Het Sur. volk wil geen offers brengen.elke regering met goede bedoelingen wordt ten val gebracht.
  En nu is deze regering aan de beurt.
  “de beste stuurlui staan aan de wal”
  25 novemder is niet om feest te vieren maar met elkaar te gaan bezinnen ver de toekomst van ons land en niet om wraak te nemen .Bouta moet zijn zonden eerlijk opbiechten en belovenom dit land op een eerlijke manier op te bouwen .
  Wij surinamers meer christelijk opgevoed vergeven elkaar.

  rammie


  Maak melding
 10. Surinamers gefeliciteerd met de onafhankelijkheid van dit prachtige land.
  degene die in Suriname zijn gebleven hebben
  er goed aan gedaan om niet naar Nederland te komen. Hier is het in de winter meer binnen
  zitten ,maar in suriname geniet je van de
  lekkere tropische zon .


  Maak melding
 11. Gefelicitterd en feesten hier en daar?
  Wel elk jaar opnieuw hoor je dezelfde termen.
  Eigenlijk wil ik maar 1 ding kwijt en dat is:
  Het is helemaal niet vreemd dat 95 % van de reacties uit nederland komt.Wel jammer natuurlijk dat de echte trouwe suris in suriname niet of nauwlijks aan het woord komen.Bradda een 25 euro opsturen voor je neef geeft je niet het recht je meer te gaan voelen dan je medemens.ik hoop dat jullie me begrijpen.de suris in suriname zullen weer zwijgen en niet reageren want zij weten wie wie is.djompawatra alias boa


  Maak melding
 12. Rammie: maak je niet druk hoor..Jaren 80 begon om curruptie te bestrijden.

  Het is toen uit de hand gelopen door de corrupten.
  Zie zo.. daar begon de ellende tot naar de vernietiging van Su. door indringer..lonnie Brustwiek.
  Hij zat voorheen rustig in Limburg als asielzoeker, daarna op verniel/moord tocht gestuurd door Somo en kornuiten(de zogenaamde bevrijdings raad)(lees bende corrupten…)


  Maak melding
 13. Je zal niet alleen van de zon kunnen leven.
  We moeten toegeven dat de onderhandelaars ten tijde van de invoering van de onafhankelijkheid van Suriname erg zwak waren.Geld heeft ze verblind.Nederland zou eerst een behoorlijke infrastruktuur moeten achterlaten.Zorgen voor een goede medische zorg.Een goede oudedagsvoorziening voor de oudjes die onder de Nederlandse vlag geboren en gewerkt hebben.Nederland is heel erg goedkoop van Suriname afgekomen.Daarom vraag ik aan de Surinamers begrip op te brengen dat wij niet voor de lol zijn.Wat Suriname niet van Nederland heeft kunnen afpakken zijn wij hier gekomen om het zelf te afpakken.En niemand kan ontkennen dat de Surinamers er niet van profiteren.

  Pronk en Van Dam zijn nog de enigen die nog leven om te zien waarin zij Suriname in 1975 overhaastig hebben gestort.De rest is naar de hemel of de hel.


  Maak melding
 14. het is al 31 jaar dat iedereen dat roep,dat het verkeerd is dat su onafhakelik is geworden. ik zou willen weten wat al die mensen die dat roepen. wat hebben ze in die tussen tijd gedaan voor su. ik ben heel lang hier in ned ik werk me kapot om te over leven hier in ned is ook niet alles wat het is.in ned is er ook corupsie maar wordt onder banken en stoelen gestopt en handen boven het hooft gehouden voor elkaar.


  Maak melding
 15. Nr.17. Jammer dat jij het niet weet, maar ik heb mij laten oplichten door corrupten.
  Dus dan gaat het moeilijk, er is ook veel geld bij “ROEP” blijven hangen en niemand heeft wat kunnen doen.(naar alle waarschijnlijkheid moest ik dan op moordpad om de boel recht te trekken).
  Als de mentaliteit niet veranderd gaat men het land uitvluchten of kapot roven.


  Maak melding
 16. al die reakties en meningen op deze forum geven weinig hoop voor de toekomst het is zoals gewoonlijk jammeren zwarte pieten en beschuldigingen over en weer , het draagt niks bij aan de ontwikkeling of vooruitgang van sur na 31 jaar .dit is typisch het kind met het badwater weggooien.wanneer stoppen wij nou eens eindelijk in godsnaam hiermee?31 jaar srefidensie moet wat er ook gebeurd een symbool van onvoorwaardelijke liefde van een natie voor zijn land zijn. in 1975 stond ik op het onafhankelijlkheids plein tijdens de vormiming van de eerste nieuwe surinaamse vlag en met mij vele anderen {scholieren} van de jonge natie van toen .”” de toekomst van suri is volledig afhankelijk van haar natie.herie libie tè na dede wie moe fitie gi sranang!


  Maak melding
 17. ik wil niet veel zeggen maar bouta is suriname .
  hij is de enige die suriname onder controle kan krijgen maar surinamers oeng tang kier oeng brada nanga ding wit mang .
  vergeet het verleden niet want dat van bouta weet je maar weet je nog hoe er gedemonstreerd werd door nederlanders voor de onafhankelijkheid ,GEEN SURINAMERS IN ONZE BUURT !!!!!!
  LAAT ZE MAAR LEKKER IN DE RIMBOE BLIJVEN !!!
  en nu daar ze nog steeds ons land plunderen net als die amrikanen willen ze ervoor zorgen dat ze niet gestoord worden .


  Maak melding
 18. Djompawatra,

  De luilakken die Suri trouw zijn gebleven hebben in 31 jaar niet veel soeps kunnen breien. Zie de ellende alom.

  Waarom blijven deze nietsnutten in Suri zitten??? Het wordt tijd dat surineds gaan ruilen met suri´s, kunnen zij ook voelen en ontberen hoeveel geld en goederen zij dan naar hun familie moeten sturen.

  Met de viering van de 32e onafhankelijkheids-jaar moet het ophouden met de “begie begie” gedoe van de trouwe suri´s die in Suri gebleven zijn met hun grote bekkie.
  Groeten,………..


  Maak melding
 19. Waarom praat men altijd over het verleden?
  Maak een toekomst voor jou, je kinderen, je land…..
  Er zijn weinig bevolkingsgroepen die ik die ik ken die zo nationalistisch zijn als Surinamers. Het enige verschil is dat Surinamers er alleen over praten en die anderen het doen. Maakt niet uit wat het is. Begin ergens maakt niet uit wat zolang je maar een doel voor ogen hebt. Je bent niet de enige die je land wilt opbouwen. Begin eraan en de rest zal volgen. Take it nice and easy. Doe iets dat gemakkelijk is te doen voor jou en probeer het groot te maken voor jou en je land. Mensen wel legaal houden he..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES