Surinaamse pelgrims Mekka moeten dieper tasten

21

PARAMARIBO, 12 nov – Pelgrims naar Mekka, in Saoedi Arabië zullen dit jaar dieper in de buidel moeten tasten. Dit meldt de Times of Suriname. De bedevaart die dit jaar loopt van 27 tot en met 31 december, zal aanmerkelijk duurder uitvallen dan voorgaande jaren. De oorzaak ligt vooral aan de verhoogde reis- en verblijfkosten.

De prijzen van reistickets alleen al zullen ongeveer vierhonderd euro meer kosten dan vorig jaar. Doorgaans vallen de tarieven vanuit Suriname al duurder uit, vanwege het reizen via Nederland. Ook de veiligheidstoeslagen op tickets en de verhoogde veiligheid bij hotels spelen mee. Gemiddeld bezoeken jaarlijks ongeveer negentig Surinamers de heilige plaats in het Midden-Oosten.

De meesten reizen via een plaatselijke organisaties en een handjevol geeft de voorkeur aan individueel reizen. Het heeft er niet veel van dat de verhoogde reiskosten enig effect zullen sorteren. “Tot nu toe zijn er vanuit de Surinaamse moslimgemeenschap geen indicaties dat de hogere kosten van invloed zullen zijn op het aantal vertrekkende broeders”, zegt voorzitter Wallie Taus van stichting Al Ummah United.


21 REACTIES

 1. er word heel veel geld verdiend met hadj.
  elke groep heeft een leider, die iedereen manupuleerd, zo worden meer dan 400 euro op ieder verdiend, als een ticket 1400 euro kost, word aan de mensen gezegd, dat het 2300 euro kost.
  men kan zelf bij de reisburau een ticket kopen, maar ze worden door de maulanas benaderd van hun eigen moskee, of door anderen, die hun oplichten.deze maulanas proberen heel veel mensen te zoeken, zo verdienen ze heel veel geld, bij elke reis worden meer dan 20000 euro verdiend.
  wat doet deze maulanas, hij neem je paspoort en breng het naar de reisburau, hoe meer mensen hoe grootter de korting, zelf krijg hij meer dan twee ticket graties, omdat hij meer dan 40 mensen heeft verzameld. als je , je ticket terug krijg kan je nergen de bedrag zien, wat een ticket kost, dat heeft hij met de reisburau afgesproken. zo reist hij met je graties, en maakt heel veel geld.
  omdat men hun vertouw, wegen taal gebrek in arabie, word er flink misbruikt gemaakt door deze maulanas, en anderen die dat doen.
  bij de reis burau kan je verschillend tickets kopen je heb goedkope en iets , duurdere, dat is inclusief hotel, bussen, enz, wat doen deze zogenaam leiders, die kopen de goedkoopste, dat in tussen 1200 en 1400 euro, daar aan gekomen word je geprop in een vieze hotel, terwijl je voor een 5 steren heb betaald, deze oplichters doen dit werk al jaren. en de moskeeen weten het ook maar doen niks.
  meestal durf men niet alleen zo een reis te maken, van daar men deze zogenaamde leiders vertrouw.
  een paar jaren geleden heb ik dit onderzocht, ben zelf bij de reis burau geweest, toe was het daar 1300 euro, maar de leiders vroegen om 2300 euro, door mij te doen hadden een paar het verlaagd naar 1800euro. ik ben zelf ook naar hadj geweest, en nu weet ik het.
  mensen jullie worden door jullie eigen mensen opgelicht.
  ik en mijn vrienden gaan nu alleen, het is veel goedkoper, we hebben een paar umra gedaan,maar een paar maanden geleden zijn we door een van deze maulana benaderd, en hij wilde samen een groep met ons vormen, we vonden het geen probleem, maar later kwam hij terug, en vroeg aan ons 200 euro per persoon voor hem, en een gratie ticket. ben je nou gek geworden, hoe durf je dat vroegen we aan hem, we hebben je niet nodig, je ben zelf bij ons gekomen, en nu kan je weer weg gaan.
  mensen word waker neem contact met de reis burau, laat je niet pakken door deze oplichters.
  hoe kunnen deze mensen voorgangers zijn, ze zijn niet bang,,mensen hebben hun hele leven gespaard voor deze moment, vooral voor mensen in sur.en nog worden ze opgelicht. zoal in sur en ned,maar het grootte geld word in ned gemaakt.
  wat ik niet begrijp, de moskee weten het , maar waarom doen ze dan niks ?
  het is schandalig.


  Maak melding

 2. Nou dan moet je de wil van allah negeren, tenzij allah de reiskosten voor je betaald want die suggereren(zelfs verplichten)dat je eens in je leven de heilige plaats moet bezoeken anders ben je geen echte moslim. Wat is eigenlijk een echte moslim. Is dat een een bevolkingsgroep die verheven is boven alle andere bevolkingsgroepen.

  ramses


  Maak melding

 3. Is de hadj geen mooie gelegenheid om via Caracas naar Mekka te reizen, in plaats van via Amsterdam? Je ontneemt daarmee de Nederlandse verkrachters en aanranders de mogelijkheid om ons op Schiphol te vernederen. Via Caracas ontloop je ook al die Westerse ziekelijke en dure veiligheidsmaatregelen (lees islamfobischemaatregelen) waarbij je zelfs geen fles water meer mee aan boord kunt nemen.SURINAMERS GA NAAR ALTERNATIEVEN ZOEKEN OM SCHIPHOL ZOVEEL MOGELIJK TE MIJDEN!!!!!!!


  Maak melding

 4. Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt met de mmekka-gangers.Met de allerbeste bedoelingen van de wereld worden die pelgrims door de eigen geloofsgenoten uitgebuit! Bah ,Bah !Wat gebeurt er met de anderen die de ticketshelemaal niet kunnen permitteren ?Ik hoop dat Allah naar deze mensen omkijkt en genade schenken!
  Wassalaaam!


  Maak melding

 5. Zo zie je maar, liegen, bedriegen en zakken vullen en dat alles in naam van Allah. Het zijn steeds maar weer de grote jongens die de kleintjes dom houden. Ze vragen er ook om, want zelf denken en handelen kunnen en mogen ze niet.


  Maak melding

 6. Assalaamoe Alaikoem wrb. Arna en Ramses,

  Ik denk dat jullie net de verkeerde personen hebben ontmoet.
  Er is 1 persoon in Suriname die ook de Hadj organiseerd en zo een verdomd eerlijk mens is die je alles eerlijk verteld.Ook over de gratis tickets.Hij vertelde dat er op elke 15 boekingen 1 gratis ticket beschikbaar wordt gesteld.
  Hij heeft toen 2 voorstellen gedaan over de gratis tickets :
  1.) om het bedrag van de ticket te delen over het aantal Hadj-gangers en in mindering te brengen op de kosten per persoon.
  2.) of de Hadj-gangers bereid waren de ticket(s) te schenken aan iemand die naar Hadj wil gaan , maar die de financiele middelen daarvoor niet heeft.

  Wij hebben toen allemaal ingestemd voor de 2e voorstel, waardoor er dus nog 2 mensen meekonden ,waarvoor ALLAH SWT.ons rijkelijk heeft en zal belonen.

  Heb ik persoonlijk ervaren.Ben een paar jaar geleden met hem geweest.Geweldige en perfecte behandeling.

  Verder heeft hij ons begeleid tot en met schiphol.Op schiphol aangekomen werden we heel hartelijk ontvangen door zijn broer en zoon.Deze 2 hadden op schiphol de afspraak al geregeld voor de vaccinatie.Dus voordat wij naar huis gingen hadden we onze vaccinatie’s al.
  Perfect toch ?

  En het bedrag van € 2300,= heb ik gelukkig niet hoeven te betalen.

  Wij hebben allemaal toen € 1750,= betaald.

  Mochten jullie willen weten kunnen jullie mij een mailtje sturen.rashied@live.nl

  Wassalaam

  Allah Haafiez

  Hadjie Rashied


  Maak melding

 7. De hadj is een pre islamitische gewoonte die mohamed (vrede zij met hem en nog meer met zijn slachtoffers), opgenomen heeft toen hij de islam bedacht.Hiermee is de islam veel sneller gelukt om aanhang te krijgen onder de oorspronkelijke bewoners van het schiereiland.De islam bevat veel pre ilsmatische gewoonten, zoals o.a. de vastenmaand,die in deze tijd alleen maar met de islam in verband gebracht wordt.De kaaba in Mekka is een restant van het geloof dat voor de islam gangbaar was op het schiereiland. In dit huis van goden werden 360 heiligdommen vereerd,w.o. allat, al Urz en al manaz.Uit allat kunt u al afleiden waar het woord allah vandaan komt.Mohamed heeft het huis van goden met alle heiligdommen vernield, m.u.v. het heiligdom van zijn oom, die priester was in Mekka.Dit heiligdom is de kaaba, een zwarte meteoriet.Hieruit blijkt dat de islam geen authentiek geloof is, die volgens sommigen via god tot ons gekomen is.


  Maak melding

 8. geachte lezer
  het klopt dat de mensen.dat onze mede mensen worden opgelicht.
  het klop je word aan gesproken voor een 5sterren hotel maar later blek dat een 1ster de hotel is en ze maken erg veel winst ruin 500 euro per persoon.
  dat is wegens de geloof verboden maar toch doen de mensen het.dus je kan geen mensen geloven meer zelf de maulana’s uit india of pako lichten ok erg veel op met hun zoete woorden.
  en elke 12 ticket krijg men 1 gratiz.
  EN NOG LATEN ONS HINDUSTAANSE MOSLIM OPLICHTEN DOOR EENPAKO OF INDIA MAN OF EEN HINDUSTAANSE MAULANA.

  GHODA HAFIZ


  Maak melding

 9. Ten eerste ARNA; hoeveel mosliems denk jij te bereiken door je ”beklag” omtrent je ervaringen via deze website te doen? Je kan merken dat je het stereotype van de Surinamer ben! Onnozel en alleen maar klagen!! Dit beklag + oproep lijkt mij duidelijk gericht op de moesliem gemeenschap. Waarom kan jij zelf geen initiatief nemen en jouw mede surinaamse geloofsgenoten op de hoogte houden van jouw ervaringen en ”oplossing” middels dit te verkondigen via brieven/ flyers?
  Ten tweede NIGI; als je al een surinamer ben of van surinaamse afkomst ben waarom probeer jij tweedracht te zaaien tussen surinamers? Laten we even naar het Christendom kijken. Waarom zijn mensen van negroide afkomst eeuwen vernederd, vermoord etc? Waarom gebeurt dat tot op heden en kijken superstaten de andere kant op? Waarom zijn er ontelbare straatkinderen in Zuid Amerika? Waarom wordt het Aids problematiek in Afrika niet aangepakt? Waarom bestaat de apartheid nog steeds in Zuid-Afrika terwijl dat officieel is afgeschaft? Waarom bestaat er een grote kloof tussen arm en rijk? Waarom wordt het kleurlingen/ mensen van niet Westerse afkomst ontzettend moeilijk gemaakt om hun eigen cultuur en identiteit te behouden? Terwijl dit laatste opgenomen is in de Universele rechten van de mens? Waarom bestaat de vrouwen- en kinderhandel? Juist ja, deze aspecten zijn allemaal te herleiden naar het christendom waarover je overigens niet meer kan spreken van een religie maar van een smeltkroes van culturen wat zijn eigen leven leidt. Zo ken ik veel aspecten. Het is onzin om haat te zaaien. Surinamers moeten juist een eenheid vormen. Een van de mooie aspecten van Suriname is juist dat men tolerant en verdraagzaam is t.o.v. van elkaar ONDANKS afkomst en religie. We vieren samen Phagwa etc. Laat jezelf niet beinvloeden door de witte cultuur. Jij hoort er ook niet bij…


  Maak melding

 10. Ontstaan van de Islam.Volgens de overleveringen kreeg Mohamed op gezette tijden in de woestijn bezoek van een engel die hem het een en ander over het geloof vertelde.De ontmoetingen die hij had met de engel vertelde hij door aan een stel vrienden.Toen Mohamed kwam te overlijden was niets van de ontmoetingen met de engel schriftelijk gedocumenteerd.De vrienden aan wie Mohamed zijn ontmoetingen met de engel had doorverteld besloten om alles wat aan hen was verteld op papier te zetten.Dit is natuurlijk geen zuivere Arabische koffie.Het vermoeden bestaat dat de vrienden van Mohamed, uit de verhalen die ze hoorden hele hoofdstukken hebben verzonnen om er uiteindelijk een boekwerk van te maken.Richtlijnen uit het oude testament hebben ze gebruikt om een beetje serieus over te komen.Ik heb nergens gehoord of gelezen dat Mohamed tijdens zijn leven wonderen heeft verricht.Van Jezus is dat wel bekend.


  Maak melding

 11. lobbi sranang,
  mijn reactie is niet bedoeld om haat te zaaien, maar om vooral moslims te wijzen op aspecten van de historische figuur mohamed.
  2 zaken zijn bepaald geweest in het leven van mohamed:
  – opgroeien als weeskind in het mekka van
  de 6 eeuw
  – de hersentumor die zich na zijn veertigste
  levensjaar manifesterde.Uit de
  beschrijvingen van mohamed blijken grove
  gelaatstrekken (kin,voorhoofd) en grote
  handen.Dit zou kunnen passen bij een tumor die groeihormoon produceert en ook een verklaring vormen voor de hypersexualiteit waaraan de man leed (zie bijvoorbeeld seks met zijn kindvrouwtje Aisha van 9 jaar en de relatie met zijn schoondochter verdienen geen schoonheidsprijs).ook de regelmatig terugkerende psychoses (hij hoorde dan de stem van god) zou hiermee te verklaren zijn.Op zulke momenten gedroeg mohamed zich als een bezetene,zo blijkt uit de beschrijvingen van zijn tijdgenoten.Tijdens zulke aanvallen verstopte hij zich onder een deken of vond troost tussen de benen van Khadidja, die hem op die manier kon kalmeren.(een slechte geest zou tijdens de daad als getuige aanwezig blijven en een goede geest zou verdwijnen, aldus geschiedde).Dit periodiek verlies van relaliteitszin bij mohamed verklaart ook de onverklaarbare, onzinnige en tegenstrijdige teksten in de koran:het weerspiegelt de geestestoestand van Mohamed.jammer dat er zo weinig historisch onderzoek over Mohamed gepubliceerd wordt.het zou zeker tot beter begrip en minder voor de islam leiden.


  Maak melding

 12. Nigi leer iets kennen voor je gaat praten.
  leer islam kennen voor je dingen gaat verzinnen.
  leer de profeet Mohammed(vzmh) kennen voor je hem als een vreemd figuur verklaart.

  Dat is het probleem van mensen…Dat ze iets beoordelen voor ze het kennen….als jij de koran zou lezen en het leven van de profeet zou leren kennen en dan ook oprecht zoekend naar de waarheid…..dan weet ik zeker dat jij je bekeert tot de islam……..

  maar mensen horen hier en der mensen negatief praten over islam of de profeet en nemen dat klakkeloos over…maken er waarheid van…….

  beantwoord mijn vragen…als ik vraag waarom de islam wereldwijd meer dan 200% groeit…christendom 40% en jodendom 20%………blijkbaar raakt die geloof van die geestelijke zieke persoon van jou mensen…….hoe zou dat komen?….als hij echt een vreemd vogel was dan zouden mensen niet zoveel van hem houden.. dan zouden zoveel mensen niet bekeren …..dan zouden mensen zonder geloof niet zeggen dat de Profeet de meest invloedrijke persoon is die de wereld ooit heeft gekend………dan zou een persoon zonder geloof niet zeggen…..Als Mohammed nu zou leven…dan zou hij in staat zijn alle problemen die de wereld dreigen te vernietigen op te lossen………zoek kennis voor je praat…en zoek je kennis niet op CNN..of van Bush……maar lees de koran en de levenswijze van de profeet….dan pas mag je zelf oordelen……en zeker dat als jij oprecht leest zonder haat gevoelens…dat jij gaat zeggen….Respect voor deze man………Respect voor de mooiste man en beste mens die op deze aarde heeft rond gelopen


  Maak melding

 13. Moslim,

  Jouw betoog klopt niet.
  De islam groeit door middel van de baarmoeder maar niet via het intellect.
  De armste landen zijn moslim landen, de meeste asielzoekers in Europa zijn moslims. Ze hebben een doel en dat het is het islamiseren van de wereld te vuur en te zwaard. Beoordeel pas als je kennis hebt van de historie van de zogenaamde profeet die een “nieuw”geloof heeft gesticht.

  allahakbar


  Maak melding

 14. door baarmoeder…hmmm volgens mij onderzoek jij verkeerd…ik heb het over mensen die zich bekeren tot islam…niet mensen die geboren zijn als moslims…..islam is de sterkst groeiend geloof in oa amerika…en niet door de aantal babytjes die geboren worden, maar dat mensen islam echt leren kennen…. sinds 11 september is de koran de best verkochte boek die er is…..

  jij allahakbar moet ook beter geschiedenis leren kennen….want als je geschiedenis kent dan zou je weten dat oa europa dankzij islam is wat het is……alles dat ze gestolen hebben van de moslimse geleerden (waar het westen over praat dat ze ouderwets zijn en achter lopen)die dankzij Allah de almachige dingen hebben uitgevonden….die een rijk hebben opgebouwd waar vrede heerst waar alles goed georganiseerd is etc dat is islam… hoe komt europa(ook amerika) aan de ziekenhuizen en medicijnen (in hun ogen waren doktoren heksen) wie is met de belastingstelsel gekomen om met dat geld armen te helpen het rijk op te bouwen etc…wie heeft donkere mensen en blanke mensen als gelijke mensen gemaakt…wie heeft de rijke en arme als gelijke mensen gemaakt…Islam het geloof dat de profeet predikte…jodendom die beschouwd iedereen buiten het jodendom als dieren…..christendom die gebruikt de donkere mensen als slaven en die heeft hun geloof met dwang verspreid….herinner je de kruistochten eens….wie was degene die moslims uitmoorde…..toen salah el dien jeruzalem weer had veroverd wie was degene die christenen en joden die daar leefden heel netjes behandelde?……….een Moslim

  onthoud goed…dat er op dit moment chaos is in moslim landen komt niet door de islam….dat komt door de mensen die hun geloof hebben laten varen…want als ze allemaal nog steeds goed met hun geloof bezig waren dan was er niet zulke chaos als dat er nu is….dat komt er van als je met democratie gaat leven….als je porno op tv laat zien…als de vrouwen strak lopen en de mannen als honden achter het vlees….dat komt er van als je volgens de normen van het westen gaat leven……

  ga eens naar http://www.youtube.com en tik in islamic empire……….kies de videootjes die heet ” the Empire of Faith” dan ga je zien wat een echte islamitische rijk is en wat het heeft gebracht…

  kijk ook naar de site http://www.al_yaqeen.com zoals ik eerder zei….onderzoek het geloof voor je dingen gaat verzinnen……

  vrouwen hebben rechten dankzij islam die vrouwen werden als slavinnen gebruikt door de wereld tot islam kwam….dat mensen die zich moslim noemen vrouwen verkeerd behandelen wil niet zeggen dat islam dat zegt…

  Kennis, Kennis en nog eens Kennis!!


  Maak melding

 15. wil de echte moslim opstaan??
  Je hebt de ware moslim -echte moslim?

  slimme en domme -?
  vredelievend of wrede moslim(gewapend)?
  De niet Arabisch-sprekende moslim…dat is al heel wat over de hele wereld begrijpen ze de bedoelingen van de boodschap van de Al-quorán?


  Maak melding

 16. Ik heb gemerkt dat hoe geloviger de moslims worden des te radicaler zij handelen.Kijk maar naar de de vele vuile oorlogen in Afrika waar moslims elkaar en Christenen afslachten.Gaat men daarvoor naar Mekka? Denkt men dat de rijke moslims in ons land betere moslims worden ,omdat zij de de hadj hebben gedaan? Men zou het geld veel beter kunnen besteden door bijvoorbeeld armen in de samenleving te helpen.Wanneer zullen onze moslims begrijpen dat men niet altijd alles letterlijk moet opvatten?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.