zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDeal Bruynzeel Suriname definitief van de baan

Deal Bruynzeel Suriname definitief van de baan

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 2 nov – De onderhandelingen over verkoop van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij, BSH, zijn definitief van de baan. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, RGB. Er is geen basis meer voor verder praten met het Nederlands-Belgische Doorwin BV.

De ministerraad heeft daarom besloten er een definitief punt achter te zetten na maandenlang gezwalk. “Met Doorwin BV is definitief gestopt. Ik denk dat wij als staat het beste voor blijven hebben met de samenleving”, zegt Jong Tjien Fa tegenover Radio 10. De voorwaarden van de tegenpartij werden steeds minder aanvaardbaar. Voor Suriname is doorverkoop geen optie.

Doorwin wilde in de eindfase over niets anders praten. BSH is een voor Suriname te waardevol bedrijf. Duurzaamheid is dan ook een voorwaarde. “Wij regeren voor de lange termijn, we moeten alle opties bekijken”, aldus Jong Tjien Fa. Of er een nieuwe openbare inschrijving komt, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt weer onderhandeld met twee de Surinaamse bedrijven die eerder buiten de boot waren gevallen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

16 REACTIES
 1. Na zoveel kritiek geleverd te hebben op de corrupte politci van Suriname moet ik eindelijk toch mijn complimenten geven aan ze. Goed zo verkoop die bos niet voor een appel en een ei. Hij is vele malen meer waard en zal op langere termijn meer opleveren. Denk ook aan onze en jullie kinderen in de toekomst dat ze ook wat hebben. Denk maar aan miljarden en miljarden dollars wat het op zal leveren want schaars tropisch hardhout is net zo duur straks als goud.


  Maak melding
 2. Maar waarom niet gewoon eerder geluisterd naar de oppositie?

  Had veel meer tijd gescheeld, maar ja, tijd hebben jullie daar genoeg want jullie doen toch niks.


  Maak melding
 3. Mijn complimenten aan de Surinaamse regering. Ik zou het er voor wat betreft Doorwin er echter niet zonder meer bij laten zitten. Ook zaken afgegeven in een intentie verklaring kunnen bindend zijn. Indien achteraf niet in de geest wordt gehandeld van overeengekomen intenties, dan kan er basis aanwezig zijn voor verhaal. Tenslotte heeft Doorwin Suriname heel wat kostbare tijd gekost.


  Maak melding
 4. ja mang vertrouwen in eigen kunnen dat is dat ding en nu weg met sandoppie . laat surinamers zelf hun centjes verdienen of het recht is of krom maakt niet uit.


  Maak melding
 5. Geachte redactie,

  Het lijkt mij voor een ontwikkelingsland als Suriname, niet verstandig om in de vase waarin het land zich bevindt, ‘ruk rak’ mega deals te sluiten met multinationals. Omdat het kader welke deze bedrijven in huis hebben, de investeringen die deze multinationals jaarljks plegen om hun kader optimaal te scholen voor de markt, niet in vergelijking staat tot dat van een ontwikkelings- of derdewereld land als Suriname.

  En wij behoren zo realistisch mogelijk te zijn als ontwikkelingsland en pas de fight aan te gaan met ontwikkelde landen, als wij er zeker van zijn dat wij er klaar voor zijn. Anders zal je de een na de andere blunder begaan met alle gevolgen van dien voor s’lands huishouden.

  Je merk het nu met die gouddeal; twee multinationals die een miljardendeal sluiten, boven onze hoofden, op je grondgebied omtrent de natuurlijke hulpbronnen van ons volk. En de staat die het volk behoort te vertegenwoordigen, heeft het nakijken.

  Je moet weten wat je instaat bent te doen en wat niet. Maar wanneer je belast bent met een minderwaardigheidscomplex vanwege het slavernij verledenen, en meent dat je hoe dan ook die fight zal weten aan te gaan met die “yobo”, zonder te beseffen san a “Yobo” abi na ini en pagara, dan moet je niet verbaast van opkijken als blijkt dat je je ergens toch op verkeken hebt en je gigantisch vergist hebt en daardoor miljoenen zelfs miljarden bent misgelopen.

  En natuurlijk kan je buitenlandse expertiese inhuren, maar hoe weet’dati ano puspusi yu e go poti luku merki’, met verwijzing naar de kwestie van de Afobakastuwdam, die voor 75 jaar in handen kwam van die Amerikanen (Alcoal). Weg zelf voorzienigheid m.b.t. energie.

  Suriname had toendertijd infeite alles goed op een rijtje, dacht zij. De second opinion bij een Fransen was meer dan gunstig, wat reste was een geldschieter. En toen zei het Moederland Nederland tegen haar kolonie Suriname: IK HEB GEEN GELD! Daar sta je dan.

  En toen “heel toevallig” binnen korte tijd, stonden de Amerikanen op de stoep. Wie had hen “getipt” dat het plan van die Surinamers uitstekend was, en dat de Fransen dat ook vonden? maar dat die lui in Sranan geen geld hadden om dat ding zelf te bouwen, en daar sta je dan verward, niet bewust van al die intriges.

  En ja hoor, 75 jaar lang.

  Dus jongens, heb een gezond zelfvertrouwen en een gezond wantrouwen natuurlijk, laat los dat minderwaardigheidscomplex van “mi o sori den dati mi bigi tu”. Want wanneer je je door zo’n houding laat leiden, dan betekent dat dat je nog niet klaar bent voor het grote werk, omdat goede zaken doen in de wereld van nu, een zelfverzekerd karakter vereist.

  Dus zeg desnoods NEEN !!!, inplaats van ‘yes met een kater achteraf’.


  Maak melding
 6. Boerenveen heeft belangen in houtsector van suriname die door bouta is toegezegd na zijn vrijlating VS terug in suriname.Jong Tjien Fa kost zijn leven… vandaar het niet door gaat. Allen ..zijn homo,s vriendjes politiek.

  BVD


  Maak melding
 7. Maak van jullie lsand een mooi land.
  Bescherm de bossen leg betere wegen aan zodat de mensen er van kunnen genieten.
  Laat de mansen nadenken over het milliu want alles veranderd, Surinamerts pas op.
  Suriname is een mooi land maar dat weet men gewoon niet.
  Frans


  Maak melding
 8. Een heel goeie besluit van minister TJON TJIEN FA.BRYNZEEL is van SURINAME en moet van SURINAME van blijven Met vallen en opstaan komen ze wel uit.LATEN we onze bossen bewaren.Een mooi stuk natuur voor onze nageslachten


  Maak melding
 9. Een zeer goede besluit om BSH niet aan buitenlanders te geven.

  Verder kijken bij de “eigen” mensen, eiegen ondernemers, want die kunnen het veelenveel beter. Zijn ook véél beter begrijpbaar met hun woorden naar de BSH-medewerkers toe.

  Groeten,…………….


  Maak melding
 10. Buiteman, je hebt het goed verwoord. Zelfverzekerdheid uitstralen en ook hebben is van wezenlijk belang om goede zaken te doen in de huidige wereld. Men had zijn plan van Bruynzeel allang op papier moeten hebben en vervolgens nagaan welke investeerders het best voldeden aan die profielen. Maar nu komen doen alsof je gescoord hebt door na zo lang de deal aftezeggen getuigt van incompetentheid en politieke onvolwassenheid. Dat is weer zand in de ogen van de bevolking strooien en doen alsof men daadkracht heeft. Deze regering verdient een brevet van ezelachtigheid


  Maak melding
 11. Iedereen is aan het prijzen geslagen van het niks bereiken.
  De regering heeft niks bereikt met deze stap. 0 srd heeft het opgeleverd.terwijl ze ernst en young 250.000 us dollar hebben betaalt voor deze deal. Wie ze nog meer wat betaalt moet nog bekend worden.
  Men weet niet te onderhandelen.En het resultaat is er weer. Ze hebben hun zin niet gehad. Un lasi.Bruynzeel arbeiders kunnen zich voorbereiden op het faillisement en hun ontslag.Nederlandse CAO mogen ze vergeten. Tjon tjin fa no sab sang ai du.
  bruynzeel bestaat een terrein aan de industrie weg met kappotte opstallen er op, een gigantische concessie in het binnenland, en arbeiders. wat valt er te verkopen dat terrein en de concessies. meer niet. Ze proberen investeerders op te zadelen met arbeiders en opstallen.die deal is echt niet gestuit op dat onderdeel van doorverkopen. maar op de aandelen en de CAO nonsen.
  En als men niet eerlijk zegt wat het is ,krijg je het zelfde bij de volgende koper. kijk maar.

  Deze regering heeft surland via sbbs verkocht aan de fransen. en niemand zegt wat.


  Maak melding
 12. Dom! Doorwin was de enige serieuze kandidaat, maar wilde niet onder tafel betalen. Over een jaar lezen we in de krant dat het toch al failliete bedrijf alle werknemers niet meer kan betalen en op straat moet zetten. Dan zal met spijt gedacht worden aan de multinational (helaas bakra’s, daar houdt Vene niet van) die tientallen miljoen had willen investeren. In Suriname leren ze het nooit. Politici: maak je vooral druk om landjepik en mooie ambassadeursposten, om het volk en de economie hebben jullie nog nooit gegeven


  Maak melding
 13. Suri’s moeten het zelf doen.
  Met vallen en opstaan,anders leren wij het nooit…never.never. Ga vanaf nu leren je hoofd te stoten opstaan en verder gaan.
  Met wil,inzet,eerlijkheid, moet het goed komen
  Daarnaast geef de corrupten,oplichters,enz. geen kans.
  En vooral laat de zogenaamde wetenden met hun gebrabbel gaan,laat ze lopen, zij hebben genoeg in Su. verpest.
  Een ieder kan een boom zien, men kan dan zelf gewoon hele bomen verkopen.
  De kopers zorgen zelf voor de verwerking.


  Maak melding
 14. Beste Leiders van su.IK vind het jammer dat we in die honderden jaren niets v.d Hollanders hebben geleerd, om ons land en volk in het bijzonder, van een goed welzijn te voorzien.Mentaliteit en eendracht daar kunnen we iets mee.Begin vandaag want morgen brengt meer zorgen.succes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES