Suriname krijgt niets uit ‘aandelenruil’ Cambior

17

PARAMARIBO, 6 okt – Suriname hoeft niets te verwachten van de overname van Cambior. Dit zegt Réjean Gourde, president Guyana Shield Operations van Cambior. Weliswaar wordt erkend dat de Surinaamse mijn Gross Rosebel wezenlijk heeft bijgedragen aan de deal van ruim één miljard dollar.

Maar van een geldtransactie is geen sprake als IAMGOLD straks overneemt. Er zullen aandelen worden geruild en Cambior houdt op te bestaan. Als de aandeelhouders binnenkort goedkeuring geven, is het zover. Rosebel blijft Rosebel, meer waarde op de markt is uitgesloten. “Het is business as usual”, zegt Gourde, die Suriname heeft bezocht in verband met de overname.

Ook heeft hij gesprekken gevoerd met Surinaamse autoriteiten over de toekomstige operaties. De overheid kan hooguit aanspraak maken op royalties en belasting. Volgens Gourde kunnen die nu niet betaald worden. De regering eist dat eerder wordt betaald dan contractueel is overeengekomen. Dat moet kunnen nu de wereldmarktprijs voor goud almaar stijgt. Gourde spreekt van een interpretatieverschil.


17 REACTIES

 1. ehhhhhhhh man

  die mannen komen tof doen in mijn land, maar ja jullie zijn zo dom geweest om ze hun gang te laten gaan toch… nu moet je het maar doen met je royalties en so called belasting. wat geen moer is. in tegenstelling wat zij wegdragen…
  but then again… het zijn alleen maar zakkenvullers in de regering….


  Maak melding

 2. Maar gyuana maakt wel ,daarom is hij hier. die had wel een goede deal.

  als de regring ze de 2 mijnen te sarakreek toch geef, dan zoeken ze het zelf. Ga met een ander bewdrijf in zee te sarakreek.
  Mensen ik waarschuw jullie , die toekomstige operaties hebben te maken met sarakreek. no meki den mang dis ser a kondre!!!!


  Maak melding

 3. heel slecht voor de economie van sur. bodem schatten worden voor niets weggegeven en hoe staat het met de bodem? zwaar vervuild en wie zit er straks mee, onze nakomelingen, die worden de dupe van dit alles.


  Maak melding

 4. Gelijk heeft hij.Je moet gewoon goed onderhandelen.En kantoor Lim a Po is zeker geen partij voor de multinationals.Je moet daarvoor uit ander hout gesneden zijn.Cambior heeft destijds aangeboden aandelen te nemen maar politici in Sur kennen dat niet.ze kennen alleen contant omdat het een stelletje idioten zijn die heel gewichtig in Sur lopen te doen terwijl ze in het buitenland niks voorstellen.


  Maak melding

 5. laat die gourde ophoepelen om te zeggen dat sur niets krijgt.ik vraag mij af wat de zogenaamde minister ervan zeggen.of zijn jullie bang.in je eigenland hebben jullie niets te vertellen.shame on you


  Maak melding

 6. ai ai na cre iem cre now
  om te zien wat er van is geworden en dan wille ze meer gebieden krijgen
  regering wikie a no latie ete
  schop ze eruit en neem het heft in eigen handen en dahet kan bewijst staatsolie dat


  Maak melding

 7. Gambior e tek sranang worrong brong froitie.
  Dit kan alleen in suriname. In een ander land hadden de machthebbers gezegd; “gambior dit gebeurt of je rot maar op”. Tja de pijnlijke gevolgen van steekpenningen hé


  Maak melding

 8. Geachte redactie,

  Natuurlijk is het een interpretatie verschil,
  als de regering een nieuwe eis op tafel gaat leggen, dan eerder is afgesproken. Dit opgrond van voor de regering verassende nieuwe ontwikkelingen op de wereldmarkt.

  Ondernemen is vooruit denken, geen ‘kepoti mentaliteit.’Want nu zegt de regering infeite van; ‘sorry maar eh…kunnen jullie ons eh…wat toeschuiven? We hadden ons effe eh…verkeken op eh…die deal. Please, toe maar toch jongens, doe niet zo eh….gierig tegen ons’.

  Yere no, multinationals hebben daar gewoon lak aan. Kijk maar naar de Shell wat die geflikt hebben met die olieafvalstoffen in Nigeria. Die zijn gewoon bovengronds gedumpt in een afgelegen woonwijk. Kijk maar naar de Antillen, die ’teermeer’ aldaar op het eiland. Zie recentelijk de Ivoorkust in West-Afrika, giftige stoffen ook gewoon in een woonwijk gedumpt, met enkele burgerdoden ten gevolge. Die kwestie loopt nu bij de VN.

  Maar hoe staat het met Suriname, t.a.v. de afvalstoffen uit de bauxietsector. Daar werden eerder ook twee medewerkers naar huis gestuurd toen zij de Surinaamse regering er op wilden attenderen toch. Nooit meer wat van die twee medewerkers gehoord, en de regering heeft zinsdien ook nooit meer een enkel geluid hierover laten horen.

  En die grenskwestie met Guyana waar de regering momenteel mee bezig is bijvoorbeeld, oh man, ik hou mijn hart vast. Ik bedoel, je gaat zo’n gewichtige zaak van nationaal belang toch niet stiekem uitbesteden aan een ‘vriendebureau’, zonder dat aan het parlement enig tussentijdse evaluatie wordt overhandigd? Niemand weet wat er gedaan, geregeld, afgesproken, enz. enz. wordt!! Niemand!! Zo ging het ook met dat West-Surinameplan, stront eigenwijs die gasten.

  Dus ’s morgens staan de Surinamers op en het blijkt dat zij op een kluitje moeten gaan wonen, omdat plotseling blijkt dat hun geliefd districkt al die tijd onterecht op de Surinaamse landkaart vermeld stond als te zijn Surinaams grondgebied.

  Dit alles omdat een regering er vanuit gaat dat zij de meerderheid heeft en dat zij democratisch gezien opgrond daarvan, de rest van het parlement niet bij de discussies hoeft te betrekken en voelt zich derhalve geroepen naar eigen “goed dunken” te handelen. Yu o si tori, nogmaals, ik hou mijn hart vast!.

  En waarom. Als ik de acties van deze regering over de afgelopen periode alleen, goed bekeken heb, dan vraag ik mij af als er, wat deze grenskwestie betreft, wel iets goeds uit hun hand zal komen. Spijt mij, maar ik heb daar heel weinig vertrouwen in.
  En ik heb het hier over zaken van nationaal belang, waarbij je een groot deel van de kiezers doodgewoon uitsluit. This guys are dangerious man,

  believe me!!


  Maak melding

 9. ik zou zeggen laten we een binnenlandse oorlog beginnnen
  zullen we zien hoe snel Iam en cambiro vertrekken
  en dan is ons goud blijft ons goud voor de welvaart van onze kinderen ipv de verhoogde reeds bestaande welvaart van de canadeze kinderen
  het is tijd voor actie om deze uitbuiters en hun surinaamse fazallen te leren


  Maak melding

 10. Buitenstaanders(lees investeerders) hebben de situatie in Suriname al lang door..‘Wat is er met ons gebeurd? Het lijkt erop dat we onze vrijheid hebben verpest, onze rechten misbruiken als een vrijbrief om onverantwoord te handelen!!!


  Maak melding

 11. Lafu is geen lafu, 2 verschillende mensen.
  lafu het is niet netjes een ander persoons nickname te gebruiken. Lastig dat de webmaster 2 zelfde namen toelaat.Wel ik verander dan mijn naam maar.


  Maak melding

 12. Ieder buitenlander ziet wat in SU.
  Maar in Su.zien de beleidsmakers ‘NIKS’.
  Blind of Dom,of hebben geen weet.(door schande en/of schade wordt men wijs)maar meestal behoorlijk laat.
  Wij zitten niet in de jaren ’60. mi boi Vtje.

  Mi no sabi moro..


  Maak melding

 13. Een volk krijgt de leiders die het verdient!!!We moeten niet klagen maar wachten tot de volgende verkiezingen want wij(het volk)is er zelf debit aan dat ze daar mogen zitten ook al zijn ze niet geschikt voor dat werk.


  Maak melding

 14. nu klaaglen geen apartheids politiek etc.etc.
  welnu sur, moest half verdeeld b.v. saramaca en nikerie van kustgedeeldte totzuidgebied brasiel,ongerept laten en na tien of 20 of mijn part 30 jaren uitsluitend half sur. exploiteren zien wat het bracht . alle saramacca mensen en nickeranen zouden het overleven zonder biegiepokoe of terug gang integendeel .met behoud van indentiteit elk
  heel wat uit de stad zouden de verschil dan zien .en graag een dogla kindje willen maken en willen erven van schoonpapa en mama om in de mom van samensurinamers zijn na niets bereikt te heben. willen genieten, on opo oen ai. eendagse denkers een neger is neger een hindoe is hindoe maar , in de mom van intregatie en samengaan verliezen we heel veel en lach de tweenationaliteilten bezittende machthebbers die na een tal jaren in het buitenland zit . en eerlijke verdeler


  Maak melding

 15. Nogmaals cambior is opgekocht voor 3 miljard dollar en geen 1.2 miljard.Dat is een fout van de krant. Het juiste bedrag staat met grote letter op de website van Cambior.Cambior opereeert verder niet alleen in Suriname.


  Maak melding

 16. Mi gado’Mi gado”omgerekend 2x (ned.guldens)Ontwikkelings hulp Ned-SU.’was 3.5 miljard ned. guldens.(Vandaag aan de dag verkocht 3.miljard USA= +/-6.5 of 7.0 ned.guldens miljard)
  Mi gado onoe dong noh,nauw mijn god mijn god

  Lafu: maak geen fout, anders is deze schande groot.
  Mi oh go tapoe mi ai, mi no wannie see notie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.