Surinaams staatshoofd: Toppositie verdachten moet

21

PARAMARIBO, 25 sep – “Ik blijf de mening toegedaan dat wij in ons ambtenarenapparaat geen besproken personen moeten hebben en personen die een groot onderzoek tegen zich hebben, maar wanneer de rechter de staat veroordeelt om anders te handelen, dan moeten wij de lijn doortrekken.” Dit zegt president Venetiaan over de recente benoeming van twee verdachte politici.

Eén van de twee, ex-minister Siegfried Gilds, is zelfs benoemd tot beleidsadviseur op het ministerie van Handel & Industrie, HI. Hij moest begin dit jaar aftreden als minister, vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij witwaspraktijken. Volgens Venetiaan was er geen keus. Eerdere besluiten om twee andere ex-ministers af te wijzen, zijn door de rechter teruggedraaid.

Tegen beide heren, ex-bewindslieden uit het kabinet Wijdenbosch, liep een strafzaak. “In beide gevallen ben ik door de rechter veroordeeld om de mensen te benoemen, ondanks de zaken die liepen tegen betrokkenen en zelfs ondanks veroordelingen in sommige gevallen. Ik heb toen die bittere pil geslikt en nu zijn er twee mensen in soortgelijke omstandigheden, en u mag er natuurlijk op rekenen dat ik niet ervoor ga om iedere keer veroordeeld te worden”, aldus Venetiaan.

Grote boosdoener is een missive van de ministerraad uitgegeven in mei 2000, aan het eind van het kabinet Wijdenbosch. Die schrijft voor dat eervol ontslagen ministers in aanmerking komen voor benoeming in de hoogste ambtelijke rang. Zowel Gilds als ex-minister Balesar van Openbare Werken zijn eervol ontslagen. Van Venetiaan mag een alternatieve regeling worden ingevoerd.


21 REACTIES

 1. Ik amuseer me om te luisteren hoe alle leiders de aanstelling van de bandieten probeert goed te praten. Het is nu de beurt aan onze president. Geachte President, je hebt altijd je mond vol dat besproken mensen geen zitting mogen nemen in het ambtenaren apparaat. Helaas gebeurd dat toch omdat nu zogenaamd de rechter het heeft opgedragen. Ik heb een ander idee: Put your money where your mouth is en verklaar dat je uit het front stapt als deze verdachte personen worden opgenomen in het ambtenaren apparaat. Dat geeft aan dat je balls hebt want nu ben je gewoon een zielig geval.


  Maak melding

 2. Eervol ontslagen , hoe verzinnen ze t.Als door een missive(brief) van Wijdenbosch dit,in t leven is gekomen kan dit ook door een missive van venetiaan ongedaan gemaakt worden , toch? Trouwens, t is absurd om op voorhand vanuit te gaan dat omdat er in eerdere situaties hij bakzeil heeft gehaald , dit nu ook t geval zou zijn.de omstandigheden /feiten van eerder hoeven niet perse t zelfde te zijn , dus kletst deze vent uit zijn nek. Om maar niet door de rechter teruggefloten te worden , gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen, om zijn eigen smerige hachje maar te redden.vene is net als Alice, in wonderland, dus droom maar door, ruggegraatloze slapjanus.
  Is er ooit onderzocht waarom deze brief van wijdenbosch is geweest, en rechtvaardigd deze brief (een brief is toch geen wet)dat veroordeelden en mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen , niet te vergeten t delict waarvoor, dan maar als t even kan ,voor t leven verzorgd moeten worden door allerlei benoemingen die heel wat onduidelijkheden moeten maskeren. Ik word overmand door plaatsvervangende schaamte.


  Maak melding

 3. Beste prisident vene,
  ik ben nu 46 jaren oud en ben erna dit bericht gelezen te hebben er heilig van overtuigt dat suriname de eerst komende 500 jaar een banana republiek zal blijven.misschien dat mijn tro tro tro tro tro tro kinderen een beter suri zullen mee maken .mijn hart bloed voor mijn land.


  Maak melding

 4. schande, schande en nog eens schande…..va n oudsher weten we dat de huidige garde, ministers, ambtenaren enz. zich verrijken, vriendjespolitiek bedrijven, mekaar de hand boven het hoofd houden; ze zijn allemaal uitgekookt. En het volk maar dom houden cq denken dat het volk dom is. hoeveel vernederingen moet het arme volk nog ondergaan???

  ze zitten van top tot de onderste lagen(kerstboom effect)…ik heb geen kaas gegeten van politiek, maar waar in de wereld kunnen ex-ministers die worden verdacht van strafbare feiten, nog benoemd worden als adviseur, assemblee voorzitter, enz? inderdaad, alleen in ons geliefd suriname…

  staat er nog iemand/leider op die de behoeften van het arme bevolking kan vertalen en voor eens en voor altijd deze boeven bende achter slot en grendel kunnen laten verdwijnen??? er is er inderdaad een….het volk zelf….wat je zaait, oogst je. Met open ogen zien wat er in je strot gedouwd wordt, en dan nog je mond open doen en slikken!!!!

  de oplossing(-en) liggen voor de hand, maar maak het een gemeenschap duidelijk van 400.000 inwoners die partijgebonden zijn, overal wel iemand kennen die wat kan regelen, steun krijgen van familieleden over zee….probeer ze maar bewust te maken van het inhoudelijke programma dat partijen te bieden hebben, integriteit, normen en waarden enz enz…..inderdaad het VOLK beslist….


  Maak melding

 5. Z.E. de President van de Republiek Suriname, dhr drs R.R. Venetiaan

  Zo wordt u het liefst aangeschreven
  Zo ziet het er inderdaad gezaghebbend uit

  Het is bedroevend c.q. genant als waardig President te insinueren dat het de rechterlijke macht de schuldige is die deze ‘vermeende’ criminelen promoveert in zulke invloedrijke staatsposities.

  De positie van de rechterlijke macht is helder en duidelijk; erop toezien dat de wetten worden nageleefd.
  RECHTERS MAKEN GEEN WETTEN, noch WETGEVING!!!
  HET ZIJN onafhankelijke TOEZICHTHOUDERS!!!

  Het parlement als wetgevende macht is het instituut waar deze onvoorstelbare krankzinnige wetgeving wordt (ongedaan) gemaakt of gerepareerd.

  TARA, … hetzelfde parlement waar uw coalitie zetelt en in staat is deze door u zo merkwaardige wetgeving te veranderen.

  President Venetiaan misleid uw volk niet, het past niet bij uw waardigheid, het past niet in uw christelijke achtergrond!!!

  WIJ VERDIENEN HET NIET,
  wij hebben u het vertrouwen gegeven
  en mogen ervan uitgaan dat u uw werk goed doet!!!


  Maak melding

 6. Balesar is een VHP’er en Gilds is van de SPA. Beide partijen zijn nieuwfrontpartners in nieuwfrontregeringen. Wat goedkoop en laf om de zaak op Wijdenbosch af te schuiven. Nog even en ze geven Bouterse de schuld.

  De Missive schrijft voor dat eervol ontslagen ministers in aanmerking komen voor een benoeming. Elke amateur jurist kan Venetiaan nu het volgende zeggen.

  1. een missive is geen wet. Draai het terug als het je niet bevalt.
  2. In aanmerking komen betekent nog niet dat het automatisch zo is. Bezwaar is altijd mogelijk.

  En de hamvraag is. WIE heeft die twee eervol ontslagen. Volgens mij was dat geen Wijdenbosch.


  Maak melding

 7. Vtje: vertel je verhaal aan een “GEK” je weet uit respect ja, ja,(slechtmens).
  De bevolking niet meer wat je hen vertellen moet.sorry. sorry .sorry. Gewoon uit de duim gezogen verhaal (“”als de verdachten moeten werken van de recher dan niet op beleidsniveua”””)stop ze ergens weg waar ze geen kwaad meer kunnen uithalen, en niet voor zulk hoge salaris excl. kosten het zijn behoorlijke bedragen,daarvan kunnen 10.man of meer loon verdienen)(stuur ze b.v.om te planten, huizen bouwen(((sorry daar zullen ze ook stelen >>> god zij met ons))).
  Dus Vje verzint maar wat om de Suri.burger voor de gek te houden.
  Wees een keer slim de bevolking anno 2006 is niet de bevolking van de jaren ’50-’60.
  De rechters nu de schuld geven toont hoe smerig jullie op dit moment bezig zijn.

  “”Vaarwel Su””.deze mannen zijn gruwelijk.


  Maak melding

 8. Vje houd de eer aan je zelf en stap op!!!!!Je heb jouw best gedaan, naar alle waarschijnlijkheid heb je de juiste mensen niet aan jouw zijde, kunnen krijgen.Je had hand schone “handen” zei men. Maar nu beginnen de “vingers” te stinken.
  Wees slim stap op, het is in voordeel van het land.
  Wat er nu gebeurd zal jaren nog door werken.
  De burger zal zich wreken en andere burgers zullen onder lijden.


  Maak melding

 9. Ik zou een grote mate van respect voor president Venetiaan opbrengen als hij nu, ja nu , nieuwe wetten aanneemt om zijn integerheid te bewijzen.
  Alleen dan zou ik met man en macht de president steunen om de democratie te waarborgen en te bekrachtigen.
  En dit verklaar ik namens alle integere en waarde Surinamers, ook hen die het over een coup hebben maar niet weten wat dat is.
  Alleen een militair kan dat weten, en echte politici die hun land willen opbouwen inplaats van afbreken.
  43ste Delta compagnie, saluut kameraden en wees wijs en vastberaden zonder drogredenen volgens de eed.
  Nimmer weer mogen wij onze eigen landgenoten pijn doen waardoor hun nageslacht rondloopt met traumas zoals de nabestaanden van Joden, slaven, palestijnen en andere onderdrukten.


  Maak melding

 10. Wordt het nu eens tijd om bepaalde rechters onder de loep te nemen. Misschien familie of oude schoolvrienden, wie weet. Verder wordt het tijd om bepaalde besluiten ongedaan te maken anders blijf je met dit probleem zitten.

  Meneer Venetiaan heeft tijd genoeg gehad om dit soort besluiten ongedaan te maken(mei 2000)

  Wie is de volgende minister die in aanraking komt met justitie.


  Maak melding

 11. zolang deze regering niet eruit worden geschopt , is er geen verandering in dit land .

  Weg met de oude politiek !!!!!,dan zal je zien dat het veel beter gaat met het land .

  Wat heeft vene nu te vertellen ??
  Hij zelf is een boef en een man met rondom maar buitenvrouwen .

  Buiten vrouwen krijgen hun kansen !

  Ik ben al moe van dit gedoe !!!!

  Sarie torie .


  Maak melding

 12. Vene heeft jullie goed te pakken. De benoeming van Alibux en panday is voor pensioen. Niet om een positie te krijgen.
  Gilds is ontslagen en word weer benoemd onder Venitiaan.Is Alibux ergens op een ministerie na zijn ontslag beland ? Nee.Gilds is wel door de president zonder tussen komst van de rechter benoemd tot beleidsadviseur. Dat doet Vene zelf. Gilds krijgt by the way niet de eerste keer al ministers pensioen.hij is meerdere malen minister geweest, en voor elke keer minister krijgt hij een pensioen.Wie houd wie voor de gek.Gilds was zelf tijdens de revolutie minister.
  Verder wekt ventiaan de indruk dat als je ergens werkt en een misdaad begaat je de bak in gaat je je pensioen moet kwijtraken.Daarom had alibux de zaak voor de rechter gebracht. Front was verkeerd bezig. Vroeger was er gewoon een minsters pensioen en die kregen ze altijd, Bosje heeft het verandert naar de benoeming gelijk aan direkteur zodat de mensen eigenlijk geen absurd hoge bedragen blijven verdienen na hun ministerschap.Ze krijgen een pensioen die een direkteur krijgt.
  Vroeger kregen ze bij elke minister salaris verhoging ook als ex minister een verhoging. Het minister salaris en ministers pensioen stond los van de ambtenaren schaal. Bosje heeft het pensioen gekoppeld aan het ambtenaren apparaat. Hoogste rang is direkteur.Dat is wat er met die missive verandert.Niet dat je mensen benoemt worden om daaad werkelijk direkteur te gaan spelen op een ministerie.
  En front was het eens en heeft het niet verandert. Bosje heeft geen missive getekend war staat dat Gilds verplicht benoemd moet worden tot beleidsadviseur. Dat mensen doet Venetiaan eigenhandig.


  Maak melding

 13. Na de speech van de president op het journaal te hebben beluisterd heb ik nu geen illussie meer dat deze man het volk wil verbroederen.
  Nee, er kwam alleen maar haat uit zijn mond en de geijkte vinger ontrent de militaire periode als mikpunt.
  Helaas voor het volk van Suriname, ze hebben een hater als president die hun als stemvee wil hebben maar niet als gelijkwaardige bewoners van Suriname.


  Maak melding

 14. Maar hoe lang moeten wij het verhaal van die militaire periode aanhoren? Straks is venetiaan al langer aan de macht dan die militaire periode heeft geduurd….


  Maak melding

 15. in welk land worden verdachten niet vervolgd , maar bevorderd tot belangrijke adviseurs. U raadt het goed ja, Switi Sranang !! En wie doet dat ????? Een president met tien schone vingers. En waarom doet hij dat ???? Anders wordt hij door de rechter gestraft ! U droomt niet, het is waar !

  Ramadhan


  Maak melding

 16. Zo de vader zo de zoon .

  Als de president een boef is ,dan zijn de naaste mensen ook een boef .

  Buitenvrouwen of de man van de buitenvrouw worden ambassadrice /ambassadeur .

  Kraag is ook een buitenvrouw dus is ze nu Min Buza .
  mevr. demon is ook een buitenvrouw ,is zij nu ook een ambassadrice .
  Hiwat zijn vrouw is ook een buitenvrouw en haar man (meneer hiwat)is ook ambassadeur in belgie .
  sjak shie weet veel van deze regering (dus moet hij zijn bek dichthouden en krijgt als beloning )Post Beijing .

  Dus dit heeft alleen maar te maken met Buiten vrouwen ,familie leden ,en vrienden .

  je hoeft geen KENNIS TE HEBBEN maar KENNISEN .

  Wat voor ervaring hebben ze ???
  En zijn ze inderdaad bevoegd om deez taak te doen ???

  wat gebeurd er met de geschoolden en jongeren ????

  Dan hoeven ze niet meer naar school te gaan .

  Dit heeft te maken met HOEREN POLITIEK .


  Maak melding

 17. mi kondre tru mi lobi yoe sranang mie ati e kre dit land wordt nooit meer goed .een ieder denkt aan zich zelf ;familie en vrienden en die grote mannen beschermen zich op elk gebied onderling.zelfs als je geen schone vingers hebt wordt je procureur-generaal in dit land dan heb ik hiermee genoeg gezegd mie lowe gwe omdat mie bing werie foe a sanie daarom mik mie de in holland now Oting mie kondre e kong boeng baka sarie torie


  Maak melding

 18. Geachte redactie,

  Volgens Vene is het niet zijn schuld, maar de schuld van de rechterlijke macht, dat hij boeve-vrienden moet belonen, door hen nu in ambtelijke fucties te benoemen.

  ‘Is nie ik’, is sullie schuld’, of misschien niet helemaal, want het is ook Bosje schuld, echt, is nie ik’.

  Maar wie maakt de regels, de wetten en wie implementeert ze. De rechterlijke macht beoordeeld opgrond van bestaande wetten, ze maakt die wetten niet zelf. Vene weet dat als wiskunde leraar heel goed. Dus wie houdt wie voor de gek (politiek?).

  Front heeft en had alle meerderheid om te corrigeren wat zij denkt in haar ogen praktisch niet goed is of was. Je doet het of doet het niet.

  Ma den pa disi……, Efu den si taki den kan go las’boto, dan den e ‘kickback’ engrisiman taki. En waarom; omdat het vogels van gelijke veren zijn.

  Neks rechterlijke macht, neks Bosje, viezerikken bij mekaar! Ze weten bijvoorbaat al dat ze gaan ‘dieven’ en hebben hun wetten reeds klaarliggen ingeval het toch mis mocht lopen.

  En wat heeft de rechterlijke macht hiermee te maken. Niets meneer de president. U misleidt de zaak, benadeelt het bedrijf Suriname, u minacht die gemeenschap op deze wijze en bovenal u onderschat de intelligentie van ons volk. Is dat niet zo?

  Trouwens, gaat u die wet nog veranderen en wanneer? En u moet niet boos worden hoor, maar tijdens de verkiezingsperiode, hadden juist jullie zoveel te vertellen over hoe corrupt de andere niet was geweest. Ik bedoel, en Bosje zou veroordeeld worden, en och die Hooghart, had je die moeten horen toen, en piept nu nog over Bosje van toen, zelfs als hij over die brug rijdt.

  Maar in Godsnaam, realiseren jullie je wel, in wat voor gevarenzone je het land op die manier brengt?

  U zegt zelf, brada Vene, dat de rechter eerder al een veroordeling van dees aard had uitgesproken in het nadeel van de Staat. Ik dacht m.b.t. de voormalige minister Alibux. Infeite zegt u zelf dus, of bekent u zelf, dat u van deze wet eerder door de rechter op de hoogte was gebracht. Lang van te voren, en jij nu.

  En geen gestotter, is dat niet zo? Waarom lieg je nu de boel dan voor met “je schone handen”.

  Ja, kom op, waarom?!

  Snotneus!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.