Godsdienstvrijheid Suriname geroemd door VS

31

PARAMARIBO, 18 sep – Suriname is door het Amerikaans Bureau voor Democratie, Mensenrechten en Arbeid opnieuw geroemd om haar vrijheid van godsdienst. In het International Religious Freedom Report 2006 is te lezen dat de goede relatie tussen verschillende godsdienstbeoefenaars de wereld blijft opvallen.

Foto van Moskee en Synagoge Keizerstraat Suriname
[Een synagoge en een moskee, broederlijk naast elkaar a/d Keizerstraat in Suriname]

Ofschoon het overgrote deel van de regerende politieke combinatie in Suriname etnisch en religieus gelinieerd is, is er toch samenwerking schrijft dagblad De Ware Tijd hierover. In het rapport komt naar voren dat het Surinaamse regeringsbeleid gericht is op vrije godsdienstbeoefening en dat burgers niet gevangen zitten of worden verbannen vanwege hun religieuze overwegingen.

Opvallend zijn ook de vijf religieuze feestdagen op de kalender, die door iedereen worden meegevierd. In Suriname is 41% van de bevolking Christen, 20% Hindoe, 13% Moslim en heeft 10% een andere of geen godsdienst.


31 REACTIES

 1. dat velen nog wat van ons kunnen leren op het gebied van godsdienstvrijheid weten wij natuurlijk allang. Maar toch altijd weer fijn om het weer eens van een ander te horen.
  Alleen moeten die gasten wel leren rekenen.
  41%+20%+13%+10%=84% waar is die resterende 16% gebleven?
  Zeker door iemand van een nederlandse PABO uitgerekend ūüôā


  Maak melding

 2. Ik ben trots op het feit dat het mogelijk is om in Suriname je geloof zonder problemen te kunnen belijden en dat wij elkaars Godsdienst respecteren.Van jongs af aan hebben mijn ouders ons bijgebracht om de godsdienst van anderen te respecteren. Dit heb ik op mijn beurt ook doorgegeven aan mijn kinderen.


  Maak melding

 3. Er wordt steeds een klassieke fout gemaakt die nooit direct wordt aangepakt en dus in stand blijft.

  Deze is dat men eraan voorbij gaat dat winti een van de grootste Godsdienst stromingen in Suriname is. Aantallen van belijders van de Winti worden nooit genoemd of verzwegen en we blijven het pikken. Ik hoor daarover in elk geval geen van de mensen van ons Winti celibaat kritiek hierover leveren.

  Suriname is het meest tollorante land op religieus gebied vanwege het feit dat de winti dominant is.
  Winti is de meest tollorante, vrije vorm van van levensbeschouwing.


  Maak melding

 4. De amerikanen dienen Suriname een prijs in amerikaanse dolars te geven voor dit feit.Suriname een land als de grootste voorbeeld ter wereld.Maaarrr wees waakzaam voor de ellendelingen,die op één of ander manier hetzij door de zogenaamde economische
  donor dit feit willen verpesten.Nogmaals wees waakzaam SURINAME.


  Maak melding

 5. Winti wordt door velen niet gezien als een godsdienst/geloof. Bij het woord winti denkt men gelijk aan hokus pokus gedoe.
  Maar om te beweren dat de tolerantie wat de verschillende godsdiensten c.q.
  geloofsovertuigingen in Suriname betreft, te danken is aan Winti, gaat er bij mij niet in.
  Als hindu heb ik geleerd ook andere godsdiensten te respecteren.
  En in feite vertellen de verschillende geloven in hoofdlijnen hetzelfde.
  Het gaat er dus niet om welke religie, godsdienst, geloofsovertuiging dominant is, maar om het accepteren en respecteren van elkaars religie etc.


  Maak melding

 6. We moeten ook niet vergeten dat alle eer ook toekomt aan de verschillende religieuze leiders, voormannen/voorvrouwen en in het bijzonder de bevolking van Suriname.
  Op mijn werkplek in Nederland (onderwijsinstelling) zie ik de mensen soms versteld staan kijken hoe makkelijk en flexibel wij Surinamers( Creool,Hindustaan,Javaan,Chinees,Joods,Indiaan,marron) met elkaar omgaan.


  Maak melding

 7. twee vragen aan dennis.

  1. waarom denk je dat dit door nederland tot stand is gebracht?
  2. waarom zou Bush het aan ned moeten vragen en niet aan su?

  rare redenering hoor dennis.


  Maak melding

 8. ik ben zo blij dat dat kan in suriname en het moet zo blijven. We moeten mekaars godsdiensten respecteren en waarderen
  En daar moet het bijblijven.Winticultuur vergeet men vaak, maar die is er ook.Een groot deel van onze bevolking houdt zich bezig hiermee, vooral ook onze binnenlandsbewoners en stadscreolen.En winti is echt geen okus pokus. God heeft ons een vrije wil gegeven en heeft alles geschapen .
  Wij mogen gebruik maken hiervan om ons de te helpen, als jij datgene gebruikt wat hij geschapen heeft om kwaad te doen ben je verkeerd bezig, maar als je het gebruikt voor goeie dingen zonder iemand te pijnigen is er geen vuiltje aan de lucht.

  Dus doe goed en zie niet om

  een trotse surinaamse dame


  Maak melding

 9. Waar we wel voor moeten waken is dat fanatisme niet overwaait naar Suriname.
  Ik vind wel dat het winti geloof ook wel bekendheid mag krijgen. Men moet het enkel maar goed documenteren.

  RVA (respect voor allen)


  Maak melding

 10. Een schijn tolerantie is niet objectief, kijk maar in de politiek van Suriname en wees dan eerlijker.
  Het moet niet zo zijn dat omdat het Amerika is die Suriname weer een prijs geeft dat het de waarheid is, Surinamers wees eerlijk tegen jezelf.
  Als je alleen maar naar de Kathedraal kijkt val je stijl achterover dat het grote katholike geloof zijn pracht en praal met balken moet stutten.
  Ik zou zeggen politiekeleiders neem een goedkopere auto en investeer dat geld in de kathedraal en praat dan pas over tolerantie in geloof.(reis ook minder en minder ambtenaren die niets doen.


  Maak melding

 11. niet alleen in het geloof zijn wij tolerant.
  noem mij een land waar je kan feesten tot bam ,en geen politie op je dak krijgen.je buurman voor koelie of blakaman/kafrie uitmaken zonder dat het woord discriminatie valt.


  Maak melding

 12. Ge-sis van de duivel Kijk uit !!!!!!!!!!
  Wij willen geen Taliban of Saddam toestanden.

  Oenoe loekoe boeng, no meki no wang sma kong en broeja oenoe idi.(tang fara wi) ((Paaien))

  Luister fluister


  Maak melding

 13. blijf zo door houden surinamers en laat jullie aub niet op hitsen door de stomiteiten van de gemeentes hier,de jihad guerre saint en nog veel meer die mensen zijn gewoon moord lustigen en dat zijn wij en hebben wij surinamers niet nodig


  Maak melding

 14. Misschien moeten we Rita Verdonk, Geert Wilders, Hilbert Nawijn, Philip de Winter, George Bush en….Osama Bin Laden(!!!) een enkeltje Paramaribo geven. Dan kunnen ze met z’n allen samen op de foto aan de keizerstraat…(Moskee naast Synagoge). O ja, ik was de paus vergeten…hahaha.


  Maak melding

 15. Zo kan het inderdaad ook, maar de zogenaamde religieuze oorlogen die op de wereld plaatsvinden zoals bij de Palestijnen, Irak en Afganistan is het volgens mij Amerika zelf die de hoofdschuldige ervan is….

  Gelukkig heeft Suriname niet zoveel aardolie dat Amerika reden zal vinden om zogenaamd terrorisme in Suriname te komen bestrijden.

  We zullen verder in vrede kunnen leven met onze verschillende religies.


  Maak melding

 16. Beste Clemens,

  Ik ben blij met genoemde bericht, maar het “Winti” geloof is iets van de laatste jaren. Het is ook niet een van de grootste die ik ken.
  En of “Winti” ook de meest tolerante is, is ook nog de vraag. Sommige dingen zijn moeilijk om erin te geloven. Ik ben jaren in het binnenland geweest in Suriname, bij de Boslandcreolen en de Indianen. Als je weet hoe men weer onderverdeeld is en weer op zijn of haar manier om gaat met “Winti” is het moeilijk voor te stellen.
  het is precies zo moeilijk voor mij om het “Moslim” geloof te begrijpen. Dit met alle respect voor alle geloofsovertuigingen die op de wereld bestaan. Een ding ben ik wel met je eens dat het ook een geloofsovertuiging is van sommige mensen.

  Janny


  Maak melding

 17. Nou ja mas√© waarom zo’n belachelijke redenatie. Het is toch niet erg dat een ander winti verkeerd interpreteert. Corrigeren mag. Maar je hoeft niet meteen aan de ander te vragen of ze ooit een wintikerk onder een manj√©boom hebben gezien.

  Laten we het leuk houden. We willen volgens mij allemaal blijk geven aan het feit dat Suriname geroemd wordt, door de manier van leven ondanks de verschillende geloofsovertuigingen.

  Wang coronoema! wan pipel


  Maak melding

 18. In Suriname kunnen alle bevolkingsgroepen en religie vredig naast elkaar leven het is altijd zo geweest no matter what de Surineds daarover te mekkeren hebben.Ja in Nederland zijn ze komen leren hoe te discrimeneren,het spijt me te moeten constateren dat slechts 1 bevolkingsgroep steeds bezig is te discrimineren ja de creool,ze hebben tegen elk ander bevolkingsgroep wat te mekkeren zelfs kunnen en weten ze niets,de Boslandcreool wordt voor djoeka uitgemaakt,de Hindustaan voor koelie,de Javaan voor poeroe blakamang sket, de Indiaan voor kasirie,de Chinezen voor uitbuiters.Het meest negatieve heb ik hier mee gemaakt (op deze site)alles en iedereen proberen ze met de grond gelijk te maken.
  Kom maar op met jullie,zij die zich aangesproken voelen, gescheld dat is het enige wat ze kunnen en profiteren van de bakra`s hun sociale voorzieningen en maar klagen dat ze gediscrimineerd worden en maar zeuren over de slavernij.

  Ze kunnen kletsen wat ze willen SURINAME is een paradijs voor leven met en naast elkaar.


  Maak melding

 19. Beste mensen die zogenaamde relegie oorlogen tussen de moslims en christenen/joden die in andere landen worden uitgevoerd,zijn als het ware geen relegie oorlogen.It is all about politic en hebzucht.


  Maak melding

 20. Nou nou ik heb ook vele reacties van hindustanen gelezen waarin zij zich behoorlijk discriminerend en vernederend over met name de creolen hebben geuit.
  Dus om discriminatie op het conto van alleen de creolen te schuiven is niet redelijk.
  So Sad!


  Maak melding

 21. Natuurlijk heb je geen winti kerk gezien, want winti wordt niet in een kerk ‘beleden’

  Winti heb je in je. Een way of live and thinking.

  Winti heeft ook niet met bevolkingsgroepen te maken. Ander misverstand. Het heeft natuurlijk een oorsprong, maar in Suriname zijn velen winti overtuigd. Leven, eten, doen en laten ernaar.
  De winti waarden en normen brengen tollorantie, waarmee ik niet beweer dat andere geloofsovertuigingen dat niet doen.

  Bij Winti spreek je niet in termen van geloof, maar in termen van weten.
  Ervaren.

  Over de kerken gesproken. Natuurlijk zijn er geen winti instituties zoals bij andere geloofsoveruigingen. Het was toch de meest verboden Godsdienst in Suriname.
  Hoe zo …Winti is iets van de laatste tijd….I law no !!!!!


  Maak melding

 22. Inderdaad Saya,komt allemaal door die ene bevolkingsgroep,de Hindustanen,Javanen en niet te vergeten de Boslandcreolen gaan zich steeds meer verzetten tegen hun,vind je het gek??Jarenlang werden ze uitgemaakt voor wat dies al niet meer zei.
  De Hundustaan was altijd bamg voor hun en kropen in hun hoekje,maar nu worden ze met eigen munt betaald,zo ook de Boslandcreool,die zei altijd ja en amen ,maar ook hun hebben gelukkig het licht gezien en komen ook in verzet.Tot tig jaar geleden was het niet zo, tenminste in Suriname, heden ten dage ook niet,maar de Surineds,doen het,ze willen de bakra`s nadoen om overal op te schelden en iedereen de schuld geven behalve zichzelf,LET WEL:UITZONDERINGEN DAAR GELATEN.
  Let maar op,straks word ik weer uitgemaakt,dat ik jaloers bent en niet uit Suriname kan wegkomen hihihihihi,terwijl ik sinds 1968 hier zit.
  Wie reageert hier steeds,enkel in negatieve opzicht???? De VS geeft Suriname een pluimpje en ja hoor de beterweters vinden gelijk dat de VS blind zijn,heel de wereld wordt er bij gehaald,Suriname is Suriname,Afganistan is Afganistan enz.enz.Zo gauw er goed nieuws over Suriname is jeetjee mineeeeeee, worden sommigen wild en klimmen gelijk achter hun pc om bull-shit te komen uitkraaien.

  Het is en blijft Godzijdank zo,dat wat betreft Religie Surinamers heel gelukkig met en naast elkaar leven,kunnen ze weer niet hebben,en doen net alsof het alleen kommer en kwel is in Suriname.


  Maak melding

 23. Tora, vind je niet dat de Suri’s, hetgeen zich in het verleden heeft afgespeeld wat discriminatie betreft, achter zich moeten laten en vanaf nu elkaar met respect gaan behandelen?
  Wat mij in zowat elke reactie opvalt is dat haast elke Suri ongeacht de etniciteit
  het heeft over zijn/haar geliefd Suriname
  En toch blijven de Suri’s elkaar dicrimineren.
  Het feit dat de meeste Suri’s op dergelijke wijze met elkaar omgaan, doet het land geen goed, terwijl jullie o zo graag willen dat het in Suriname juist goed moet gaan.
  Als binnen een gezin ouders en kinderen niet goed met elkaar overweg kunnen, dan is de sfeer in huis danig verpest.
  Zo zie ik dat ook met Suriname en al de Suri’s.
  Heel erg jammer dat de Suri’s (uitz. daar gelaten) dat niet willen/kunnen beseffen.


  Maak melding

 24. Waar we ook voor moeten waken is dat kerk en staat altijd gescheiden blijven.
  Laat men niet aan onze waarden en normen komen. Dit moeten wij hoog in vaandel houden.
  Met respect voor mijn moslimbroeders laten wij NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOIT de sharia in suriname doorvoeren. Want dan gaan we richting barbarisme


  Maak melding

 25. Zooo wat een reacties..ja ja wij surinamers laten anderen in hun waarde als het gaat om gods dienst en vaak zoeken we ook hulp bij elkaar als we er zelf niet meer uitkomen..super!
  Alleen toen ik laatst in suriname was..zag ik bij de paspoorten verleng afdeling een paar in het wit geklede arabieren met een blik van wij zijn god hier ..binnenkomen..ik dacht bij mezelf..sang deng mang e doe dja…hopelijk voor olie advies maar toch..me frede te me sjie deng sort mang dattie..vooral omdat deng beng loekoe zo hoog hartig !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.