zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameKans op uitbreiding grondgebied Republiek Suriname

Kans op uitbreiding grondgebied Republiek Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – Suriname maakt kans op uitbreiding van zijn grondgebied met ruim zeventigduizend vierkante kilometer. Dit stelt het F.H.R. Lim A Po Instituut dat een studie heeft verricht naar de mogelijkheden. Het betreft uitbreiding van de tweehonderdmijlszone voor de kust. Om in aanmerking te komen, moet voor mei 2009 een claim worden ingediend.

De beslissing is in handen van de Commission of the Continental Shelf, CLCS. Suriname heeft reeds enkele stappen ondernomen. Een mogelijk probleem vormt het grensgeschil met Guyana. “In zulke gevallen worden deze claims niet behandeld”, zegt specialist Karl Hinz volgens een verslag van de Ware Tijd. Volgens regeringsadviseur Hans Lim A Po gaat de claim gewoon door.

Het proces bij het Internationale Zeerechttribunaal hoeft geen belemmering te vormen. “In maart of april 2006 komt er een uitspraak over de kwestie met buurland Guyana. Er is geen tijd om een gedeeltelijke claim in te dienen”, aldus Lim A Po. In de eerste helft van 2008 moet er tenminste een concept gereed zijn. De kosten worden geschat op minimaal twee miljoen dollar.

Of het al het geld waar is, moet nog worden bekeken. “We moeten eerst weten hoeveel olie en gas daar zit, we gaan eerst moeten onderzoeken”, zegt Eddy Jharap, oud-directeur van Staatsolie en degene die de voorbereidingen een beetje coördineert. Uiteindelijk zal de politiek moeten overnemen. “We zijn al begonnen, maar we moeten meer data hebben”, aldus Jharap.

opening
Fernandes Express
BODO Party

5 REACTIES
 1. Ik ben blij voor suriname met de uitbreiding, maar komt het ook ten goede van het volk?

  nog geen half miljoen mensen, land 4 keer zo groot dan Nederland en nog heeft meer dan de helft geen goed dak boven het hoofd

  Maar ze vechten voor meer grond. Fatoe.
  Schande


  Maak melding
 2. Het zou goed zijn om de stap te zetten en zorg te dragen dat de 2 miljoen US dollars beschikbaar komen. Alleen voor de visserij is dit positief. De visserij en de daartoe toename in de werkgelegenheid zullen de 2 miljoen ruimschoots overtreffen, en dat er olie mocht zitten is meegenomen. Ik zou zeggen wordt wakker en dien de claim in. Indien de overheid dit niet kan financieren zou wellicht financierders kunnen worden aangetrokken die zullen delen in de toekomstige winsten.


  Maak melding
 3. Voor wie uitbreiding, voor de Chinezen en Bakras. Laten ze eerst alle Surinamers en Nedsurinamers een hectare geven. Ik bedoel, alle mannen, vrouwen en kinderen. We willen geen kleine kavels, dat is een kippenren en we willen ook ademen.


  Maak melding
 4. grond gebied, ontoegankelijk voor de samenleving, het is allemaal water in de oceaan, dus dodelijk gebied zonder een boot of zwemvest en haaien in overvloed, bidden geblazen om dit grondgebied te betreden..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES