zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname is nog te weinig businessvriendelijk

Suriname is nog te weinig businessvriendelijk

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – Suriname is nog te weinig businessvriendelijk. Dit meldt de nieuwste Index of Economic Freedom van de Amerikaanse Heritage Foundation. Het ondernemingsklimaat is er zelfs op achteruit gegaan sinds vorig jaar. Toen werd een score gehaald van 3,93. Nu wordt slechts 3,60 gehaald, wat vooral geweten wordt aan politieke omstandigheden.

Die blijven een ongunstige invloed uitoefenen. Grootste boosdoener is het begrotingstekort, ook al krijgt de aanpak een betere waardering dit jaar. Volgens een verslag in de Ware Tijd is ook het monetair beleid erop vooruitgegaan. Voor het aantrekken van buitenlandse investeringen wordt maar 4,0 gescoord, voornamelijk vanwege de bureaucratie.

Die belemmert invoering van een nieuwe investeringswet. Ook worden het investeringsklimaat slechts bij mondjesmaat gestimuleerd. Erger nog, er zou oogluikend worden toegelaten dat Surinaamse bedrijven wetgeving omzeilen, terwijl buitenlandse de duimschroeven worden aangedraaid. Frappant is dat Surinaamse bedrijven zich juist beklagen over een omgekeerde gang.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Er is de laatste tijd veel discussie geweest inzake het belang van ondernemerschap in Suriname. Een ieder, vooral in politieke kring, moet nu wel doordrongen zijn van de noodzaak om een goed ondernemersklimaat te scheppen in Suriname. Ik vraag mij dan ook af, waarom gebeurt er dan ook niets. Althans niet in die mate waarin vooraanstaande internationale beoordelingsorganisaties daar veranderingen in constateren.
  Realiseerd men zich niet in Suriname dat het vooral deze bronnen zijn die worden geraadpleegd door investeerders als een eerste scan? Suriname raakt op deze wijze nooit in het vizier van potentiele investeerders op zoek naar internationale expansie van hun activiteiten in samenwerking met locale bedrijven. En daar zijn er wereldwijd echt duizenden van op allerlei gebied.
  Ik kan heel veel respect en waardering hebben voor Surinaamse politici en beleidmakers die onder niet optimale omstandigheden moeten functioneren. Maar dat het meest cruciale aspect voor vooruitgang, een goed investeringsclimaat wordt verwaarloost of niet van de grond kan komen, wil er bij mij niet in.


  Maak melding
 2. ook ik heb een berdrijf willen starten en ook mijn man is sme was ex minister zalmijn.
  al vorige eeuw was ik bezig en nu zou mijn bedrijf 5 jaren zijn.
  bijna alle energie is in sme gratis.
  grond is er genoeg.
  dus ik ben ook nog steed in holland.
  over twee jaar heb ik pensioen ,,,en dan zien wij wel ….


  Maak melding
 3. de mensen die steeds zeuren over een goede investerings klimaat zien het nogsteeds niet in dat Vene voor een paar centjes het land verkocht heeft aan China.

  die hebben toch geen invetsteringsklimaat nodig.Die weten precies hoeveel ze Vene moeten geven voor zijn oude dagen.de amerikanen willen altijd alles bepalen maar die chinezen geven meer steekpenning dan de europeanen.want gierigheid zit al in het bloed van de am. en de europeanen.

  waar is het nou voor nodig om een verbetering te brengen in het invest. klimaat.
  Chin. denken alleen aan hout,goud, en asfalterings projecten.Die kopen Vene en zijn bende niet om met woorden netals de europeanen en amerikanen het doen,maar met keiharde us. dollars.

  honden zijn niet zo maar de beste ruikers in de wereld,zo geld dat ook voor Vene.Die ruikt precies waar geld te maken valt voor hem en zijn bende.
  en de arme stervelingen krijgen pas een oud broodje om te eten wanneer er weer verkiezingen zijn.

  sarie torie


  Maak melding
 4. Nu ben ik benieuwd of al die “surinamers” die op dit forum verschrikkelijk afgeven op de surneds als die gefundeerd kritiek leveren op de toestand in suriname ook gaan schelden op Index of Economic Freedom van de Amerikaanse Heritage Foundation.
  Nogmaals, we benne benieuwd!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 5. Suri’s

  Zich niet met anderen bezig houden, de vraag is wat moet er gebeuren om zelf als Suri. te slagen,in SU.
  Er is nooit hieraan gewerkt,alleen via de politiek heb je kansen in Su. Daarom deze grote rotzooi in het land. Met heel wat situatie’s weten wij geen raad.
  De bevolking is als Suri burgers nooit iets bijgebracht, alles wat wij doen of deden is als ik hiermee klaar ben ga ik verder in het buitenland. Maar nooit gedacht als ik klaar ben hoe moet ik, of ga ik terug er is gewoon niks.(dus nooit aan gewerkt)
  Dus als je uit je eigen wil terug gaat of komt.
  Worden zij die achter gebleven zijn nerveus. met de gedachte: Sang o go meet oenoe dja now.

  Dus er is veel werk aan de winkel en oom Vtje & Co. hebben nooit aan zulke zaken gedacht en lopen zich vast en beginnen dan politiek te kraaien.

  Werk aan de winkel.


  Maak melding
 6. Kan toch niet anders: imf weet niet hoe het moet, alle andere wereldorganisaties weten niet hoe het moet, weet je wat er straks gebeurd hebben ze straks bruinzeel verkocht het enige wat er dan gebeurd is in 2 regeringsperiodes en dat moeten we dan 20 jaar lang horen kijk eens hoe goed we zijn.
  vergunningenstelsel is in nederland al meer dan 10 jaar geleden overboord gegooid want werkt niet, maar ja in suri moet je voor alles een vergunning hebben(steekpenningen betalen)


  Maak melding
 7. Prik,
  Ik wil mij toch distantieren van jouw opmerking. Ik wil de meeste reacties hier niet kwalificeren als gefundeerd. In mijn boekje zijn het vaak ordinaire en ondoordachte reacties. Suriname is absoluut niet volmaakt, maar de indruk wekken alsof de Surinaamse staatskas een grabbelton is en de Surinaamse president een boef van eerste orde, duid op domheid. Domheid omdat men voorbij gaat aan het feit dat er nu in Suriname instituten actief zijn zoals ondermeer de staatsaccountant en de rekenkamer die toezicht houden op de staatsuitgaven en bestuur.
  Nogmaals Suriname is niet perfect. Naast de vele goede dingen gaat er ook veel fout. Er is daarom altijd ruimte voor constructief en doordacht commentaar. Ordinaire reacties echter, zeggen niets over Suriname, maar des te meer over de schrijver zelf.


  Maak melding
 8. Beste opmerkzaam,
  Als ik schrijf over surneds die gefundeerd kritiek geven op de toestand in suriname heb ik tussen de regels onderscheid gemaakt met surneds die ongefundeerd kritek geven op de toestanden in suriname.


  Maak melding
 9. Wat goede dingens en niet zeggen alles bij na verkocht. Die arme goudzoekers nog steeds werkloos, terwijl er banen belooft werd. Die jongens werden door de kwikhandelaren dom gehouden. Al de winsten door de kwik kwijd en de rivieren ook vervuild. Kwik nooit gebruiken, ga bij de goudsmit en zie daar gebruiken ze alleen een gasbrander om goud te smelten. Dat is veel goedkoper dan kwik. De rekenkamer kan nog niet optellen, maar alleen aftrekken. Surinaamse ondernemers zullen nooit de kans krijgen. Pas op! China is een Communist land, daar mogen ze geen vreemd geld hebben. Ze krijgen geld en spullen voor niks, als ze in een ander land wat kunnen krijgen en dat moet 100 euro voor 1 euro. Straks kopen ze Suriname ook voor 1 euro!


  Maak melding
 10. daarom heb ik besloten om voorlopig niet naar suiname te gaan om zaken te doen. want die boma.s zijn actief.
  die boma.s. komen uit het binnenland. en in het parlement zit ook een hele boel boma.s.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES