Foto’s Kwakoefestival 2006

21

In Amsterdam is deze maand de 31ste editie van het Kwakoe Zomerfestival van start gegaan. In het Bijlmerpark te Amsterdam Zuidoost, zijn er gedurende zes weekeinden diverse activiteiten. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1975 en begon als een zomervoetbaltoernooi voor Surinamers in de Amsterdamse wijk Bijlmer. Het evenement werd aanvankelijk vooral bezocht door bewoners van stadsdeel Zuidoost, die veelal van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse komaf zijn. Vanaf het begin had het festival daardoor een multicultureel karakter.

Op Waterkant.Net kun je enkele foto’s zien die een indruk geven van dit festival. De foto’s zijn gemaakt door Navin Kisoensingh. Op onze fotosite www.surinamefoto.com zijn meer foto’s te zien.

Kwakoe 2006

Vlaggen

Warme worst

Fruitkraam

Bezoekers

Schaafijs

Meer bezoekers

Voetbal

Barra en telo

Djogo

Jeugdvoetbal

Groenten

Veld

Op onze fotosite www.surinamefoto.com zijn meer foto’s te zien.


21 REACTIES

 1. Beste Orga,

  Wat is begonnen als een voetbal toernooi, met leuke dingen aan de zijlijn, is nu een bombastisch vertoning geworden, dit is géén vernieuwing.
  De benoeming “festifal” heb ik tot op heden niet begrepen. Ik vraag me ook af,wat de heer Kwakoe ervan zou hebben gevonden.

  Anyway good luck.

  Bigi futu.


  Maak melding

 2. Het kwakoefestival is elk jaar weer een groot feest waar een groot publiek naar uit kijkt en moet in ere gehouden worden. Leuke foto’s.


  Maak melding

 3. ik heb respect voor de organisatie ze hebben hun kans benut ik zou zeggen ga zo door .als ik naar de hindoestaanse milan zie dan moet ik het betreuren deze gasten hebben het voor zich zelf verziek aleen om geld ik zou de hidoestaanse organisatie zegen neem een voorbeeld van de kwakoe


  Maak melding

 4. Gezien de drukte vindt ik dat ze verlopig gewoon moeten doorgaaan, heb veel leuke herhinnering aan kwakoe. en zie het steeds drukker worden.


  Maak melding

 5. Kwakoe moet zeker blijven maar als ik ongeveer een half uur heb rondgelopen, dan heb ik het gevoel van; nu is het mooi geweest,ik heb het al weer gezien, ik blijf meestal langer omdat de andere mensen waarmee ik daar naar toe ben gegaan nog geen zin hebben om te vertrekken.Wat het is weet ik niet maar ik vind het niet boeiend genoeg.Voor mij mogen de organisatoren meer hun best doen.
  En nog wat, een bepaalde gedeelte van het festival kan je liever niet komen, het stinkt ontzettend naar urine, ook een min punt.

  Marron


  Maak melding

 6. Ik had me er zo op verheugd. Na jaren weer eens ouderwets een bezoek brengen aan Kwakoe. Mijn vrienden waren ook heel enthousiast. In een stromende regen gingen wij zondag 29 juli naar het Bijlmerpark. We besloten eerst een rondje te doen en dan aan de djogo te hangen. En wat mijn hart sneller deed kloppen was een stand waar djamoewijn aan de man werd gebracht. Djamoewijn hebben wij als kind proberen te (brouwen)maken. Djamoes uitgeperst in een fles gedaan en een groot gat in de grond waarin de fles verdween. Na een paar maanden moest het er weer uit maar het werden een paar dagen. Het smaakte nergens naar maar toch was het een groot festijn. Hier kostte een fles 10 euro en toen ik thuiskwam zat een of ander Franse wijn in de fles. En die lege literjogoflessen die wij uit nostalgie ook meegenomen hadden bevatten een verrassing. De houdbaarheidsdatum was van eind dec. 2004. Van de bara, worst, bere en fladder, etc. en oud bier raakte ik aan de dunne die maar niet ophoudt. Jammer, maar nooit meer dus. En wat me het meest bezighoudt is dat ik een klasgenoot van mij tegenkwam van de lagere school. Ik heb hem een hand gegeven maar kan nog steeds niet op zijn naam komen. Misschien moet Kwakoe toch met de tijd meegaan.


  Maak melding

 7. hallo ik ben van mening dat kwakoe moet blijven .
  tot nu toe ben ik zelf nog maar 2 keer geweest.
  en ik vond er niet zo zelf niet zo veel aan . ik ben een nederlandse vrouw met drie half creoolse kinderen .
  en toen ik ging had ik die nog niet .
  ik houd niet zo van voetbal ook ook niet van de veemarkt (daarmee bedoel ik dat je rond loopt om te zien en gezien te worden , en veel bekenden kwam ik toen ook niet tegen .
  MAAR ik begrijp wel dat veel surinaamse mensen er wel graag heen gaan want er is rond het voetbal veld ook veel te doen en zien en proeven van de cultuur en je kunt er dan ook oude vrienden kennissen en familie leden tegen komen .
  en als je van voetbal houd is het ook vast erg leuk om te gaan .
  wel las ik net het verhaal van meneer H.Ommel en dat soort dingen moet natuurlijk extra gecontrolleerd worden dat is gewoon schande en het doet het festival en de organisatoren geen goeds.
  ik hoop toch wel als de kinderen wat groter zijn ook weer eens naar het kwakoe festival toe te kunnen gaan en hun er van te kunnen laten proeven en inmiddels kan ik ook genoeg oude bekenden tegen komen dus naar mn zin hebben zal vast wel lukken.
  vriendelijke groeten aan alle lezers en als u naar het kwakoe gaat veel plezier en let op wat je eet en drinkt.

  primsess


  Maak melding

 8. Kwakoe is inderdaad uit z’n jasje gegroeid en is meer geworden dan een Surinaams voetbal toernooi. Nietemin vind ik dat het moet blijven. Kwakoe is namelijk meer dan alleen maar voetballen, eten en drinken. Kwakoe is min of meer een afspiegeling van de Surinaamse samenleving, waar diverse rassen, religiën, culturen, zeden en gewoonten door elkaar heen kruisen. Zonder tussenkomst van tanks en katoesja’s. Tegelijkertijd respect tonen voor elkaar, elkaar de ruimte geven. Lachen, eten, drinken en plezier onder elkaar en daarna voldaan weer naar huis. Een samenleving met al z’n mooie en minder mooie dingen. En zo hoort dat. Eigenlijk een voorbeeld voor de rest van de wereld dus. Laat die maar komen kijken in Amsterdam hoe het moet. En voor de echte voetbal liefhebbers: jongens we hebben in Amsterdam een nieuwe Surinaamse trainer bij de beste club van Ned. Een seizoenkaart geen optie???
  Groetjes
  Rob


  Maak melding

 9. Sommige mensen praten zo negatief over kwakoe
  toch al is het 1 x ga je ze daar zien, ik vind als surinamer moeten we de organisatoren gewoon steunen. Als ik op kwakoe ben heb ik even het gevoel dat ik weer in suriname ben.


  Maak melding

 10. Ben speciaal uit Amerika gekomen, om het kwakoe festival mee te maken.Heb er zoveel van gehoord, nu ik het hebt meegemaakt, ben ik zeker van plan om terug te komen.Ik hoop dat het kwakoe festival blijft.Oja ik ben heel veel bekenden, mensen met wie ik op groeide bv, school vr. tegengekomen, was gelijk een soort reunie.Bedank orga en ga zo door , alleen , parkeren was terrible en eten was perfectomento!!!!!!!!! peace and one from Beau!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Ondanks de vele jaren ervaring met de organisatie van het festival wekt de organisatie niet de indruk te streven naar produktverbetering.

  Natuurlijk zie ik ook wel dat er kleine (commerciele) veranderingen worden doorgevoerd, maar die hebben weinig impact op de beleving van de bezoekers van het festival.

  Ik vraag me af wanneer de organisatie een begin gaat maken met ‘soundmanagement’. Het kan toch niet zo zijn dat je op sommige plekken 3 muziekjes door elkaar hoort?

  Waarom worden er nog steeds geen tribunes neergezet voor de bezoekers die wel voor het voetbal komen? Ruimte genoeg, lijkt mij.


  Maak melding

 12. Klopt allemaal, wat de muziek betreft. Daarnaast mogen de kraamhouders kennelijk ongestraft de volumeknop opengooien.

  Voor sommige DJ’s is hard en vervormd nog steeds beter dan luid genoeg en zuiver. Dit is zeker een punt voor verbetering.

  Voorstel: Alleen horeca-tenten (zoals reet-petite) mogen geluid produceren tot bv 90 decibel. Dit kan worden afgedwongen door een begrenzer verplicht te stellen en te blijven controleren. CD-verkopers mogen hun muziek aanbieden via koptelefoons en voor de overige kramen geldt een muziek verbod.

  Wat de tribunes betreft: als ze worden geplaatst moeten ze wel veilig zijn en moet gewaakt worden voor overbelasting. Het is ook geen slecht idee om ze (deels) te overdekken. Heeft voordelen bij hitte en bij nat weer. Ook voor de andere openluchtpodia valt iets dergelijks te overwegen.

  Voor wat betreft de urinelucht die op sommige plekken hangt, die is simpel te voorkomen door op meerdere plekken WC’s neer te zetten. Voor de mannen kunnen desnoods van die 4-hoeks pisbakken (gratis) worden neergezet, zoals je veel ziet op andere evenementen. Er zijn genoeg discrete plekken op het festivalterrein waar dit zou kunnen en (met name mannen) zouden dan niet meer lange afstanden hoeven af te leggen voor hun plasje.


  Maak melding

 13. ik ben dit jaar voor het eerst naar het kwakoe festival geweest met mijn vrouwtje zij is surinaams heb het erg naar mijn zin gehad lekker gegeten voor het eerst verse kokos gedroken nu ik hier ben geweest ben ik nog beniewder hoe het nu in suriname is volgend jaar zijn wij weer op kwakoe een bakra


  Maak melding

 14. kwakoe moet blijven ik ben nog niet gegaan maar wt ik hoor voor mij mag het blijven hoor . groetjes uit suriname love you all afz:mirjam doua alias slenkie


  Maak melding

 15. Suriname is o.a:
  Prem/Jurgen Rayman/Patrick Kluivert/Gullit/Rijkaard/Anton de Kom/Baron-Nonni-Joli keur/Abaisa/Denise Jannah/Marléne Waal/Umberto Tan/Henk ten Cate/Antony Nesty enz enz…..en bovenstaande personen mogen blijven.
  DUS KWAKOE en zijn festival OOK !!!!!!!!!!
  Comprende !!!!!
  Sranagmang


  Maak melding

 16. Kwakoe moet gewoon gevierd blijven worden!!!
  De meeste Surinamers weten dat je moet integreren. We draaien onze tong, soms totdat we het verzwikken, we eten stamppot. We vieren sinterklaas, wat? tegenwoordig zijn sommigen van ons zelfs blond. Omdat we zo ons best doen, mogen we daarom best, eens per jaar in de zomer een feest houden, waarop we ons surinaams mogen gedragen.En het mooiste van Kwakoe festival vind ik dat het echt surinaams is, maar dat als ik daar rondloop, ik veel blanken zie en alle soorten Surinamers en ook veel andere mensen, kortom het is echt multicultureel.Ik weet dat het een beetje afgezaagd is ,maar ik ga daar altijd worst en bere eten, dat is traditie in mijn familie. Het enigste minpuntje, dat ik bij dit festivals bespeur is dat het lekkers best wel duur is. Ze mogen er best wel rekening mee houden dat sommige mensen met het hele gezin, en ook nog oom tante, oma opa , buurvrouw, nichtje enzovoort gaan.Dus je bent als je met een groot gezelschap bent echt veel geld kwijt, op een dagje kwakoe. En dat is jammer, want het is een geschikt evenement om lekker met zijn allen naartoe te gaan.


  Maak melding

 17. het is goed om dit elk jaar weer met plezier te vieren om een stukje suriname te herleven want mocht je niet met de zomer op vakantie gaan naar su kun je je uitleven op kwakoe zie veel bekenden ,familieleden ik ga er met veel plezier naar toe.ik wil ook de orde dienst van kwakoe bedanken voor degoede inzet elk jaar weer .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.