Suriname betaalt smartegeld nabestaanden Moiwana

13

PARAMARIBO, 15 jul – Het smartegeld voor nabestaanden van de Moiwana-slachtoffers is uitbetaald. Dit meldt het ministerie van Justitie & Politie. De overmaking van dertienduizend dollar per persoon geschiedt aan de vooravond van het formeel excuus van president Venetiaan. Het ultimatum van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten is gehaald.

Volgens het vonnis dient voor 15 juli te worden uitbetaald in Suriname en Frans Guyana, waar veel van de overlevenden naar toe zijn gevlucht. Het gaat om tienduizend dollar voor morele en drieduizend dollar voor materiële schade. “De voorbereidingen voor uitbetaling zijn afgerond en inmiddels heeft een groot deel via de bank zijn officiële compensatie ontvangen”, aldus Justitie & Politie.

In november 1986 zijn ruim veertig bewoners van het Marrondorp Moiwana doodgeschoten door een legereenheid. Volgens het vonnis moet het dorp ook worden herbouwd, inclusief onderwijsfaciliteiten. Nabestaanden hebben tien jaar de tijd om zich alsnog te laten registreren voor compensatie. Een groot aantal heeft zich ter elfder ure aangemeld.


13 REACTIES

 1. Eindelijk worden de slachtoffers gecompenseerd. Heel goed van de regering Venitiaan. Beheren van het geld van ons volk is een zeer verantwoordelijke taak. Het schaarse geld dat van het volk moet goed overwogen en verantwoord worden uitgegeven. Er mag nimmer geld vergooid worden. Compensatie van de nabestaanden is hier onomstotelijk terecht. Ook al is het geld nog zo schaars, zulke zaken moet je goed regelen anders kun je nooit iets van een beschaving opbouwen met je volk. Deze vergoeding had doodgewoon grote prioriteit en dat is dus nu onderkend.
  Alleen stuiten we in deze zaak nog op een gekke kronkel. Ik begrijp het niet dat de schuld wordt vereffend door de regering Venitiaan terwijl de misdaden zijn gepleegd onder commando van ex legerleider (tevens ex dictator) D.D. Bouterse. De ex bevelhebber heeft op onbegrijpelijke manieren veel geld vergaard zoals we allemaal weten, en de verantwoordelijkheid van de misdaden valt zoals we het allen ook kunnen zien aan hem ten deel. Waarom zijn we met z’n allen bang om deze man te wijzen op zijn verantwoordelijkheden. Moeten we maar ermee leren leven dat hij verkeerd beleid gevoerd heeft. Iedereen kan zien dat hij niet vrijwillig zich van zijn schulden kwijt. Waarom durven we het volk geen recht te doen door de pleger van het onrecht terecht te wijzen. Moeten we gewoon van goed vertrouwen zijn en geen vraagtekens zetten achter het beleid en de daden van de ex bevelhebber.
  Ik heb begrepen dat de ex bevelhebber volhoudende ambities heeft om weer de macht in handen te krijgen. Ik vraag me dan af welke verassingen “ex bevel” dan nog meer in zijn hoge dictatorhoed voor ons heeft. Misschien kan één van de woordvoerders van het ex bevel wat tekst en uitleg geven.


  Maak melding

 2. Ik vind dit een prima gebaar naar onze binnenlandbewoners toe die vaak al worden achtergesteld. Als de surinamer trots zou zijn op haar binnenlandbewoners dan was suriname op dit moment veel verder op economisch gebied. Hoe komt het b.v. dat een klein eiland als trinidad veel verder staat op de economische ladder van de wereld? We moeten nog heel, heel veel leren maar dit is een goede stap.

  Ernie


  Maak melding

 3. Vene is gek geworden.

  Alle djoeka’s gaan zich registreren die daar niet heben gewoond.
  Gaat Vene het kunnen na trekken of die gasten ook daar daadwerkelijk hebben gewoond.

  Dit is een politieke spel die Vene aan het spelen is.En Brunsie die de boosdoener is geweest ,die loopt gewoon vrij rond en zit samen met Vene in de coalitie.

  Stelletje corruptelingen allemaal!!!!


  Maak melding

 4. waarom worden de boslandcreolen als lagerrang van de surinaamse samenleving gezien , het zijn toch mensen die ook recht van spreken hebben , als hun destijd onrecht is aangedaan , hebben ze recht op smartegeld, zonder meer , ze hebben toch niets te maken met het wanbeleid van vene en consoorten, geef ze waar ze recht op , dit niets ,vergeleken , met alle vernedering wat ze moeten doorstaan , het lijkt mij netjes als ze boslandcreolen worden genoemd dat djoeka s zegt al heel veel van degene die ze zo noemt , minderwaardigheidscomplex, daar lijden heel stadcreolen aan


  Maak melding

 5. Hallo broerders en zusters,

  Ik ben blij dat dit hoofdstuk afgesloten is,
  nou nog de december moorden, ook die heeft recht op 13.000,00 dollar, en een staanbeeld voor de groep omgekomen sranangmang, dan is het plaatje compleet, dan kunnen we verder aan ons toekomst bouwen.

  Groetjes broerders en zusters.


  Maak melding

 6. Beste snekie tere,
  Ik als halfbloed keurt jou reactie af. Aan de hand van dingen die je schrijft concludeer ik dat je niet voldoende onderwijs heb genoten. wie geeft jou het recht kinderen van machtige afrikanen djoekas te noemen.Volgens mij ben je creool.Wie geef jou het recht je eigen mense te bestempelen als minderwaardig. Hou toch op. Heb jij ooit een film gezien waar blanken mensen van afrikaanse afkomst discrimineren?. Ben jij ooit gediscrimneerd door blanken of mensen van andere rassen?.Zo ja? was het pijnlijk of niet. man volgens mij heb je minderwaardigheids complex vandaar dat je deze mensen bestempeld als djoekas. Noem die menen geen djoekas, het zijn waardige surienamers, machtige intelligente mensen. je draagt haat met je mee wat je van ouders geerfd heb.Van kleinst af krijgen jullie creolen mee van ouders om die mensen te discrimineren. ben jij ooit naar het binnenland gewest? weet jij hoe die mensen leven?.Al eeuwen worden deze mensen gekleineerd door jullie.Naare wat ik vernomen heb gingen ze vroeger in groepen naar Paramaribo om goederen te halen omdat ze vaak door de stadscreolen werden beroofd en neergestoken wanneer ze in hun eentje goederen gingen halen.wie weet zijn jullie stadscreolen door deze mensen vervloekt door al die ellende die jou ouders hen bezorgd heeft.Misschien plukken die stadscreolen nu de zure vruchten van wat ze deze mensen hebben aangedaan in het verleden. suriname is multicultureel, iedereen heeft recht op een menswaardig behandeling. wat jij nu doet is schendign van mensenrechten.Als ik precies wist wie je was had ik je aangeklaagt voor schenden van de rechten van de mens. Ik hoop dat je tot inzicht kom. Ik wens de marrons veel succes.


  Maak melding

 7. ja weten jullie wel wat voor dollar die mensen krijgen , want dat staat niet vermeld. of het surinaamse srd, of us. duss ff voor de diudelijk niemnd weet, wat die dertien diuzen is ,als het tog srd is hoefen die mensen dat niet .. ap


  Maak melding

 8. Dit lijkt wel een goed gebaar te zijn naar de bestaanden, maar is pure huichelarij met staatsgelden.
  De verantwoordelijke zitten lekker in de gelederen van vene zelf.
  het beste gebaar zou zijn om deze mensen uit elke staats functies te heffen . waar zijn ze nou goed voor, dat je dit niet kan doen?
  Gewoon lafheid en strooien met anders geld is lekker makkelijk dus doen we dat maar.
  De arme bevolking heeft dus ven bouta en brunswijk moeten sponsoren zodat zij hun ego kunnen strelen
  Alle suri’s jullie zijn gestoord omdat jullie zelf dit instand houden, door bij de verkiezinge je te gedragen alsif je niet tot tween kan tellen, iedere keer, keer op keer.
  IK hooop dat de huidige generatie verstand boven traditie laat prevaleren
  groetjes
  Harry


  Maak melding

 9. hallo snekitere,
  je moet aan je ouders vragen wat Djoeka betekent, want dat weet je zelfs niet!
  Djoeka betekent: djoe kaka
  en dat waren die stadscreolen die de kaka( poep) van de slaven meesters en hun gezinnen gingen dragen.Wij komen wel van Njoeka, maar wij zijn geen djoekas. Dus let erop. Iemand die heel veel hierover weet zal je het ook vertellen.Want op een gegeven moment weet ik niet of je je zelf bedoeld.
  Boeskondre pikien


  Maak melding

 10. Is goed van je boeskondre pikien dat je snekie tere een beetje geschiedenis les geeft. Mensen als snekie tere heb je ook in Rwanda, dit soort mensen zijn instaat hun eigen soort uit te roeien. Ik ga ervan uit dat snekie een creool(bedjang/wat gebroken betekend/niet zuiver/niet puur) is en dat hij neerziet op de marrons wat ik eigenlijk walgelijk vindt.Deze persoon moet meer geschiedenis les krijgen.Ik als halfbloed keur zijn houding af.


  Maak melding

 11. Aan Snekie Tere:
  Volgens mij heb je een echte minderwaardigheidscomplex.
  Stadnegers,negers,negre!!!!!!!!
  Wanneer gaan we stoppen om elkaar te vernederen.
  Hebben jullie dit gezien bij blanken,hindoestanen,javanen,chinezen,indianen, noem maar op.
  DAAROM GAAN NEGERS NIET VOORUIT.
  Een hindoestaanse dame vroeg me een dag aan het werk(ik zal dit nooit vergeten)van: ” WAAROM ZIJN NEGERS ZO VERDEELD”

  We moeten ons echt schamen negers!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.