dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOntslag zeventig Surinaamse bakkers onrechtmatig

Ontslag zeventig Surinaamse bakkers onrechtmatig

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jul – Het ontslag van zeventig werkenemers bij Suriname’s grootste bakker, Fernandes Bakkerij, is onrechtmatig. Dit stelt het ministerie van Arbeid Technologische ontwikkeling & Milieu, ATM. Dat spontaan het werk is neergelegd na een overeenkomst tussen bond en directie, verandert daar niet veel aan. De directie heeft niet het recht tot ontslag over te gaan.

“Het gaat om een georganiseerde actie, waar de vakbond achter staat en niet om een wilde staking”, zegt Jimmy Belfor van de afdeling Juridische Zaken van ATM. Hij ziet de dienst Arbeidsinspectie ook geen toestemming verlenen voor het ontslag, wat wettelijk vereist is. De rechter lijkt nog de meest voor de hand liggende optie voor de directie. De werknemers weigeren de betaling van een uitkering in twee termijnen.

De uitkering van 350 Surinaamse dollar (ongeveer honderd euro) zou eind juli en eind november geschieden. “Deze werkneerlegging wordt door de raad en de directie van Fernandes Bakkerij beschouwd als een onrechtmatige daad en wanprestatie naar het bedrijf toe”, stelt Fernandes in een persbericht. De maatregel is getroffen omwille van de bedrijfszekerheid en de broodvoroziening.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Surriname is een free-for all. Als kleine man heb je geen stem in Suriname. Je hebt geen rechten in dat land. Daarom moedig ik alle jongeren aan in Suriname om de school af te maken en als de mogelijkheid bestaat om het land te verlaten en je toekomst in het buitenland te zoeken, want je wordt daar niet gewaardeerd. Men werkt zo hard en als om een kleine verhoging wordt gevraagd is “ontslag” de dank die ze krijgen. That is unacceptable.


  Maak melding
 2. De tijd waarin de toenmalige eigenaren cq. directie van het Fernandes concern rekening hielden met de belangen van de werknemers is al lang voorbij.
  Izaak, Jules, en Rene Fernandes gingen op een menswaardige manier om met hun werknemers.
  Ik vind het triest dat tegenwoordig de arbeiders op zulk een onbeschofte manier worden behandeld.


  Maak melding
 3. Waarom komen de laatste maanden zoveel chinezen naar suriname???
  Goedkope arbeidskrachten natuurlijk.
  Binnenkort neemt Fernandes gewoon tientallen chinezen aan, die zijn al gewoon 12-14 uur per dag te werken en slapen langs de broodoven.
  Waarom al die chinezen naar suriname terwijl er nog niet werk genoeg is voor al de surinamers???
  Ben dit jaar nog 2x in sur. geweest, telkens zaten er 40 – 60 chinezen op het vliegtuig, maar op de terugvlucht geen chinezen te zien hoor.
  Wat doen ze daar? Jullie jobs inpikken !!!!


  Maak melding
 4. Een goede vakbond voor elke branche, de leden moeten contributie betalen, zodat er in tijd van staken de leden doorbetaald kunnen krijgen. Zo maak je de werkgever zwak.Dit soort ondernemingen moeten door jongeren gecreéerd worden. Weglopen heeft geen zin.Samenbundelen dat heeft zin.


  Maak melding
 5. Hahaha
  Ai boi wij surimangs zijn tjafatoe hoor.
  Tientallen chinezen die al gewoon zijn 12-14 uur te werken en slapen langs de broodoven.
  Ik kwam even niet meer bij van het lachen.
  Flink gezouten en leuk gezegd.
  Het betreft hier natuurlijk wel weer een bloedserieuze zaak. In dit geval worden de primaire rechten van de werkende klasse geschonden door de werkgever.
  Het stakingsrecht is een onvervreemdbaar recht van de arbeider; het is het laatste middel dat de arbeider voor handen heeft wanneer zijn bestaansrechten door de werkgever met de voeten betreden wordt.
  In dit geval om een overeengekomen belofte die door de direktie niet nagekomen wordt.
  Bovendien gaat het om een door de vakbond gesteunde georganiseerde aktie waarbij het grootste deel van de bakkers bij betrokken is.
  Voorwaar een afkeurenswardige reaktie van de direktie van Fernandes Bakkerij.


  Maak melding
 6. Libi ding werkgevers,als ze gaan ontdekken,dat snesi e spiti overal,op de grond enz….lekker fris dan in de bakkerij. Ik heb eens een film gezien met verborgen camera gemaakt in een resataurant, waar soso chinesies werken,dan gaan je haren recht staan op je hoofd en armen, om wat je ziet..getver.!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES