Legereenheden naar rampgebied Boven-Suriname

0

PARAMARIBO, 9 mei – De eerste legereenheden zijn neergestreken in het door watersnood getroffen Boven-Surinamegebied. Als operatiecentra zijn de dorpen Pokigron en Djumu gekozen, die zowel vanuit de lucht als via het water bereikbaar zijn. Er worden voedselvoorraden meegestuurd. De manschappen zullen ook voor de beveiliging zorgen.

“We kennen dit totnogtoe alleen maar van de televisie”, zei een militair kort voor vertrek van de luchthaven Zorg & Hoop in Paramaribo. Paraat en gemotiveerd zijn de manschappen wel. Regelmatig worden jungletrainingen gedraaid met Nederlandse en Franse militairen. Er is vaker meegedaan aan regionale trainingen, waaronder de Trade Winds-operaties van het Amerikaanse leger.

Militairen die in Jamaica deze training voor noodhulpverlening hebben gevolgd, bevinden zich nu ook in het rampgebied. Verwacht wordt dat ook Marowijne noodeenheden krijgt. Volgens minister Fernald van Defensie is het all hands on deck. Het Coördinatiecentrum Rampenbestrijding onder leiding van het leger staat op scherp. “Dit is geen oefening meer, maar keiharde realiteit”, zegt Fernald.