Noodhulp rampgebied begint op gang te komen

0

PARAMARIBO, 10 mei – De noodhulp voor het rampgebied begint op gang te komen. Er zijn duizenden liters drinkwater gestuurd door het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding. DSB Bank heeft dertigduizend Surinaamse dollar (ongeveer tienduizend euro) geschonken. Het Surinaams Rode Kruis en de organisatie Hepi (Help) zijn inzamelingsacties begonnen.

Oppositiepartij NDP heeft een eigen inzamelingscentrum opgezet. Burgers zijn opgeroepen om geld, levensmiddelen en kleding te schenken. Vooral het transport dreigt voor problemen te zorgen. Het betreft enorme afstanden in een gebied dat ongeveer zo groot is als Nederland. Volgens minister Felisi van Regionale Ontwikkeling bevinden zich reeds zestig hulpverleners in het gebied.

Nog ruim tweehonderd staan klaar voor actie. Er is nog geen zicht op de ware omvang van de ramp. “De fase van inventariseren is nog niet afgerond”, zegt Felisi. Desondanks is met de uitvoering begonnen, omdat de ruim vijfentwintigduizend slachtoffers niet kunnen wachten. Behalve water, zijn ook voeding en medicamenten nodig. Velen hokken nu samen met dorpsgenoten in hoger gelegen delen.