dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet meer neigen richting kernenergie

Suriname moet meer neigen richting kernenergie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 apr – De Surinaamse regering zal op de lange termijn haar energiebeleid op de toepassing van kernenergie moeten richten. Dit stelt professor dr. Theo Wong van de Universiteit van Utrecht. Het accent dat nu wordt gelegd op waterkracht is onterecht. Waterkracht is achterhaald als energiebron vanwege het lage rendement. Ook de natuur werkt niet mee. Het roer moet drastisch omgegooid worden.

De verdamping in reservoirs als het Professor J.W. van Blommenstein-stuwmeer in Brokopondo blijkt groter dan ooit werd gedacht. “Een verloren schatkamer”, zegt Wong tegenover de Ware Tijd. En dat alleen al vanwege de enorme goudreserves die onbenut op de bodem liggen. Nu zijn er ook nog plannen voor een stuwmeer in West-Suriname, wat nog eens ruim duizend vierkante kilometer woud zal opslokken.

Aan de andere kant zijn kennis en beheersing van kernenergie door de jaren heen aanmerkelijk verbeterd. Onder toezicht van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, IAEA, worden kleine gasgekoelde reactoren gebouwd. Die kunnen elke behoefte dekken, wat voldoende garantie biedt voor snelle industrialisatie. Wong is binnen het uitwisselingsprogramma met de UvU uitgeleend aan de Anton de Kom Universiteit.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES