di 4 aug 2015 01:20
post thumbnail

Twee jaar regering Bouterse: wat is het verschil?

77

PARAMARIBO, 12 aug – Bij precies twee jaar Desi Bouterse aan de macht, is nog niet goed te zeggen hoe goed of slecht de vroegere coupleider het doet. Suriname is niet geïsoleerd geraakt, zoals het Nieuw Front ooit zo fervent voorspelde. Suriname doet het internationaal niet slecht. En het land heeft ook nog een stem, zeker wat Zuid-Amerika en het Caribisch gebied betreft. In het groot gaat het economisch ook redelijk met zelfs een goede kredietwaardering zo nu en dan.

Het probleem is de vertaalslag. Net zoals zijn voorgangers slaagt Bouterse er maar niet in het armere gros van de samenleving het succes mee te laten beleven. Dit bovenop een lam parlement. Het is wat uiteindelijk het Nieuw Front de nek brak. Wacht Bouterse hetzelfde lot? Zijn recente poging om bepaalde levensmiddelen goedkoper aan te bieden, heeft in dit opzicht veel weg van een paniekpoging. Op de keper beschouwd kan zo’n maatregel hooguit vluchtig effect sorteren.

Bouterse moet dat ook wel beseffen. Sociaaleconomisch succes heeft alles te maken met hoe de burger zich materieel voelt. En dat voor langere tijd. In Suriname slaagde nog geen enkele leider daar echt in. Het contrat social ten spijt. Een ‘jaar van actie’ zonder actie laten verlopen voedt de verwachtingen bepaald niet. De vraag is dan ook terecht of wat in twee jaar niet gedaan is, in drie jaar wel gedaan kan worden. Twee jaar die niet gratis zijn.

77 Reacties | Plaats Reactie

 1. Goede analyse. Persoonlijk vind ik dat het volk moet boeten voor de verkeerde keuzes die het 2 jaar geleden heeft gemaakt. Het volk wist dat zij te maken had met een veroordeelde misdadiger maar nam dat op de koop toe. Nu moet het volk leidzaam toezien hoe deze regering het land naar de verdoemenis helpt. Laat het dan ook een wijze les zijn voor dit naive surinaamse volk.

  maandag 13 augustus 2012 om 13:03 uur
 2. Midete,

  Venetiaan is 3 keer gekozen door het electoraat!
  Kan je nagaan hoe groot het vertrouwen in Venetiaan was. Wanneer je 3 keer achter elkaar wordt gekozen door
  het electoraat dan is het vertrouwen inderdaad enorm en enorm groot en wordt er enorm veel van je verwacht.
  Maar datzelfde eloctoraat heeft in 2010 verstek laten gaan omdat de ‘gewone man’ moest blijven bijklussen om het hoofd boven water te houden. Het is Venetiaan absoluut niet gelukt om ondanks ‘zijn’ monetaire stabiliteit het potentieel om te zetten in welvaart voor de ‘arme man’. Het vertrouwen bleek een ijdele hoop en de verwachtingen werden nimmer waar gemaakt.
  Na tien jaar had de bevolking er genoeg van omdat naar hun mening Venetiaan voldoende tijd had gekregen om het waar te maken voor de ‘kleine man’. Van Economische stabiliteit vul je niet de magen van arme schoolgaande kinderen.

  De vraag is dus ook niet of Venetiaan wel of niet deugde want wat betreft de integriteit van Venetiaan valt er niks op te merken.

  De vraag die gesteld moet worden is hoe het mogelijk is dat over een periode van 10 tot 12 jaar het Venetiaan niet is gelukt de bevolking tevreden te stellen en te ‘voeden’.
  Komt het omdat de prioriteit te veel lag bij het realiseren van de monetaire stabiliteit of was
  het gewoon onmacht en onkunde van Venetiaan?

  Deze huidige regering is ‘pas’ 2 jaar aan de macht
  en er wordt door velen verwacht dat alle problemen waarmee het land kampt nu al opgelost zouden moeten zijn.
  Suriname kampt op bijna elk gebied met problemen die opgelost moeten worden. Wie verwacht dat deze problemen binnen afzienbare tijd opgelost kunnen worden is niet echt realistisch bezig.

  In die 2 jaar is het de huidige regering wel gelukt om de aov en kinderbijslag aanzienlijk te verhogen en de
  de prijzen voor de eerste levensbehoeften te verlagen.
  Dat is in elk geval iets waar de sociaal zwakkeren wat aan hebben. Misschien niet voldoende maar wel een strohalm waar ze zich in elk geval aan vast kunnen klampen.
  Wat zijn de verworvenheden van de regering venetaain op dat gebied in die 10 tot 12 jaar?

  maandag 13 augustus 2012 om 13:28 uur
 3. de tijd zal het uit maken

  maandag 13 augustus 2012 om 14:00 uur
 4. somo somo was president en pa vene parlements voorzitter ..op alle fronten domineerde somo op alle fronten had pa vene het nakijken …somo was de uitvoerder …en somo heeft pa vene ten gronde gericht .
  somo trok javanen voor en pa vene had altijd het nakijken…vene liep ding negre vadong en daar heeft hij de rekening van gekregen rest vier zetels …no moro…pa vene stond stom verbaast met zijn vier zetels …pa vene dacht bij zijn eigen …loek sa ding mang doe jongoe no bouta au tik abra …vene was zo jaloers op bouta dat hij de huidige pres zelfs geen hand heeft gegeven nadat bouta de verkiezingen won.en dat neem ik deze loser zeer kwalijk …jij bent een voorbeeld voor de natie een voorbeeld hoe dat niet moet …maar nee pa vene was met die hutu tutsie dinkie …haat en nog eens haat en daarom ben ik pero blij dat deze loser van het toneel verdwenen is .mik passie gie trawang die wang libie in harmonie en voorspoed …venetiaan monetair heb jij je best gedaan maar daar kon het volk inderdaat niet van eten …deze regering laat het volk mee eten mee denken mee doen …en dat is deze regering gegeven ..vene had hulp van olland deze regering heeft geen hulp van olland en dat steekt olland dat deze regering toch succes heeft op economisch gebiedt..hulde aan de huidige regering …er zijn nog twee jaren te gaan en weer gaat deze regering regeren mochten zij voort gaan op de zelfde voet tuurlijk kan het beter …je moet altijd beter dan beter gaan .

  in elk geval boxel en omgeving is tevreden met de werkzaamheden die daar worden verricht .

  maandag 13 augustus 2012 om 14:04 uur
 5. Aanvulling “Midete”
  Vene is een lelijke man, maar voor hem gold eerlijkheid, moraliteit, respect en vertrouwen.
  Hij heeft ook als minister van onderwijs het land een goed dienst bewezen. Zijn opleiding heeft hij in Nederland gevolgd en zo snel mogelijk naar Su teruggekeerd om dmv zijn intellectuele kennis het land te dienen. Anders dan mannen die nu aan de macht zitten kan hij zonder te vrezen overal ter wereld komen.
  Ondanks zijn vele bestuurlijke jaren leeft hij zo low budget mogelijk en interesseren aardse goederen hem niet. Als de jeugd aan hem een voorbeeld neemt komt het pas goed met Suriname.

  maandag 13 augustus 2012 om 14:07 uur
 6. dudat

  goed gezien,,ben ik ook mee eens,,

  maandag 13 augustus 2012 om 14:23 uur
 7. Tijdens El Vene mocht er van alles tegen hem geroepen worden.Iedereen was vrij in zijn doen en laten.Niemand werd tot volksvijand verklaard.De prijzen van de goederen waren stabiel al werden er twee wisselkoersen gehanteerd.
  Na de devaluatie en de gouvernment take op de benzine zijn de winkelprijzen als een raket omhoog gegaan.
  De prijsverlaging van deze regering heeft drie dagen stand gehouden en waren maar enkele centen.
  In percentages mag dan de verhoging van kinderbijslag en AOV mooi klinken,maar Moesje koopt er minder mee dan in de tijd van El Vene.In de jaren dat El Vene het land herbouwde,verkocht bout luchtkastelen aan het volk.Ze werden steeds mooier en fantastischer.Uiteindelijk zagen vooral de jongeren zich verrijkt met laptops,huizen,snelwegen enz.zonder wat voor te doen en ze gooiden de werkelijkheid van de GROOTSTE PRESIDENT ooit overboord en kozen voor gebakken lucht.

  Cobie.

  maandag 13 augustus 2012 om 14:28 uur
 8. pero

  koni,,

  mi sabie na torie sa joe e takie

  maandag 13 augustus 2012 om 14:30 uur
 9. Suriname heeft Nederland als grootste
  financiële donor weten af te schudden.

  Suriname heeft in het Caribisch gebied
  en Zuid Amerika een voorname stem kunnen bemachtigen.

  De huidige regering is in staat geweest de aov en kinderbijslag te verhogen en de prijzen voor de eerste levenbehoeften weten te verlagen.

  Het is de huidige regering gelukt om economische groei te realiseren weliswaar met dank aan de economische grondslag van de vorige regering maar die groei is er wel degelijk.

  het is de huidige regering gelukt een aanvang te maken in de ordening in de goudsector.

  buitenlandse investeerders hebben vertrouwen in het economische klimaat van Suriname.

  De huidige regering heeft een plan van aanpak mbt de infrastructuur en woningbouw die weliswaar langzaam op gang komt maar waar wel de intentie is om dit probleem serieus aan te pakken.

  De Surinaamse economie beleeft een opmerkelijke groei, ondanks de wereldwijde recessie. Vorig jaar groeide die met ruim 5 procent. Volgend jaar zal de groei volgens het IMF tussen de 5 en 6 procent zijn, terwijl veel andere economieën krimpen. De groei is mede te danken aan de stijgende grondstoffenprijzen: olie, goud. Het inkomen per hoofd van de Surinmaamse bevolking is aan het toenemen waardoor Suriname volgens Development Index van de VN richting de middeninkomenslanden gaat.

  Door de gunstige prijzen van met name olie en
  goud legt de Surinaaamse regering de basis voor de periode na de Nederlandse financiële hulp: het geld dat Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 meekreeg is nagenoeg op.

  Naast de gunstige grondstofprijzen profiteert Suriname van de komst van offshorebedrijven, aangetrokken door het stabiele economische klimaat in Suriname. Een ander belangrijk voordeel van vestiging in Suriname ten opzichte van India of andere bestemmingen, is dat er Nederlands wordt gesproken. Wie in Nederland met de klantendienst van een bedrijf belt, hoeft niet eens te merken dat hij iemand in Paramaribo aan de lijn krijgt. Het tijdsverschil is ook gunstig, want Nederlandse klanten kunnen ’s avonds bellen terwijl een Surinaamse werknemer gewoon een dagdienst draait.

  Door deze nieuwe manier van bedrijfsvoering onstaat er een geheel nieuwe economische sector waar Suriname zeker van kan profiteren.

  Het potentieel aan natuurlijke hulpbronnen is enorm voeg daarbij de gunstige economsiche ontwikkelingen dan kan het niet anders dat de huidige regering dit potentieel om kan zetten in echte welvaart voor de
  hele Surinaamse bevolking. Waarbij GEDULD het toverwoord is!

  EN DAT LIEVE MENSEN, DAT IS HET VERSCHIL

  maandag 13 augustus 2012 om 14:31 uur
 10. Ik zie alleen maar positieve ontwikkelingen.
  Er wordt hard gewerkt om de belangen van de massa te behartigen.
  Info act zorgt voor de bewijs materialen.
  De Pres DDB is het beste voor dit land.
  De anderen zijn jaloers en spelen gewoon weg vieze Politiek.
  Het geeft niet toe wie en welke ras, geloof, kleur etc. dit land regeert, maar het zijn Surinamers die het algemeen belangen van de burgers gaan behartigen en dit is het belangrijkste.

  maandag 13 augustus 2012 om 15:25 uur
 11. @ dusdat:

  die AOV en kinderbijslag is broekzak > vestzak. geweldige maatregel: je pakt het via de brandstof af en geeft een klein beetje via AOV en kinderbijslag terug. Jéré nò, mie édé no boro.

  Je vergeet dat vene met een molensteen om zijn nek zwom en dat hij een speedboot voor DiDiBrie heeft achtergelaten. Vene moest door de toko toko van DiDiBrie, DiDiBrie gaat over de snelweg die vene heeft achtergelaten. Waarom heeft het volk toen niet op DiDiBrie gestemd? Omdat ze niet het vertrouwen hadden dat hij die rotzooi KON opruimen.

  Ik vind dat geen enkele partij/regering/combinatie langer dan twee termijnen moet zitten, dat is niet goed voor de ontwikkeling, maar kies niet voor brandhout.

  maandag 13 augustus 2012 om 16:44 uur
 12. tjé potie,baja,,

  hij wordt persoonlijk uitgenodigt,, máár meneer durft niet te gaan..

  hij is ó zo bang om niet te kunnen fucktioneren weet niet wat te zeggen en begrijpt niks van de internationale waarden en normen..

  lackin doet allelei moeite om dit te omzijlen te verbloemen en weg te poesten iets anders te bedenken.

  maandag 13 augustus 2012 om 17:43 uur
 13. De monotone eeuwigdurende klaagzang van de NPS en haar bondgenoten over twee jaren regering Bouterse maakt helemaal geen indruk.Wat mij betreft mogen ze eeuwig klagen en de wonden eeuwig likken.Ze hebben het gewoon slecht gedaan in de vorige regeerperiode en dat moeten ze ook toegeven.Ze zijn bestraft door kiezers.

  maandag 13 augustus 2012 om 19:17 uur
 14. Midete, ik ben geen racist mie dongroe toe, maar wat heeft Vene nou gedaan, iedereen dacht toen in 92 ai, baas kaka now do skotting me maars hij loopt nog steeds rond, Vene is een bobo, a frde baas, geef het toe, daarom hoop ik dat ie terugkomt in 2015, want dat denken velen, Mek deng denki, aw kong mek a kong,

  maandag 13 augustus 2012 om 19:22 uur
 15. Midete ik ben geen racist mie dongroe toe, maar wat heeft Vene nou gedaan, in 92 zou hij baas aanpakken dit dat sus, zo ,geen flikker toch sang ai lul now.
  Baas de ete, telikie 2015, dang mie e hoop taki Vene kong baka, foe kong doe sang, kong doe wang lo ka ja, fosi a go rostoe,

  maandag 13 augustus 2012 om 19:29 uur
 16. Ferdinand, ik denk dat jij de enige bent die zo dom is om te denken dat vene terug komt. dat hoofdstuk is voor iedereen afgesloten.

  Heb je ooit overwogen dat vene waarschijnlijk dacht dat de economie belangrijker was en dat hij dat eerst in een rustig vaarwater wilde brengen. DiDiBrie is uit het leger ontslagen tijdens vene. Dat is ook zo gebleven toen werd gedreigd met een derde coup (Graanoogst had het presidentiële paleis en het kabinet van de president laten omsingelen (hij was daar zelf ook aanwezig).

  Jij bent dat soort dingen -ZOALS DE STVS BRAND en de geen brood geen school staking waarbij NIET STAKENDE KINDEREN IN DE LOKALEN ZIJN MISHANDELD MISSCHIEN VERGETEN, IK NIET. Ik heb de mishandelde kinderen gezien, ik heb de wonden gezien, DE BLAUWE PLEKKEN, DE GEBROKEN BOTTEN EN DE HERSENSCHUDDINGEN, TOT IN DETAIL. KINDEREN DIE GEWOON IN DE KLAS ZATEN!!

  Ik heb meegemaakt hoe slachtoffers van bijvoorbeeld Meerzorg, jaren later nog brullend vertellen hoe hun vader is afgemaakt vlak voor hun neus. De zaak is nooit onderzocht, terwijl er toch echt wel een legergroene YP voor de deur stond. Als je dat ooit hebt gezien, hoe een kind hevig snikkend haar hartverscheurende verhaal vertelt, brul je anders. Ik tenminste wel. Jij waarschijnlijk niet. Is toch niet jouw probleem.

  Blijf maar achter je baas aanhuppelen en blijf de vele slachtoffers maar verraden. WANT DAT IS WAT JE FEITELIJK DOET, JE KEURT -OOK ACHTERAF- HET HUN AANGEDANE LEED GOED.

  Maar ja, het is toch niet jouw kind of jouw familie, dus wat kan het je schelen. Als je maar een lap grond krijgt of een huis, toch?

  Als Hitler miljoenen mensen in het verderf stort (ik heb het niet eens over de joden) en hij geeft je een mooi huis en een goede baan, dan is hij toch een goed mens? TOCH?????

  maandag 13 augustus 2012 om 20:29 uur
 17. En wat racisme betreft (ie doengroe toe):

  Donkerkleurige hindostanen worden vaak gediscrimineerd door hun lichtkleurige rasgenoten. Toch hebben ze er geen moeite mee om zelf ook -licht of donkergekleurde- negers te discrimineren. Je zou denken dat ze solidair zijn? M’n mars!! Datzelfde geldt trouwens ook voor lichtkleurige negers die net zo hard de donkere stadsnegers en de marrons (ik haat dat woord) discrimineren.

  Natuurlijk is het niet altijd zo, maar heel vaak wel.

  maandag 13 augustus 2012 om 20:34 uur
 18. Midete, ik ben gekleurd en geen racist, maar Vene
  wat heeft ie feite gedaan, hij zou baas oppakken, dit zo dat sus en nog meer, maar geen moer in feite.
  Maar ik hoop voor de aanhang van Vene dat ie in 2015
  terugkomt, en dan kijken wat ie kan en wil ja toch.
  En nog wat, in mijn familie heb je zwarten zoals Vene
  maar goed.

  maandag 13 augustus 2012 om 21:15 uur
 19. Mideted die Vene, heb ik niets mee, maar mensen denken dat ie terugkomt, maakt mij geen moer uit, Baas ja, mensen denken dat ik achter baas aanloop dus niet, die mensen ik hoop jij niet zijn die boeriki´s kan mij baas schelen, ik woon hier doe mijn dingen hier en meer niet, maar mensen willen dat ik ga praten zoals zij praten, dat verdom ik, me maars echt niet, een ieder zijn mening ik de mijne, diegene die baas uitschelden veel van hun zitten hier, onder een valse naam wensen ze hem de dood dat kan, maar zeg ik
  ga daar ga voor hem staan en zeg dat tegen hem, forget it
  doen ze niet maar lullen vanuit hier, ie sabie, als baas er nog tien jaar zit ok, niet belangrijk voor mij.

  maandag 13 augustus 2012 om 21:43 uur
 20. Midete, wat discriminatie betreft daar kan ik van meepraten in dit land, maar goed geeft niet hier gebeurt dat elke dag, ok, ik heb zaken hier meegemaakt
  bizar, maar aboeng, mi blakka maar ik ben trots, op die kleur, mi famirie blakka, switie, ja ja, die witte man wil bruin worden…. laat het woord maar…. a grofoe, liebie deng.

  maandag 13 augustus 2012 om 21:53 uur
 21. tussen haakjes,,

  er zijn afgelopen week 25 containers van 40 ” gevuld met landbouw werktuigen in alle soorten en maten ingevoert ingeklaart en wel, wat is met die goederen gebeurt..

  geschenk van de god vader china..

  wie heeft wat gehad en hoeveel,, waar zijn die goederen verdeeld of opgeslagen..

  de bestemming was commewijne marowijne brokopondo,maar nergens heeft iemand iets gekregen,hoe zit dat..

  welke partij genoot heeft de goederen in bezit gekregen..

  ik wil ook een cubota traktor met maaier ploeg en roteveter,zodat ik mijn grond goed kan bewerken..

  laat het weten,, laat het weten..

  maandag 13 augustus 2012 om 22:54 uur
 22. Na 2 jaar kabinet Bouterse praten we over een Suriname die recht van spreken heeft!

  Een onafhankelijk Suriname!

  dinsdag 14 augustus 2012 om 00:11 uur
 23. @ Barnie,Jacobus
  Surinamers die na 1980 zijn geboren hebben geen morraal.Vene is na zijn studie terug gegaan en heeft op zijn oude leeftheid nog voorkomen dat Suriname niet als Haiti werd.
  Bouterse is na het verkopen van sexbladen terug gegaan naar Suriname en heeft alles kapot gemaakt wat met bloed zweet en tranen was opgebouwd.
  Vene krijgt een trap na voor zijn goede dienst .
  Bouterse wordt beloond voor misdaadige optreden.

  dinsdag 14 augustus 2012 om 06:40 uur
 24. Bouterse heeft meer verstand van wapens om mensen dood te schieten dan van economie.Bouterse kan amper zijn naam schrijven.Hoe kan zo iemand dan president worden van Suriname onbegrijpelijk.Daar is alles mogelijk.

  dinsdag 14 augustus 2012 om 10:55 uur
 25. Johannes, jij hebt je roeping misgelopen : Johannes de doper,

  dinsdag 14 augustus 2012 om 10:58 uur
 26. @ Marcel:

  Toen DidiBrie nog aan de macht was en later toen Wijdenbosch de baas was, verdwenen al dit soort spullen naar een bedrijf achter Geyersvlijt. je kon het zwaar materieel daar zo zien staan in grote hoeveelheden. Zelfs die basketballen, voetballen, volleyballen, pata’s en voetbalschoenen werden zo achterover gedrukt en “zwart” verkocht.

  dinsdag 14 augustus 2012 om 14:46 uur
 27. Suriname heeft nog nooit eerder in de geschiedenis een moordenaar en drugscrimineel als president gehad.
  Nu wel.

  DAT IS HET VERSCHIL.

  woensdag 15 augustus 2012 om 16:56 uur

77 Reacties | Plaats Reactie

Ads:Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com