donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOPINIE: 'Herintroduceren van sociale controle binnen onze samenleving'

OPINIE: ‘Herintroduceren van sociale controle binnen onze samenleving’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – In de hedendaagse maatschappij is het begrip ‘sociale controle’ een onderwerp dat vaak wordt besproken, maar ook vaak wordt misverstaan of verkeerd geïnterpreteerd. Sociale controle verwijst naar de manier waarop individuen elkaar beïnvloeden om zich aan de normen en waarden van de samenleving te houden. Het gaat hierbij niet om dwang of autoritair gedrag, maar om een natuurlijke vorm van sociale regulatie die bijdraagt aan een harmonieuze samenleving.

Waarom is Sociale Controle Belangrijk?
Sociale controle speelt een cruciale rol in het handhaven van orde, veiligheid en welzijn binnen de samenleving. Het zorgt ervoor dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor hun gedrag en de gevolgen daarvan voor anderen. In een samenleving waarin sociale controle ontbreekt, kunnen normoverschrijdend gedrag en afwijkende gedragingen toenemen, wat kan leiden tot sociale ontwrichting en conflicten.

Herintroduceren van Sociale Controle
Met de opkomst van digitalisering en individualisering lijkt de traditionele vorm van sociale controle in veel opzichten te zijn afgenomen. Mensen zijn meer op zichzelf gericht en minder geneigd om zich verantwoordelijk te voelen voor het gedrag van anderen. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale cohesie en gemeenschapszin.

Om sociale controle opnieuw te introduceren en te versterken, zijn er verschillende stappen die kunnen worden genomen:

1. Bewustwording en Educatie: Het is belangrijk om mensen bewust te maken van het belang van sociale controle en hen te educeren over de positieve effecten ervan op de samenleving.

2. Versterken van Gemeenschapsbanden: Door het bevorderen van sociale activiteiten en gemeenschapsinitiatieven kunnen mensen zich meer verbonden voelen met elkaar en meer geneigd zijn om elkaar te helpen en verantwoordelijkheid te nemen voor elkaars welzijn.

3. Positieve Rolmodellen: Het aanmoedigen en erkennen van positief gedrag en het tonen van respect voor anderen kan bijdragen aan een cultuur van wederzijds respect en verantwoordelijkheid.

Conclusie
Het herintroduceren van sociale controle binnen onze samenleving is geen eenvoudige taak, maar het is wel een essentiële stap om een harmonieuze, veilige en welvarende samenleving te creëren. Door te investeren in bewustwording, educatie en het versterken van gemeenschapsbanden kunnen we een cultuur van wederzijds respect, verantwoordelijkheid en samenwerking bevorderen. Het is tijd om sociale controle te herwaarderen en te erkennen als een waardevol instrument voor het creëren van een betere toekomst voor ons allemaal.

Realdo Goedewacht
[email protected]

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. ” …
    1. Bewustwording en Educatie: Het is belangrijk om mensen bewust te maken van het belang van sociale controle en hen te educeren over de positieve effecten ervan op de samenleving.
    …”

    Inderdaad, mensen zijn hun gezonde verstand kwijtgeraakt !

    Sociale verbale- en nonverbale vaardigheden, gedragsnormen, assertiviteit zouden verplicht moeten zijn.
    Ook ouders zouden voorlichting moeten kunnen krijgen voor een sociale opvoeding. Communicatie binnen het gezin, samen activiteiten ondernemen, etc.
    Ouders weten soms niet beter en refereren naar hun eigen ervaring of moeders kunnen bijvoorbeeld een postnatale depressie hebben.
    Niet sociaal gedrag hoeft per definitie niet bewust te zijn.

    Voorlichting en training kan preventief werken.

    Ik zou zeggen:
    Tja go. Set kong !

    Wij werken aan een sociaal Suriname.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  2. Ik ben heel blij met de onderwerpen en de reacties die nu worden gegeven.
    Ik weet niet of het eens zal lukken om de sociale controle weer in te voeren.
    Als het gebeurd zal het misschien gebeuren na een echte oorlog.
    Als ik de piramide van Maslow toepast dan denk ik dat de sociale controle er was vanwege armoede en nu men wat geld heeft men aan anderen laten zien dat ze nu zelf instaat zijn hun dingen te betalen; zoals ze zeggen “ik eet niet van jou”.
    Ze verkeren in de ontkennende fase.
    Men heeft een aantal dingen aangehaald waaraan men moet voldoen en daarvan is voor mij de belangrijkste scholing.
    Wanneer veel mensen geschoold zijn en meer als genoeg hebben dan gaat men begrijpen dat geld niet alles is.
    Ik denk dat veel mensen het volgende herkennen; ze zitten niet te wachten op iets moois van familie of kennissen maar het liefst op aandacht want dat mooie spul dat je van die andere krijg je zelfs ook kan kopen.
    Natuurlijk ben je blij dat je iets van iemand heb gekregen maar het gaat jouw meer om de aandacht.
    Suriname een land in ontwikkeling moet nog groeien naar een niveau dat bijna iedereen genoeg heeft om te leven inclusief vakantie.
    Dan zal men misschien begrijpen dat men geen indruk meer maakt met z`n gouden ketting of nike schoenen.
    Wees lief voor elkaar; in ieder geval laat de andere met rust.
    Dit was mijn bijdrage, als we met z`n allen een bijdragen leveren in de praktijk dan komen we er wel.
    Love to you all!


    Maak melding
  3. No thank you, enigste wat we nog meer in su nodig hebbe is meer van onze oude bekrompen racistische achteruit denkende “ideologien” stop ze maaar in , wat we hier nodig hebben is bewustwording en niets anders..


    Maak melding
  4. Sociale controle hoeft niet zo verstikkend te zijn en heeft voor een aanzienlijk deel met gedrags- en leefregels te maken. Het grootste probleem hierbij, is om de juiste afweging te maken, in een land met een hoop ‘korte lontjes’…

    Aan de andere kant; als er mensen onopgemerkt, al een tijdje dood in hun huizen (o.i.d.) liggen te rotten, dan hebben we als samenleving gefaald…vind ik…!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES