zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVp Brunswijk over 560.000 ha: "Wij willen grote dingen gaan doen"

Vp Brunswijk over 560.000 ha: “Wij willen grote dingen gaan doen”

-

Does Travel - naar Suriname

De milieuactivist en voormalige directeur van Conservation International, John Goedschalk, heeft dinsdag een petitie ingediend bij het Kabinet van de president in Suriname tegen de grootschalige landbouwplannen van de regering, waarbij 560.000 ha bos wordt opengekapt ten behoeve van soja- en maïsteelt.

Vicepresident Ronnie Brunswijk benadrukte woensdag dat zolang het gaat om landbouwproductie, er geen enkel probleem zou moeten zijn.

“Wij willen productie hebben. Als je naar Brazilië gaat dan is het kilometers alleen maar aan mais. Dat moeten we ook in Suriname hebben. Dus het idee om dat te reserveren is goed”, zei de tweede man van het land voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM)- vergadering.

Brunswijk verzekerde dat deze 560.000 ha aan bos niet bedoeld is voor speculatie of aan derden te gaan verkopen. Daar zal minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) ook niet aan meewerken.

“Daarom is het gegeven aan een ministerie en niet aan een stichting of NV. Het ministerie weet hoe verantwoord zij moet omgaan met dit vraagstuk. Wij willen grote dingen gaan doen en als het goed uitkomt, laten we dan ook grote arealen planten in Suriname”, aldus de politicus.

Goedschalk vindt het openkappen van deze 560.000 ha aan bos een zinloze vernietiging van de biodiversiteit en het ecosysteem.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
  1. Volgens mij heeft de vice-president van Suriname, een onherstelbare hersenbeschadiging opgelopen…Er is geen gewas dat de bodem zo uitput als maïs. Brazilïe kan zich het een en ander permitteren, daar het een oppervalkte heeft van ruim 200 keer die van Suriname…! Als men de gewassen niet afwisseld, dan vernietigd men de bodem…


    Maak melding
  2. De tweede man van het land Suriname : Ronnie Brunswijk (Moengotapoe, 7 maart 1961), bijnaam Bigi Bravo, is een Surinaams-Aucaans politicus, ondernemer, oud-rebellenleider en veroordeeld bankovervaller en drugsdealer. Hij is sinds 2020 vicepresident van Suriname.


    Maak melding
  3. @Soema Bali Boe,
    Wat wil je nu met deze inbreng zeggen? We weten allemaal wieen wat de 2e man v/h land is
    lees liever het stukje van Ernesto en trek je conclusie, het hele idee van zo,n groot ariaal kapot te kappen voor landbouw is het stomste idee, er is toch olie waar alles op gestoeld is, ontwikkel de mensen om daarin te exceleren, laat het bos met rust!!!!


    Maak melding
  4. Ai famiri, met zijn tak taki creëert hij haast een hemel op Suriname. Ik zeg: “so so puf en watra poe”.
    Dankzij zijn broeia tori is hij rijk geworden, verder geen eer!

    Gado de wi fesi mang!!!!


    Maak melding
  5. ambitieuze plannen maar voor wie/wat (niet onze beste WAT) is die mais en soja bestemt? veevoer voor de rijke landen? nou in de meeste rijke landen is de veestapel drastisch aan het verminderen en ze hebben een enorme voorsprong op agrarisch gebied. bij de appie in nl komen de zoete aardappelen nu gewoon uit nl zelf. komt er ook een sojaolie fabriek ofzo? minder import is altijd goed! (maar virgin kokosolie is ook prima geschikt om te bakken en koken vanwege de neutrale geur en smaak.)
    enne, lvv kan niet eens genoeg mensen vinden voor fai, bacoven/bananenteelt schijnt tè arbeidsintensief te zijn anno 2024, de stads wrokoman, binnenlandbewoners en zelfs de arbeidsmigranten uit haiti waren niet te porren om daar te werken. dan hoe wilt men 560000 ha cultiveren? super hi-tech met AI-gestuurde drones en tractoren? en wat gaat met het afval gebeuren? ook in de fik steken net als die padiekaf?

    bezint eer ge begint…


    Maak melding
  6. Het gaat om HOUT door kappen van het mooie tropisch bos van SU. De landbouw ontwikkeling kun je vergeten, gaat niet gebeuren.

    SU moet zich richten op offshore OLIE en CARBON credits en het oerbos behouden


    Maak melding
  7. Menno… toepasselijke naam voor wat ik schrijven wil. Surinamers worden belazerd waar ze bij staan. Achter de schermen is er al veel land gereserveerd voor de mennonieten. De Chinezen doen het voorwerk (roofbouw) door voetbalvelden per dag te kappen en hele gebieden te vergiftigen met hun nietsontziende ‘goudkoorts’. Dat er flora, fauna en de leefgebieden van marrons en inheemse Surinamers vernietigd is, wordt niet met name genoemd. Sommigen vinden dat ‘ontwikkeling’…


    Maak melding
  8. Men zou een voorbeeld moeten nemen aan de Scandinavische landen, waar het veel beter gereguleerd wordt.

    Ontwikkeling is als een kind dat leert lopen. Als men het niet leert zijn stappen, behoedzaam te zetten, kan het lelijk ten val komen…


    Maak melding
  9. @Isabelle,jij mag lezen wat wat jij wilt,maar in Suriname maken criminelen en een paar meelopers de dienst uit,en doe niet alsof jij een vreemde in Jeruzalem bent…..Er zijn al in de afgelopen 3jaar meer dan honderd petities ingediend….voor spek en bonen.WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK.


    Maak melding
  10. Als dit bedoeld is om tropisch hardhout te exporteren naar china dan is dit een zeer slechte zaak. Wie gaat dit controleren. Aan de andere kant heeft Suriname zulke projecten wel nodig voor zijn ontwikkeling. Brazilie heeft meer dan 270.000.000 runderen. Su kan zeker iets van ze leren. Ik juicht het toe als in Marowijne ook duurzaam ontwikkeling komt.


    Maak melding
  11. Suriname kampt met overstromingsproblemen en als er niet eerst een degelijk plan gepresenteerd wordt, hoe in de nabije toekomst effectief met klimaatveranderingen om te gaan, blijft het dweilen met de kraan open.

    Wat heeft men aan honderden hectaren overstroomt landbouwgebied. Als men daar niet doordacht mee omgaat, dan leidt het alleen maar tot kapitaalvernietiging en zijn er alleen maar verliezers…!


    Maak melding
  12. 560.000 ha?
    dat is anderhalf keer zo groot als coronie?
    waarom wordt coronie niet ondersteunt in de landbouw?
    dan heb je al aanwezig personeel
    of is het de bedoeling dat dat personeel ook geimporteerd wordt om stemvee te krijgen?
    aangezien het in beheer is van het ministerie, de grootste rovers in het land
    werken en stemmen anders wordt je eruit gezet

    of is dit alleen maar om china illegaal te laten kappen?
    waar moet het kapitaal vandaan komen om 560.000 ha te veranderen in landbouwgrond?
    ze kunnen nu al niet eens 100ha beplanten laat staan een grof meervoud ervan


    Maak melding
  13. Het bewustzijn over wat er gaande is in de wereld aangaande het klimaat, ontbreekt in Suriname. Men is er totaal niet mee bezig, terwijl de klok op dit moment op 1 voor 12 staat. Het regenwoud is van onschatbare waarde voor het leefbaar houden van de planeet. Brunswijk weet niet waar hij over praat. De gebieden in Saramacca, Commewijne, Coronie zijn al sinds jaar en dag bestempeld als landbouwgronden. Maar de productie is vrijwel nihil. Laat men daar de focus leggen… De landbouwers in Suriname worden aan hun lot overgelaten en zijn totaal niet in staat om buiten hun tjap, hark, schoffel en houwer ander materiaal aan te schaffen om op een hoger niveau te acteren…. Vult u de rest maar in…


    Maak melding
  14. Ronnie wil nu grote dingen gaan doen terwijl hij tot nu slechts heeft laten zien alleen verstand te hebben van ‘vieze’ dingen doen.
    Als het gaat om tropisch regenbos, zou het idee meteen geschrapt moeten worden en ook Brazilie zou haar tropisch regenbos met rust moeten laten en het vooral niet voor het telen van soja en mais (veevoer) moeten gebruiken. Het bos is vele malen meer waard dan veevoer om er koeien en varkens mee te voeden. Wanneer het bos eenmaal vernietigd is en Suriname en Brazilie als gevolg van klimaatsverandering onleefbaar zijn geworden,.is het te laat omdat eenmaal vernietigd tropisch regenbos nooit meer teruggroeit. Er komt, als we geluk hebben secundair bos (met minder biodiversiteit) voor in de plaats en als we pech hebben (wat waarschijnlijker is) veranderen Brazilie en Suriname in woestijn.
    Daarom.beste Ronni, ga maar lekker door met het doen waarin je goed bent, namelijk ‘vieze’ dingen doen (nu als wettig getrouwde man) en laat het beslissen wat met ons tropisch regenbos moet gebeuren over aan mensen, zoals Goedschalk, die er wel verstand van hebben.


    Maak melding
  15. Konsensi, gelijk heb je. Men zou de oude plantages in de oude en jonge kustvlakte kunnen gebruiken om daarop i.p.v. suikerriet en katoen, soja en mais te verbouwen. Die gebieden hebben geen tropisch regenbos en hebben bovendien vruchtbaardere bodems. Waarom men ons waardevol Tropisch Regenbos wil vernietigen voor eenmalige of hooguit tweemalige teelt van soja en mais, is ONVOORSTELBAAR DOM.


    Maak melding
  16. Ik vraag me af waarom de regering oerbos gaat openkappen terwijl er zovele gronden in de kustvlakte braak liggen.In Marowijne, Commewijne, Saramacca,enz. staan honderdduizenden hectaren die niet gebruikt worden.De regering kan het beschikbare land toch efficiënt gaan gebruiken.


    Maak melding
  17. [robje g-debby] dit is heel dom , het oerbos moet je zo laten , en wie gaat die landbouwgrond bewerken , jou vrienden niet want die willen niet werken , en hoeveel 1000 den ha heeft jou vriend bouterse aan de chinezen gegeven , die gaan er geen landbouwgrond van maken , ze kappen de bomen en vernielen de bodem , daar zal nooit meer wat groeien het wordt op den duur een woestijn


    Maak melding
  18. Bruiswijk denkt”groot en slim “, hij denkt als de mensen niet uit het bos wil komen , dan haalt ik het bos uit de mensen.


    Maak melding
  19. debby , jij bent ongeschoold , jij haat oranje olifanten , pas maar op een olifant zal een paarse rat zo plat maken als toilet papiertje , en daar mee wordt paarse stront verwijderd
    dus de het oerbos hoeft niet opgeofferd te worden , de olifanten zorgen ervoor dat er genoeg toiletpapier gemaakt wordt


    Maak melding
  20. Laat de regering dan de uitgewerkte plannen zien.
    Wie gaat daar planten, aan wie gaat men verkopen (zijn er al contracten) en wat levert het de schatkist op en hoe valt het te rijmen met het standpunt van de president dat Suriname een groene land is en daarvoor beloond moet worden.
    Sojabrok of tempe en tahoe zijn nog vrij duur. Maïs is voor een rijst en graan etende bevolking overbodig. Gaat men het maïs naar Afrika exporteren? Vast niet. Gaan de Surinamers popcorn eten het hele jaar? Vast niet.
    Allemaal vage plannen. Het echte plan? Na een tijdje daar luxe huizen (villa’s) bouwen voor verkoop aan rijke buitenlanders.
    Misschien koopt Klaus Schwab er ook een.


    Maak melding
  21. Ronald, Suriname heeft verzaakt de grootste graanschuur te zijn en aangezien Guyana die taak wel heeft volbracht en Suriname ver achter zich gelaten heeft, is dat voor het bestuur van Suriname moeilijk te verkroppen…nu wil men wanhopig beginnen aan een ‘inhaalrace’ en hopelijk zien ze tijdig, de te nemen hobbels niet over het hoofd, want ‘hardlopers zijn vaak doodlopers…!


    Maak melding
  22. Wat wel belangrijk is, waar kan Suriname van overleven lange tijd, eigenlijk altijd.
    Niet het openbreken van het Regen oerwoud.
    Misschien toch, op Braakland Dure huizen Bouwen voor de Rijken, er moeten meer winkels ,meer grond verbouwen op braakgrond, de rijken moeten Suriname omhoog gooien, criminele moeten afkicken.
    Iedereen moet werken, mee helpen het land opbouwen .


    Maak melding
  23. Richard B. Kalloe heeft een stuk over Carbon credits geschreven, getiteld:
    “De vermarketing van het Surinaams bos op Internationale Carbon credit markt – deel 1” (DBS van 20-11-2023).
    Een moeilijk geschreven stuk daar ik na enkele keren lezen nog steeds niet weet wat een ha. Surinaams bos ons oplevert en hoe ik dat moet berekenen. Kennelijk geldt de vergoeding per soort of type bos.
    Hij stelt echter dat duurzaam natuurbeheer ons meer zal opleveren dan alle houtkap, alle dierenexporten en andere niet duurzame en milieu-onvriendelijke activiteiten.
    Aan de hand van een door hem gegeven voorbeeld van met pinus en eucalyptus beplante areaal van 500.000 ha wordt 80 usd per ha gevangen in Uraguay. Dit is 0,008 cent per M2.
    N.B. 1 kilo medicinale kruiden kost ruim 50 USD en 1 ha grond levert veel meer kruiden op dan 1 kilo.
    Ook spreekt hij zichzelf tegen. Ik moet hem enerzijds gelijk geven als hij stelt dat: niets doen beter betaalt dan iets doen (Houtkap levert 1 keer geld op want daarna heb je geen hout meer om te kappen), maar aan de andere kant stelt hij dat je blijvend geld kan verdienen als je zoals Uraguay aan herbebossing doet. Als dat zo is zou ik de Surinaamse overheid willen adviseren om de mogelijkheden na te gaan om van de Sipaliwini Savanne een groot bos te maken

    Waarom de heer Goedschalk nu het advies geeft om 560.000 ha bos niet om te zetten in landbouwgrond is mij dus onduidelijk. Als wij al die gronden die wij in het verleden hebben uitgegeven aan plantagelandbouw optellen, dan komen wij op een hoger aantal ha uit dan nu in het geding is. De vraag rijst waarom wij die oude plantages, die nu overwoekerd zijn door secundaire bossen niet voor deze landbouwplannen kunnen gebruiken. Een feasibility studie is niet meer nodig omdat wij weten waarvoor welke plantage historisch is gebruikt. Dat staat gewoon in onze geschiedenisboeken.
    Waarom meneer Goedschalk? Omdat je meer aan carbon kan verdienen door het niet om te zetten? Politieke redenen?
    Iets wat ik niet op de begroting vermeld zie en dus in de zakken van Surinaamse politici verdwijnt? U mag uw mening nader toelichten.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES