zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIMF-team tevreden met progressie Suriname

IMF-team tevreden met progressie Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder leiding van Anastasia Guscina is in Suriname voor de vijfde evaluatie van het Extended Fund Facility (EFF) programma, dat met het land is overeengekomen.

In dit kader heeft de IMF-delegatie op maandag 5 februari 2024 een meeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi, de ministers Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) én het Surinaams IMF-team.

Volgens Guscina heeft Suriname heel goed werk geleverd. “Tot nu toe zijn we erg blij met de resultaten. Het programma ligt op schema, de regering voert belangrijke hervormingen door en we zien nu al de resultaten van die harde inspanningen in de herstelde macro-economische stabiliteit”, aldus de IMF-functionaris.

Ze merkt op dat de inflatie sneller gedaald is dan verwacht en dat er meer vertrouwen is in de Surinaamse dollar. “Het beleid dat de regering ten uitvoer heeft gelegd was politiek zeer moeilijk, maar het getuigt van een zeer sterk verantwoordelijkheidsgevoel om het begrotingshuis op orde te brengen en ook een voorzichtig en strak monetair beleid te voeren.”

Er is ook gesproken over de vervolgmaatregelen die moeten worden doorgevoerd om ook een positieve groei te realiseren. Het advies vanuit de IMF-delegatie is om, voor een betere aanpak, te werken aan beleidsimplementatie, het opbouwen van capaciteit en ambtenaren die hard werken op passende wijze te belonen.

Tegelijkertijd zullen de werknemers die niet bijdragen, moeten worden ontslagen. Daarbij is geadviseerd te zorgen voor een gezonde evenwicht en het wegwerken van de kwetsbaarheid voor corruptie. Dit vooral om het land aantrekkelijker te maken voor investeerders.

Verder is ook het geleidelijk afschaffen van de subsidies op elektriciteit en water aan de orde gekomen alsook het implementeren van subjectsubsidie, waarbij tegelijkertijd de financiële maatregelen om de effecten van het programma op de sociale groepen op te vangen, worden opgevoerd.

President Santokhi wil de sociale doelgroep uitbreiden, verlichting brengen en werken aan betere coördinatie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
  1. IMF verzin je de velhaaltjes zelf of wordt je beduveld door de duivels van Su. Noem 1 ding dat het volk positief heeft ervaren?? Investeerders in dit corrupt en crimineel land??
    Sur is verloederd, al het geld van IMF opgevreten door ht kliekje.
    Andere politieke partijen moeten een rapport asn IMF presenteren.


    Maak melding
  2. Deze mensen hebben verstand van economie en hoe je een land moet moet regeren. Het gaat niet om een reactie, maar om de reactie van een delegatie. De NDP’ers zijn weer jaloers op een succes van de huidige regering. Ze leven liever in armoede en onderdrukking en eten zoeken op een vuilnisbelt.
    Ik zou tegen de regering zeggen: ga zo door en help dat deel van de Sur bevolking dat altijd negatief reageert op alles wat goed is aan goede scholing en geef ze psychische hulp zodat ze helder kunnen denken en spoor hun leider op, uitroken zoals je ratten uitrookt, en zet hem alsnog in het gevang.
    De leider moet lijden voordat hij heen gaat.


    Maak melding
  3. Vermogensbelasting op vastgoed, grond en percelen zal miljarden opleveren. Mensen die rijk zijn kunnen dat makkelijk betalen. Ben benieuwd wanneer dit ingevoerd gaat worden.


    Maak melding
  4. Regering Santhoki staat voor prudent financieel beleid. Iedere SRD moet goed besteed worden. Natuurlijk gaat Minister Raghoebarsing geen 7 miljoen US dollars storten op de rekening SWM. Ten tijde van Kabinet Bouterse I & II verdwenen de SRD’s als sneeuw voor de zon. Deel van het geld is verdwenen in de zakken van family and friends. Na afloop van de kabinetsperiode tot 2020 liet de regering-Bouterse een schuld aan het land na van 3 miljard USD, wat omgerekend neerkomt op een schuld van 5000 USD per Surinamer. Maar de Suri’s zijn kort van geheugen. Nog steeds rent een deel van de bevolking achter de NDP aan.
    Regering Santhoki heeft credits gekregen van het IMF en daar gaat het om. Gewoon het beleid voorzetten en daar waar het kan verlichting brengen voor de bolking. Geen enkele land is ontwikkelt door populisme.


    Maak melding
  5. @ realist 6 februari 2024 Bij 11:21
    “Vermogensbelasting op vastgoed, grond en percelen zal miljarden opleveren. Mensen die rijk zijn kunnen dat makkelijk betalen. Ben benieuwd wanneer dit ingevoerd gaat worden.”

    Dat is een heel realistisch standpunt. Om verder uit het dal te geraken, zullen de ‘breedste schouders’, de ‘zwaarste lasten’ moeten dragen. En wat corruptie betreft, valt nog veel eer te behalen. Op de ‘WJP Rule of Law Index’, staat Suriname sinds 2023, op de 81ste plaats (van 142). Als beste staat Denemarken, op de 1ste plaats en als ‘stoutste jongen van de klas’ staat Venezuela, op de 142ste en laatste plaats.


    Maak melding
  6. @Toussaint ik heb dit niet zomaar opgenoemd.

    Ook Surineds ontduiken massaal vermogensbelasting, miljarden en miljarden hebben ze in Su geïnvesteerd in vastgoed. Terwijl ze hierop wel aangeslagen zouden moeten worden. Ook hierop zou Chan kunnen inspelen. En dan praat ik nog niet over de onroerendgoedbelasting.


    Maak melding
  7. @ Koos 6 februari 2024 Bij 11:30
    “Regering Santhoki staat voor prudent financieel beleid. Iedere SRD moet goed besteed worden. Natuurlijk gaat Minister Raghoebarsing geen 7 miljoen US dollars storten op de rekening SWM. Ten tijde van Kabinet Bouterse I & II verdwenen de SRD’s als sneeuw voor de zon…”

    “…Geen enkele land is ontwikkelt door populisme…”

    Koos,
    Ik ben het zeer met u eens, maar dit had veel eerder plaats gevonden kunnen hebben als wij enerzijds, ex-president Venetiaan de tijd hadden gegund om zijn zware taak te volbrengen (o.a. het opbouwen van deviezen). Anderzijds heeft Suriname dit ook aan zichzelf te wijten, door de geldverslindende regeringen van Desi Bouterse, na Venetiaan, nog twee regeringstermijnen te gunnen.

    Zoals wijze mensen vaker gezegd hebben:
    “Geduld is een schone zaak!” en “Eerlijkheid duurt het langst!”

    Tan bun


    Maak melding
  8. De kapitaalkrachtigen gaan er alles aan doen om geen of weinig belasting te betalen…

    Het is toch triest dat er toch ook kapitaalkrachtigen zijn die gratis basis zorgkaart willen hebben…


    Maak melding
  9. Wrong!

    Het was kaviaar en champagne!
    Canapés en pinot grigio.

    Wie eet nou in gala, roti met zijn fieters. Proest.

    Te’j no gwentie.

    Simplistisch gelul!


    Maak melding
  10. Dit is allemaal geregisseerd. Het IMF weet dat Santokhi hun programma moet uitvoeren dus geven ze hem een steuntje in de rug.Het is echter allemaal wishful wat de klok slaat als het gaat om de geboekte resultaten. Ze hopen dat de verlangde resultaten bereikt gaan worden. Iedereen probeert zich in te dekken met mooie vooruitzichten. Maar er komen ook nog meer harde maatregelen zoals het ontslaan van ambtenaren en het verder afbouwen van overheidssubsidies. Het is voor Guscina en haar IMF team en de regering Santokhi op eieren lopen. Het taalgebruik in de rapoortage bestaat uit zorgvuldig uitgekozen woorden die geen argwaan moeten wekken.


    Maak melding
  11. Pinot Grigio is voor armoedzaaiers.
    Het was eerder Chardonnay en Barolo en een toast met kaviaar uit de Wolga delta en gerookte zalm uit Alaska 😂


    Maak melding
  12. @RobG 6 februari 2024 Bij 14:00
    ,,…Ze hopen dat de verlangde resultaten bereikt gaan worden. Iedereen probeert zich in te dekken met mooie vooruitzichten. Maar er komen ook nog meer harde maatregelen zoals het ontslaan van ambtenaren en het verder afbouwen van overheidssubsidies…”

    RobG,
    “De roem die gij behaald,
    beantwoordt nimmer aan de moeite welke gij u getroost hebt.”

    HORATIUS


    Maak melding
  13. RobG 6 februari 2024 Bij 14:00

    Dit is allemaal geregisseerd. Het IMF weet dat Santokhi hun programma moet uitvoeren dus geven ze hem een steuntje in de rug.Het is echter allemaal wishful wat de klok slaat als het gaat om de geboekte resultaten. Ze hopen dat de verlangde resultaten bereikt gaan worden. Iedereen probeert zich in te dekken met mooie vooruitzichten. Maar er komen ook nog meer harde maatregelen zoals het ontslaan van ambtenaren en het verder afbouwen van overheidssubsidies. Het is voor Guscina en haar IMF team en de regering Santokhi op eieren lopen. Het taalgebruik in de rapoortage bestaat uit zorgvuldig uitgekozen woorden die geen argwaan moeten wekken.

    =================================================================

    Wederom zijn de druiven zuur omdat het IMF zich lovend heeft uitgelaten over het gevoerde beleid. Ik krijg het idee dat het jouw niet gaat om Suriname maar enkel om de regering. Ook het ontslaan van niet functionerende ambtenaren hoeft geen probleem mits voor die groep perspectief is. Ongetwijfeld zullen er sectoren zijn waar deze mensen beter tot hun recht komen. Mensen brodeloos is ook niet in het belang van de regering. En ja de regering zal moeten afbouwen op subsidies, maar zodanig dat er opvang is voor de groepen die het zwaar hebben. Nogmaals voor de puinhopen van paars bestaat geen medicatie zonder bijwerkingen. Gelukkig is er een klein lichtje te zien in het eind van de tunnel. Laten we dat koesteren. Oud pres. Venetiaan heeft 15 jaar gedaan om het land leefbaar te maken. Op zijn minst verdiend regering Santhoki een tweede termijn (al dan niet met de NDP samen).


    Maak melding
  14. Ik zei het al dit land kan alleen gered worden als het geleid wordt door een niet Afro. De feiten zijn helaas keihard maar o zo waar. Laat dit land niet weer een niveau van een Afrikaans land bereiken. Liever een Inheemse als leider dan een Afro …..
    Kom maar op met het verwijt als zou ik een racist zijn en dat moeders een ajuma in mijn poepgat wil stoppen.


    Maak melding
  15. Constitueel Hof blijkt grote poppenkast. Ze beschikken niet een over computers.
    Hoe hebben ze de 2 zaken getoetst?? Oja ik heb opdracht gegeven.
    Weet IMF hoe arm de bevolking is en dat ze vermoord of mishandeld of opgesloten worden als ze protesteren??
    De criminaliteitscijfers mogen NIET nr buiten komen, zo erg is het.
    Weet je hoeveel moeder en kind stefte er is??
    Weer een aov-er die zelfmoord hft gepleegd. Weet je hoeveel zaken niet nr buiten komen.
    Pluimpje voor de oranje awarie’s en vooral de redi moesoes


    Maak melding
  16. @ Papa Jantje uit Livorno 6 februari 2024 Bij 15:00
    “…Kom maar op met het verwijt als zou ik een racist zijn en dat moeders een ajuma in mijn poepgat wil stoppen…”

    PJUL,
    Het was geen verwijt maar een mogelijkheid en het verbaast mij ook niet, dat je toegeeft dat je ‘smoelwerk’, in jou geval, hetzelfde is als je poepgat!

    Niet siert de mens zo, als zelfkennis!

    PS.
    En ik het het over een ‘adjuma!’


    Maak melding
  17. @@@IMF
    IMF is zelf een corrupte bende. Het had nooit in het leven moeten zijn geroepen. Is een creatie van rijke landen om zogenaamd te laten zien, dat zij meegaand en meebegaan zijn met arme landen. Het is een schijnproces. Voor de rest levert het voor de arme landen weinig op dan meer schulden. En zo is het ook met Suriname. Binnen de kern van Su is totaal niets veranderd.
    Sherief, wanneer heb je de ministeries gereshuffeld??? Hoe staat het met het overtollige personeel. Zeven even gebeuren, mensen die op de loonlijst staan en geen werkplek hebben. Ze weten niet eens wat ze moeten doen. Overleden ambtenaren waar nog steeds lonen worden uitbetaald. Leidinggeven die amper nog hun handtekening kunnen zetten en een A-viertje lezen en begrijpen is ver van m’n bed show.
    Dinka torie Sherief!!!!!!!


    Maak melding
  18. Sherief,
    What a bout:
    – mensen die nogsteeds fictief op de loonlijst staan
    – personeel die niet weten wat ze moeten doen, geen werkplek hebben
    – overleden ambtenaren die nog steeds op de loonlijst staan
    – gepensioneerden die nog steeds als werknemer op de loonlijst staan
    – zeven even gevallen
    Wanneer vindt de reshuffeling plaats. Ik zie geen verschil in het personeelsbestand van de departementen bij jouw aantreden als president tot heden. Juist is het tegendeel waar dat er meer personeel is bijgekomen.
    Hoe zit het verder met de hooggeplaatste ambtenaren die in US dollars worden betaald?????
    Al met al nog heel veel vragen eigenlijk open voor de IMF.


    Maak melding
  19. fugitive staat niet meer op de loonlijst.

    De hele ndp- top moet vd loonlijst worden verwijderd. Een criminele bende die alleen bezig was met het enige eigen belang, valuta, goud, militaire wapens en munitie ruilen met de FARC in Colombia voor cocaine/ drugshandel voor zich zich om schatrijk te worden. Dat is hen ook gelukt.

    De Surinaamse bevolking en de republiek Suriname, de gronwe, grondrechten, Internationaal, verdragen, mensenrechten interesseerde hen geen ene moer. Zie de grote armoede, grote ellende, grote criminaliteit, neks no fout, normen, waarden, respect, enz.

    Zie wie achter deze loser vd ndp lopen, grote criminelen met hun enige eigen grote belangen, grote groepen ongeletterden, grote groepen met een 4 de klas lagere school lagere school niveau.

    Zie:
    – Waar heeft het Suriname naar toe heeft gebracht?,

    – henk aron vd nps, 25 November 1975 Suriname moet op die datum onafhankelijk zijn van Nederland, A no de Sjin, 25 November 1975 onafhankelijkheid van Suriname,

    henk aron,’ De republiek Suriname moet een leger hebben.

    Den Haag had henk aron afgeraden dat de republiek Suriname een leger moest hebben.

    Nederland zou de republiek Suriname ondersteunen met top Nederlandse NAVO – militairen om een Surinaams leger op te zetten.

    Raar dat het fout is gegaan. Heel raar!

    Zie wie als redi musu is gebruikt en wat van de republiek Suriname en Surinamers is gebeurd.

    henk aron. eddy bruma kregen hun onafhankelijke republiek Suriname, een bevolking die op 25 door de redi musi fugitive een staatsgreep pleegde op 25 Februari 1980. Suriname was een dictatuur geworden, waar linkse nietsnutten en vele gelukszoekers zich aansloten.

    Er waren verstandige mensen, jonge leerlingen, studenten, werknemers bij vakbonden die de dictatuur niet puimden en de coupplegers duidelijk maakte dat ze terug moesten naar de kazerne en de democratische rechtsstaat weer hersteld moest worden.

    Een halfwas vh eiland Grenade kwam ddb vertellen dat een “revolutie” geen teaparty is en dat wanted sterke mensen uit het het verzet moest uitschakelen.

    Enkele dagen voor 8 December 1982 werden 17 mensen opgepakt en opgesloten in Devel. Er waren meer op de lijst, maar enkelen wisten tijdig hun vege lijf te redden of waren in het buitenland.

    El Somo, Johnny Kamperveen wisten hun vege lijf te redden.

    Op 8 December 1982 werden 15 andersdenkenden dan wanted geexecuteerd in Fort Zeelandia op bevel van wanted. Die met anderen een plan bedacht had hie het moest gebeuren.

    Fred Derby ontsprong ontspring ook de excetutie.

    Nederland stop de financien dat was afgesproken bij de tot stand koming vd onafhandelijkheid na de moorden.

    Tussen 25 Feb tot 8 Dec 1982 gaf Ned bijna nfl 500.000.000,- aan wanted.

    Suriname was na 8 December 1982 dood en verderf, verstandige mensen, een groot gedeelte geschoolde Surinamers, studenten, anderen verkochten huis en haard net als bij de tot stand koming vd onafhankelijkheid voor een veilig bestaan in Nederland, buurlanden, Antillen, USA.

    Suriname was verloren onder bevel van padvinders die een vakbond wilden, maar niet kregen.

    Zie wat ze van Suriname gemaakt hebben, armoede, ellende, grote schulden, moord en verderf. vertrapoen vd grondwet, mensenrechten, dictatuur, grote criminaliteit, cocainehandel, weg jagen van Suralco uit Suriname, grote werkloosheid, devaluatie vd sfl en srd, enz.

    Waardeloos,
    Zowel de ddb road als eddy bruma, als wijdenboschbruggen moeten andere namen krijgen en in de geschiedenisboeken moet vermeld worden dat ddb een moordenaar is.

    Ook die obelisk met de geknikte pyramide erop moet verwijderd worden van de Waterkant. Nergens in de wereld heeft een obelisk met een pyramide erop.

    Een pyramide hoort meetkundig goec op de obelisk te staan en gericht zijn op het heelal. Als Surinamers dit niet doen zal dezs obelisk Suriname alleen ellende bezorgen.


    Maak melding
  20. Het is een kwestie van tijd dat de deskundigen in Suriname deze IMF rapportage gaan lekschieten.Het IMF rapport is niets anders dan whisful thinking.Het gaat toch fout.Niets gaat uitkomen.Ik heb alles al geanalyseerd.De leugenaars zullen als bedriegers geetikketeerd worden.Dat wordt een hard gelach.


    Maak melding
  21. [robje g-debby] is een persoon , met maar een hersencelletje , en die sterft straks ook , en dan zien we geen rotzooi meer hier op wtk , ook al die andere vhp haters zijn aan de beurt straks , en als hun baasje ddb de voortvluchtige laffe hond de pijp uit gaat , volgen zijn volgelingen het voorbeeld en gaan de pijp uit , en dan kan Suriname weer lachen


    Maak melding
  22. Voor degenen, inclusief die psuedo-econoom, die zo hoog van de toren blazen hoe het allemaal zo slecht gesteld is met de samenwerking met het IMF zou ik zeggen raadpleeg de financiële staten van de overheid.
    Je zal zelf kunnen vaststellen hoe de economie van het land anno 2024 is ten opzichte van 2020, zo moeilijk is het niet. Het heeft dus geen zin ongenuanceerde prietpraat te roepen terwijl jij je huiswerk niet hebt gedaan.


    Maak melding
  23. Dezelfde individuen die zitten te duimen dat het slecht gaat met het volk, willen de macht overnemen in 2025.
    Wat klopt niet..

    Wat klopt wel; deze individuen gaan over lijken om aan de macht te komen.
    Net als hun veroordeelde en gevluchte partijleider. Een burger meer of minder boeit ze niet.


    Maak melding
  24. Uitprinten en bewaren;

    Quote robg
    Het IMF rapport is niets anders dan whisful thinking.Het gaat toch fout.Niets gaat uitkomen.Ik heb alles al geanalyseerd. Unquote

    Over circa één maand weten we wie de echte econoom is.
    Een huismoeder die het huishoudgeld beheert en alleen maar recht heeft op het aanrecht of een paarse econoom.


    Maak melding
  25. Hee Boeskowtoe,

    Die champagne-gein staat nu als nieuws in één v die rioolkranten. 🫢😂

    ‘Terwijl het arme volk omkomt vd honger, vloeide de champagne rijkelijk op de verjaardag vd pres.’

    Dus….rest de troepen flink gebruik te maken v deze strategie. Leuk spelletje!


    Maak melding
  26. “Wij hebben het samen gepresteerd. Wij zijn samen in staat om ons land uit deze malaise te halen. Gezamenlijk kijken wij ernaar uit om te werken aan een duurzaam, stabiel en gezond land. Een Suriname waar wij allen in harmonie leven met elkaar en samenwerken aan ons welzijn en welvaart.”

    Dit waren de (wijze) woorden van president Santokhi, toen hij met diverse overheidsfunctionarissen, genodigden en het personeel van zijn kabinet het jaar afsloot.
    Gelukkig leest hij niet dagelijks al die ‘harmonieuze” reacties op waterkant.net.


    Maak melding
  27. Correctie:
    Ook die obelisk met de geknikte pyramide erop moet verwijderd worden van de Waterkant. Nergens in de wereld heeft een obelisk met een een scheef staande pyramide erop.

    Moet zijn
    De oppervlakte vd pyramide moet goed op de bovenste oppervlakte vlak vd obelisk met de vier hoeken staan. De punt vd pyramide moet naar het heelal gericht zijn, zoals dat op alle obelisken in Egypte/Luxor ,Parijs, London, Argentinië, Italië/ Rome, Piazza Di San Giovanni Laterano, Israel, Washington DC, Vaticaanstad, zijn

    Obelisken waren gebouwd om de zonnegod Ra te eren.

    De namen:
    – ddb highway moeten een andere naam krijgen,
    – eddy brumastraat moet een andere naam krijgen,
    – wijdenboschbruggen moeten andere namen krijgen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES