zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname en Frans-Guyana pakken kwikgebruik in goudsector aan

Suriname en Frans-Guyana pakken kwikgebruik in goudsector aan

-

Does Travel - naar Suriname

Onlangs heeft minister Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), op uitnodiging van de Franse Ambassadeur in Suriname, Nicolas de Lacosta, een helikoptervlucht gemaakt boven het gebied langs de Marowijnerivier tussen Suriname en Frans-Guyana. Het doel was om een diepgaand inzicht te krijgen in de milieueffecten van de plaatselijke goudwinning activiteiyen.

Minister Dasai benadrukte dat de huidige situatie aandacht vereist en dat er actie ondernomen moet worden om de impact van economische activiteiten op het milieu te minimaliseren.

In een gezamenlijke inspanning met het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, dat verantwoordelijk is voor de ordening van de goudsector, zal het ROM-ministerie initiatieven ontplooien om de impact op het milieu te minimaliseren. Het National Institute for Environment and Development in Suriname (NIMOS) zal worden ingeschakeld om het noodzakelijke onderzoek uit te voeren.

Met betrekking tot het uitfaseren van kwik heeft het Ministerie van ROM het afgelopen dienstjaar een aantal stappen ondernomen:

  • Voor de uitfasering van kwik is een ‘quick assessment’ gemaakt om na te gaan wat de impact zal zijn op het uitfaseren;
  • Om de kwikvervuiling door kleine goudwinners alvast aan te pakken, is het project “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining”. Kortweg het ‘EMSAGS Project’ ook in 2023 geïmplementeerd in samenwerking met NIMOS en het minsterie van NH. Het doel is het verbeteren van het beheer van ambachtelijke en kleinschalige goudwinning (ASGM) in Suriname én het stimuleren van de toepassing van milieuverantwoorde mijnbouwtechnologieën. Dit moet leiden tot aanzienlijke vermindering van negatieve effecten van goudwinning op de biodiversiteit, de bossen, het water en lokale gemeenschappen. Maar ook van de uitstoot van broeikasgassen die opwarming van de aarde veroorzaken en daarmee klimaatverandering.
  • Voor een goede kans van slagen zal binnen het EMSAGS Project ook nieuw beleid worden geformuleerd, wet- en regelgeving aangepast en sectorgerichte instituten versterkt. Daarnaast zullen nieuwe milieuverantwoorde mijnbouwmethoden worden geïntroduceerd, in samenspraak met de kleinschalige goudzoekers. De financiële ondersteuning komt van de Global Environment Facility (GEF) Trust Fund waarvan het Ministerie van ROM de operational focalpoint is.

Samen met Frans-Guyana wordt er gewerkt aan het uitfaseren van het kwikgebruik, waarbij Frans-Guyana al concrete stappen heeft ondernomen langs de Marowijne, de grensrivier tussen beide landen. Minister Dasai benadrukte dat gezamenlijke inspanningen essentieel zijn om dit probleem aan te pakken. Hij wees erop dat niet alleen Suriname, maar ook Frans-Guyana met dit milieuprobleem kampt, en alleen door effectieve samenwerking kunnen beide landen succesvolle resultaten behalen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
  1. De minister heeft dus een helicopterview gedaan. Van de waterkwaliteit en de effecten van jarenlang kwik gebruik bij goudwinning op de mens, flora en fauna weet men nog niks. Dus ook geen nulmeting gedaan om die over een poosje te vergelijken met nieuwe metingen.
    Kortom, een duidelijk gevalletje van de welbekende Surinaamse aanpak.
    Anyway, Lonny mag in z’n hangmat blijven liggen want van de opdracht die hij had gekregen ‘ordening goudsector’ heeft ie niks gebakken.


    Maak melding
  2. Er is dus niets gezegd over stoppen, omdat ze er ook van profiteren, conclusie ga veder met het Amazone gebied geslopen ,maar laten we zorgen dat de mensen denken dat we kwik verminderen.


    Maak melding
  3. Suriname zo’n mooi land als ze niet direct stoppen met de goudmijnen waar onze zoon ook werkt bij nieuw koffiekamer en de houtkap enzo gaat Suriname een groot tragedie tegemoet, bouw de toeristen industrie Verde uit


    Maak melding
  4. mazda , 26 januari 2024 Bij 16:49
    Suriname zo’n mooi land als ze niet direct stoppen met en goudmijnen waar onze zoon ook werkt bij de houtkap enzo gaat Suriname een groot tragedie tegemoet, bouw de toeristen industrie Verde uit
    wat denk jij dat toeristen zullen komen , neen hoor , ze zien en lezen alles over Suriname wie gaat op vakantie naar een vuilnisbelt en waar criminaliteit zegeviert en een massamoordenaar als een laffe hond gevlucht is


    Maak melding
  5. Gelukkig zijn er nog mensen, die actie ondernemen om de ‘longen’ van ‘Moeder Aarde’ te redden van verdere aantasting, i.p.v. de vele ‘stuurlui die langs aan wal zitten’ te schreeuwen of lieden die weer eens ‘op zoek zijn naar de zoveelste slak om zout op te leggen!’ Hulde voor de natuurbeschermermers!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES