zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRaghoebarsing: "We gaan geen 7 miljoen US dollars storten op rekening SWM"

Raghoebarsing: “We gaan geen 7 miljoen US dollars storten op rekening SWM”

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning stelt dat de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) wel degelijk de toegezegde 7 miljoen US dollars zal krijgen om het aanhoudende drinkwaterprobleem in verschillende buurten van het land aan te pakken.

Het geld zal echter niet op de rekening van het bedrijf worden overgemaakt. Financiën zal het geld zelf overmaken voor de aannemer (-s) die de werkzaamheden voor het bedrijf gaan uitvoeren.

“De indruk alsof het toegezegd is en niet gegeven wil worden, is niet juist. De regering heeft op 11 augustus 2023 besloten om het te doen en er is een brief waarin dat geld wordt aangevraagd op 5 oktober 2023. En wij zijn regulier met de waterleiding in overleg. De waterleiding zegt: ‘het oorspronkelijk plan was om offertes op te vragen, maar we hebben een andere aanpak met onze boekhoudkundige regels’. Ze hebben een openbare inschrijving gedaan en de deelnemende bedrijven hebben uitstel gevraagd om tot 15 januari hun aanbieding te doen. Dus op het moment die aanvraag voor de betaling komt naar Financiën, zullen we ze betalen. Wat we niet gaan doen is 7 miljoen US dollars storten op de rekening van de SWM”, zei de minister vrijdagavond tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA).

ABOP-parlementariër Edgar Sampie heeft eerder flink uitgehaald naar Raghoebarsing, omdat de minister naar zijn zeggen weigert geld over te maken voor ABOP-ministeries en de parastatale bedrijven die onder de ABOP vallen. Zo stelde hij dat er wel binnen de kortste tijd miljoenen vrij gemaakt konden worden voor aanpak van het waterprobleem in Nickerie, maar dat Paramaribo en Wanica nog steeds moeten wachten op de toegezegde 7 miljoen US dollars. Sampie vond dat er een politieke oorlog wordt gevoerd om ABOP klein te krijgen.

Raghoebarsing benadrukte dat het geld niet op de rekening van de SWM zal worden overgemaakt vanwege het gevaar dat de middelen voor iets anders zullen worden gebruikt.

“Veel bedrijven zijn in dusdanige problemen dat op het moment dat je voor je stort, ze een ander probleem hebben. Het risico is dat ze het geld besteden voor iets anders. Het tweede is dat wij ook de ervaring hebben dat af en toe tussenpersonen ertussen geschoven worden, waardoor wat we moeten kopen duurder is. En dat willen we niet hebben. Daarom zeggen we: stuur ons de rekeningen en wij betalen het”, aldus Raghoebarsing.

Dezelfde procedure geldt volgens hem ook voor andere staatsbedrijven, waaronder ook het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) en de Surinaamse Televisie Stichting (STVS). “Staatsbedrijven mogen subsidiebehoeftig zijn, maar staatsbedrijven moeten we conform goede en correcte economische principes bestuurd worden. Wij willen niet voortdurend vragen stellen over hun verantwoording en boekhouding”, stelde de minister.

Op dit moment zijn er volgens hem brieven vanuit zijn ministerie gestuurd naar 10 staatsbedrijven om hun boekhouding op tafel te leggen. Uit deze 10 heeft slechts 1 bedrijf (Staatsolie) tot nu toe daaraan voldaan.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Wow!

    Transparantie bestond niet tijdens bouta/adhin. Geen structuur, beleid, en financiële verantwoording naar het volk.
    Dan ben je genoodzaakt rigoureus te werk te gaan.

    Iedereen herinnert zich nog het beeld van de kartonnen dozen gevuld met dossiers bij financiën, de administratie van hoefdraad 😅😂

    Puinzooi bij álle staatsbedrijven, daarom konden ze 10 jr lang hun gang gaan. Geen controle instituten en Justitie compleet vernietigd.

    Na 3 jr komt er nog steeds paarse drek naar boven, en dit doet een gooi naar de verkiezingen.

    Geen tijd om te wachten totdat abop over de benodigde kennis beschikt. Mensen moeten kunnen beschikken over minimaal water en elektra.


    Maak melding
  2. Ik heb ervaring met zaken doen met Surinamers en vind de houding van deze minister meer dan te billijken. Geld overmaken naar de rekening van een post onder ABOP verantwoording, staat gelijk aan geldverspilling. Hou vol er is licht in de tunnel ( waar zijn in Suriname tunnels)


    Maak melding
  3. Zeer goede aanpak minister! Zo krijgt men niet de gelegenheid om de gelden voor andere doeleinden te gebruiken.
    Dat noemd men beleid!
    Immers, we hebben 10 jaar ervaren dat wanbeleid en onbehoorlijk bestuur, leidt tot een ccc-status van het land.


    Maak melding
  4. Minister Raghoebarsingh.
    Doe het juiste voor het land.
    Dit moet overigens voor alle ministeries en Staatsbedrijven moeten gelden. Nu dat de verkiezingen amper een jaar verwijderd is, zullen overal getracht worden flink te sjoemelen en te stelen, want anders is het voor deze bestuurders voorbij.
    Minister blijf strak de huishouding in de hand te houden. Ook na de verkiezingen moet voor justitie de weg open worden gesteld om bestuurders financieel ter verantwoording op te roepen en zo nodig tot vervolging over te gaan.
    MOOI ZO!!


    Maak melding
  5. Zo hoort het!
    Offertes, minimaal van 4 aannemers vergelijken, beoordelingen, op kunde, bekwaamheid en vertrouwen.

    Duidelijke afspraken op papier maken.
    Werkzaamheden, in etappes betalen.

    Betrouwbare controleurs, in dienst nemen, welke onafhankelijk zijn.

    Dus, controleren.
    Laat Ajay Mangal, geen vergelijkingen maken tussen een:
    ui en aardappel.


    Maak melding
  6. ” …
    een ander probleem hebben. Het risico is dat ze het geld besteden voor iets anders

    staatsbedrijven moeten we conform goede en correcte economische principes bestuurd worden.
    …”

    Dit zegt veel !
    Veel staatsbedrijven worden dus door bepaalde Surinamers gezien als een bodemloze grabbelton !

    Suriname mag blij zijn dat een sterke partij met principes en discipline de leiding en de controle heeft !

    Tja go. Set kong !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  7. Het is dus niet zo dat er geen geld beschikbaar gesteld wordt maar er moet controle zijn op de uitgaven ! En dat ontbreekt bij sommige hooggeplaatste Surinamers !

    De wil om te investeren is er maar de regering wil niet investeren in fata morgana’s of andere niet doordachte projecten waar verder geen controle over is !

    Poetingi Atompai heeft dat inmiddels ook door dat hij niet met knip en plak werk moet komen maar met concrete doorberekende plannen.

    Team Santokhi houdt de lijnen strak, over prudent beleid gesproken.
    Tja go. Set kong.

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  8. die konsensi , mist nu al zijn lieveling , konsensi jou lieveling is als een laffe hond gevlucht

    konsensi heel veel geld wat volksgezondheid krijgt gaat op naar bedrijven die producten leverden tussen 2015–2020 die nooit betaald zijn , en daarom moeten ze het nu betalen anders worden er geen medicijnen meer geleverd


    Maak melding
  9. Wat vele , volgens niet snappen ,is dat de gegeven situatie SWM ,blijk geeft van een het falend beleid zittende regering
    Het lijkt er vaak op dat mensen reageren vanuit hun onderbuikgevoel.
    Zowel de VHP als ABOP zijn zwaar incompetent gebleken endeb huidige situatie SWM is daar een uitkomst van
    Denk dat Suriname niet gerund moet worden door deze partijen . Aangezien wij over partijen praten die weinig tot niets voor een ander voelen . Hebzucht voor geld,land en macht voert zowel bij de VHP als ABOB de boventoon . Maakt ze blind voor de taak voorhanden
    Krijg steeds vaker het gevoel , als ik de situatie Surinamekijk Dat ik naar Nollywood of Bollywood film aan het kijken ben en dat deze geenzins de kwaliteit heeft van een Hollywood movie
    Had de VHP maar geluisterd naar èèn van hun ground Fathers die zei . Een hindostaan moet geen president van dit land worden
    Wat zal hij daarmee bedoeld hebben ?


    Maak melding
  10. ferdy , jij zal gelijk krijgen , maar oen nooit meer ndp , jou voortvluchtige laffe hond ddb , is dat dan een voorbeeld , liever die santokhi dan die laffe hond ddb die schijt heeft aan het echte surinaams volk


    Maak melding
  11. minister van financien , hoeveel miljoenen us dollar pot u in opdracht van santokhi in de slm , en waarom stopt u dat niet , de slm heeft nooit jaarverslagen gegeven , dom hé , dus de schuld van de slm blijft stijgen , wordt het niet tijd , dat alle staatsbedrijven geprefatiseerd worden , u als minister van financién kan er voor zorgen dat staatsbedrijven opgeheven wordt


    Maak melding
  12. Ik vind de houding van Stanley overdreven. Maar ik weet dat deze houding niet van hem afkomstig is.Hier speelt de zichtbare hand van Santokhi een rol. Chan is rancuneus. Er is nooit sprake geweest van grote fraude bij SWM.Onder de vorige regering draaide dit bedrijf uitstekend. Vanaf het moment dat Santokhi het bestuur overnam ging het de verkeerde kant op met uitbreiding, onderhoud en dienstverlening van het bedrijf. Ineens kwam er ook diefstal van materialen binnen het bedrijf voor.In 2022-2023 werden drie arbeiders aangehouden inzake diefstal van materialen uit het magazijn.

    In feite geeft Santokhi Abop een trap na, na het gehuil van Sampie in de media. Hoelang zal Brunswijk deze vernederingen blijven accepteren? De mensen van Abop moeten de stekker er uittrekken. Hiermee verlossen ze het land van Santokhi en bevrijden ze Stanley Ragoebarsing uit het juk van de VHP. Immers Stanley is geen VHP politicus. Zijn hart ligt bij een andere politieke partij. Santokhi kon in geen maanden een andere minister van financiën optrommelen na het vertrek van Achaibersing.Stanley besloot uiteindelijk na zeer lang aandringen om Santokhi de helpende hand te bieden.


    Maak melding
  13. Hahaha in landsbestuur zitten twee partijen die elkaar niet vertrouwen. Hoe kan er beleid gemaakt en uitgevoerd worden? Deze twee amateurpartijen mogen nooit meer in het machtscentrum. Zie maar de staat waarin Suriname zich bevind, geen ontwikkeling, niets alleen maar, rovers, leugen en bedrog.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES