zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieManja export vanuit Suriname naar Nederland na vier jaar hervat

Manja export vanuit Suriname naar Nederland na vier jaar hervat

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse overheid heeft vandaag laten weten dat de export van manja’s uit Suriname naar Nederland vorige week is hervat.

De export was in december 2019 door Suriname zelf stopgezet, omdat door de inwerkingtreding van de nieuwe Plantgezondheidswet van de Europese Unie (EU) Suriname op dat moment niet aan de gestelde fytosanitaire importvereisten betreffende manja voldeed.

De strenge importvereisten van de EU voor manja hadden betrekking op twee fruitvliegen, namelijk de Carambola en Mopé-fruitvlieg. Daarnaast was het in de mangopit de snuitkever die het zaad aantastte.

Aan de hervatting van de manja-export is een intensief proces voorafgegaan door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zodat Suriname aan de gestelde importvereisten van de EU kan voldoen.

De eerste zending betrof een proefzending van 200 kilogram, die na strenge fytosanitaire inspectie door de inspecteurs van de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen (National Plant Protection Organization (NPPO)) van Suriname is goedgekeurd voor de export naar Nederland, Europa.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Suriname kan meer exporteren. Land, glas en tuinbouw is immens in Nederland. Zou graag zien dat de landen intensief samenwerken. Wellicht zijn er ook investeringsmogelijkheden. Door stikstof problemen in Nederland haken ondernemers af. Wellicht is Suriname een alternatief.


    Maak melding
  2. Een mooi initiatief. Ik vraag me af of Suriname de concurrentie aan gaat kunnen met manjas uit Brazilie, Kenya, Senegal, India of Pakistan. Manjas zijn in Suriname onbetaalbaar geworden.Met mijn eigen ogen heb ik dit kunnen aanschouwen.Een kleine manja kost ruim 35 SRD in Suriname. Ik wens de mensen veel succes met de export van hun manjas.


    Maak melding
  3. Manja’s worden niet geteeld in Holland omdat manja een tropische boom is. En toch is de prijs van manja in Holland in sommige winkels goedkoper dan de prijs hier op de Centrale Markt.


    Maak melding
  4. Klein beginnen, met een degelijke plan van aanpak in de praktijk, landbouw cultuur techniek deskundigern, alles in place hebben om een goed produkt op de Internationale EU markt te brengen.

    Bewaken vd kwaliteit, voorkomen van het gebruik van verdelgingssmiddelen die het produkt schaden en die niet mogen volgens EU richtlijnen, de smaak, de houdbaarheid, enz.

    Surinaamse Manja’s, Hmmmm! lekker, Yami Yami, Yami, A mi boy/skatje! A manja sap sweti!, Me Taigi! Oom, Taante, Boyke, Erna, neef, buurvrouw, Nel, enz.

    Surinaams fabrikaat

    Made in Suriname.

    Trade Market International.

    Valuta verdienen.

    Make Tropical Suriname fruit and vegetables great in the EU-Market

    Veel Succes Toegewenst.


    Maak melding
  5. @Redskin, je blijft de mantra van Santokhi en zijn rovers herhalen. Het effect van deze mantra is nihil, zero,nothing.Santokhi heeft het land veranderd in een ruïne. Ik geef maar mijn mening. Maar jouw regering bestaat uit incompetente figuren. Nu moet Sybrano Piqué zich aanmelden bij de politie terwijl jouw Santokhi de boel belazerd en rommel blijft uitkramen. Men mag de waarheid niet spreken. Wat een rommel met deze regering. Wat een failed state.Wat een bananenrepubliek.


    Maak melding
  6. robg , jij bent en blijft een kontenlikker van ddb de laffe hond die gevlucht is , maar robg we roken hem uit zijn hol en zal in de gevangenis wegkwijnen , maar jij in suriname , je kletst , jij bent een nepper hé dr

    het transport kan zo weer gestopt worden , ze hoeven maar iets te vinden wat niet in de haak is

    robg wij en velen betalen geen 35 srd voor een kleine manja , wij en velen doen aan ruilhandel met groenten en fruit en andere dingen , niet uitgevonden door bouterse-santokhi–brunswijk , dit gebeurt al eeuwen in vele landen in de wereld ,


    Maak melding
  7. RobG 18 januari 2024 Bij 21:36
    @Redskin, je blijft de mantra van Santokhi en zijn rovers herhalen. Het effect van deze mantra is nihil, zero,nothing.Santokhi heeft het land veranderd in een ruïne. Ik geef maar mijn mening. Maar jouw regering bestaat uit incompetente figuren. Nu moet Sybrano Piqué zich aanmelden bij de politie terwijl jouw Santokhi de boel belazerd en rommel blijft uitkramen. Men mag de waarheid niet spreken. Wat een rommel met deze regering. Wat een failed state.Wat een bananenrepubliek.
    =================================================

    Hahaha…..de mantra’s van Bouterse vs Santokhi:

    Mantra’s van de voortvluchtige meervoudige moordenaar en drugsdealer.

    De economie zag er eind 2020 na 10 jaar regering Bouterse als volgt uit:
    – Een negatieve bbp-groei van 16%;
    – Een overheidstekort van 13,2% van het bbp;
    – Een inflatie van boven de 60%;
    – Een schuldpositie van 148% van het bbp tegen eind 2020;
    – Een betalingsachterstand van US$ 270 miljoen aan het buitenland;
    – Een parallelkoers die 130% hoger was dan de officiële wisselkoers van SRD 7,53 per US-dollar;
    – Bruikbare internationale reserves daalden scherp naar USD 118 miljoen (0,7 maanden import) in 2020.
    – Een kasreserveschandaal dat moeilijk te bevatten is.
    Het bovenstaande is het beeld van een bankroet land. Niks meer of minder. Voorwaar, geen kleine en eenvoudige opgave om het getij pijnloos te keren.

    Mantra’s van de huidige President Chandrikapersad Santokhi:

    Het jaar 2023 eindigen wij, na bijkans drie jaar van herstelmaatregelen, met een economie waarbij:
    – Een bbp-groei van 2,1% – 2,5% wordt verwacht;
    – De overheid een tekort van minder dan 1% van het bbp zal realiseren;
    – De jaareinde inflatie onder de 34% (weliswaar nog relatief hoog) (in 2022: 54,6%) zal komen te liggen;
    – De betalingsbalans wordt afgesloten met een overschot op de lopende rekening;
    – De wisselkoers relatief stabiel is (en bovendien geünificeerd);
    – De overheidsschuld, vanwege zeer moeizame schuldherstructurering, niet meer als een molensteen zal hangen rond de hals van onze economie.

    Hoe durven jullie, nooit meer de NDP.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES