dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameOud-minister Jubithana gelooft niet dat Suriname ontwikkeld kan worden middels etnische politiekvoering

Oud-minister Jubithana gelooft niet dat Suriname ontwikkeld kan worden middels etnische politiekvoering

-

Does Travel - naar Suriname

Oud-TCT-minister Albert Jubithana gelooft er niet in dat Suriname door middel van etnische politiekvoering tot ontwikkeling kan worden gebracht.

“Ik geloof niet dat wanneer we in hokjes blijven, we dit land gaan ontwikkelen”, zei Jubithana in het programma To The Point op Apintie TV.

Hij reageerde hiermee op de politiekvoering vanuit de ABOP en PL, waarbij op diverse podia aan onder andere de Marrons en Javanen een beroep is gedaan om zich te bundelen en respectievelijk de ABOP en PL te ondersteunen bij de verkiezingen in 2025.

Vooral vicepresident tevens ABOP-leider Ronnie Brunswijk en PL-topper Bronto Somohardjo hebben zich hier vaker aan schuldig gemaakt.

Jubithana, die namens de ABOP 3 ½ jaren in de regering heeft gezeten, stelt dat het niet kan dat mensen telkens terug willen vallen op waar zij vandaan zijn gekomen.

“Maar ik denk dat in goede discussies, goede gesprekken, we best wel in staat moeten zijn om dit te kunnen overstijgen. Het is een filosofie die misschien heeft gewerkt en misschien nog zal werken. Maar we moeten wel heel oprecht zeggen dat dit tot het verleden moet gaan behoren”, aldus de oud-minister.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

42 REACTIES
  1. Die primitieve EZELS,(de goede niet na gesproken ),…van de ABOB, en de PL, die zijn de enigen ,die dat niet begrijpen,..zij verkondigen een heleboel ROMMEL & KOETERWAALS,als zij op een podium staan !,,,THEY DON`T GET IT.,…YOU CAN`T FIX STUPID


    Maak melding
  2. Volledig eens, echter is masra Jubitana nog gelinkt met zijn partij en wat zullen de gevolgen later zijn. Een ander optie is de overstap naar een ander oso. Hoe dan ook de ex-minister heeft het gedurfd en dat waardeer ik. Een land en zelfs een gezin moet het samen doen.


    Maak melding
  3. Just, ik hoop dat deze regering het zal begrijpen. Want ik merk dat bij velen van ze hun doen en laten.

    Trouwens je zag het tijdens de kerstshow op het onafhankelijkheidplein.


    Maak melding
  4. Brunswijk is onderontwikkeld en met hem aan de macht en ook de Javanen,die meelopers zijn en geen hersenen hebben, blijft Sur een ontwikkelingsland. Met hem aan de macht gaat het buitenland weer zijn deuren sluiten voor Sur met deze veroordeelde crimineel. Sur gaat dan terug naar de jaren van een moordenaar. Heeft hard werken dan wel zin?


    Maak melding
  5. Kowning Bravo en zijn lurah Somo voeren een bedrieglijke etnische politiek omdat ze denken dat het Surinaamse volk dom stemvee is. Het politiek bewustzijn van de Surinamer groeit en etnisch denken is een gepasseerd station.


    Maak melding
  6. Jubithana heeft helemaal gelijk! Zonder eenheid zal ontwikkeling en welvaart een moeizame weg zijn. Etnische gevoerde politiek leidt tot niks anders dan verdeeldheid.


    Maak melding
  7. Het moet bij wet geregeld worden.
    Stoppen met etnische politiek.
    Dan maar als Amerika de republikeinen en de democraten.
    Kijk maar naar de regering.
    Chan zet op alle belangrijke posten, mensen die op hem lijken of friends and family.
    Ronny idem dito.
    Ook al hebben ze geen inzicht in regeren.

    Luister naar Bronto, zo iemand moet geen podium krijgen. Om al het onzinnige te verkondigen.

    En Jubithana jammer genoeg hebben de inheemsen alleen maar zitten toekijken hoe het land van jullie voorvaderen wordt vernietigd.
    De pepre watra is poison watra geworden.

    Blijven jullie niet wachten tot het telaat is. Gaan jullie naar het internationale gerechtshof om jullie rechten te regelen.

    De cargo’s uit India en Haïti gaan door.

    Het is 2 voor 12.


    Maak melding
  8. Die etnische politiek zit in je warrige paarse kop @arlet.
    Doe die pruik van je af en volg minder de ratten soc media.

    De rassenhaat is afkomstig vd ndp, dit zie je online waar ndp’ers samen hokken


    Maak melding
  9. Het is nu duidelijk dat de reshuffeling is opgedrongen door abop. Waarschijnlijk deed deze meneer niet aan ge-regel.

    Gemis van een goede kracht.
    Hopelijk wordt hij toch nog Directeur.


    Maak melding
  10. Wat een domme opmerkingen van Arlet. Su is niet van de Indianen, Creolen of de Hindoestanen. Su is van de Surinamers. Dat er personen zijn die grote gebieden grond door wapens toe eigenen is weer een ander zaak. Alle grondstoffen die Su bezit is van een persoon maar van de staat en heeft iedereen elke Surinamer even recht op. Dus om de Indianen op te roepen om in opstand te komen is weer domste wat er is. Of anders moet je zeggen, kom Indianen we gaan tegen lonnie vechten en de grond gebieden die hij toe geëindigd heeft terug nemen. Dat durf je niet he Arlet. Zeker te laf voor. Suc6. bij lonnie.


    Maak melding
  11. Ben het volledig eens met Arlet…

    En met Jubithana natuurlijk. De inheemsen zijn sowieso de rechtmatige grondbezitters. Die waren er allang, voordat a witmang tjar a Blaka mang kong ien Sranang!

    De mensen die denken zoals Rami rams, zullen eerst moeten onderhandelen met de inheemsen, voordat ze denken recht te hebben op de grondstoffen in het binnenland. De mensen met de dollartekens in hun ogen brengen, alleen maar ellende in deze gebieden. En gezien de problemen in de wereld, aangaande het klimaat, lijkt het mij verstandig om zo min mogelijk het regenwoud te vernietigen…


    Maak melding
  12. De zwaarten willen hun zeer gebrekkige cultuur opdringen aan alle anderen.
    De moslims idem.
    Dàt is wat zorgt voor verdeeldheid, niet zozeer etniciteit.


    Maak melding
  13. Konsensi, Als alleen de Inheemsen recht hebben op Su betekent dus jij geen recht heb op Su tenzij je zelf een inheem bent. En de witten ook geen recht hebben in Amerika. Ga naar Biden en zeg tegen hem vanaf nu wegwezen jullie. Trouwens dat de Indianen alleenrecht hebben op Su is de domste gedachten van de eeuw.


    Maak melding
  14. De mensen met kronkels in hun hoofd, zijn hier duidelijk herkenbaar. Altijd weer dat gel.l over mensen op posten die op Chan lijken. Jullie zijn vervloekt in je gedachten gang en hebben een zwaar minderwaardigheidscomplex ga terug naar Afrika!


    Maak melding
  15. Het begon bij venetiaan met zijn politieke partijen die allemaal etnisch waren.
    Zo kan je het volk verzwakken maar hij was te dom en zit vol haat.
    En wat Bouterse hft gedaan dat hft Chan in de paar jaar weer vernield. Of het nu goed is of niet wij zijn 1 bolk van verschillende bevolkingsgroepen. We zijn Surinamers. Voel je je hindustaan ga naar india, javaan nr indonesie, afrikaan dan naar Afrika. Laat Suriname voor de Surinamers


    Maak melding
  16. En dat gel.l over inheemsen..
    Suriname is van en voor alle mensen die er geboren en getogen zijn. Onderscheid maken obv etniciteit is discriminatie en een verachtelijke gedachtengang.
    Welke speciale rechten hebben bosjesmannen in Afrika, Zulu’s in zuid Afrika en de hutu’s en toetsie’s?
    Ik daag jullie uit om dat uit te leggen…


    Maak melding
  17. @Konsensi
    De voorouders van de moderne indianen staken tijdens de laatste IJstijd, circa 15 duizend jaar geleden, vanuit Siberië via de toen tijdelijk drooggevallen Beringstraat over naar het huidige Alaska, en verspreidden zich van daaruit over Noord- en Zuid-Amerika. Hoe precies, bleef lang onduidelijk.


    Maak melding
  18. @Esmerald
    Jou kop zit zeker op een plek waar de zon niet schijnt.
    Hou hem maar daar!!

    Mensen gaan jullie de geschiedenis bestuderen ipv onzin te verkondigen.
    Venetiaan begonnen met etnische politiek.
    Nooit van Pengel , Lachmon, Soeminta gehoord?

    De Engelsen zijn de Indianen komen aantreffen in Su. Net als in Noord, Midden en Zuid-Amerika.
    En ze hebben rechten.

    En @boesskowtoe
    Begin mij te vertellen waarom de paria’s anno 2023, nog steeds paria’s zijn.
    En nog steeds in de riool putten van India zitten.
    Dat het kastenstelsel nog steeds bestaat.
    Ik daag je uit om dat uit te leggen.


    Maak melding
  19. Het zit in de aard van VHP, Abop en PL om etnisch bezig te zijn. Vooral de etnische politiek van de VHP zal de eerstkomende decennia niet veranderen. Zij zullen een pasr rookgordijnen opgooien om de boel in de maling te nemen. De bromtjie djarie politiek van Santokhi is een farce en zal dat ook blijven. We zien dan ook wat voor ravage de etnische politiek van de tijdelijk dominante VHP heeft aangericht.De economie van het land is totaal ontwricht, de gezondheidszorg verkeerd in deplorabele toestand, het onderwijs is vervallen tot een puinhoop,bij de politie ontbreekt het aan noodzakelijke middelen, het eten voor gevangenen doet niet onder voor varkensvoer, criminaliteit is een booming business geworden, het aantal zelfdodingen is explosief gestegen en behoort tot het hoogste van de wereld,enz. De grondslag van deze etnische politiek is de ” vermeende deskundigheid ” van het VHP kader.Dit blijkt gebakken lucht te zijn.Het hebben van diploma’s is nog geen garantie voor verworven kennis, vaardigheden en inzichten.Het land verkeert om die redenen in een totale deplorabele situatie. Na sjing torie…..baja….!


    Maak melding
  20. Ordinair viswijf arlet, hou jij je kop en die je pruik af van je paarse domme kop

    Voor de rest is je reactie te achterlijk om daar aandacht aan te besteden.

    Yuk!


    Maak melding
  21. Dit gristen nengre wijf wil op tweede kerstdag een fetie houden.
    Vanmorgen zat ze op rij één in de kerk.

    Komt overeen met het gezegde:
    Hoe vromer de geest, hoe groter het beest!

    Yuk!


    Maak melding
  22. Doe maar geen moeite met je doorzichtige reverse psychology robg.

    De grootste schande is dat jij achter een seriemoordenaar en drugsdealer staat.
    Daarvoor moet jij je kapot schamen.

    Zonder enige gêne steun je deze veroordeelde door dik en dun.
    Dat zegt niets over de veroordeelde, die ligt in een deuk om al die leeghoofdige paarse kuddedieren.
    Dat zegt alles over jou karakter, of eigenlijk het gebrek daaraan.

    Als jullie blackamangs niet stemmen of überhaupt lid zijn v die partij, dan moet je ook niet verwachten om bevoordeeld te worden boven leden die jarenlang lid zijn. Hoe belangrijk denk je dat je bent.

    De weinige moedige creolen die lid zijn zien jij en je kornuiten als verraders.
    Jullie gunnen niemand, zelfs niet je rasgenoten, dat beetje voorspoed en geluk.

    Misselijkmakende mentaliteit.
    Puur evil!


    Maak melding
  23. Het ligt niet aan de VHP maar aan de Surinamer die niet verder wil ontwikkelen.

    Het ligt niet aan de VHP maar aan de Surinamer die niet kan omgaan met een maandsalaris en eerder kiest voor een kortzichtige dagloon.

    Het ligt niet aan de VHP maar aan de Surinamer die eerder vraagt om een pakket dan dat hij zelf zijn eigen verantwoording neemt.

    Nee, het ligt niet aan de VHP maar aan de Surinamer die graag zielig of een slachtoffer is en de schuld altijd aan iets of iemand anders geeft.

    Bij welke partij zijn dit soort Surinamers oververtegenwoordigd !
    Zogenaamde is dat het voorbeeld van een bromtjie dyarie.
    Nee ! Dat is geen bromtjie dyarie dat is een ONKRUID DYARIE !

    Onze Surinaamse bromtjie dyarie is verzorgd en ontwikkeld !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  24. RobG 26 december 2023 Bij 15:03
    Het zit in de aard van ndp om etnisch bezig te zijn. Vooral de etnische politiek van de ndp zal de eerstkomende decennia niet veranderen. Zij zullen zand strooien om de boel in de maling te nemen. De “weh stre go moro fara” politiek van bouta is een farce en zal dat ook blijven. We zien dan ook wat voor ravage de etnische politiek van de tijdelijk dominante ndp heeft aangericht. De economie van het land was totaal ontwricht, de gezondheidszorg verkeerd in deplorabele toestand, het onderwijs is vervallen tot een puinhoop, bij de politie ontbreekt het aan noodzakelijke middelen, het eten voor gevangenen doet niet onder voor varkensvoer, criminaliteit is een booming business geworden, het aantal zelfdodingen is explosief gestegen en behoort tot het hoogste van de wereld, enz. De grondslag van deze etnische politiek is de ” vermeende deskundigheid ” van het ndp kader. Dit blijkt gebakken lucht te zijn. Het hebben van diploma’s is nog geen garantie voor verworven kennis, vaardigheden en inzichten. Het land verkeert om die redenen in een totale deplorabele situatie. Na torie foe kier deng srefi…..baja ndp!


    Maak melding
  25. En daarom maak ik onderscheid tussen dom-Suriname en slim-Suriname.

    Waar wil jij bij horen ?

    Bij de onkruid dyarie of de goed ontwikkelde bromtjie dyarie ?

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  26. Dhr. Jubitana, ex minister TCT, heeft een goede uitleg gegeven. De meneer is de enige, weldenkende persoon in de ABOP fractie. Hij was een minister onder de paraplu van de ABOP, maar dat wil niet zeggen dat hij anopheles gelieerd is: hij kan een andere kleur aanhangen of helemaal geen kleur hebben. De abop heeft geen f*ck kader, dus is hij benaderdom minister te worden. Hij had er geloof in met dhr. Santokhi als president, maar zaken zijn anders gelopen: hij heeft zijn schouders recht gezet en de eer aan zichzelf gehouden.
    Nu is een PL marionet op tct en na de blunders op sozavo zal hij moeten bewijzen dat hij tct tot de hoogste hoogte gaat tillen.


    Maak melding
  27. Jubitana kan zich ook beter in de spiegel moeten kijken. Een te late reactie van hem. Hij heeft wel een punt. De achterban van Ronny en Bronto zijn laag geletterd. Zo kun je geen hoge posten en ministeries bestieren. Dit is de grootste probleem van deze twee partijen. Het zal zeker 2 generaties duren voordat dit probleem met laaggeschoolden is opgelost. Tot dan zouden ze zich niet meer moeten regeren. Ook van uit de oppositie kun je veel invloed uitoefenen.
    Dit is de grootste reden voor het verval in Su.


    Maak melding
  28. Er zijn mensen die ziende blind zijn als het om de racistische politiek en het mislukte economisch beleid van de VHP gaat. Ze leven in de waan dat de VHP een super goddelijke politieke partij is.Ze kunnen hun waanideeën niet waarmaken. Een ieder ziet dat deze politieke partij geleid wordt door een stelletje figuren en leeghoofden die zich rekenen tot een hogere kaste.Ze kunnen het land niet besturen.Het is altijd de schuld van een ander. Dat heb je vaak met mensen die geestelijk labiel zijn. Wat een grote schande voor deze opschepiers. Ze zijn gedegradeerd in onze ogen.


    Maak melding
  29. we proberen konstant het wiel opnieuw uit te vinden in suriname. Kijk naar andere gemengde gemeenschappen waar het wel lukt . Kijk bijv naar Singapore … Daar heeft de president alle ethnische BS verwijderd bij het regeren en kijk hoe succesvol ze nu zijn.


    Maak melding
  30. @Arlet: ondanks dat Emerald je oren voor 2 jaar heeft gewassen even dit:
    Ik heb geen paria’s in de familie en heb niks met ze.
    Blijkbaar ben je een djuka, dat jij je altijd opkomt voor de inheemsen.
    Voor mij mag je dat doen, maar probeer wel respect op te brengen voor de mening van anderen. Want het lontje van jullie is wel heel kort…


    Maak melding
  31. @Alwin,

    Dankjewel voor het stukje geschiedenis. Maar mijn punt is, dat de inheemsen het tropische regenwoud beheren, zonder het schade te berokkenen. Men vernietigd en vergiftigd ons prachtig binnenland voor iets, waar de mensheid een bepaalde waarde aan heeft gegeven, maar feitelijk kunnen we er niets mee!

    Dat is een stukje bewustwording die nog tijd heeft om tot de mind van mensen door te dringen. Goud kan je niet eten, net zo min levert het een bijdrage aan het welzijn van mens en dier. We slaan het op in staven of maken er sieraden van. Goud word in kleine hoeveelheden gebruikt in de techniek, net zoals andere metalen over uitzonderlijke eigenschappen beschikken.

    Misschien dat @Rami.. dit in zijn beperkte visie zal begrijpen, maar ik betwijfel dit ten zeerste! Hij moet en zal als ‘Surinamer’ recht willen hebben op het binnenland…! Ik hoop van harte dat die bewoners van het binnenland, niet bij de pakken neer blijven zitten en de strijd zullen blijven aangaan omtrent hun grondrechten…


    Maak melding
  32. Langzaam wordt duidelijk waarom deze minister het veld moest ruimen. Hij is het niet eens met zijn eigen partijleider. Ik zou zeggen Jubithana ga lekker het team van de VHP versterken, daar kom je links om of rechts om zeker wel aan je trekken. De voordracht als directeur van de SLM zal waarschijnlijk ook van Santokhi komen. En daar is verder niets mis mee.


    Maak melding
  33. Het zijn de zwaarten die altijd beweren dat zij de enige echte Surinamers zijn. En waarom? Omdat ze letterlijk en figuurlijk zijn gen@@id door die Yoodse eigenaar. Als dat de criterium is om Surinamer te zijn, dan zijn alle zwaarten nog steeds slaven. En moeten ze niet teveel l ö llen.


    Maak melding
  34. RobG 26 december 2023 Bij 22:27
    Er zijn mensen die ziende blind zijn als het om de racistische politiek en het mislukte economisch beleid van de VHP gaat. Ze leven in de waan dat de VHP een super goddelijke politieke partij is.Ze kunnen hun waanideeën niet waarmaken. Een ieder ziet dat deze politieke partij geleid wordt door een stelletje figuren en leeghoofden die zich rekenen tot een hogere kaste.Ze kunnen het land niet besturen.Het is altijd de schuld van een ander. Dat heb je vaak met mensen die geestelijk labiel zijn. Wat een grote schande voor deze opschepiers. Ze zijn gedegradeerd in onze ogen.
    ===============================

    RobG, dat de “VHP een super goddelijke politieke partij is”, zijn jou woorden. Ik heb hier niemand anders het horen beweren. En dat je zegt dat “ze het land niet kunnen besturen en het altijd de schuld is van een ander” heeft weer met jou geestelijke toestand van verwardheid te maken. Het “a no mi” syndroom zit in het dna van je afgod en zijn partij of was je dat ook weer gemakshalve vergeten?


    Maak melding
  35. (Red.) “…Ik geloof niet dat wanneer we in hokjes blijven, we dit land gaan ontwikkelen…”

    Een waarheid als een koe, want zijn wij niet onafhankelijk geworden onder het gegeven van: ‘Wan pipel?’


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES