dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVan der San: "Bouterse kan revisie als rechtsmiddel inzetten tegen vonnis Hof...

Van der San: “Bouterse kan revisie als rechtsmiddel inzetten tegen vonnis Hof van Justitie”

-

Does Travel - naar Suriname

Eugene van der San, gewezen directeur van het Kabinet van de President, stelt dat Desi Bouterse en overige veroordeelden in het proces rond de 8 decembermoorden in Suriname, revisie/herziening als rechtsmiddel kunnen inzetten om alsnog de beslissing van het Hof van Justitie aan te vechten. Dit rechtsmiddel is volgens hem opgenomen in de artikelen 386 en 387 van het Surinaams Wetboek van Strafvordering.

“Bij revisie moet je na het proces zulke sterke argumenten hebben om aan te kunnen tonen dat je niet tevreden bent met het vonnis. En op grond daarvan wil je een revisievonnis. Je argumenten moet je dan naar het Hof sturen om te beoordelen”, zei de bestuurskundige in een interview op STVS. Volgens Van der San is er zelfs jurisprudentie op dit gebied aanwezig. Voor de laatste keer is zoiets in 1994 gebeurd in de strafzaak van een architect. Die zaak is volgens hem uiteindelijk door revisie in voordeel van de architect geëindigd.

Wel is het volgens de oud-kabinetsdirecteur zo dat indien Bouterse revisie van zijn zaak aanvraagt, het Hof van Justitie niet verplicht is dit te behandelen. Hij voegde eraan toe dat op basis van behoorlijk en eerlijk bestuur het Hof zelf aan belanghebbenden moet voorhouden dat het rechtsmiddel revisie nog ingezet kan worden.

“Het Hof moet de inhoud beoordelen. En als het Hof tot een beslissing komt dat die argumenten steekhoudend genoeg zijn dat het een revisie rechtvaardigt, dan geeft het Hof toestemming om in revisie te gaan. De consequentie is dat het Hof dan moet zorgen voor minstens zes of acht andere rechters om de zaak te behandelen”, aldus Van der San.

Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag aangegeven dat zij zal overgaan tot de uitvoering van het vonnis in de 8 december strafzaak. Daartoe zal in overleg worden getreden met de veroordeelden en/of hun advocaat om de dag en datum van de ten uitvoerlegging van de opgelegde straf vast te stellen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

34 REACTIES
  1. Ook dit rechtsmiddel zal de de veroordeelde Moordenaar niet helpen.

    Ik durf te stellen dat het Hof dit rechtsmiddel in de prullenbak zal doen belanden.

    Nu is de veroordeelde Moordenaar WANTED: Hij is zich gaan verschuilen in het binnenland met zijn Prive Leger.

    Mark my words: Om de MURDERER in de kraag te vatten zal er met vuurwapens gevochten moeten worden.


    Maak melding
  2. Ik kan me niet voorstellen dat men DDB probeert te beschermen. Begrijp deze meneer van der San niet dat een veroordeelde moordenaar niet te vergelijken is met een dief. Aub. Geen gratie, geen niets. Jullie maken het van kwaad tot erger. Die man is man moords genoeg om zijn lafheid uit te zitten. Hij verdient wat hij verdient. Een moordenaar is geen geen mens met hersenen. Hij is geen denker. Hij is geestelijk zwak. Hij is een nul. GEZEGT IS GEZEGT. LAAT HIJ MAAR ZIJN STRAF UITZITTEN EN ZWAKKER WORDEN. BEZINNEN KAN HIJ NIET WANT DAARVOOR HEEFT HIJ GEEN KOP.


    gemodereerd
  3. Jullie lullen allemaal. Als jullie de ernst van deze zaak niet inzien waren jullie nog niet geboren voor 1980. Na aanhouden van ddb staat de helft van Paramaribo in brand. Dan gaan jullie anders praten, geloof me.
    .


    gemodereerd
  4. Tja, alle lamlu…n komen nu met advies. Alsof dat wat gaan veranderen aan de uitspraak…
    Hij heeft 40 jaar respijt gehad, a sari,..het is nu de hoogste tijd dat ie gaat brommen. Ik voorspel dat hij binnen enkele dgn. spoorloos is en boefdraad is gaan vergezellen.


    Maak melding
  5. Dan moet de pikin ingi boi bekennen dat hij minimaal Daal en Rambokus eigen handig vermoord heeft en dat zijn neusgaten vol coke zaten.Hij heeft toen gehandeld in een toestand van verstands verbijstering.


    Maak melding
  6. Ik heb begrepen (volgens sommige juristen) zijn er na dit vonnis geen enkel rechtsmiddel meer mogelijk.

    De heer Van der San is bestuurskundige en een kei in zijn vakgebied maar strafrecht juristen zeggen dat de veroordeelde Moordenaar zich mag aanmelden bij het OM om zijn verdiende straf te ondergaan.

    Na wan Hiepiepie!!!


    Maak melding
  7. Jouw eigen broer Armand heeft je uit zijn leven verbannen, nadat je je ziel aan de duivel himself verkocht heb, jo koe.
    Donder op met je zg wijsheid. Je probeert een veroordeelde moordenaar en drugsdealer te beschermen. Spring van de bosje brug, jo paarse sebrefata, bongrobita.


    Maak melding
  8. Al zou het mogelijk zijn, dan kan hij toch mooi de uitslag afwachten in zijn cel!
    En bespaar ons a.u.b. het gezever en uit de nek lullen van gefrustreerde NDP-ers.


    Maak melding
  9. Breaking:

    Het is zover, de advocaat van Bouterse en vier medeveroordeelden is van plan om een gratieverzoek in te dienen bij Santokhi. Kanhai heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd om de uitvoering van de vonnissen op te schorten, meldt het OM.


    Maak melding
  10. Chatterpal 22 december 2023 Bij 15:06
    Jullie lullen allemaal. Als jullie de ernst van deze zaak niet inzien waren jullie nog niet geboren voor 1980. Na aanhouden van ddb staat de helft van Paramaribo in brand. Dan gaan jullie anders praten, geloof me.

    Dan gebeurt dat maar. Liever eens dat dat doorstaan dat constant in een gejank en gebluft maatschappij leven. Als dat is gebeurt is het daarna in Vrede leven en het Land lekker opbouwen. Trouwens de brand zal alles wat slecht en kwaad vernietigen. 1980 waren er toch ook zoveel branden maar Sranan de ete toch als hij moet worden opgesloten en er komen weer branden then so be it. Want dan eindigd tijdperk Bouterse net zoals het is begonnen. Begonnen met vuur eindigt met vuur. Wat kan azijn zuurder maken.


    Maak melding
  11. Van der San en zijn natte dromen. Wie neemt hem nog serieus?
    Bouter et al hebben aangekondigd dat ze gratie gaan vragen. Dat kunnen ze uitstellen tot 28 december en zullen ze ook wel doen. Gezien de uitspraken in het vonnis is gratie kansloos bij de rechters en Chan heeft al aangegeven dat hij hun advies zal volgen. Dus rond oud en nieuw zitten deze laffe en wrede criminelen in Boma.

    @Chatterpal 22 december 2023 Bij 15:06
    Deze reactie is een duidelijke oproep tot onrust maar van de moderator mag het gewoon??!!!


    Maak melding
  12. @De waarheid 💯 gelijk .
    Denk je dat ik dan van een afstandje ga staan kijken.
    Op dat moment ben ik Israël , ik maak die paarse raatjes mee de grond gelijk.
    Zijn deze slapjanussen als choeterpal die onze mooi Sranan verzwakt.
    Weg met deze zwakkelingen.


    Maak melding
  13. Chatterpaal,

    De NOS heeft woensdagavond een uitzending gewijd aan deze moorden.

    Dus… we weten heus wel wat voor ravage die seriekiller jarenlang heeft aangericht.
    Plus onze Friends & Family hebben netjes vertelt wat er toen is gebeurd.

    2DOC, “Het is geen verleden 8 12 82.”
    uitzending gemist voor suri’s met hippe tv-kastjes.


    Maak melding
  14. Was deze meneer wel op de hoogte dat hij onder een drugs veroordeelde werkt ? werkte??
    Gezien zijn opleiding had hij dat moeten weten.
    Mr Silos zei tegen mevrouw M Neus; je hoeft niet te kijken waar het geld vandaan komt.
    Ik vermoed dat deze meneer dat ook gedaan heeft. Ik wordt er moe van dus ga ik maar afsluiten.
    Zoveel hoog opgeleiden werken onder een drugs en nu ook moord veroordeelde.


    Maak melding
  15. Hele sterke argumenten. Dat is nou net waar hij niet over beschikt.
    Hij heeft destijds gehandeld uit machtswellust, wraakzucht, het niet erkennen van zijn autoriteit en capabiliteit, een overmatig grote ego en zichzelf God wanend.
    Welke sterke argument heeft hij dan?
    Zijn enige argument is zijn leeftijd en misschien dat hij ernstig ziek is. Wat hij dan moet bewijzen.
    De zaak is klaar.


    Maak melding
  16. “Bij revisie moet je na het proces zulke sterke argumenten hebben om aan te kunnen tonen dat je niet tevreden bent met het vonnis. En op grond daarvan wil je een revisievonnis. Je argumenten moet je dan naar het Hof sturen om te beoordelen”,
    =======================================

    Onbegonnen werk en heeft hij niet voldoende sterke argumenten om aan te tonen dat hij niet tevreden is met het vonnis. Vervolgens is het Hof van Justitie niet verplicht dit in behandeling te nemen en het land weer voor 41 jaar te laten gijzelen.


    Maak melding
  17. 😂😂brada nanga sa ; tide tamara we stre go moro fara( maar nu: vanachter de tralies😂😂); die arme man bedoelde zijn strijd tegen zijn alcohol/wiet en cocaine verslaving; ja man 💪🏾💪🏾en hij gaat echt niet 20 jaar daar zitten(als ie 3 haalt is het al een succes…😂😂


    Maak melding
  18. @Whome
    Wil de pikin ingi boi herbeoordeling van zijn vonnis dan moet hij met de waarheid komen.Komen er nieuwe feiten aan het licht dan kan zijn advocaat beroepen op rechterlijke dwaling en een revisie vragen.Maar de waarheid is velen male gruwelijker dan in de pv,s staan.Dan wordt het zeker levens lang.


    Maak melding
  19. Tambla piking 22 december 2023 Bij 15:03
    Ik kan me niet voorstellen dat men DDB probeert te beschermen. Ik betwijfel of het beschermen is. San streeft iets anders na. Dit kan van alles zijn. Vooralsnog hou ik het op macht. Hij is vernederd omdat Bouterse niet naar hem luisterde, maar naar Kanhai. Deze twee mannen verschilden van strijdwijze. San verloor en wil coûte que coûte bewijzen dat hij nog iets kan bewerkstelligen

    Revisie
    Enige tijd geleden hebben de pionnen parnessar adhin en nog een andere pion hun mea culpa betuigt. Totaal niet oprecht

    Ik heb het eerder geschreven, weliswaar met andere woorden, maar desalniettemin met woorden van gelijke strekking. Het is hommeles in het kamp bij Bouterse (niet verwonderlijk)
    Enige tijd geleden repte hij over een schaakspel. Hiervan is NOOIT sprake geweest, letterlijk niet en figuurlijk evenmin. Meer een bokser die in de hoek klappen vangt Maar goed laten we spelen
    Doel van het schaakspel is dat je de koning van de tegenpartij ten val brengt
    Bouterse speelde met zwart het OM met wit
    De zwarte koningin, de machtigste aan de zijde van Bouterse bleef naast de koning staan. Maar zij hoort de machtigste te zijn, zij bepaalt. Dat deed de vrouw van Bouterse niet (of wel?. Ik kom er op terug)
    Bovendien heb je een aantal pionnen die je moet opofferen om de tegenpartij van slag te brengen. Adhin, Parmessar en nog wat van deze jongens hebben hun onbeduidende rol gespeeld en zijn uitgespeeld
    Dan heb je twee lopers, die schuin over het veld heen kunnen en twee paarden, met name deze twee laatsten dienen ter bescherming van hun koning en koningin, hoewel deze laatste haar zelf genoeg kan beschermen
    En dan heb je op de vleugels de twee torens; Kanhai en San. Bouterse heeft zijn lot in handen van Kanhai gelegd (ik schreef net dat ik er op terug zou komen), Heeft Bouterse dit gedaan of was het zijn vrouw, de koningin die de strijdwijze bepaalde? Heeft zij tegen hem gezegd op toren Kanhai te vertrouwen? Waarom niet heel veel geld betalen en echte top advocaten uit het buitenland halen met kanhai als stroman?
    De twee torens strijden niet tegen een tegenstander, maar strijden om wie de meeste macht krijgt van de koning(in).
    Kanhai’s strijdwijze was in het begin goed, maar gaandeweg verloor hij zijn macht. Dat kon je zien aan zijn repliek. Ik heb dit eerder geschreven, namelijk dat de tactiek van Kanhai wel leek of hij het had opgegeven.
    Toen, ja toen, had Bouterse moeten rockeren (schaakterm). Aangezien we zover waren in het spel, zou de lange rockade het beste zijn. Immers de tegenpartij viel over rechts aan en door het midden
    Hij had zijn zetel moeten verplaatsen en de toren San naast de koningin moeten zetten.
    Het spel is gespeeld, maar er is nog een, weliswaar gênante mogelijkheid, om een gelijk spel af te dwingen. Of het lukt weet ik niet. Drie keer dezelfde zet en de tegenpartij ook dan is het remise. Oftewel gratie verzoek indienen.
    Wat zijn de consequenties voor de VHP en ABOP? Een pak slaag bij de verkiezingen omdat het volk teleurgesteld zal zijn?
    Zal de tegenpartij hier gebruik/ misbruik van maken? Zal het buitenland anders tegen Santokhi cs. kijken?
    De tijd zal het uitwijzen.
    Persoonlijk hoop ik dat Bouterse geen gratieverzoek indient. Iemand schreef hier een tijdje geleden, dat we naar een film moesten kijken. Op Prime zie ik het niet en Netflix heb ik niet (meer).
    Ik lees liever een boek dan de waardeloze films te moeten kijken. Op advies van iemand hier heb ik het verfilmde boek Kathedraal van de ZEE een paar jaar geleden op Netflix gezien…….waardeloos. Het boek daarentegen was top
    Gelukkig hebben we Wi kip edia (vroeger hadden we op deze site meneer of mevrouw Wi kil eaks, wat wist die veel)
    Ik heb het gelezen en kan me die film herinneren (103 jaar geleden als ptjieng boi gezien, zwart wit thuis).
    Mickey Rooney, Spencer Tracy. Wat zou het voor de jeugd mooi zijn als bouterse, ja juist hij, die veel aanzien had, zo’n knieval zou maken. Voor de jongeren, voor het volk

    Voor de gevorderde schaakspeler (ik niet hoor, ik ben gewoon een beginneling)
    De pionnen kunnen met name in het eindspel als ze ver genoeg op het bord staan een belangrijke rol spelen.
    Ik las op Waterkant dat Adhin en??? naar het buitenland zijn gegaan. Best ver op het veld
    Waarom? Vluchtroute? Bankrekening?


    Maak melding
  20. Het spel is nog niet uitgespeeld, het is maar een spelletje hoor
    De torens zijn verslagen en hebben dus gefaald. De Koningin deed niets, de pionnen waren opgeofferd
    wat blijft over lopers en paarden
    die zijn amper in het spel betrokken. De paarden worden van stal gehaald en gooien het over een heel andere boeg. Ze stellen dat dit wel moet, omdat de zo zichzelf verheerlijkende torens hebben gefaald, niets maar dan ook niets hebben bereikt
    De paarden willen het vonnis dan ook niet aanvechten, maar zijn van mening dat er geluisterd moet worden naar wat het volk wil.
    Wil het volk Bouterse in het gevang? Het gevang is toch om recidive te voorkomen en wellicht ook ter genoegdoening van de nabestaanden. Welnu, het eerste daar hoeven we niet bang voor te zijn. Het tweede dan? Het blijkt dat veel nabestaanden straf willen, dat het velen niet uitmaakt en dat velen vinden dat dit nergens voor nodig is. Sommigen werken zelf voor Bouterse
    En juist deze verdeeldheid onder de bevolking rechtvaardigt een
    REFERENDUM
    Laat het volk zich uitspreken of Bouterse het gevang in moet.
    Zo’n referendum moet heel goed worden voorbereid natuurlijk
    Ik hoor sommigen al denken en schreeuwen; ja maar er is vonnis geveld. Klopt, helemaal waar. Dit bestrijden, wij paarden dan ook niet.
    Wat wij willen is de stem van het volk horen. Niet over het beleid, maar over gevangenis of niet.
    Het spel is nog niet gespeeld, maar de klok tikt wel


    Maak melding
  21. @ pie co
    jij bent nog zieker dan de meeste hier, wat ve ka referendum??????? gaan we dat bij alle moordenaars doen en ook bij verkrachters??
    het is dat je het over paarden in het spel hebt anders zou ik je een koe noemen
    chantokki the cow ard zal wel blij zijn met je oplossing. dan kan hij rustig handjes blijven schudden en lintjes doorknippen


    Maak melding
  22. Zo zo gal. Je neemt dus nota van hetgeen ik geschreven heb. Zeer verstandig daar kan je altijd wat van leren.
    Ik heb nimmer iets van gal mogen lezen, dat kan natuurlijk aan mij liggen maar het kan ook zomaar zijn dat je voor een keertje je ei kwijt wou. Geen probleem hoor, woorden doen geen pijn. Een klap van Bigie Boi daarentegen wel
    Toen ik je posting las kwam bij mij iets anders op namelijk waarom zo negatief. Je had ook andere woorden kunnen gebruiken, maar toen ineens toen wist ik het
    ga
    Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever en in de galblaas tijdelijk wordt opgeslagen in een ingedikte toestand. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine. (wikipedia)


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES