zondag, mei 5, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZorgen in Essequibo na referendum over mogelijke annexatie door Venezuela

Zorgen in Essequibo na referendum over mogelijke annexatie door Venezuela

-

Does Travel - naar Suriname

In Venezuela heeft bijna 96% van de bevolking tijdens een referendum afgelopen zondag bepaald dat Essequibo in Guyana bij Venezuela hoort.

Volgens Venezuela maakt de regio deel uit van het land sinds de onafhankelijkheid van Spanje 200 jaar geleden. Guyana zegt echter dat het aan het einde van de 19e eeuw werd toegekend aan het toenmalige Brits-Guyana.

Het conflict bleef al die tijd sluimeren en werd nooit opgelost. De recente olievondsten maken de kwestie weer actueel. Behalve aan olie, is het gebied ook rijk aan goud.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro riep Venezolanen op zich uit te spreken over de vraag of Essequibo, dat vier keer zo groot is als Nederland en waar meer dan 125.000 van de 800.000 inwoners van Guyana wonen, bij Venezuela hoort.

Een overweldigende meerderheid stemde voor. Bij de inwoners van het olierijke gebied zijn de zorgen groot, schrijft de NOS.

Met buurland Suriname heeft Guyana ook een grensgeschil over het zogeheten Tigri-gebied, in Guyana ook wel de New River Triangle. Het is een gebied dat zowel door Suriname als door Guyana wordt opgeëist.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Dat een klein gebied als Tigrie betwist wordt is te vatten. Maar dat Venezuela driekwart van Guyana wil annexeren is absurd.

    Ik vraag me af of de wereldorde die momenteel zeer intensief met andere zaken bezig is, dit wel toe zal laten. En wat zullen de gevolgen zijn bij een eventuele occupatie.


    Maak melding
  2. Het zou heel fijn zijn als Venezuela deze Guyanese boeven een afstraffing zouden geven en dat heel gebied zou annexeren. Net als de Guyanezen met het Surinaamse Tigrie gebied hebben gedaan en de Surinamers hebben verjaagd. Geen enkele Surinaamse regering heeft tot nu toe ballen getoond om deze Guyanese boeven te verjagen uit Surinaamse gebeid. En dan wou Santokhi nog 150 visvergunningen aan deze Guyanese boeven verstrekken. Surinamers hebben geen ballen, neem een voorbeeld aan Nicolás Maduro.


    gemodereerd
  3. Venezuela heeft een groter leger dan Guyana. Dus als het zover komt dan maakt Guyana geen schijn van kans. Wat betreft Suriname, het is al in handen van buitenlanders…


    Maak melding
  4. Guyana krijgt nu een brood uit eigen oven. Nu gaat het om een gebied dat giga groot is.
    Wanneer men rechten van de ander vertrapt, moet men niets anders verwachten. Guyana kan op zijn beurt suriname helemaal inpalmen.
    Maduro is met vuur aan het spelen en Amerika zit op deze move te wachten om met hem af te rekenen.
    Maduro is een kat die in het nauw gedreven is en heeft aandacht nodig.
    Die gaat hij zeker krijgen.


    Maak melding
  5. Dit is de béste gelegenheid om de bezetting van Tigri met Guyana te bespreken..om te vragen de bezetting te beëindigen, Suriname kan met Venezuela nu druk uitoefenen op Guyana!


    gemodereerd
  6. Komt er ook een referendum in Su?
    “Het is een gebied dat zowel door Guyana als Suriname wordt opgeëist”. Flauwe kul. Guyana heeft dat gebied in haar bezit genomen en voert daar beheersdaden uit. Ze “eisen” dus niets op. Zij hadden geen referendum nodig.


    Maak melding
  7. We kunnen ons liever druk gaan maken omtrent het tigri gebied. De regering wil op kosten van de gemeenschap een brug gaan bouwen. Als straks dit gebied aantrekkijk zal worden vanwege diamant fonds is een drone aanval voldoende om die brug op te blazen. Dan zit het volk met de schuld om te betalen en zitten de huidige regeerders lekker in het buitenland om van hun vermogens te genieten.


    Maak melding
  8. Deze gasten leren het maar niet af, om van andermans spullen afteblijven. Venezuela is geen Su, laten we hopen dat het niet tot een oorlog uitmond. Anders hebben we Putin in beeld aan de zijde vn Venezuela. En worden wij de dupe van dit alles.


    gemodereerd
  9. Suriname moet samen met Venezuela terug claimen wat van hun is.. Surinamers hebben geen ballen waar is de Surinaamse referendum


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES