woensdag, mei 1, 2024
HomeOnderwerpenNatuurPresident: "Diversificatie economie cruciaal in verminderen uitstoot"

President: “Diversificatie economie cruciaal in verminderen uitstoot”

-

Does Travel - naar Suriname

Diversificatie van de economie is volgens de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi van eminent belang in het verminderen van de uitstoot en daarmee het tegengaan van klimaatverandering.

Het staatshoofd heeft op zaterdag 2 december 2023 de COP28 (VN Klimaatconferentie) in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE) toegesproken. Hij zegt dat vooral de agrarische productie en het toerisme ter hand genomen moeten worden.

Santokhi is tegelijkertijd van mening dat landen als Suriname ook hun natuurlijke hulpbronnen moeten kunnen inzetten tot welvaart van hun samenlevingen, daar waar ontwikkelde landen dat ook hebben gedaan voordat er sprake was van klimaatverandering.

Hij zegt dat de ontwikkelingslanden veel offers hebben gebracht en thans de effecten ervaren van de uitstoot door de ontwikkelde landen, die zwaar hebben geïnvesteerd in industrialisatie, productiefabrieken en olie en gas. De gevolgen hiervan zijn nu zichtbaar, waardoor er thans een reddingsplan nodig is voor de planeet aarde. De enorme uitstoot heeft namelijk gezorgd voor de opwarming van de aarde. Alle landen zijn het ermee eens dat de opwarming niet verder mag stijgen dan 1,5 graden.

Surinames standpunt hierin is volgens president Santokhi duidelijk en zo ook dat van de ontwikkelingslanden, waarvan een groot deel verenigd is in G77. 

Het staatshoofd heeft in Dubai dan ook een bijdrage gedaan in het kader van de G77+China Leadership Summit. Hij vervolgt met aan te geven dat het streven is dat de wereld tegen 2050 carbonneutraal is. Dit trachten de landen te bereiken door alles dat met uitstoot te maken heeft, te verminderen en het gebruik van fossiele brandstof uit te faseren. Tegelijkertijd zal de overstap gemaakt moeten worden naar groene energie en maatregelen genomen moeten worden om het absorptievermogen te vergroten.

In het geval van Suriname wordt dit alvast gedaan door mangrove te planten, de 93 procent bosbedekking te behouden alsook de lage ontbossing en bescherming van de biodiversiteit.

President Santokhi spreekt van een uitdaging voor andere landen om carbonneutraal te worden. De vraag is volgens hem wie gaat inleveren. Tevens zullen de landen die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot ook over de brug moeten komen met financiering aan ontwikkelingslanden voor maatregelen tegen klimaatverandering.

Het staatshoofd juicht het daarom toe dat tijdens COP28 inhoud is gegeven aan het schadefonds. De financiële middelen zijn voor Suriname belangrijk om duurzaam bosbeleid te ontwikkelen, al hetgeen dat bijdraagt aan uitstoot te vervangen en het carbonbeleid zodanig ontwikkelen dat het land er profijt aan heeft, en op een duurzame transparante wijze geld hiermee verdient.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
  1. Joh kom toch op met je duurzaam bosbeleid, begin eerst eens met ordening van de hout en mijn industrie en de inheemsen te erkennen.
    Ik vind dit zo’n hypocriet geklets, je wilt geld, zeg dat eerlijk het land is practisch failliet en je hebt geld nodig, daarom ben je 12 dagen aan het lobbien met alle luxe dat daar bij hoort, je kan wel een mooie moniloog houden maar de wereld kijkt ook naar hoe je zelf omgaat met bv. het bos e.d.


    gemodereerd
  2. Bla bla bla…De chinezen bezitten t su bos. En ze laten er geen gras over groeien. De koning schept al roerend kilo’s kwik door t grond en rivier water.


    Maak melding
  3. chan chan wat doe je naast rutte??? deze man is VOLTOOID VERLEDEN TIJD. nu moet je geert goed houden. die stuurt strakjes alle diaspora met al hun miljarden terug voor jou.


    Maak melding
  4. Het doel van henk aron, onafhankelijkheid uiterlijk op 25 November 1975 is te snel gerealiseed. A no de sen, mijn een maal gegeven woord aan Nederland, 25 November 1975 zal gebeuren, a no de sjen.

    Er moesten vele doelen goed en wel overwogen moeten worden, oa het buitenlsndsbeleid, het leger, productie en exportondernemingen om valuta te verdienen, het onderwijs en wetenschappen, cq technische mensen voor onze natuurlijke rijkdommen, de etniciteiten die allemaal met hun eigen nest waren, hun eigen cultuur, zeden en gewoonten.

    De Nederlandse taal, de overheidstaal, de schooltasl, de europese cultuur, zeden en gewoonten, het dominate Christelijke geloof, enz, was door kolonialisme opgelegd en Surinamers waren eeuwen hiermee verweven, vooral de Creolen.

    Dus eddy bruma met zijn wi egi denki, de geest van Boni, kon wel een droom
    hebben, maar de Surinamers, waren te veel in hokjes verdeeld. Dat heeft ook geleud tot veel onbegrip, wsntrouwen bang voor onderdrukking vd stads Creolen onder leuding vsn aron vd nps.

    henk aron wax bang door afscheiding ontevreden creolen, Rens, Julues Sedney, Frank Essed vd nps die de PNP hadden gevormd en met de VHP waren samen gaan werken ze hun macht zouden verliezen in Suriname.

    bruma maakte van die situatie gebruik, tijd, moment en de omstandigheden om zijn doel, wi egi sani aan henk aron voor te houden en om zijn droom te verwezenlijken.

    Ook Nederland, pvda was dat kolonianisme zat, linkse mensen, linkse ideologiejn, maxisme, leninisme, maoise, jonge Nederlandse studenten met lang haar in spijkerbroeken, flowerpower, vrouwen met baas in eigen buik, enz stak de kop op in Nederland jaren 60, begin 70 jaren. De oorlog in Vietnam, Indonesie verloren, rampspoed geboren.

    Suriname had door de Tweede Wereldoorlog veel valuta verdiend met de Bauxietwinning voor de bouw USA -vliegtuigen voor de oorlog, aanwezigheid vd Amerikaanse troepen in Suriname en kennis gemaakt met de Amerikaanse way of life, film, muziek, enz.

    Dus de enkele Surinaamse studenten, Surinamers in Nederland. eind jaren 50, begin jaren 60 en 70 die naar Suriname terug keerden waren ook hiermee in aanraking gekomen en brachten deze zaken ook over naar Suriname.

    Deze vreemde ideologieen, linkse gedachten goed, wi egi sani, Suriname verdiende veel valuta met Bauxiet, Nederlandse ontwikkelingshulp uit de Marshalhulp bracht veel valuta voor Suriname.Alleen was het Surinaamse Volk nog te ongeschoold voor productie van haar natuurlijke rijkdommen, waar technische vakmensen op op mbo en hbo-niveau voor nodig was.

    Ook de bevolking was verdeeld en wantrouwig tegen elkaar.

    henk aron dacht met het West- Surinameplan van ir dr Frank Essed, dat Suriname de Singapore of Nederland, USA te maken, maar de droom van boni of eddy bruma, wi egi sani werd de val van Suriname toen een groep opstandige zeer laag in rang soldaten die ontevreden waren over het leger een vakbond wilden hebben.

    De Top NAVO- Nederlandse kolonel hans valk zat in Suriname duimen te draaien in een periode vd koude oorlog tussen Oost en West, UssR en USA. Ja wat gerwacht je dat die man dan zal doen als hij de ontevreden soldaatjes ziet in een land waar de droom van boni/ bruma een puinhoop aan het worden is.

    De zoon van boni pleegde een coup en toen was het gebeurd met Suriname.


    gemodereerd
  5. @mango leuk en met humor geschreven. Als geert aan de macht komt dan worden veel allochtonen naar werkkampen gestuurd om te gaan werken. Zal de rot manieren van vele mix witte/allochtonen afleren die nu al oliebollen lusten met hun ….. Ik vind dat de rijke landen alles voor iedereen willen bepalen darmparasieten zijn het allemaal. Ene omstreden man al jabar uit emiraten probeert wat van te zeggen, maar zijn mond wordt flink gesnoert door vn baas. Tja eerst moslims en blanken zeer dikke vrienden kusten elkaar hun kont nu omstreden die arabier al jabar gaat zwaar krijgen als de blanke duivels boos worden. De aarde zal hoe dan ook vergaan in jaar 4026 netals zoals het is ontstaan geen reptiel of regenworm of darmparasiet of rotte vis, kan dit tegenhouden! Klimaat opwarming is een groot opgeblazen ballon.


    Maak melding
  6. Het is een feit dat klimaatverandering te maken heeft met de jarenlange uitstoot van giftige stoffen door sterk geïndustrialiseerde landen en dat er nu eindelijk een fonds is waar ontwikkelingslanden die te lijden hebben, uit mogen putten. Dus zeer nuttig dat pres.Chan zijn bijdrage geleverd heeft 👍


    Maak melding
  7. Als we over milieu of over natuur praten moet Sur zwijgen. Baya a man chan lobi nederland. Rutte geniet nog van zn laatste snoepreisjes.
    Wat hft ned gedaan vanaf 2020?? Geen moer. Chan maak je foto’s voor je album. Ook hoe je Su in 4/5 jr tijd nr zn verdoemenis hebt geholpen.


    gemodereerd
  8. Stel stel en nogmaals stel dat Wilders de pres van Holland wordt.
    Wel wel hem kennende eerst het eigen volk dan de rest. Dus Antillen Suriname en Srananmangs maak je borst maar nat
    Geert is heel standvastig in zijn denken. De mocro maffia zal wakker geschud worden. Wellicht export naar marrokko voor de macro’s die toffe boys spelen. Die allochtonen die geen zin hebben om hun actieve economische bijdrage te leveren is gewaarschuwd.
    Moskeeën die haatzaaien wel wel !
    Geert heeft slechts boodschap aan zijn eigen inwoners die rechtmatig bij de gemeente zijn ingeschreven,
    bejaarden en invaliden. Kortom burgers die niet kunnen werken. De geldkraan EU zal het weten. Deze man is een nationalist. Chan en Geert op de foto???? Wellicht het resterend ontwikkelingshulp en daarna ieder voor zich. Hij zal gek zijn om Bouterse te laten uitleveren om hem drie-maal-daags te voeden en te beveiligen,kost veel geld. Hij zal niet schromen on mocro en overige raddraaiers naar hun land terug te sturen. Druk op de knop kadaster en hij heeft alle uitkeringsgerechtigden in beeld.


    Maak melding
  9. Klaarblijkelijk is hij gehersenspoeld teruggekeerd. Want Suriname heeft geen productie en valt er dus niks te diversifiëren.
    Het is gewoon een oude truc om de bossen van Suriname in handen van internationale organisaties te geven in ruil voor wat geld.


    Maak melding
  10. het co2 neutrale suriname
    chan wil er geld voor krijgen en eigenlijk helemaal niets doen, want suriname is toch klimaatneutraal
    dus al het geld dat binnenkomt kan gelijk opgevreten worden door de chan clan

    3-4 jaar is er geen reet gedaan, en een jaar voor de verkiezingen zie je kleine projectjes om het volk te misleiden
    tijdelijk koers en brandstof naar beneden om zogenaamd te laten zien dat hij zijn best doet
    diverse projecten staan gepland maar nergens een plan om geld mee te genereren om die projecten te financieren
    de rovers zitten op het geld en zorgen dat het niet ten goede besteedt wordt, wat meer geld zou betekenen
    de rovers in dit land zijn de domste rovers ter wereld
    ipv van geld te genereren en dan te roven, roven ze het kleine gedeelte voor er iets opgebouwd kan worden
    ziehier suriname die nog precies hetzelfde is als bij de onafhankelijkheid
    het lang verwachtte onafhankelijkheid heeft de surinamer totaal niets gebracht
    alleen de criminelen zijn er beter van geworden


    Maak melding
  11. @ dit wordt nooit iets.
    Ik deel jouw mening volledig.
    Het is graaien en het stemvee misleiden.
    Men vindt alles oké, als men maar slechts lucht kan happen.
    Het volk deelt ook mee in de malaise, zijn goedkoop en omkoopbaar.
    25 mei 2025 zullen de financieel welgestelde partijen weer met geld en goederen strooien en de cirkel is weer rond.


    Maak melding
  12. We hebben een president die in het luchtledige praat. Wat een tegenstrijdig verhaal komt er weer over zijn lippen! Nu zijn plotseling de agrarische sector en toerisme de toekomst van Suriname. Terwijl we dat al jaren roepen….

    Ook kan het er bij mij niet in dat je daar een verhaal gaat ophangen, dat we gefocust zijn om de oil and gas industry binnen te halen, maar ondanks dat dat we carbon negatief zullen blijven. Terwijl de technologie voor alternatieven er allang is. Maar er vanuit het dreamteam geen enkel initiatief word genomen om die in het land te introduceren..

    Mijn mening is dat we als carbon negatief land, het groenste land ter wereld. Ook groen moeten blijven. Promoot jezelf als uniek, waarbij Suriname als het land, werken aan de ontwikkeling van schone energie. Waarbij we trachten 100 procent de uitstoot van Co2 tegen gaan. Die instelling zal in de tijd waarin we leven, het nodige respect krijgen… Daarmee maak je kans om die financiële ondersteuning te krijgen..

    Maar goed. Ik weet echt niet wat deze man daar is gaan doen. Want hij bazelt alleen maar onzin. Liever was je thuisgebleven met al die klimaat (on)deskundigen, die het land alleen maar geld kosten. De minister van financiën zit ondertussen met zijn handen in het haar, om iedereen die nog geld krijgt van de staat uit te betalen. Ben benieuwd of het huisvuil komende week opgehaald gaat worden..


    Maak melding
  13. Wat doet demo-Mark op de klimaatconferentie als het beleid binnenkort door de pvv wordt bepaald. De partij die tegen klimaatmaatregelen is en geen letter in hun convenant heeft besteedt aan ICT.
    Oooh ja, een paar miljoen doneren aan het fonds. Het boeit geen ene burger, behalve betrokken organisaties.

    Voor suri valt er veel te halen op carbon gebied. Geld voor meer mangrove bomen, net als in Brazilië etc etc.
    Nog (niet) voor rampen, maar wel voor behoud.
    Elke zucht en voetstap vd suri-pres wordt op de voet gevolgd. Net echt, alsof ze er invloed op hebben.


    Maak melding
  14. @ Debby

    Achterlijke ”stuk vreten” dat heeft je baasje al gedaan!
    Chan heeft de macht over genomen maar in feite is het land
    al naar zijn male moer! (Economisch gezien dan ) En nu
    maar wachten wanneer jij naar je moer gaat, stuk verdriet!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  15. haha die knolsensi
    === terwijl we het al jaren roepen========= Ja, klopt Bouterse riep het ook EN DEED ER GEEN HOL AAN.
    Met jouw als vriend heb je geen vijand nodig boy

    ======= weet je wat carbon negatief is? Denk et niet
    Met CO2-negatief bedoelen we dat de GWP-uitstoot per saldo negatief is. Per saldo negatief betekent dat er meer broeikasgassen uit de lucht zijn onttrokken dan dat er uitgestoten zijn tijdens de productie van het product. PER SALDO DUS
    Maar het gaat er bij jouw dus niet in. Aan wie ligt het dus???

    Ik zal je niet overal aanpakken, dat is ook niet leuk
    Nog een klein dingetje
    Als je iets toezegt, belooft, als je doelen stelt moeten ze haalbaar zijn.
    Ik herken hier WEER iets van bouterse, ken je al die luchtkastelen nog? Ze zijn hier op Waterkant bijna dagelijks te lezen. Je kent ze vast wel. Ik noem er geen, want misschien vergeet ik er een.
    je schrijft namelijk
    =========Mijn mening is dat we als carbon negatief land, het groenste land ter wereld. Ook groen moeten blijven. Promoot jezelf als uniek, waarbij Suriname als het land, werken aan de ontwikkeling van schone energie. Waarbij we trachten 100 procent de uitstoot van Co2 tegen gaan. Die instelling zal in de tijd waarin we leven, het nodige respect krijgen… Daarmee maak je kans om die financiële ondersteuning te krijgen.=========

    Zeg NIETS toe wat je niet kan waar maken. Ik weet dat dit jullie van de ndp geen moer kan schelen. Gewoon beloven, later zien we wel
    Beloof je kinderen niets als je het niet gaat nakomen

    je schrijft dat jij niet weet wat die man daar is gaan doen. Dat blijkt nu wel. Jij behoort zeker tot dat beroemde kader
    Geen dank


    Maak melding
  16. Daar is ie weer👏🏼👏🏼👏🏼, MOR, wat doe je het toch fantastisch. Je laat het altijd weer zien, dat je het beter weet, waarlijk zeer knap hôr, petje af. Pony is een fan van je. Waarom ben je niet in de politiek gegaan, met jouw instelling was Sranan niet zo verloederd.
    En dan dit, wat een hit, man,
    “Ik zal je niet overal aanpakken, dat is ook niet leuk”.
    Haha, wauw, wie kan het mooier uitdrukken dan onze Mor🤣🤣 wat een uitvinding, hihihihih🐴🐴🐴
    En dan,
    “Nog een klein dingetje”@@ proesssst, ik kom bijna niet meer bij.
    Ai boi deze BOY heeft fatu.

    Btw, wat kent deze Mor mattie Bouterse goed zeg. Hij ziet in Santokhi veel van Bouterse terug.
    MOR, heb je zelf ook een mening of zit je de hele dag op de wc te 🤮 een echte Diogenes.


    Maak melding
  17. Santokhi neemt het echt niet nauw met het milieu in Suriname. Hij is bij de klimaatconferentie om carbon credits voor zijn falend beleid binnen te halen. Maar zo makkelijk gaat het zeker niet gaan voor deze Santokhi.

    Vanuit de ruimte wordt ook het Surinaams bos gemonitoord. De regeringen uit de rijke landen, o.a. de Franse regering zijn goed op de hoogte wat er in Suriname gebeurd.Zij gaan hun geld niet verspillen aan ern onwillige regering. Diversificatie is een term waarmee Santokhi denkt mensen over de streep te halen.


    Maak melding
  18. @mor…

    Je bent waarschijnlijk intelligenter dan ik ben en heb je wijze lessen tot me genomen. Verder vraag ik me af wat Bouterse plotseling in dit geheel komt doen. Misschien kan je me daar wat meer uitleg over geven!

    Pony@ zegt het al, waar is jouw mening? Of ben je een van de vele Surinamers die bij voorbaat al ervan uitgaat, dat we niks kunnen bewerkstelligen in dit land. Misschien is dat hetgeen je moet aanpakken ipv het klein denken dat je hier propageert.


    Maak melding
  19. de vrienden van bouterse houden niet van hindoestanen , en de hindoestanen houden niet van de vrienden van bouterse , duidelijk, 20 december de dag des oordeels , de winnaar is c. rottieshop


    gemodereerd
  20. citaat: Het staatshoofd juicht het daarom toe dat tijdens COP28 inhoud is gegeven aan het schadefonds. De financiële middelen zijn voor Suriname belangrijk om duurzaam bosbeleid te ontwikkelen, /einde citaat

    Dan waarom ga je met een hele delegatie naar daar? ga je geld zoeken voor de bewoners van het oerwoud? en wat kost deze grap? zijn geen goedkope mensen in die delegatie! zo lief mang, pres doet zoveel moeite voor de binnenland bewoners… <3

    by the way, die hele klimaattop is een joke, komen ongeveer 70000 belangstellenden dus pres had meer kans om geld binnen te halen in Las Vegas. rood of zwart, next destination?


    Maak melding
  21. Als Wilders Minister-President zou worden….
    Het is jammer om zoveel slap geouwehoer hier te lezen terwijl de man Santokhi een goed verhaal heeft als ik dat zo lees in het artikel. Surinamers zijn en blijven de krabbenmentaliteit verheerlijken en zijn niet in staat om objectief tegen positieve ontwikkelingen aan te kijken. Je zou verwachten dat het inhoudelijk over een discussie betreffende klimaatverandering zou gaan.
    Dat hebben gezegd vraag ik mezelf steeds weer af waarom Nederland nooit de rol van China ten opzichte van Suriname heeft willen aannemen? De vraag gesteld is die ook meteen beantwoorden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES