zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandMoiwana slachting vandaag 37 jaar geleden; nabestaanden eisen nog steeds gerechtigheid

Moiwana slachting vandaag 37 jaar geleden; nabestaanden eisen nog steeds gerechtigheid

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag, 29 november 2023, is het precies 37 jaar geleden dat er een massaslachting plaats vond in het dorp Moiwana aan de Oost-Westverbinding in het district Marowijne. Het bloedbad waarbij veel vrouwen en kinderen werden gedood, vond door middel van een gecoördineerde militaire operatie van het Nationaal Leger plaats onder leiding van de toenmalige bevelhebber Desi Bouterse.

De stichtingen Moiwana en stichting 8 december 1982 verklaren zich solidair met de nabestaanden en eisen gerechtigheid voor de slachtoffers inzake de Moiwana slachting. De twee stichtingen roepen de regering van Suriname om het Moiwana vonnis volledig uit te voeren.

De nabestaanden en de stichtingen hebben herhaaldelijk gevraagd aan de regering van de Republiek Suriname om hun recht te doen en uitvoering te geven aan het Moiwana vonnis 2005. De Republiek Suriname is inmiddels veroordeeld en dient het volledige vonnis uit te voeren, zodat de mensenrechtenschenders hun straf niet ontlopen.

Dergelijke daden van flagrante moorden en grove schending van de mensenrechten komen voor in autoritaire regimes zoals tijdens de militaire dictatuur van 1980-1987 in ons land 
De stichtingen roepen De Nationale Assemblee op, de regering hierin te ondersteunen door middel van een geactualiseerde motie waarin de regering van Suriname haar verplichting wat Moiwana betreft volgt, wat rechtstreeks uit artikel 68 van het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens (AVRM) dat Suriname immers verplicht, de uitspraken van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, inclusief de Moiwana-uitspraak van 2005 uit te voeren.

In zijn algemeenheid volgt deze verplichting uit de artikelen 1 AVRM en 2 van het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten die staten verplichten om de rechten en vrijheden van alle personen binnen hun grondgebied te respecteren en te waarborgen 1.

Stg Moiwana Andre Ajintoena voorzitter
Stg 8 december 1982 Sunil Oemrawsingh voorzitter

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Ik steun jullie met jullie strijd naar gerechtigheid en dit mag niet zomaar in de doofpot gestopt worden. De moordenaar met fascistische trekjes loopt nog steeds vrij rond. De vredesactivist Rens heeft zich altijd ingezet voor gerechtigheid en zijn strijd mag nooit verloren gaan. Ik hoop op 18 december 2023 op gerechtigheid voor de tientallen onschuldige moeders en kinderen die door de fascist vermoord zijn.


    Maak melding
  2. Hun achterban

    blijven op hun stemmen

    beide grote criminelen van staatsmiddelen, banken, goud, hout, enz

    Die andere en hun domme paarse achterban.

    mi lob a man, a man moi!, die man heeft charisma, grote schulden met hoge renten bij crediteuren, 25 Mei 2010 – 25 Mei 2015 – 25 Mei 2020, A kil Jules Wijdenbosch, abrahams, jenny geerlings, Adbul, aloebaba, misikaba, talkie, if mi oe come Baka, we nyan a moni Baka, niks no fout!


    gemodereerd
  3. Een sombere dag.
    Zeer verstandig van de aanhangers van deze partij om hun snuit hier niet te laten zien vandaag
    Kenmerken ndp
    moord, diefstal, corruptie, vluchtgedrag, a no mie mentaliteit, snikkie mentaliteit


    Maak melding
  4. De huidige President ligt tussen twee vuren en durft niet de nodige acties te nemen om de twee drugs veroordeelde moordenaars achter de tralies te zetten.
    Het is moeilijk om in een land van gangsters en criminelen eerlijk te blijven handelen.
    Nabestaanden van Moiwanna heel veel sterkte met uw strijd voor gerechtigheid. Laten we hopen dat ook dit vonnis zo snel mogelijk zal worden uitgevoerd door de staat Suriname.


    Maak melding
  5. Onbegrijpelijk hoe dom wij Surinamers met de dag worden. Ik praat niet goed van wat Bouterse noch Brunswijk hebben gedaan, maar de Nederlanders hebben duizenden vermoord, als beesten de zee in gegooid en onze regering loopt als een hond achter hen aan. Maar ja, als wij het verleden moeten vergeten, wat voor veranderingen kunnen voeren in de toekomst? Van het verleden moeten wij leren, maar het verleden moeten wij niet vergeten. De grootste criminelen spelen nu voor sinterklaas.


    Maak melding
  6. Het is hoog tijd dat ook alle militairen die erbij betrokken waren of anderzijds meer weten hun mond open doen! Een aantal zal zich er zeker met suc6 op kunnen beroepen dat ze hun eigen leven in de waagschaal zouden stellen als ze destijds in opstand kwamen, maar dat ze nu nog steeds hun mond houden daar is geen enkel excuus voor!
    Leg je verklaring af bij het OM. Eventueel in eerste instantie anoniem met een getekende versie bij je advocaat of een notaris maar zwijg niet langer! Draag het niet langer met je mee!


    Maak melding
  7. Nu hoor je niets van die paarse ratten met hun grote mond.
    Ze zwijgen in alle talen en ook in herstel betalen.
    Waar is pony met zijn hele lange verhaal. Nu geen woord.
    Mensen die zwijgen, geven gewoon toe dat hun God didibri schuldig is aan wat daar gebeurt is in moiwana .
    @debby Robg en de rest van die paarse flaying monkys hebben het altijd over “het arme volk”.
    En nu is er een hele dorp uit gemoord , en ze kijken gewoon de andere kant op.
    GEEN WOORD er over , gewoon doen alsof het niet is gebeurd.
    Als je een echte djadja srananman bent dan zeg je hier wat over , en dan steek je je kop niet in het zand.
    Na mi taki wan srananman.
    Soso lobi gi sranan.🫶🏽


    Maak melding
  8. BAAS DiDiBri/Barabbas is de ARCHITECT van alle mensenrechtenschendingen in Suriname.De vraag rijst ; Hoe is het in Gods naam mogelijk dat zo,n oorlogsmisdadiger/moordenaar NIET OPGEPAKT en OPGESLOTEN wordt ?


    Maak melding
  9. Twee wapenbroeders die later elkaar hebben gevonden en van het land samen een narcostaat hebben gemaakt.
    De een werd legerleider, de ander koning. Maar aan beiden ontbeert het aan echte leiderschap. Beiden hebben heel veel geld, maar worden ook gezocht. De ongeletterden en blinde aanhangers scharen zich graag achter deze lieden.


    Maak melding
  10. Brunswijk heeft de slachtoffers verraden !

    In ruil voor goud concessies en aandeel in drugs heeft bigie bek Brunswijk zijn eigen achterban verkocht en in de doofpot geduwd.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES