dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMinister Dasai: “Suriname moet transformeren naar klimaatbestendige economie”

Minister Dasai: “Suriname moet transformeren naar klimaatbestendige economie”

-

Does Travel - naar Suriname

De wereld bevindt zich in een beslissend decennium voor klimaatactie. Zij staat voor de uitdaging om een balans te vinden tussen sociaaleconomische ontwikkeling en duurzaam beheer van de natuurlijke leefomgeving. In dit proces is het volgens minister Marciano Dasai van belang dat Suriname als deel van de wereld transformeert van een traditionele economie naar een koolstofarme en klimaatbestendige economie. De bewindsman sprak op vrijdag 17 november tijdens een klimaatworkshop in het Jacana Wellness Resort.

De workshop was een gezamenlijke activiteit van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN). De bedoeling was om met verschillende actoren van gedachten te wisselen over het versterken van processen tot klimaatfinanciering om de implementatie, monitoring en rapportage van klimaatacties in Suriname mogelijk te maken.

Een transitie-economie is volgens de ROM-minister een van de grote hervormingen die klimaatveranderingen overal ter wereld, inclusief Suriname, met zich meebrengt. Minister Dasai zegt dat Suriname vanwege zijn internationale verplichtingen genoodzaakt is over te gaan van een traditionele economie naar een low carbon climate resilient economy. “Dit gaat natuurlijk gepaard met vernieuwde technologieën, capaciteit en heel wat startkapitaal”, aldus de bewindsman.

Hij merkt op dat Suriname een indrukwekkende natuurlijke rijkdom heeft: een bosbedekking van 93 procent en zoetwaterreservoirs die behoren tot de grootste ter wereld. Dit versterkt de verantwoordelijkheid van het land om een duurzaam en verantwoordelijk milieubeleid te voeren.

Deze plicht wordt verzwaard door de verantwoordelijkheid om de samenleving klimaatbestendig te maken, omdat Suriname met een relatief kleine bevolking bijzonder kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering. Meer dan 90 procent van de bevolking woont namelijk in de kuststrook of in laaggelegen gebieden waar ook economische activiteiten plaatsvinden.

Het ministerie van ROM committeert zich volgens minister Dasai aan een duurzaam beheer en behoud van een gezond en schoon milieu inclusief vitale ecosystemen, welke in balans staat met het sociaaleconomisch welzijn van de huidige en toekomstige generaties.

Om dit waar te kunnen maken wordt extra aandacht gevestigd institutionele versterking, bevordering en consolidatie van partnerschappen, bevordering van de nationale milieubewustwording, integrale milieudatamanagement, versterken van wet- en regelgeving en het mobiliseren van kapitaal.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. Suriname moet transformeren naar klimaatbestendige economie”
    Dat is een hele goede zaak maar het belangrijkste is dat Suriname op de eerste moet transformeren naar een criminaliteitsbestendige land !!!! De blauwkoppen moeten in een reservaat wonen en niet naar de stad komen !!!!


    gemodereerd
  2. Ik adviseer de minister om zich te gaan verdiepen in alles betrekking hebbende op klimaatadaptatie en economie, wil je hier komen praten over klimaatbestendige economie.
    Heel veel poeha over wat wij hebben enz enz.
    Wij weten toch allemaal hoe wij onze oppervlakte wateren en bodem verontreinigen met gift en zware metalen.
    Wij hebben 93% bos, voor hoelang nog. Verkoop je gebakken lucht maat aan minder bedeelden qua iq.
    Het geeft duidelijk aan hoe gehandicapt wij zijn als het gaat om geld.
    Wij zijn korte termijn denkers en de zondvloed na ons.
    Geen enkele investeerder werkt voor Suriname. Ze werken voor de aandeelhouders.
    Dankzij de wereldbank, gaat men het saramaccakanaal opknappen. Wereldbank/imf is 1 geheel. Het is dus geld lenen. Het is in 1944 opgericht en rijke landen hebben aandelen .
    Het wereldbank gebeuren is voor de minister van OW.


    Maak melding
  3. Begin maar eerst jou – en het surinaamse volk memtaliteit te veranderen en dan kan je pas de economie gaan transformeren. Zelfs koeien weten bij het grazen wanneer ze hun kont moet keren naar de richting van waar de wind waait .


    Maak melding
  4. Trap niet in de val van de rijke landen. Zij hebben alle milieuproblemen veroorzaakt, niet een land als Suriname.
    Er is geen door mensen veroorzaakte klimaatprobleem. Was dat het geval, dan zou elk land zijn temperatuur zelf kunnen regelen. En zouden de rijke landen dat al lang gedaan hebben.
    Het klimaat wordt door 2 hoofdfactoren geregeld: de activiteiten van de zon en het magnetische veld van de noord en zuidpool.
    Laat je geen leugens in de maag splitsen door de klimaatlobby dat erop uit is via diverse klimaatbelastingen jou uit te kleden.


    Maak melding
  5. Een schoon milieu begint bij jezelf, cliché maar waar.

    Dit is mijn Diaspora idee:
    Het lukt de groten nog steeds niet om concrete maatregelen te nemen, dus begin klein. Technologische ontwikkelingen, dat kost geld. Nu even niet.

    Het zijn de juist kleintjes die geld opbrengen, verhoog daarom;
    Boete voor illegale vuilverbranding
    Boete voor gebruik kwik (stop import)
    Boete voor gebruik van onkruidverdelger
    Boete voor doden beschermde diersoort
    Boete voor vuil op straat en in trenzen
    Boete voor overtreding vuilstorting
    Boete voor illegale visvangst
    Boete voor illegale houtkap
    Afschaffing plastic tassen, dwz vergunning plastic fabriek niet verlengen en vervangen door papieren fabriek of copy Thaise aanpak.
    Etc etc.

    Die boetes bestaan grotendeels al, helaas zijn ze niet hoog genoeg anders zou niemand doorgaan met rommelen.

    Boete opbrengst kun je gebruiken om bomen te planten en deels voor technologische ontwikkelingen zoals camera’s en sensoren in tha bush. Je buren Frans Guyana doen dit al.

    Simultaan een plan voor landelijke klimaatmaatregelen.


    Maak melding
  6. Surinamers zeggen dat ze niet te vreten hebben.
    Waarom in Suriname niet eerst werken aan een duurzame sociaaleconomische ontwikkeling en daarna pas gaan praten over een klimaatbestendige economie?
    Dat hele klimaat ding is voor de rest van de wereld nu nog veel te complex, dus Suriname pas op de plaats a.u.b.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES