maandag, april 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameAtencio: "Den man e frede dat unu kan syatu den man bere"

Atencio: “Den man e frede dat unu kan syatu den man bere”

-

Does Travel - naar Suriname

Activist en politicus Martin Atencio stelt dat de parlementariërs, die de zes politieke partijen in De Nationale Assemblee van Suriname vertegenwoordigen, opzettelijk ervoor gekozen hebben om een hoge waarborgsom van ongeveer 750.000 SRD vast te stellen voor politieke partijen die mee wensen te doen aan de verkiezingen in 2025.

Hij meent dat dit gedaan is om zoveel mogelijk politieke partijen uit te sluiten door ze onder druk te zetten. “Den man e frede dat unu, san e firi gi a kondre, kan syatu den man bere”, zei Atencio in een interview op Culturu TV.

Wat hem ook verbaasd, is dat de meeste personen die gestreden hebben voor de ‘one man, one vote, one value’-gedachte, niets van zich laten horen over de 250 SRD per kiezer aan waarborgsom. Hij vraagt zich af of deze personen zijn omgekocht.

De politicus, die in 2020 slechts 84 stemmen kreeg als enige kandidaat van de politieke partij STREI! in Commewijne, is ook één van de personen die gelobbyd heeft om De Nationale Assemblee zover te krijgen dat zij uiteindelijk zou kiezen voor een landelijk evenredigheidsstelsel.

Daarvoor diende hij samen met anderen tijdens de zogenaamde ‘Alles Plat’ actie in maart dit jaar een conceptwet over de aanpassing van de Kiesregeling in bij de voorzitter van het parlement.

Nu de landelijke evenredigheid is goedgekeurd, krijgt hij het gevoel alsof bepaalde parlementaire politieke partijen al die tijd op de loer stonden hiervoor. “A gersi den man ben luru unu. A kiezer e pai btw gi en eigi sten”, aldus Atencio.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. 20.000 euro is geen geld als je sponsoren en genoeg ondersteuning hebt als partij. En anders ben je het niet waard om aan de verkiezingen mee te doen.


    Maak melding
  2. Is wel veel geld hoor.
    Eigenlijk zou een politieke partij beginnen gratis moeten zijn. Tenminste, als je echte democratie wil hebben. Dus niemand wil uitsluiten. De eis zou moeten zijn dat een op te richten partij minstens 5 thema’s moet hebben en ook een regeerprogramma moet hebben.


    Maak melding
  3. Kon zonder Sensi, het gaat erom dat je om voldoende middelen moet beschikken om campagne te kunnen voeren. Suriname is niet alleen Paramaribo, je moet overal kunnen gaan als je een politieke partij bent en niet beperkt in financiële middelen zijn. Als je niet eens sponsors kan overtuigen om geld te stoppen in jou partij dan hoef je ook niet te beginnen bij het volk om daar wat te overtuigen. Boyyy als deze kleine partijen zonder geld in de schatkamer komen van het land zijn we allemaal verloren.


    Maak melding
  4. Alweer eentje die denkt politiek dan kan ik ook gaan mee-eten. Deze meneer waant zich heel wat te zijn sinds hij bij de tellingen van de stemmen heeft meegedaan aan de controle in het NIS gebouw. Zulke figuren worden heel gauw overmoedig en denken dat ze ook een land kunnen leiden ,maar dit komt door het Surinaamse volk die zulke figuren ophemelt. Dus Atencio ga eerst wat opleidingen en iets nuttigs doen ,en loop niet steeds achter al die actievoerders en schreeuwers want je gedraagt je als een motjo die van de ene naar de andere loopt.


    Maak melding
  5. Men heeft geen begrip voor de kleine partijen, die bestaan niet zei onze VP, bij hem zât tôg kolder in zijn hoofd. Nu klets men aan een stuk over kleine partijen die voldoende geld moeten kunnen ophalen bij sponsoren, anders heb je bij de verkiezingen niks te zoeken. Anderen vrezen dat de kleine partijen eenmaal aan tafel ook gaan frauderen, corrumperen, wat ééérg.
    Beste mensen door welke partijen worden wij nu genaaid en beroofd, precies, de grote partijen en die wil men verkiezen boven de kleine partijen met een schoon blazoen.
    De opgeworpen 750.000,00 SRD is alleen bedoelt om de eventuele stemmen op de kleine partijen te elimineren, nooit de bedoeling om de kleine partijen tegemoet te komen.
    Dit is tegen de democratische principes. Democratie bevordert het meedoen NIET het tegengaan. De minderheid betaalt weer het gelag. Wat de grote partijen laten liggen of verzuimen te doen kunnen de kleine partijen, bij afwezigheid in DNA, niet meer oppakken. Een democratische wereld met een meerpartijenstelsel zonder kleine partijen kan nooit constructief functioneren, sari tori, leve de opportunisten🤮


    Maak melding
  6. @ Hans Oh… Dus we zullen gewoon diezelfde personen die al decennia het beleid bepalen, tot hun dood een vrijbrief geven om de rotzooi die ze ervan maken te handhaven. Ziet u niet in dat men obstakels opwerpt om aan de macht te blijven. De mensen met kennis en deskundigheid, mensen met de juiste skills worden buitenspel gezet! Het friends and family beleid zal gecontinueerd worden of anders gezegd de familie en vrienden van Chan, Brunsie, Bouta zullen de cruciale posten blijven bemannen, zonder zicht op ontwikkeling. Want uiteindelijk betekent verkozen worden in de regering van Suriname, dat u en uw vrienden eindelijk mogen graaien in die njang patoe van het land..


    Maak melding
  7. Als jij geen geld hebt, maar daar waar het geld is wil komen zitten .. dan ben ik bang dat jij er niet vanaf gaat kunnen blijven .


    gemodereerd
  8. Atencio. Wie is bang voor jou.en jou partij. Jullie hebben meegedaan aan de vorige verkiezingen.maar het volk heeft jullie gewogen en te licht bevonden. Jij bent simpelweg een schreeuwlelijk die zo overmoedig is geworden van de weinige stemmen dat je denkt een zwaargewicht te zijnop het politiek vlak.stree zou jou uit de partij moeten knikkeren.je zal ze nog veel schade berokkenen.met jou sabi so mentaliteit.


    gemodereerd
  9. In Suriname heeft elke individu zijn eigen politiek wanneer het hem uitkomt.

    Leiders van de zgn. kleine politieke partijen maken duidelijk dat zij slechts een “one issue vision” hebben. Zij zijn te bekrompen om het probleem welke zij graag opgelost willen zien onder te brengen / samen te voegen met eensgezinden met eenzelfde filosofie om het land te regeren.

    Om van betekenis te zijn moet je wel een groter groep vertegenwoordigen.
    Neem het voorbeeld van Curtis H. toen hij er alleen zat was hij niemand totdat zijn issue door een groter menigte werd gedeeld !

    Deze zgn. politieke partijen kunnen niet samenwerken wat wel een must is !

    Een waarborgsom dwingt dus de politieke partijen die solo geen invulling kunnen geven aan het regeerbeleid om de krachten te bundelen.

    Alleen door samen te werken kunnen wij onze Suriname ontwikkelen.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  10. Alle kleine partijen van Palu tot….maak één massa een leider die de boel kan aansturen. Maar nee iedere hoek van de straat een partij. Iedereen (partij) wil de baas zijn. Daarom worden de kleine partijtjes opgevreten door grote spelers. Wel moet ik ze allemaal nageven ze kunnen kwebbelen als para-kikie. Maar bundelen met een tien punten visie de verkiezingen in gaan..?? Krabben mentaliteit-gun-factor, speelt een grote rol.
    Eenmaal op die stoel tot de dood. Wie gaat straks Bouta vervangen???


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES