maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRegering doet obligatiehouders aanbod voor herstructurering

Regering doet obligatiehouders aanbod voor herstructurering

-

Does Travel - naar Suriname

De regering van Suriname heeft maandag 23 oktober aangekondigd dat zij de houders van haar twee uitstaande Eurobonds (Oppenheimer bonds) uitnodigt om deze obligaties in te ruilen voor 1) een nieuwe obligatie van de Republiek Suriname, en 2) een VRI (Value Recovery Instrument) dat afhankelijk is van toekomstige royalties van de olie-inkomsten uit Blok 58.

De twee uitstaande Eurobonds, representeren een waarde van US$ 912 miljoen en dragen hoge rentetarieven van respectievelijk 9,25% en 12,875%. Deze twee obligaties zullen worden ingewisseld voor één nieuw vastrentend instrument met een nominale waarde van USD 660 miljoen, een looptijd van 10 jaar en een coupon van 7,95%. Gedurende de eerste twee jaar wordt slechts 4,95% rente contant betaald, met de overige 3% gekapitaliseerd. De nieuwe obligatie omvat een hoofdsomverlaging (haircut) van 29% op de oorspronkelijke nominale waarde en de opgebouwde achterstallige rente.

Verder wordt de nieuwe obligatie aangevuld met een waardeherstel instrument (Value Recovery Instrument, VRI) dat alleen wordt uitbetaald als de regering van Suriname royalties ontvangt van Blok 58. Nadat eerst een bedrag van USD 100 miljoen aan olie-royalties naar de regering is gegaan, worden de crediteuren in staat gesteld om 30% van de jaarlijkse olie-royalty’s van blok 58 op te eisen om gecompenseerd te worden voor de korting (haircut) waarmee ze hebben ingestemd. Er is een maximumbedrag dat uit hoofde van de VRI kan worden uitbetaald en de VRI is gestructureerd om ervoor te zorgen dat de Republiek en haar bevolking volledig profiteren van de andere drie bronnen van olie gerelateerde inkomsten (inkomstenbelastingen, een aandeel in de winstolie en dividend van Staatsolie).

De regering erfde in 2020 een onhoudbare Staatsschuld van 148% van het bbp, ten opzichte van 41% in 2015. Gezien het macro-economische wanbeheer van de vorige regering, stond de Republiek Suriname op het punt van een historisch faillissement als gevolg van een recordhoge schuld. De regering begon aan een ambitieus hervormingsprogramma, vroeg om steun van het IMF en committeerde zich aan het verminderen van de Staatsschuld. Dankzij moeilijke fiscale inspanningen en schuldvermindering is de overheidsschuld op weg om aan het eind van dit jaar naar rond de 100% van het bbp te dalen.
 

Het ruilvoorstel van heeft de volgende kenmerken/voordelen:

●         Het zorgt voor de opheffing van de “default” status met obligatiehouders, wat leidt tot een verwachte verbetering van de kredietwaardigheid van de Republiek Suriname.
●         Het verlicht aanzienlijk de schuldendienst op korte/middellange termijn,
●         Het draagt bij aan het terugbrengen van de Staatsschuld naar duurzame niveaus in een versneld tempo,
●         Het helpt verdere onaanvaardbare fiscale offers te vermijden,
●         Het erkent dat obligatiehouders mogelijk “gecompenseerd” kunnen worden voor de nominale verliezen die zij hebben geleden als onderdeel van de herstructurering, als de regering van Republiek Suriname olie gerelateerde inkomsten ontvangt uit Blok 58.

De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat Surinames inspanningen op het gebied van economische hervormingen, strenge begrotingsdiscipline, grondige aanpak van schuldproblemen en de verlichting van schulden, samen zullen bijdragen aan een welvarende toekomst voor Suriname

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Neem boefdraad mee als adviseur. Want die voortvluchtige weet precies welke wurgdeals hij heeft afgesloten met die afzetters. Maar. Waar is killmemore boefdraad?


    Maak melding
  2. Alle vermogen van ddb, oa jenny simons, abraham, bouva, boefdraad, abdul, aliebaba, alle ndp-ers die in de DNA, minister, DNA waren en zijn en vd coalitiegenoteb van 25 Mei 2010 – 25 Mei 2015 – 25 Mei 2020 – tot heden.

    Ook moet deze regering meer inkomsten halen uit de goudsector vd Surinamers in de goudsector, houtsector, bij de nieuwe Chinezen, Zijing Mining. De hele goudsector van Suriname.

    Het ministerie van Justitie hoort een sterke minister met kwaliteiten te hebben, die het werk naar eer en geweten doet.

    Alle crimiinelen moeten worden aangepakt, ook de belastingdienst hoort sterke en gekealificeerde mensen te hebben, ook bij de douanedienst.

    Alle illegalen van Brazilie, Haiti, en geote groepen nieuwe Chinezen, Colombianen, Dominicanen, Venezolanen, enz uit het land zetten. De grenzen streng controleren. waarbij minilairen ondersteunen, idem de zeevisserij.

    Alle cambios en casino’s sluiten, idem alle gokmogelijkheden, nadat deze zijn kaal geplukt.

    Geen woorden, maar daden.

    De regering Chan zal hiermee veel sympatue winnen bij de gewone man, vrouw, moesje, baba en mai, pae, mae, marrons, inheemsen, dogla’s, moksi, karboegroes, plerpieriers, malatas, sambo’s, boeroes, chinese negers, et cetera’s.

    Gewoon haar op de tanden, het gaat om het gewone volk en diendend te zijn voor het volk.

    Goede manieren, zeden en gewoonten, respect, normen en waarden, principes, burgers die elkaar groeten met twee woorden. hoe gaat het?, goed meneer/ mevrouw, buurman, buurvrouw, collega en met u/ jouw?, best dank u. Het kan beter, Een fijne dag toegewenst, een gezegende dag toegewenst, succes tiegewenst, vrede zij met u.

    Hoe hoort het eigenlijk? Goed gedrag, goede manieren, houden aan de verkeersregels, verkeersfatsoen, enz.

    Suriname moet weer een veilge en mooi land worden zoals het was in de jaren 60 vd vorige eeuw.


    gemodereerd
  3. Abdoel was ook degene die hard ging schreeuwen dat Suriname meer kan lenen. Waar zijn de andere ja knikkers van de rovers regering. Laat de bevolking maar voelen en schreeuwen tede Tamara we go stri go Moro fara.


    Maak melding
  4. Yu no man setie kondre. Daarom lacht buitenland ons uit. De schulden konden allang betaald zijn. Staatsolie geniet van de inkomsten van het goud en electriciteit door opwekking van de dam. Waarom betalen ze niets. Of gt dat geld ook op rekening van Chan??
    Ik hoop dat 2025 heel dreamteam incl chan de bak in gaan. Overtuig mij en ik stem voor jouw partij


    Maak melding
  5. Debby denkt dat Staatsolie inkomsten heeft uit goud en dat Staatsolie de dam opwekt (was de dam dood?), hoe kan je zo iemand ergens van overtuigen?
    Wat ik als leek uit het verhaal geleerd heb is dat wij Surinamers nooit en dan ook noooooit meer de NDP in staat moeten stellen om met hun onvermogen om het land te regeren. Ook mogen de NDPers nooit meer met hun hebzuchtige klauwen in stast gesteld worden in onze staatskas te gaan graaien. Venetiaan, Telting en Hildenberg hadden de Surinaamse economie en de Surinaamse munt gestabiliseerd, maar Bouterse, Hoefdraad en de rest van de criminele bende braken dat allemaal.binnen de kortste keren tot de grond toe af. God behoede ons dat de NDP het weer voor het zeggen krijgt in Suriname.


    Maak melding
  6. @ Henkes
    Dat kan je niet. Er zijn volgens mij twee opties. Zo’n persoon denkt; jullie hebben Bouterse ook steeds beschuldigd, dus nu doe ik het terug. Ziek, maar ook grappig, want hiermee geef je te kennen dat het pijn, heel veel pijn heeft gedaan. Een zaak voor de rijdende rechter
    Optie 2. Zo’n persoon ontbeert iedere vorm van scholing en neigt naar radicalisering

    Ik ben het ook met de rest van je posting eens, maar ook andere partijen maken zich vandaag de dag schuldig aan crimineel handelen. Vaak ziet men in eng verband, terwijl je het veel ruimer moet zien.
    Een voorbeeld.
    Een vrouwelijke minister tijdens ndp, heeft het voor elkaar gekregen dat haar man/vriend zijn zaak kon gaan opzetten en groter te maken, terwijl tegelijkertijd een van de concurrenten daardoor werd geliquideerd.
    het gaat dus verder dan alleen “directe winst” in de vorm van geld en aanzien
    Er zijn heus wel eerlijke Surinamers, maar dan moet je niet in ras denken
    Opportunisten zijn er volop, belfort somo en zij die oproepen om te gaan staken zijn een verschrikking voor het land
    Het enige dat ze doen is ALTIJD tegen de zittende regering balken want alleen dan zal er aandacht aan je worden besteed en kan je wat verdienen. walgelijke figuren zijn dit.
    Dat vind ik ook van mensen die de daden van Hoefdraad nog steeds proberen te verdoezelen en hem in bescherming willen nemen. Hoefdraad gijzelt de partij

    Het verbaast mij ook dat aanhangers van de huidige regeringspartijen geen kwaad willen horen van hun partij, hen vertrouwen en hen door dik en dun steunen. Zij doen precies wat de ndp aanhangers, die overigens steeds kleiner wordt, ook deden
    Als we zien wat er tot nu toe is bereikt is dit gewoon te weinig. Er zal harder gewerkt moeten worden, oa op het gebied van bestrijding van de criminaliteit in de ruimste zin van het woord, dus niet alleen opsporing, maar ook wetgeving moet aangepast worden (duur van voorlopige hechtenis, straf mate enz, dat is iets voor de minister), op monetair gebied (slapen ze bij de centrale bank?). Ach te veel om op te schrijven
    Aan het werk! en wel direct. Een minster doet veel als hij zijn departement flink aan het werk zet

    Het voorstel van de regering heeft weinig kans van slagen. Maar wie weet. Ik hoop dat ze succes hebben
    Als Hoefdraad leningen heeft afgesloten met zulke hoge percentages in tijden dat de rente MONDIAAL laag, heel laag stond en de huidige regering wil dezelfde obligatiehouders vragen om genoegen te nemen met een LAGER percentage, terwijl de rente MONDIAAL veel hoger staat dan zal er veel moeten gebeuren.
    Als het lukt en de downgrading die de ndp heeft veroorzaakt kan worden omgezet in een upgrading dan zal dat fantastisch zijn.

    Het begrotingsbeleid
    Tja daar schort het nog wel aan. Minder uitgeven MOET gebeuren, maar voorkomen moet worden dat oproerkraaiers de bevolking gaan ophitsen (biervliet, belfort enzo) en je kan moet de economisch zwakkeren ontzien De oproerkraaiers gokken erop dat als ze maar blijven ageren tegen de regering, ze gehoord zullen worden en wat zullen krijgen. Bah
    Aan de inkomstenkant
    Ik heb nog NOOIT een oplossing gelezen wat belastingontvangsten betreft.Ook niet van de VES
    Wel de kreet (alsof ze in Suriname achterlijk zijn en dit zelf ook niet weten): de belastingontvangsten moeten omhoog. Boring
    Straks als er olie wordt geboord dan dan zullen we meer inkomsten hebben, ook zo een kreet. Jojo heeft hier ons allemaal hier meerdere keren wijs gemaakt. In ieder geval wijzer dan we waren. Zoek het op en lees!
    Alle politici en ook veel mensen zitten zich te verlekkeren op later. Later, later als je er niet meer bent.
    Ik denk niet aan het verleden, noch aan de toekomst wel aan nu (het regent nu, laatst was het mooi weer en in juni 2024 ook. Big deal)
    Ik stel de VHP het volgende voor, de tijd is kort, maar het kan lukken
    Geef iedere belastingplichtige ( kan anders worden ingevuld, maar dit heeft voordelen) een certificaat (soort voucher) . GEEN AANDEEL dus
    Open een Stichting die het beheer krijgt en de certificaten als enige mag, beter moet, opkopen van de certificaathouder. (zelf dit kan je aanpassen)
    De nominale waarde moet worden bepaald natuurlijk. (bijv SRD 2500)
    Het certificaat geeft recht op dividend zodra er opbrengsten uit olie zullen gaan plaatsvinden (later wordt naar voren gehaald, wordt NU)
    Je hebt als bezitter van zo’n certificaat twee mogelijkheden
    1. Verkopen en nu cashen
    2. Niet verkopen en jaarlijks je dividend ontvangen.

    Dit is een zeer grove schets van het idee om de bevolking mee te laten genieten van toekomstige olieopbrengsten, anders dan collectieve voorzieningen en last but not least, de bevolking ziet en zal je er voor belonen bij verkiezingen.

    Dit is slechts een summier opzet. Je kan er van alles van vinden, maar het is een plan.
    Zelden plannen hier gezien


    Maak melding
  7. Alle vermogen van ddb, oa jenny simons, abraham, bouva, boefdraad, abdul, aloebaba, alibaba, alle ndp-ers die in de DNA, minister, DNA waren en zijn en vd coalitiegenoten van 25 Mei 2010 – 25 Mei 2015 – 25 Mei 2020 – tot heden in beslag nemen en in staatskas stoppen, goed bestuur, goed beleid te maken, waar door de noden van het volk worden verbeterd.


    Maak melding
  8. @ Passant
    Dat zouden velen willen, maar
    1. wetgeving zal wel ontbreken
    2. het bewijs leveren kost te veel tijd (kan jaren duren en daarmee geld
    3. Pak je deze gasten aan dan zullen zij een boekje over jou opendoen enz.


    Maak melding
  9. ” De regering erfde in 2020 een onhoudbare Staatsschuld van 148% van het bbp, ten opzichte van 41% in 2015. Gezien het macro-economische wanbeheer van de vorige regering, stond de Republiek Suriname op het punt van een historisch faillissement als gevolg van een recordhoge schuld. De regering begon aan een ambitieus hervormingsprogramma, vroeg om steun van het IMF en committeerde zich aan het verminderen van de Staatsschuld. Dankzij moeilijke fiscale inspanningen en schuldvermindering is de overheidsschuld op weg om aan het eind van dit jaar naar rond de 100% van het bbp te dalen.”

    Kortom, het ziet er goed uit voor Suriname, de huidige regering heeft niet stilgezeten.
    Nu nog de gelden terughalen bij de schuldigen.

    @Debby, buitenland lacht “ons” niet uit, ze lachen jou uit met die domme opmerkingen van je hier elke keer.


    Maak melding
  10. Jammer dat geld word uitgegeven voordat het verdiend is. De vooruitzichten zijn somber. Dit gezien de wereld in grote problemen verkeert, betreffende het klimaat die zich steeds meer laat gelden op een negatieve manier. Multinationals doen er alles aan om het grote geld te blijven verdienen, maar er komt een moment, waar we echt gaan moeten stoppen met het vervuilen van ons geliefde aarde!

    Suriname kan feitelijk dit nog niet doen, zolang er nog geen FID van die grote bedrijven is.. en die komt voorlopig ook niet… 2024 op zijn vroegst…


    Maak melding
  11. betekend dit dat openheimer voor altijd 30% van de Surinaamse inkomsten zal opstrijken? of is dit tot dat zij volledig voor de haircut zijn gecompenseerd?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES