zondag, april 28, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurVastende ambtenaren mogen tijdens Navratri 12.00 uur van het werk

Vastende ambtenaren mogen tijdens Navratri 12.00 uur van het werk

-

Does Travel - naar Suriname

Landsdienaren/ambtenaren in Suriname die het Hindoe-geloof belijden worden indien de dienst het toelaat in de gelegenheid gesteld om vanaf 12.00 uur de werkplek te verlaten tijdens Navratri. Voor dit jaar is de 2e Navratri periode vastgesteld van 15 tot en met 23 oktober.

Hindoes over de hele wereld wijden gedurende negen dagen hun devotie aan het vrouwelijke aspect van het Goddelijke, Shakti of Devi. Navratri, negen nachten, zoals de periode wordt aangeduid, wordt ook door vele hindoes in Suriname gevierd.

De verering richt zich vooral op de godin Durga, een van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect. Parvati is de echtgenote van god Shiva. Durga staat voor de oerbron van kracht en is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping.

Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt duisternis om licht te creëren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten.

Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navratri.

Navratri wordt gehouden gedurende negen dagen in de maanden maart/april en de maanden september/oktober. Deze twee Navratri perioden zijn de grootste vastenperioden voor de Hindoes, waarbij de meeste rituelen, offerandes, aalmoezen en mandir bezoeken ook tijdens deze periode plaatsvinden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
  1. Ooh me gosh!

    Niet normaal dit!
    Toppunt van absurditeit!
    Jaloers zijn op een spiritueel ritueel van een ander geloof 🙄.
    Notabene een ritueel bestemd voor de empowerment van de vrouw!

    Doel van dit ritueel is:
    “ Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken.”

    Met ‘dubbele klem’ aanbevolen voor het misgunnen.


    Maak melding
  2. Leek,
    Je doet je (schuil)naam overigens alle eer aan…….je toont hiermee ook aan, dat je niet veel weet noch begrijpt…..enerzijds begrijp ik jouw onnozelheid als doorsnee Surinamer die m.i. linea recta terug te voeren valt naar jouw etniciteit, maar anderzijds of je nu man of vrouw bent wat trouwens helemaal niet relevant is, kun je door jezelf enigszins open te stellen om het goede tot je toe te laten en je zodoende te bevrijden van je vele HEBIE´S…….het is duidelijk, dat je o.a. nog héél veel wijsheid in je leven kunt gebruiken………have a nice life!……..


    Maak melding
  3. Navratri is de periode waarin de spirituele energie in hogere mate uit de kosmos neerstroomt op de Aarde.
    Een ieder, van elke godsdienst, kan hier dus de vruchten van plukken.
    Voorwaarde is wel dat men geweldloosheid betracht en zeker ook geen dieren dood en opeet.
    Aangezien de oude Hindoes heel veel kennis hadden van de kosmologie, hebben ze kunnen vaststellen in welke periodes er veel zegenrijke energie stroomt naar de Aarde.
    Navratri betekent ook: vernieuwing (nav) en drievoudige (tri) vitalisering (ra). Dus versterking van je kennis, kracht en devotie, dat daarna minder wordt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES