maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidMentale gezondheid krijgt extra aandacht tijdens bewustwordingsmaand

Mentale gezondheid krijgt extra aandacht tijdens bewustwordingsmaand

-

Does Travel - naar Suriname

Gedurende de afgelopen jaren is mentale gezondheid een groeiende prioriteit in Suriname geworden. Deze realisatie wordt steeds sterker, gezien de uitdagende economische situatie waarin het land verkeert. Dit heeft als gevolg dat de levenskwaliteit van burgers steeds vaker onder het optimale begint te liggen, wat ook leidt tot verslechtering van de mentale gezondheid.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft oktober uitgeroepen tot maand van de mentale gezondheid. In dat kader vertelt Tatiana Ashruf, coördinator Mental Health bij het ministerie op 22 september 2023, meer hierover.

De Mental Health coördinator zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname dat het van belang is dat er gewerkt wordt aan de mentale gezondheid van Surinamers, in het bijzonder de jongeren. Gedurende de maand oktober zal er dagelijks promotiemateriaal uitgezonden worden. Hiermee wordt getracht de connectie tussen mentale gezondheid en andere delen van het leven, zoals voeding en sport, naar voren te brengen. Er zal worden samengewerkt met verschillende organisaties, met name de Surinaamse Voetbal Bond en stichting Alzheimer Suriname, maar ook met maatschappelijk werkers, artsen en religieuze leiders.

Daarnaast wordt tijdens de bewustwordingsmaand ook de Suïcide Surveillance opgestart. Het doel hiervan is om de factoren voor zelfdoding na te gaan en te werken aan preventie. Ashruf geeft aan dat het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij momenteel bezig zijn de toegang tot verdelgingsmiddelen te verminderen en alternatieven bieden die de productiviteit in stand houden, zonder dat mensen er schade aan leiden.

Verder is een Mental Health Fair in de planning die voornamelijk gericht zal zijn op de adolescenten. Het gaat om een beurs waar informatie wordt gegeven over de betekenis van mentale gezondheid en hoe ze vorm kunnen geven aan hun eigen veerkracht ofwel het omgaan met tegenslagen en zoeken van steun.

“Gerelateerd daaraan zullen we ook een artiest aantrekken die op een creatieve manier bezig zal zijn met de jongeren”, stelt coördinator Ashruf. Ze legt uit dat jongeren op deze manier een kunstwerk kunnen creëren dat uitbeeldt wat mentale gezondheid voor hen betekent. De beurs is gepland voor 28 oktober 2023.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Het is belangrijk om vooral de haitianen bewust te maken van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral waar nu de president toestemming heeft gegeven dat die zich hier mogen vestigen. Volksgezondheid heeft geen idee wat voor cocktails deze figuren maken. Achter een bureau zitten en plannen maken is wishfull thinking.


    Maak melding
  2. De maatschappij van vandaag de dag vereist een veel snellere handelings-, beslis- en denksnelheid dan de meeste mensen aankunnen. Veel mensen lopen dan ook constant op hun tenen en zijn al vroeg uitgeblust en levensmoe. En dit zal alleen maar erger worden, want de standaard is niet meer de gemiddelde mens, maar de koplopers. En natuurlijk ook de steeds sneller en beter wordende technologie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES