dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameCoronie krijgt graafmachine ter bevordering agrarische sector

Coronie krijgt graafmachine ter bevordering agrarische sector

-

Does Travel - naar Suriname

Ter bevordering van de agrarische sector, heeft de regering een graafmachine geschonken aan het district Coronie. Daarnaast zijn vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ook fruitbomen en groenteplanten, alsook kunstmest geschonken aan het district. De overdracht werd op zaterdag 9 september 2023 bezegeld door LVV-directeur Jitendra Kalloe, burgervader van Coronie Maikel Winter en president Chandrikapersad Santokhi. Het geheel vond plaats op het commissariaat van Coronie.

Er zijn volgens directeur Kalloe heel wat projecten die nu van start moeten gaan. Hij is van mening dat het droog weer de gelegenheid biedt om de infrastructurele werken aan te pakken. “Nu heb je alle gelegenheid. Vooral het afwateringssysteem moet zodanig worden opgeruimd dat niets meer onder water loopt. Er moet nu al werk van gemaakt worden om dat alles goed uit te voeren zodat je straks, wanneer de regen aanvangt verder kan gaan met de productie”, stelt de LVV-directeur. De graafmachine zal gebruikt worden om toegang tot landbouwgronden vrij te maken en voor al het gene te doen dat niet door kleine landbouwmachines gedaan kan worden.

De regering wil dat de landbouwproductie in elk district wordt opgevoerd. Vanuit dat oogpunt worden er dus door het ministerie van LVV groenteplanten, vruchtbomen en kunstmest aangeboden. Daarnaast zal de schoonmaak van de achtertuinen geordend moeten lopen. Er zal hiervoor een plan gemaakt worden om kenbaar te maken wat de prioriteitsgebieden zijn. “Irrigatiewater is aanwezig in Coronie, maar de systemen moeten geordend worden. Zo ook de kunstwerken zoals sluizen, dammen en duikers. Met de districtscommissaris zal een onderhoudsplan geformuleerd worden voor het beheren en besturen van de machine”.

Kalloe is van mening dat het vormen van groepen onder de agrariërs of wel coöperaties, effectief zal werken. Hij legt uit dat het er ook zo aan is toegegaan in Nickerie. Daar zijn er 13 coöperaties opgericht van agrariërs. “Samenwerking in de agrarische sector is belangrijk, want dan kunnen besluiten genomen worden op basis van gezamenlijke inzichten. Het importeren van kunstmest, en machineonderdelen in coöperatief verband brengt het voordeel dat de kosten per individu minder zijn. Er moet gewerkt worden om iedereen te laten bundelen”, stelt Kalloe.

President Santokhi ziet graag dat de landbouwsector in Coronie tot bloei komt. “We gaan een nieuwe fase in om samen met alle Coronianen het district duurzaam te ontwikkelen”, aldus de president. Het ligt volgens hem in de bedoeling om duurzaam te investeren in de agrarische sector. De regering wil dit doel bereiken samen te werken de bewoners van Coronie zelf. Het staatshoofd kondigt aan dat er grondpapieren zullen worden uitgereikt voor agrarische productie. Hij roept de jongeren op om zich te registreren om aan landbouw of veeteelt te doen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Het is heel goed.
    Documenteer, de gekregen artikelen.
    Als belastingbetaler, ben ik blij dat mijn bijdrage goed gebruikt zal worden.

    En zou nog blijer zijn om periodiek, te lezen, over de gang van zaken.
    Alle betrokkenen, ” Ronald Reagan, heeft eerder tegen/aan Gorbatsjov gezegd: VERTROUWEN, maar CONTROLEREN.

    Als mijn belastingsgeld, goed wordt besteed, heb vind ik het.


    Maak melding
  2. De opperbevelhebber van het leger, z.e. president Chandrikaperkash Santokhi is (inter)nationaal, in het bedrijfsleven, oa in Coronie, oa APA, Total, IMF met de grote schulden met hoge renten, inflatie, met de ambtenaren, grondzaken, veiligheid in het land, maar ook in Haiti, bilateraal met Brazilië,de sociaal, financiële, economisch situatie bezig orde op zaken weer te krijgen.

    Het is een heel grote puinhoop dat de regering ddb, aloebaba/djinipi, sinds 25 Mei 2010 – 25 Mei 2015, 25 Mei 2015 – 25 Mei 2020 heeft achter gelaten.

    Niet gemakkelijk met een regeringscoalitie dat gelet op de verkiezingsuitslag van 25 Mei 2020 de beste is, samen met het IMF dat de controle houdt hoe orde op zaken moet worden gesteld in de staatshuishouding van de republiek Suriname en de Surinamers.

    De schulden met de hoge renten bij de crediteuren in binnen- en buitenland moeten worden afgelost of worden herschikt. Ook het binnenlandse huishoudboekje moet in orde zijn.

    ddb, boegdraad, de ceo vd CBVS heeft/hebben een grote chaos gemaakt in de financiële, economische, sociale situatie vh land. Er moeten zware offers worden getroffen om weer orde op zaken te brengen in het huishoudboekje van de overheid. De inkomsten zullen meer moeten zijn dan de uitgaven of gelijk, maar niet zo als nu de schulden aan crediteuren veel hoger zijn dan de inkomsten.

    Gelukkig is er hoop met de natuurlijke rijkdommen cq, aardolie-en gasvoorraden, goudvoorraden, rondhout, zeevisserij, toerisme, rijstindustrie, enz.

    Alleen zullen er mensen op die posten moeten zitten die kennis, ervaring, hebben en bezig zijn met de algemene zaken.

    Mensen die voor eigen, enge persoonlijke belangen bezig zijn, politieke partij belangen, groepsbelangen moeten van de posten waar ze zitten worden gehaald. De algemene belangen voor midden lange en lange termijn zijn zeer belangrijk.

    Daarom moet z.e president Chandrikaperkash Santokhi van de Vooruitstrevende HervormingsPartij na 25 Mei 2025 weer president van de republiek Suriname en de Surinamers worden.

    Hij heeft de kennis, ervaring, uitstraling en weet wat de uitdagingen waar de republiek Suriname, Surinamers voor staan (inter)nationaal om voor welvaart en welzijn, veiligheid, werkgelegenheid, valuta, orde en rust, onderwijs en wetenschappen, productie en export te zorgen en met grote landen in de wereld dit te helpen goede te laten lopen. Hij is de enige leider die er is die het (inter)nationaal het beste kan doen.

    25 Mei 2025

    CS4pres

    Laat CS zijn werk af maken.


    Maak melding
  3. dit is niet meer dan een verkiezingsstunt om stemmen te trekken
    coronie heeft al een graafmachine maar die staat altijd te werk op saramacca
    en komt alleen terug al die kapot is
    goten e.d in coronie worden gewoon niet opgehaald
    sluizen worden verkeerd of op verkeerde tijden bediend
    pompen worden niet onderhouden en op de goede tijdstippen aangezet
    tevens is 1 pomp verwijderd die geschonken is door mno
    waar is die pomp gebleven? en waarom is die verwijderd als coronie nog steeds elk jaar onder water loopt?

    suriname heeft geen kennis en ervaring nodig
    suriname heeft eerlijke mensen nodig
    want je kan alle kennis ter wereld hebben, maar als corruptie het land bestuurd kom je nergens


    gemodereerd
  4. Beste lezers.
    Laten we even terug gaan naar de bevolking van Coronie.
    Met alle respect, de eerste vraag die we moeten stellen is; zijn deze mensen wel opgeleid om landbouw uit te oefenen. Antwoordt is ,,nee,,.
    Hebben ze zelf de expertise en kennis in landbouwzaken; het antwoordt is ,,nee,,.
    Ik denk zelf dat je enkel met het faciliteren van machines je geen landbouw kan uitoefenen c.q. bedrijvigheid kunnen realiseren. Niet zo slim van Chandrikapersad Santokhi. Is weggegooid geld. Doodzonde.
    Juist de hindoestanen die kennis en expertise op landbouwgebied beschikken, worden in de kou gelaten van enige ondersteuning van overheidswege. Dit gaat maar door regering op regering terwijl zij de burgers voorzien van voedsel. President en vice president, schamen jullie zich niet om met twee maten te meten. Ik kan u vertellen dat hindoestanen geen slaven zijn. Nooit en nooit zullen ze hun hoofd gaan buigen.
    De enige president die de hindoestanen in Suriname zowel met geld als grond heeft bijgestaan in hun noden is wijlen President J.A. Pengel geweest!!! Als het aan de vooraanstaande hindoestaanse politici had gelegen, dan liepen ze ten hedendaagse nogsteeds in een korte broek met scheuren op hun achterwerk. Dit zijn de ware feiten!!!!
    Schande Schande Schande


    Maak melding
  5. Af en toe! 🙄.
    Handig om het artikel goed te lezen voordat je uitbreekt in een oeverloos gehuil.

    De graafmachine is bedoeld om de toegang tot de kostgrondjes behapbaar te maken. Daarnaast krijgen ze een training én een onderhoudsplan tbv de graafmachine.

    Plus bied LVV plantjes (groente en fruitbomen) aan zodat de mensen zelfvoorzienend worden.
    Plus is het plan geopperd om coöperaties te vormen, omdat gezamenlijk inkopen voordelig is. Bonus: de mensen kunnen zich inschrijven voor een stukje grond.
    Extra: de irrigatie-perikelen worden opgepakt.

    Honing, kokosolie en gember zijn erg gewild in de stad en overzees. Dat is een idee voor de toekomst, van mij.

    Vroegáh was alles anders, maar was het ook beter…


    Maak melding
  6. Mooi politieke spelletjes in Suriname. Je wordt meer dan drie jaar uitgeknepen en vervolgens krijg je een presentje. Je merkt nu dat de verkiezingen naderen, dus gaat het regenen van cadeautjes.


    gemodereerd
  7. Sommige mensen kunnen niet het aanzien dat een hindoestaan president is van Suriname!
    Alleen maar ongezouten commentaar leveren, is gemakkelijk vanachter je IP adres he?
    Wie heeft dat land sinds 1980 naar knoppen geholpen? Mensen hebben een zeer kort geheugen! Die persoon houdt dat land nog steeds in de greep.
    De criminaliteit en economische teloorgang gewoon het resultaat van het paarse club of niet soms?
    Met een schuld van $ 4 Mld en ongeveer srd 4 mld ga maar aanstaan om het land te besturen.
    Men probeert iets van te maken. Helaas een gedwongen combinatie die men liever niet had gewild!( vorming van de regering)
    Op deze platform zitten sowieso mensen die een hekel hebben aan Hindoestanen, getuige het bezoek van de president in de Bijlmer. Men ging daar in het Sranang uitschelden.
    Tegen dat soort leiden zeg het volgende: Aziaten zijn over algemeen harde werken. Kijk maar naar China, India, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Bangkok etc.
    Vertel maar in welk land in Afrika het goed gaat??


    Maak melding
  8. @@@Mahisasur
    Heb met veel aandacht uw stuk gelezen. Voor 90% ben ik helemaal eens met het commentaar. Wat mij dwars zit is het volgende.
    De eerste voorman van suri hindoestanen is geweest papa Lachmon en tevens voorzitter van de politieke partij VHP.
    In zijn machtsperiode heeft hij hindoestanen tegengehouden om aan de top te komen. Ondanks dat hij diverse keren als de grootste partij uit de bus kwam, heeft hij steeds geweigerd om een hindoestaan premier aan te stellen. Met zijn invloed heeft hij gezorgd dat in Su geen evenredigheidskiesstelsel werd ingevoerd. De reden was dat de hindoestanen te machtig zouden worden, omdat in die periode hindoestanen en kleurlingen, de bevolking op gelijke hoogte stonden. Dus hij bedacht een districtensysteem van zetel verdeling. Binnenlandsecties en Para en Coronie 500 kiesgerechtigden 1 zetel.
    Paramaribo op 8000 kiesgerechtigden 1 zetel.
    Kijk wat nu gebeurd; district suriname waar de meeste hindoestanen woonden op 15.000 één zetel. Dit is de reden dat hindoestanen achter zijn geraakt. Nu 2023 eindelijk met steun en voorstel van de kleurlingen zaak bij de hoogste rechtsorgaan in beraad, om toepassing van landelijke evenredigheidsstelsel in te voeren. Dit is de meest gerichte democratische kiessysteem in een land met democratische rechtsysteem. Uiteraard blijft hiertegen de vp in verzet gaan, omdat hij veel zetels van 500 stemmen gaat verliezen.
    Dus je ziet nu ook dat Suri hindoestanen laks en laf zijn om altijd het juiste te doen. JAMMER!!!

    Wat de opmerking betreft van de Bijlmer bezoek van de president, jegens de kleurlingen is een feit. Gelukkig doen dit in de rest van de landen zich niet voor. Dit is vooral Suri waar de haat van kleurlingen gigantisch is tegen de hindoestanen. En integendeel onderhouden de hindoestanen de kleurlingen. Ik denk dat de haat voortvloeit uit jaloezie in vergelijking met kennis en kunde en vooruitgang. Enfan.
    Een tweede land waar een catastrofe heeft plaatsgevonden is Oeganda geweest.


    Maak melding
  9. Nemen jullue de graafmachine maar laat je niet pakken. 3½ jaar voordat deze gasten naar Coronie zijn gekomen. Ze komen jullie gebruiken. 1 ste wat ze gedaan hebben is asfaltering stoppen. Denk je dat ze van jullie houden??
    Leukste van de grap, ze verdelen machines maar OW heeft geen machines om bermen te onderhouden.
    Coronianen laat je niet pakken.
    De graafmachine verdwijnd 2025


    Maak melding
  10. Faya Mang en Mahisadur, wat een onsamenhangend racistisch gezeik van jullie; Hindoestanen worden door Hindoestaanse leiders achtergehouden. De enige politieke leider die opkwam.voor Hindostanen was Jopi Pengel (die duidelijk.een Creool was).En Creolen (niet kleurlingen, want iedere niet witte Europeaan wordt door witte racisten een kleurling genoemd en.vooral.Hindostanen, die vaak.even donker gekleurd zijn als Afrikanen!) zouden Hindostanen niets gunnen. Wat ook racistische onzin is,.is dat Cononianen geen expertiese zouden hebben in de landbouw en Nickerianen wel. Twee opmerkingen ten aanzien van deze opmerking: 1. Coronie stond tijdens mijn jeugd bekend als het land van.melk en.honing vanwege de bloeiende landbouw daar. 2. Geen enkele Hindostaan, Creool.of Javaan (er wonen niet alleen H en C in Suriname hoor) wordt met kennis over landbouw geboren, ze moeten het allemaal gedurende hun leven leren.en ik denk niet dat één van deze groepen dat niet zou kunnen. Als Creolen in Suriname de landbouw verlaten, is het volgens racisten.omdat ze lui zijn. Als Hindostanen de landbouw verlaten is het omdat ze slim zijn, want landbouw levert niet veel.op voor kleinlandbouwers. In Suriname verlaten alle bevolkingsgroepen.zo snel mogelijk de (klein) landbouw omdat de overheid deze sector tot nu toe nergens echt heeft gesteund. Laten we hopen.dat met het goedkoop beschikbaar stellen van machines, scholing en kunstmest voor de kleinlandbouw in heel.Suriname,.daar eindelijk verandering in komt.


    Maak melding
  11. deze president is toch beter dan de vorige want hij legt verantwoording uit en komt niet met een tralalala uitlegd .belangrijke dinges worden aangepakt vooral aangezien het land uit een chaotisch puinhoop is gehaald om dat land wederom te herstellen en elk weldenkend mens weet dat het een proces is dat jaren zal duren en als dat gerealliseerd iskomt het tenbate voor de volgende generaties.aub


    gemodereerd
  12. @ Henkes.
    Ik heb gewoon een feitenrelaas gegeven meer niet. Je kunt ze allemaal nagaan!
    je moet op de persoon reageren maar op de feiten! Houd je kennis op peil en je kunt de feiten allemaal nagaan.
    Zal aan jouw IQ liggen, dat je mij als racist bestempeld. Wat een zielig mens ben je!
    Als een graafmachine aan een coöperatie wordt geschonken, zie ik dat als structurele hulp voor de mensen. Om een graafmachine te kunnen besturen kun je snel leren.


    Maak melding
  13. feit is dat de vorige graafmachine die door MNO geschonken is zelden in coronie aan het werk is geweest
    die is elke keer verhuurd naar saramacca toe en kwam altijd kapot terug of er was geen geld voor brandstof (terwijl je dat ding verhuurde?)
    dus ze willen geen onderhoudt van coronie
    tevens is er een pomp veriwjderd van MNO
    dus ze willen de boel gewoon onder water hebben voor rijstvelden
    vandaar ook die hindoestanen met koffers geld die land willen kopen
    er is wel genoeg kennis in coronie, alleen het feit al dat de regering alles tegenwerkt zegt al genoeg
    geen onderhoud van goten en de hoofdweg
    geen asfaltering van totness maar wel domme stukken onbewoonbare weg in copename
    deel van het jaar onder waterstaan vanwege wanbeleid met sluizen en pompen
    en dan zit je nog met het eeuwige gezeik van koeien die je planten opvreten waar nog steeds niets aan gedaan wordt
    hoe kan je planten als je op alle manieren tegengewerkt wordt?
    toen de graafmachine een keer op coronie was? zei de dc zelfs dat er geen geld voor brandstof was en dat de mensen zelf hun brandstof moesten betalen?
    betalen voor werk wat de overheid behoort te doen aangezien de weg van de staat is

    grootste probleem ligt bij de leiding van het land


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES