dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameVan der San: 'Initiatiefvoorstel VHP schakelt zowel Bouterse als Brunswijk uit'

Van der San: ‘Initiatiefvoorstel VHP schakelt zowel Bouterse als Brunswijk uit’

-

Does Travel - naar Suriname

Eugène van der San, gewezen directeur van het Kabinet van de President, vindt dat de VHP-parlementariërs Dew Sharman en Cedric van Samson een zeer gevaarlijk initiatiefvoorstel voor de wijziging van de kiesregeling hebben ingediend. Vooral de wijziging van de artikelen 91 en 92 van de grondwet, moeten ervoor zorgen dat kandidaten die zowel nationaal als internationaal een vonnis op hun naam hebben staan, geen president van Suriname mogen worden.

Hiermee wordt niet alleen de mogelijkheid voor een derde presidentstermijn voor Desi Bouterse, maar ook de droom van Ronnie Brunswijk om president te worden ontnomen. “Het is een gevaarlijk voorstel. En we weten op wie ze doelen met deze wijziging, want met dit initiatiefvoorstel worden zowel Bouterse als Brunswijk uitgeschakeld”, benadrukte Van der San in het programma Bakana Tori.

Het voorstel van de VHP’ers gaat wel uit van een landelijke evenredigheidsstelsel, maar bevat daarnaast ook heel wat zaken die het totaal kiessysteem van Suriname regarderen, namelijk de aanpassing van de artikelen 56, 61, 91 en 92 van de grondwet. Zo stellen de initiatiefnemers ook voor dat de zittingsperiode van De Nationale Assemblee tussentijds kan worden ontbonden bij Staatsbesluit. Er moeten dan nieuwe verkiezingen binnen vijf maanden worden uitgeschreven.

Van der San stelt dat het parlement niet middels een staatsbesluit kan worden ontbonden. “Je kan geen delegatiebepaling over staatsbesluiten gaan plaatsen in de grondwet. In artikel 85 van de huidige Kiesregeling is geregeld dat bij staatsbesluit de president de verkiezingen aankondigt. Op basis van deze zelfde bepaling kan men ook erbij zetten dat de president De Nationale Assemblee kan ontbinden. Dan hoeft het niet in de grondwet”, aldus de gewezen kabinetsdirecteur.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. Goede en beschaafde wetsartikel. In elke fatsoenlijke staat bestaat zo n artikel. Hier in su is dit wetsvoorstel kansloos. Su is immers n bananenrepubliek. Maw fatsoen en beschaafde normen en waarden worden niet geaccepteerd door de alom bekende partijen en politici. Geen 2 derde meerderheid. Maar wel roeptoeteren we hebben geleerd v onze fouten. NOT.


    gemodereerd
  2. Van der san moet niet el-lu-ellen. Artikel 91 en 92 moesten tig jaar geleden al gewijzigd worde,, dus nu is het hoog tijd. De p en de vp (en de hele politieke reutemeteut) moeten van onbesproken gedrag zijn.


    gemodereerd
  3. Gevaarlijk?
    Dacht het niet, het is een prima voorstel en de wens van velen om geen criminelen in het bestuur toe te laten. Moet ook gelden voor het dna, plus een verplichte minimale scholing.

    Je laat je kennen, echt ziek!
    Het is niet normaal wat je uitspuugt.


    gemodereerd
  4. Van der San die twee hebben zichzelf uitgeschakeld.
    Voor jouw komt het natuurlijk goed uit , dat er criminelen in het politieke zitten noh?


    gemodereerd
  5. Wat is er gevaarlijk aan? Het is een zuivere artikel, van der san zou het beter moeten weten toch…


    gemodereerd
  6. Als Suriname voor eens en voor altijd wilt afrekenen met criminelen en drugsdealers die politieke macht verkrijgen, is aanpassing van deze wetsartikelen een pure noodzaak.
    Het is ook onbegrijpelijk dat deze aanpassing nooit heeft plaatsgevonden.


    gemodereerd
  7. We willen geen moordenaars en drugs dealers als regeringsleiders. Zulke criminelen moeten voor langere tijd opgesloten worden. Van de san heeft ook een crimineel verleden en beschermt zulke criminelen.


    gemodereerd
  8. In de grondwet van Suriname staat ook al dat mensen die een overheidsfunctie willen bekleden van onbesproken gedrag moeten zijn.

    De VHP-parlementariërs Dew Sharman en Cedric van Samson zeggen zeggen niets gevaarlijk met dit initiatiefvoorstel voor de wijziging van de kiesregeling hebben ingediend.

    Laat van der san de grondwet wat functies bij de overheid of benoemingen maar beter gaan lezen.

    ddb, bravo mochten de functies die ze uitoefenen never nooit uitoefenen op grond van hun criminele gedrag. Er zijn er nog vele anderen, oa Willy Soemita vd KTPI die ook domeingronden in West-Suriname zich had toegeeingend en hiervoor door de rechtbank in de jaren 70 vd vorige eeuw veroordeeld was en in SB was opgesloten.

    Criminelen kunnen en mogen never nooit president, vp, overheidsfuncties krijgen. Schadelijk voor de republiek Suriname, Trias Politica,. de grondwet, Internationale verdragen, mensenmensen.

    ddb en bravo zijn criminelen en horen opgesloten te worden gevangenissen in Suriname en ook buiten Suriname waar ze ook veroordeeld zijn.


    gemodereerd
  9. Van der san wilt dat als je een strafblad hebt ook minister president of vice president kan worden, dat is alleen mogelijk in een bananen republiek.
    In beschaafde landen is dit ondenkbaar.


    gemodereerd
  10. PRIMA VOORSTEL.

    SURINAME WIL GEEN DRUGSDEALERS EN MOORDENAARS ALS PRESIDENT!!!!!!!!!!!!!!!


    gemodereerd
  11. Normen en waarden hebben al geruime tijd plaatsgemaakt voor moreel verval met dank aan oa de veelvuldige moordenaar. van der san heeft ook meegevreten en zal ongetwijeld verder willen meevreten zodra zijn baas weer aan de macht komt.

    In elk geciviliceerde samenleving wilt men oprecht/eerlijke/GESCHOOLDE mensen ook als politicus. Maar tja…als merendeels van het volk ongeschoold is en zij die zgn geschoold zijn meevreten met een veelvuldige moordenaar cq crimineel dan is de opmerking van vdr san “begrijpelijk”


    gemodereerd
  12. Hoezo “een zeer gevaarlijk initiatiefvoorstel”, in elk beschaafd land wil men geen criminelen aan de macht van het land.
    Zo zie je maar weer de inborst van bepaalde figuren in het land.
    Zoals Cornelis hierboven stelt, wel roeptoeteren in het land dat ze van hun fouten hebben geleerd, maar niet de zaken willen corrigeren als het ze niet uitkomt. Ze zitten er alleen maar om het volk nog meer te verarmen. Hoe geloofwaardig wil je nu nog overkomen in het land.

    Volk van Suriname let op uw ganzen….


    gemodereerd
  13. Het wordt hoog tijd dat er geen moordenaars ,drugdealers, verkrachters aan de macht komen,alleen rechtschapen mensen.
    Einde aan de corruptie!


    gemodereerd
  14. ” …
    Vooral de wijziging van de artikelen 91 en 92 van de grondwet, moeten ervoor zorgen dat kandidaten die zowel nationaal als internationaal een vonnis op hun naam hebben staan, geen president van Suriname mogen worden.
    … ”

    Dat is toch een goede zaak !
    Geen enkel persoon met betrokkenheid of banden in het criminele cirquit mogen actief kunnen worden in politiek Suriname !

    Van der San wil dus dat criminelen actief moeten kunnen blijven in politiek Suriname.
    Een ieder die het met hem eens is wil dus geen verbetering in politiek Suriname.

    VHP is goed bezig, het volk van Suriname heeft de juiste keuze gemaakt !

    Tja go. Set kong !

    Wij willen een beter Suriname.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  15. De wetten moeten doorgevoerd worden. Wij als Surinamers moeten beschermd worden. Leeft men. Van der San wel in Suriname? Is wat er gebeurd op dit moment wat de heer Bouterse of de heer Brunswijk wilt hebben? Moet de jeugd niet opkijken naar een president? Moet er geen scholing komen? Ik denk dat de heer Bouterse geen 3e termijn wilt en de Surinaamse bevolking is geholpen aan een president zonder crimineel verleden.
    Met de uitspraak van de heer van der San kunnen wij de scholen sluiten.
    Hij bedoeld het natuurlijk niet zo.


    gemodereerd
  16. Deze wet zou niemand moeten verbazen
    wat mij verbaasd? is het aantal mensen die zeggen het er mee eens te zijn?
    Hoe zijn in godsnaam bouta en bravo op die posities gekomen?
    juist ja, het achterlijke stemgedrag van het domme volk die zich elke keer weer laat omkopen met kraaltjes en spiegels.
    dat deze wet er nooit geweest of gekomen is? betekend dat alle regeringsmedewerkers, ministers en dna leden die er ooit geweest zijn…. net zo corrupt cq crimineel zijn als de 2 bovengenoemde, en totaal niets om het land geven
    elk eerlijk persoon zou voor zo’n wet stemmen


    gemodereerd
  17. Jo Koe, met zijn hypocriete grote bek, vergeet voor het gemak maar even dat de veroordeelde misdadiger Bouterse verantwoordelijk is voor het uitschakelen van 15 onschuldigen en ongewapende landgenoten. Tevens hebben beide drugscriminelen langdurige gevangenisstraffen in het buitenland open staan. Dus minkukeltje San, met zijn paarse tunnelvisie zou het sieren als hij kakel houdt.


    gemodereerd
  18. Mijn hoofd word zo fu..moe van deze gedoe!@
    Ik hield altijd mijn hart vast, deze groeperingen kijken meer naar hun naasten , als u niet daarbij hoort, ben je geen surinamers.

    Hoop dat deze toneel beeldjes figuren nooit meer getoond worden, er zijn genoeg jongeren die hun scholing goed hebben afgerond en hoge positie kunnen krijgen in onze land su,laten ze het overnemen en geen boeven en ratten toneel spelers rotzooi meer in onze Land!!


    gemodereerd
  19. Cedric zn hersenen kunnen nooit zo iets bedenken. Die koe wordt gebruikt. Met moeite a mik wan rijbewijs. Bouterse kimt toch niet meer als Pres, dus is voor Brunsie. En hierna gaat de hele VHP top de bak in. De volgende Pres moet ze opsluiten. Wie had huis gekocht van sege bai?? 90 kg coke verdwenen en 400 ton padie. Hij was minister van juspol.


    gemodereerd
  20. mensen die van der san is zelf ook een crimineel , en waarom , als je moordenaars aanhangt en hen trouw bent , dan ben jij van der san geen haar beter , jou moeten ze ook opsluiten

    dit initiatiefvoorstel is een goede zaak , zodat criminelen , verkrachters , boeven en moordenaars nooit en te nimmer een overheidsfunctie zullen krijgen , maar opgesloten moeten worden


    gemodereerd
  21. Ieder integer mens die voor een rechtvaardig Suriname is, moet vóór dit wetsvoorstel zijn!
    Vergeet niet dat het hier om veroordeelde criminelen gaat waar het buitenland zeker niet mee geassocieerd wenst te worden. Natuurlijk de dictator Bouterse is niet alleen een drugscrimineel maar ook een massamoordenaar en Zijne Koninklijk Hoogheid Brunswijktutudobeaai is een ordinaire bankrover en drugscrimineel.Oprotten met deze beide heren en sluit ze op desnoods met hulp van de USA en Nederland.
    Ik heb de Seals in het centrum zien rondlopen hoor verkleed als missionarissen.


    gemodereerd
  22. Lulkoekverhaal van der San.
    Weet hij hoe Suriname onafhankelijk is geworden. Hij zou de geschiedenis beter moeten bestuderen.
    Kleurlingen snappen er niets van. Regels en structuur kennen ze niet en willen ze ook niet. Het getuigd meer van een dierenrijk familie!!!!


    gemodereerd
  23. mensen laat het duidelijk zijn , als dit initiatief voorstel er komt , kan ook in het nadeel van santokhi werken , door het misbruiken van staatsgelden die voor het volk bestemd zijn en gebruikt worden om staatsbedrijven te steunen ( de slm ) kan dit als een crimineel daad bestempeld worden , dus shantokhi zal dan ook geen overheidsfunctie meer kunnen krijgen , het volk wil een kiesstelsel dat alle criminelen worden uitgesloten voor een overheidsfunctie


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES