maandag, april 29, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisTentoonstelling over koloniale geschiedenis Den Haag wordt goed bezocht

Tentoonstelling over koloniale geschiedenis Den Haag wordt goed bezocht

-

Does Travel - naar Suriname

Ter gelegenheid van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden is het Haags Historisch Museum in de koloniale geschiedenis van de regeringsstad Den Haag gedoken. Hoewel Den Haag geen handelsstad was als Amsterdam of Middelburg, hadden Haagse beslissingen wel ooit grote gevolgen voor miljoenen mensen ver weg: in Indonesië, in Suriname en op de Caribische eilanden.

Het koloniale verleden is in Den Haag ook op vele manieren aanwezig. In de taal, muziek, eten, festivals, herdenkingen en in de architectuur. In het voormalige Ministerie van Koloniën aan het Plein hangen nog altijd portretten van de bestuurders van toen. In de koninklijke bibliotheek deed Anton de Kom onderzoek voor zijn boek Wij slaven van Suriname. Al deze zaken en meer zijn te zien in de tentoonstelling Koloniaal Den Haag – een onvoltooid verleden.

Haagse koloniale geschiedenis
Het verhaal wordt verteld door de ogen van de mensen die erbij waren. Bekende personen zoals Tula, leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795, of Johannes van den Bosch, die het Cultuurstelsel invoerde in Indonesië, worden in een nieuwe historische context gepresenteerd. Er is ook aandacht voor minder bekende personen. Bijvoorbeeld de tot slaaf gemaakte Virginie, die de strijd aanging om haar vrijheid en die van haar kinderen te krijgen, en daarin gelijk kreeg van het Ministerie van Koloniën. Vervolgens streed ze door totdat ze haar eigen naam kon kiezen: Virginie van Gameren.

Programma
Rondom de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid publieksprogramma. Kom op 16 augustus naar de avond over (koloniale) eetcultuur of loop op 26 augustus mee met de stadswandeling Den Haag en Slavernij. De tentoonstelling is nog t/m 3 september te bezoeken. Info: www.haagshistorischmuseum.nl

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
  1. Heel fijn voor de bewustwording. Misschien komen ze Bouterse en Brunswijck op documentatie en fotoÅ› tegen als handelaren die hun eigen mensen verkoopt aan de blanken.


    gemodereerd
  2. Is te hopen dat de Suri’s er heen gaan.Kunnen ze wat leren over de slavernij.Gaan ze misschien wat minder bagger over de slavernij vertellen.Zelfs Zunder liet zich gaan in zijn onderbuik gevoelens.
    Als een Suri die kan lezen alleen maar Ellen Neslo,een ongekende elite leest,ziet dat de slavernij toch niet zo zwart/wit was.
    De Suri hebben het idee dat de blanken een slaaf kochten om te mishandelen,verminken en te doden.Kawtere gaat geen Caterpillar kopen voor zijn goudvelden en in de motor zand gooien.


    gemodereerd
  3. op google kun je alles vinden , wij en velen wisten niet dat het oosten van Nederland juist Nederland is en het westen is holland en als je verder kijkt zie je dat die Nederlanders ook tijdens de slavernij tijd zijn uitgebuit door die hollanders en de Nederlanders zijn ook tijdens de oorlog 1940-1945 als slaven gebruikt door de moffen , ze moesten loopgraven graven met een schop , en velen zijn ook omgekomen , dus wij als nazaten hier in Suriname moeten ook verder kijken dat vele andere mensen ook het lot is overkomen


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES