vrijdag, mei 3, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSabaku-project schandaal mogelijk toch in doofpot; activiteiten mogen normaal worden voortgezet

Sabaku-project schandaal mogelijk toch in doofpot; activiteiten mogen normaal worden voortgezet

-

Does Travel - naar Suriname

Met betrekking tot de gronden die zijn uitgegeven in het omstreden Sabaku-project, moest er conform instructie van president Santokhi uiterlijk 28 februari 2023 duidelijkheid zijn over de status. Ruim vier maanden verder zegt minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer dat de in juni 2022 door de president opgelegde schorsing voor het plegen van rechtshandelingen op deze percelen, niet meer van kracht is.

“In dat besluit was er aangegeven dat het ongeveer voor zes maanden on-hold was gezet. Daarna is het verlengd met nog een maand. En ik heb geen andere brief meer gekregen dat het verlengd is geworden”, zei de bewindsvrouw tegenover STVS.

Aangezien het staatshoofd geen verdere instructies meer heeft gegeven, vindt Vorswijk dat de belanghebbenden in het gebied normaal hun activiteiten mogen voortzetten.

Het project is gekocht door de Staat via Staatsolie die dividend hiervoor heeft afgetrokken. De percelen zijn in recordtempo verdeeld door het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Ook ABOP-parlementariër Edgar Sampie en zonen van VHP-parlementariër Mahinder Jogi kregen percelen in dit project. De ABOP-fractieleider Obed Kanapé kreeg er zelfs twee percelen toegewezen. In april beweerde hij echter één van deze percelen vrijwillig te hebben teruggegeven.

Sabaku Village werd aangelegd vanaf 2019 en werd aangekondigd door toenmalig president Desi Bouterse. De toewijzing van de percelen leidde in juni 2022 tot onenigheid in de coalitie van kabinet-Santokhi. Er bleken veel toegewezen te zijn aan politici en rijke mensen, wat vooral op kritiek van VHP-parlementariërs op de ABOP kwam te staan. Kanapé wilde Asis Gajadien (VHP) niet langer als woordvoerder van de coalitie. Vicepresident Ronnie Brunswijk reageerde dat politici ook huizen nodig hebben.

Enkele weken later volgden protesten onder leiding van Organic Movement. President Chan Santokhi reageerde onder meer door de uitgegeven grond van Sabaku Village voor meer dan een half jaar op te schorten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Dat die Surinaamse doofpot nog niet vol is, begrijp ik niet (of het is een container geworden)


    gemodereerd
  2. Erg vermoeiend dit!

    ‘Je hebt geen brief meer gekregen’, hulpeloos schaap.
    Betekent dit automatisch dat je door kunt gaan. Heb je dit geverifieerd.

    Alweer een onnodig schandaal door abop gecreëerd. Het is halen en brengen van informatie. Nu geef je ze weer braaksel om op te vreten. Haal dit wicht weg mang!

    Oeverloos vicieuze cirkel!


    gemodereerd
  3. Deze gasten stelen op klaarlichte dag en hebben SCHIJT aan alles.

    Assemblee-leden en andere rijke STINKERDS gaan hun zoveelste kapitale villa’s daar neerzetten.

    Zij die het kruis hebben, zegent zichzelf.

    Als de olie eenmaal naar boven komt deng haai o rigerie wreed.
    Suriname is overgeleverd aan hebzuchtige monie mangs.


    gemodereerd
  4. Natuurlijk is de hele Sabaku project een enorme schandaal, waarbij grondrover Jogi en Kanapo flink geprofiteerd hebben. En de president Chan Santokhi heeft weer gelogen, want hij heeft de durf niet om in te grijpen. Bij de huidige regering is de motto, eerst family and friends en partijgenoten en dan de rest. Ik kan mij echt niet voorstellen dat parlementariërs met een flinke salaris en in sommige gevallen een dubbele salaris het de arme bevolking niet gunt dat zij in eerste instantie een perceel krijgen. Ik heb zelden zulke hebzuchtige en waardeloze mensen gezien als Jogi en Kanapo. En dan durfen deze waardeloze boeven met hun kromme vingers te wijzen naar anderen. Maar grootste schuld ligt bij de persoon die dit allemaal toelaat, omdat hij zo graag president wil blijven en de samenwerking met deze boevenbende wil voortzetten. Daarom wil deze boevenbende geen verkiezingen in 2025. Ze zullen afgestraft worden. Waardeloze schurken allemaal. De heer daarboven kijkt naar jullie en wacht op jullie bij de poort naar de hel.


    gemodereerd
  5. “Aangezien het staatshoofd geen verdere instructies meer heeft gegeven, vindt Vorswijk dat de belanghebbenden in het gebied normaal hun activiteiten mogen voortzetten.” Dit argument klopt helemaal niet. U bent minister en zou hem op de hoogte moeten stellen.
    Zo werkt dat. U moet niet automatisch er vanuit gaan, dat men dan de activiteiten mogen voortzetten.
    Mensen hebben een verkeerd beeld van hun positie. Zelfs in een gezin bespreek je eerst, voordat je verdere stappen onderneemt in bepaalde zaken het gezin aangaande.
    Elke minister zou de president op de hoogte moeten houden van zaken en niet eigendunkelijk gaan handelen.
    Wat een stelletje grappenmakers.


    gemodereerd
  6. een goede minister zou optijd een update vragen aan de pres alvorens over te gaan toe akkoord geven aan belanghebbenden dat ze de activiteiten normaal kunnen hervatten. Dan heb je jezelf goed ingedekt mocht er ruis ontstaan.
    maar ik wil bijna denken dat de pres het met opzet is vergeten een brief te sturen omdat hij weet dat het automatisch opgeschort wordt.
    soso politek e tak dja! triest.
    maar goed…sabaku project is dichtbij de rivier dus die verzuipen als eerste


    gemodereerd
  7. Mik Den Kon, Me wakti Den. If a bos, mik a bos

    A Ka San de na kafowru ede, wan bun cooc cooc watra san pur in gi den.


    gemodereerd
  8. Een loonstelsel met slechts 4 loonklassen en niemand hoeft nog te bedelen, te stelen of te frauderen of te pienaren.
    Zo simpel en toch wordt het niet toegepast. Zeer vreemd.


    gemodereerd
  9. Alles wat achter de schermen plaatsvind zal naar buiten komen hoe dom kan men zijn so so gridi ,parlementairiers en fam. van de regering mogen geen gunsten ontvangen dit is de basis van corruptie,wanner gat met dat leren, er moet een speciale anti corruptie lespakket worden ontwikkeld voor derde wereldlanden.


    gemodereerd
  10. Nou dat wordt wat als de olie gaat stromen.Zal wel eenrichtings verkeer worden.De rijken nog rijker en de armen de restjes.De zakken vullers maken de dienst uit.Zolang er geen wet is die frends en familie verbiedt toe te treden tot belangrijke posten, blijft het aanmodderen.
    DNA leden kom met die wet,of willen jullie ook genieten als de tijd daar is.


    gemodereerd
  11. Heeft er veel van dat de minister de dagen zat af te tellen. Geen nader bericht ontvangen van Chan, dus “business as usual”. Waarom niet eerst teruggekoppeld met de Pres? Nee, want de druk van loyalisten-grondro ers was te groot. Hoe groot is de wachtlijst en wie zijn al deze figuren. Verzoeke bekendmaken van alle namen (transparantie)


    gemodereerd
  12. santokhi gooi de handdoek in de ring , verdomd u bent niet in staat om het land te sturen , u zwijgt over veel dingen , en u laat alles toe , zelf zorgt u ervoor om de slm te redden , en verdomd kom met jaar cijfers van de slm , ook dat houdt u achter de hand , dus nogmaals vlieg met de slm naar cuba of venezuela en kom niet meer terug want u hebt gefaald


    gemodereerd
  13. Beste Surinamers. Als je Suriname wilt verlaten kies niet voor Nederland of Europa. Er zijn zat landen in de tropen die booming zijn en veel rustiger, vriendelijker en veel minder crimineel. Niet alles is 100% goed maar alles in beter dan SU. Ik vertrek volgend jaar naar Thailand waar ik ook kan genieten van producten die oorspronkelijk ook daar vandaan komen. Van mijn zelf geplante heerlijke antroewa (minder bitter), kouseband, zuurzak, papaja, tayerblad en nog veel andere groeten. Gewoon doen. De wereld is echt groter dan Nederland (Bijlmer, Den Haag) en Suriname.


    gemodereerd
  14. wanneer moet vorswijk het veld ruimen , pokie deed het toch ook niet goed , president santokhi zit zelf zeker in die doofpot en kan er niet uitkomen , nou santokhi nogmaals zout op met jou regering , wij willen nieuwe verkiezingen voordat het kiesstelsel veranderd word , want het ziet er naar uit dat u aan het vertragen bent , zodat de verkiezingen in 2025 worden uitgesteld , en santokhi nu speelt u de ndp in hun kaarten en wij willen de vhp-ndp-nps-bep-palu niet meer , een verjongd abop zou verbetering kunnen brengen , als dit niet lukt dan is suriname ten dode opgeschreven , laatste kans , of moeten we chinees worden , wang snee wang


    gemodereerd
  15. Iedereen weet hoe corrupt de Abop kan zijn. Ook bij de andere partijen tiert corruptie welig. Wie schijnheilig in elkaar zit zal met de vinger wijzen naar de anderen, a no mi.
    Degene die de Abop in de gelegenheid stelt zich schuldig te maken aan deze corrupte praktijken is zelf mede schuldig. Kennelijk heeft onze edele pres geen moeite met deze praktijken, laatst lag hij zowat publiekelijk in de armen van zijn grote vriend Brunswijk, om te laten zien dat zij Bigi brada zijn, niks komt tussen ons. Dus mensen, niet alleen klagen over de Abop, klaag liever over onze president, mister Sully, die liever aan de leiband loopt van Brunswijk, dan dat hij optreedt.

    Sabaku village was na klachten voor zes maanden on-Hold gezet door de pres. De pres beloofde oprecht in te grijpen, hij heeft de minister om schriftelijke informaties gevraagd. Als hij ze heeft gekregen is niet bekend niettemin heeft hij verder ingrijpen nagelaten. Nu heeft minister alles weer open gegooid. De president schijnt het eens te zijn met de minister, immers, waar blijft zijn reactie, àls het een onterechte daad is van de minister. Hij is toch haar baas. Waarom zwijgt onze pres.
    Ook minister van OW was toen in de weer, heeft hij ook niks te zeggen, waarom reageert hij niet, hij is altijd zo ad-rem.

    Het is bekend, dat Santokhi altijd streng reageert op zaken waarbij er klachten komen, zaken die stinken, dat hij eerst een presidentiële commissie opvoert, en dan verder nooit meer iets laat horen over de betreffende zaken. Ook in dit geval is horen zien zwijgen. Je kunt niet meer spreken over “doofpot”, heel ons land zit erin, ook van geen container, Boesskowtoe.

    Hoge school corruptie terwijl onze president bezig is de anti corruptie wet te activeren, hoe lollig wil je het hebben. Dit wordt een langa bére tori.
    Maart 2023, Minister Amoksi: “Corruptieactiviteiten ondermijnen het overheidsgezag en de integriteit van overheidsdiensten worden gecriminaliseerd. Daarom moet het beleid ministerie breed worden gevoerd.” In het bijzijn van de president en mevrouw Rassam, OM. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Wie zei ook alweer, er is maar een partij die hard werkt en die probeert Sranan weer leefbaar te maken. Ai boi, 😂


    gemodereerd
  16. Ongekend. Al die uitgiftes moeten gewoon ongedaan worden. Dit project en Kronenburg zij voorbeelden van schaamteloos machtsmisbruik en diefstal. Alle achterliggende namen van de stichtingen moeten ook openbaar gemaakt worden. Transparantie over dit crimineel gedrag is belangrijk. Sterker nog zo mogelijk moeten de betrokken politici een veroordeling krijgen zodat ze niet langer actief en passief kiesrecht moge uitoefenen!
    Ik schaam mij ervoor dat er mensen zij die dit doen, die het toelaten en die wegkijken!


    gemodereerd
  17. Oei, was vergeten dat politici, ook huizen nodig hebben!
    Wat goed, om het te laten weten.

    Ik nam altijd aan dat politici, zijn gekozen om het volk een THUIS te geven.


    gemodereerd
  18. Een grote tering zooi is dit hele kabinet en de regering. President, toon de mensen die eerlijk leven dat je ballen hebt. Stop dit hele sabakoe gedoe en stuur vorstwijk terug haar boom in. Hopelijk kan ze haar juiste tak nog vinden.


    gemodereerd
  19. Wanneer WEF Agenda 2030 ook hier in Suriname haar intrede zal doen is dit probleem over want dan geld : You will own nothing and be Happy.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES