President Bouterse: 1000 woningen worden gebouwd in Paramaribo-Noord

49
bouw-1000-woningen-paramaribo-noord

President Desi Bouterse heeft gisteren tijdens zijn jaarrede in De Nationale Assemblee aangekondigd dat er 1000 woningen worden gebouwd te Sabaku Village in Paramaribo-Noord. Het staatshoofd liet weten dat met de ondertekening van de overeenkomst ‘Agreement for Implementing the China-Aided Low-Cost Housing Project’ met de Volksrepubliek China in mei 2017, verder gestalte zal worden gegeven aan het woningbouwprogramma.

Het betreft hier een schenking aan de Surinaamse gemeenschap. In totaal zal gewerkt worden aan de bouw van 1000 woningen met in de eerste fase de oplevering van 350 sleutelklare woningen, over een strekking van 25 hectare bouwrijpe grond. De Surinaamse overheid zal inkomen met de nutsvoorzieningen en het project wordt integraal opgezet met alle nodige faciliteiten.

De president memoreerde dat in 2019 de Wet Garantiefonds en de Wet Woningbouwfonds door De Nationale Assemblee zijn goedgekeurd. Hij benadrukte dat naast eigen inspanningen vanuit de regering om oplossingen te vinden voor de woningnood, de regering ook particuliere initiatieven ondersteunt. “Deze Public Private Partnership zal verder worden gecontinueerd”, aldus de president.

Het Affordable Housing Program (AHP) dat een looptijd heeft van vijf jaar, is begin 2019 van start gegaan. Het programma loopt tot eind 2023 en zal derhalve in het dienstjaar 2020 verder worden uitgevoerd. De beschikbare middelen van dit programma zullen volgens het staatshoofd, worden aangewend om landelijk subsidie te verstrekken aan lagere-inkomensgroepen voor het bouwen, uitbreiden of renoveren van hun huizen. Er zullen ruim 4.000 huishoudens hiervan gebruik kunnen maken. De focus ligt niet alleen op gebieden in de kustvlakte, maar ook in het binnenland van Suriname merkte Bouterse op.

Volgens Bouterse zal zo verder uitvoering worden gegeven aan het Low Middle Income Shelter Programma (LMISP), een zakelijk woningbouwfinancieringsprogramma (zelfbouw) op basis van een jaarlijkse niet-commerciële hypotheekrente van 6% voor gezinnen die een nieuwe woning willen bouwen of een bestaande woning willen verbouwen. “De regering bevordert door alle genoemde modaliteiten zoveel mogelijk dat burgers niet aan de rand van de samenleving belanden”, aldus de president.

49 REACTIES

 1. In Nederland ligt de rente rond de 1%. In mijn bedrijf reken ik 4% rente (NL). Hoezo 6% niet commercieel…? Dat is dik verdienen. Als je wilt stimuleren moet je ook echt stimuleren en nauwelijks rente rekenen. Loze praat. Waarom geen Surinaamse bouw, maar wederom chinezen ? Jullie raken het land helemaal kwijt aan steekpenningen….


  Maak melding

 2. Hoe staat het met de in 2017 toegezegde schenking van China van 1000 woningen en loze belofte van 6% zachte leningen ? Het zijn bij woorden heb gebleven. In tussen betaald het volk in de winkels al tegen koersen van 1 op 9. In 2019 had de regering al een tekort van 50%. Vermoedelijk zal het in 2020 niet anders zijn. Vraag me af hoe de de regering deze huizen wil gaan subsidieren. Weer via een lening ? De surinaamse economie hangt met paperclips aan elkaar. Waar blijven de plannen om serieus geld te gaan verdienen ?


  Maak melding

 3. A no a mofo di e freiri, a no dati e seti libi.

  Mooie woorden zijn niet waar, ware woorden zijn niet mooi

  De jongens van de NDP zullen wel weer in een hoera stemming zijn!!
  Sinterklaas is weer langs geweest en mooie cadeautjes beloofd.
  Mijn Oma wijlen zei altijd als men haar iets onwaarschijnlijk beloofde:
  “Sji na bribi” Is dat u het maar weet.


  Maak melding

 4. @Rob van de Hoeven, de rente wordt in Europa vaak bepaald aan de hand van de Euribor. De Euribor rente inkoopprijs die een bank betaalt voor een kortlopende lening. Euribor is de afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Het is de rente waartegen (primaire) Europese banken elkaar leningen verstrekken. De Euriborrente is het vergelijkingstarief voor de geldmarkt.
  Voor Suriname ligt dit anders.


  Maak melding

 5. @Jojo, met een reguliere hypotheek van Suritrust/DSB betaal je 16% rente per jaar (SRD) of 11% rente per jaar (USD/EUR). Max looptijd is 15 jaar.


  Maak melding

 6. ai baya…het strooien van “mais” in de ogen van het volk houdt maar niet op…

  Maar ach..merendeels van het volk crepeert toch liever en ziet oa de mensen over zee liever gaan dan komen echter willen ze wel het geld en de goed gevulde pakketten van hun..

  Nog 5…..


  Maak melding

 7. Speciaal voor Pakrititigri
  Waar blijft de, zichzelf noemende werknemer, pakrittigri.
  Of heeft ze geluisterd toe iemand riep
  Dok dok daggoe waggie i kong.


  Maak melding

 8. Wat de pres zegt is waar dat doet hij al 9 jaar lang. Gisteren zei hij ook dat de inflatie is terug gedrongen. Wisselkoers is stabiel (hoog,). En er komt op elke hoek van de straat een zorg instelling en er komen nog wat zieken huizen. L. P. I. Gaan ze ook uitbreiden dit is nodig als je de pres gelooft.


  Maak melding

 9. Goh,
  1000 woningen, ziekenhuis Wanica, inheemsen zuid Suriname geevacueerd, wegen west-suriname geasfalteerd, nieuw douane kantoor, nieuwe highway en nog veel meer
  Zouden we volgend jaar verkiezingen hebben??


  Maak melding

 10. Desi werkt aan een nog groter BEGROTINGSGAT en
  een nog grotere STAATSSCHULD !

  Er is totaal geen financiele VISIE,
  alleen maar NDP-POORFISIE !!!

  Volk pinaart WREED, doch Desi gaat al weer en
  naast de door hem beloofde 17.8888 sleutel-klare
  volkswoningen nog EXTRA, duizend woningen bouwen !

  LET MAAR OP, BINNENKORT KOMT ER WEER EN DEVALUATIE !

  PRODUCTIE STAAT STIL EN PAARS BLIJFT MAAR LENEN VOOR
  FINANCIERING LOPENDE CONSUMPTIEVE ZAKEN !


  Maak melding

 11. @ Koos
  ik weet dat de rente ’s in Suriname enorm zijn. Het kan ook niet anders.
  Ik bedoel je krijgt van China 350 woningen die je feitelijk al betaald hebt in 2015 (Broadhomes fabriek).
  Je laat loyalisten er voor een rente van 6% (in plaats van 16%) in wonen en je hebt er 1.000 stemmen bij.
  Bij SRD 1,600/maand aan rente krijgt de loyalist SRD 1.000/maand cadeau.


  Maak melding

 12. Laat dit geen omkopery zyn wat jullie denken , het volkspresident doet hun werk en jullie mutn ht gunnen , want jou regering kon toch . bosje en coppename brug na ju regering poting en bouw oso ano gratis jere . srif na tra kondre alla san unu e pai en kommen jullie hier nonsens te schryven . libi a regering disi mik ding doe ding sani


  Maak melding

 13. Kondremangs
  In ruil voor de 1000 woningen komen er 5000 Chinezen. …..de vluchten vanuit Ptata zijn voor de helft gevuld met Chinezen die op JAP in de rij van ingezetenen worden opgesteld. ….geen woord nederlands of Surinaams. …..stemmers voor DiDiBri? ???
  Btw. …..wie krijgen de woningen? ? ? Als je niet tot mijn partij behoort. ..kom je niet ervoor in aanmerking. ..of je betaalt het dubbele per maand. ……
  Enne waren er in 2010 18000 woningen en megafabeltjes beloofd? ??
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 14. Als tot op heden niet eens 500 woningen zijn gebouwd sinds de paars loze beloften in 2010, dan hoe dan? vraagt oma. Opa taki wahahahahaha, is nauwelijks 3% van die beloofde 18.000 woningen. Dan zullen dat 30 opgeleverde woningen worden voor buitenvrouwen, familieleden en vrienden en vriendinnen van de paarse roverbende die dit alles coordineren. Oma taki, wie de paarse leugens geloven hebben werkelijk verschrompelde hersens. Ondertussen schijten en pissen het gros der paarse paria’ s dagelijks een boutaschijt, hoe te overleven zonder de misdaad. Niet een een huurhuis kunnen ze betalen, hun volwassen kinderen wonen nog bij ma en pa en hun kleinkinderen bij oma thuis. Ndp roverheid tja soso vloek, maar gelukkig verdienen die paarse ratten en muizen het om wederom in de paarse vallen van baas te trappen, die van Nature Delirium Patienten zijn baas verslaafde zombies.


  Maak melding

 15. U en ik gaan niet in die huisjes wonen. Echter, heeft men enig idee hoe blij de mensen zullen zijn die op termijn hun intrek daarin nemen?


  Maak melding

 16. Zelfs een Amoebe, een eencellig organisme is van nature slimmer dan de doorsnee dwaze debiele idiote Nature Delirium Patient die deze paarse beloften van hun afgod didibrie geloven.


  Maak melding

 17. Twee mogelijkheden
  1. Het is een leugen
  2. Het is geen leugen
  Als het 1 is zijn we gauw uitgepraat
  Als het 2 is dan moeten we gaan kijken naar de 6%.
  Voor wie geldt 6%?
  Dit percentage geldt alleen voor mensen met een bovenmodaal inkomen en voldoende spaargeld. Voor alle anderen geldt een hoger percentage. Dit percentage loopt op en is afhankelijk van je inkomen.

  Wel bijzonder, de staat leent tegen 9% (dit was toch het percentage waartegen de laatste keer werd geleend?) en leent uit tegen 6%.
  Ik zou zeggen leen je wezenloos, want dit percentage is onhaalbaar
  Of ik heb het fout, het is niet de staat die geld gaan uitlenen, maar het is de centrale bank.
  Er komt dan weliswaar meer geld in omloop, maar de productie en werkgelegenheid nemen ook toe en daarmee de belastingontvangsten.
  Of is afgesproken dat als wederdienst voor de bouw van de 1000 woningen in Noord, de productie van andere woningen en de ingeschakelde hoeveelheid afkomstig is uit China.


  Maak melding

 18. @Ndp: je bedoelt, laat de pres het land naar de klote helpen.
  Hij heeft in 10 jr. 200 huizen laten bouwen en gaat binnen 7 mnd. 2000 realiseren????
  Volk van su, waar is uw verstand😩


  Maak melding

 19. Nog 8 maanden te gaan dat zijn ruim gerekend 200 werkdagen
  Dus 5 woningen per dag bouwen???? 200 in 9 jaar en nu dit?? Hoeveel Nederlandse bouwvakkers komen hier om die kippehokken te bouwen. Het is gewoon onvoorstelbaar dat we er nog serieus over praten. De leugens zijn te groot en dan lijken we bijna weer normaal dat denken de Abdoel en de misselijke kans parlementariërs. Onee een is gedegradeerd tot missionaris of zoiets.


  Maak melding

 20. De poppenkasten van de paarse bende, laat me niet lachen. 1,8 miljard schuld in 9 jaar opgebouwd. Dwz 40.000 srd schuld in voorschot op een ongeboren kind in Suriname. Alleen de boeven van paars geloven in hun poeppresident. Schande.


  Maak melding

 21. Er ontbreekt iets opmerkelijks aan deze woningen “dievenijzer ” zijn alle criminelen voor de oplevering van deze woningen in Boma gehuisvest????


  Maak melding

 22. Stel dat die woningen er wel komen wat natuurlijk een wonder mag heten , hoe vindt dan de toewijzing plaats ? Alleen maar paarse volgers die dan een huisje krijgen. Aangezien anders gekleurden niet meetellen volgens de spelregels van de regering.


  Maak melding

 23. niet lullen, gewoon op n d p stemmen voor de voortzetting van de ellende die al 9 jaren duurt..
  dus nog 5 is de remedie ander nog 20..beter voor de toekomst..


  Maak melding

 24. Kondremangs
  @Freddyyy…..het klopt als een bus. ……geregistreerde ndpers bij het politburo van DiDiBri en zijn boevenbende krijgen de woningen als 1e toegewezen en betalen maar 400 SRD per maand ..zoals op Hannaslust. …en de overige woningen worden aan de rest die het geluk hebben voor 800 SRD per maand. ……..de verdeling van Su die er helaas etnisch was. ..is alleen maar VERSTERKT door DiDiBri en zijn boevenbende in paars en de rest van Su. ……
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 25. Wat een onzin Rob. De rente wordt bepaald door de waarde van je munt. Ook de inflatie heeft daar invloed op. 6% rente betekent dat de overheid er flink op toelegt. Als je een zwakke munt kan lenen tegen een lage rente kun je vreemde valuta kopen, waarmee je kan aflossen als de munt in waarde daalt. Zo verdienen valutahandelaren hun geld. Daarom is het altijd: sterke munt lage rente en zwakke munt hoge rente.Alles om de verkiezingen te winnen.


  Maak melding

 26. weer de zoveelste propaganda stunt om stemmen te trekken.Zijn het niet dezelfde woningen die al jaren geleden belooft zijn🤔
  Hoe stom moet je als bevolking zijn om hier iedere keer in te trappen🙄


  Maak melding

 27. 😱ondertekening van de overeenkomst ‘Agreement for Implementing the China-Aided Low-Cost Housing Project’ met de Volksrepubliek China in mei 2017, verder gestalte zal worden gegeven aan het woningbouwprogramma.
  Het betreft hier een schenking aan de Surinaamse gemeenschap☹🙁☹😔 Surinaamse achterlijkheid ten top. De chinezen nemen ons over, en ze hebben dat niet eens in de gaten . Geloof mij deze schenking gaan ze dubbel en dwars opeisen, De achterlijke dementerende bestuurders geven ons land zomaar weg.😭😭😭😭😭


  Maak melding

 28. Als je medio Juli 2019 in Suriname ben constateer je het volgende.

  De Chinezen blijven een economische kankergezwel waar Suriname aan lijdt.
  Die komen bij grote getallen Suriname binnen met drugsgeld om dit via
  het opzetten van niet rendabele winkels wit te wassen.

  Door de isolatie van Suriname door de economisch sterkere landen moet de
  Surinaamse regering (Bouterse) vriendschappen aangaan met allerlei niets-zeggende
  landen die economisch net zo arm zijn als Suriname.

  Dit draagt niet bij tot enig economische groei, maar van grootschalige verspreiding van ondeskundigheid, corruptie en andere vormen van bullshit waar het volk niets aan heeft.

  Suriname zal nooit economisch groeien zolang de Chinezen,…Suriname als witwas machine gebruiken.
  Wil je economische groei bewerkstelligen dan zal je de septic tank met Chinese stront toch eerst moeten verwijderen uit je domein. Dan heeft reorganisatie pas zin.
  Sluit Suriname af voor verdere witwas praktijken van de Chinezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.