donderdag, april 25, 2024
HomeNieuws uit SurinameVrouwen in de politiek ondervinden veel tegenwerking en jaloezie

Vrouwen in de politiek ondervinden veel tegenwerking en jaloezie

-

Does Travel - naar Suriname

Surinaamse vrouwen in de politiek ondervinden over het algemeen veel tegenwerking bij de eigen partijgenoten. Ook is er veel jaloezie bij de invulling van de kandidatenlijsten. Dat blijkt uit een onderzoek van Sharon Saridjan-Tjokro. Zij stelde deze vraag onlangs aan de zeven Javaanse vrouwen die vanaf het jaar 2000 parlementariër zijn geweest.

In het kader van een discussieavond over Javanen in de politiek van Suriname, hield Saridjan-Tjokro afgelopen vrijdag een presentatie. Volgens de onderzoeker is er een significant verschil met de mannen te merken als er gekeken wordt naar de cijfers van het aantal gekozen vrouwelijke parlementariërs en aangestelde ministers.

Zo zijn er vanaf 1987 in totaal 70 vrouwen toegelaten tot De Nationale Assemblee (DNA). Van deze groep zijn de meesten middels opschuiving binnengekomen, nadat een mannelijke partijtopper opteerde voor een functie in de regering. Aan de andere kant zijn er 338 mannen tot nu toe tot parlementariër gekozen.

Eén van de voornaamste redenen waarom er zo weinig vrouwen in de politiek zijn, is omdat vrouwen niet gemakkelijk op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst worden geplaatst. In de meeste gevallen is een man de lijsttrekker, terwijl vanuit de partij er ook nog stemadvies wordt gegeven om op de lijsttrekker te stemmen. Hierdoor wordt het nog moeilijker voor de vrouw om een plek te krijgen in de DNA.

Het probleem deed zich ook voor in 2020 toen de Pertjajah Luhur in Commewijne stemadvies gaf om op lijstduwer Evert Karto te stemmen. Hierdoor werd de populaire Ingrid Karta-Bink, die lijsttrekker was, niet gekozen. De zetel ging uiteindelijk naar Karto.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. U ziet wat vrouwen als tante sidonia kunnen doen.Zij heeft het land samen met de duivel leeg geroofd en naar de afgrond gebracht.


    gemodereerd
  2. Niet alleen in de politiek worden vrouwen tegengewerkt.
    Ook op andere posities zoals politie militairen ga zo maar door.
    In Suriname denken de mannen nog steeds dat vrouwen de zwakkere geslacht is.
    Aldus Ingrid Bouterse


    gemodereerd
  3. sommige vrouwen in de politiek hebben het aan hun zelf te danken dat ze tegenwerking merken , zie die etnel , die vreedzaam , zie die simons , door alleen maar te schreeuwen , worden jullie toch niet serieus genomen


    gemodereerd
  4. Dit is niet alleen in Suriname aan de orde, het is een wereldwijd probleem, dat kerels de politiek als een verlengstuk van zichzelf zien. Het is een eeuwen oud probleem dat vrouwen niet als volwaardige wezens worden gezien. Vrouwen moeten voor zichzelf leren op te komen, en dat kwetsbare vrouwelijk gedrag nu in deze tijd moeten gaan vermijden.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES