donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBloemenhulde ter nagedachtenis Amerikaanse strijders 

Bloemenhulde ter nagedachtenis Amerikaanse strijders 

-

Does Travel - naar Suriname

Memorial Day is een federale feestdag in de Verenigde Staten voor het eren en rouwen van de Amerikaanse militairen die het leven hebben gelaten tijdens hun dienst in de strijdkrachten.  Memorial Day, oorspronkelijk bekend als Decoration Day, is op zaterdag 27 mei voor het eerst in Suriname herdacht. Tot de aanwezigen behoorden ook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en andere Surinaamse en Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders en leger functionarissen. 

Minister Ramdin heeft samen met de director of the joint staff of South Dakota National Guard, Deborah Bartunek, een bloemenkrans gelegd bij de vlaggenstok op het Onafhankelijkheidsplein, waar de Amerikaanse vlag halfstok was gehangen ter ere van de gevallenen. Het Nationaal Leger ondersteunde het geheel door het afspelen van het volkslied en marsmuziek. Er werden ook saluutschoten afgevuurd.

Memorial Day is van groot belang voor Suriname, aangezien het de eerste herdenking is van deze nationale dag in het land. Ramdin gaf in zijn toespraak aan hoe belangrijk de betekenis van deze herdenkingsdag en de connectie met Surinames relatie met de Verenigde Staten is.

De bewindsman benadrukte dat Surinamers actief hebben deelgenomen aan verschillende wereldoorlogen, vrijwilligers zijn geweest en ultieme offers hebben gebracht. Volgens hem zal deze gezamenlijke herdenking niet bij deze ene keer blijven.

De hoogwaardigheidsbekleder wees de aanwezigen op het monument gewijd aan gevallen soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, welke op steenworp afstand staat van de plek waar de ceremonie werd gehouden. Het monument van de gevallenen symboliseert de bijdrage van Surinamers die hebben deelgenomen aan de strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid, respect en mensenrechten.

De minister legde de nadruk op de fundamentele waarden en normen die essentieel zijn bij het opbouwen van een harmonieuze samenleving. Hij sprak zijn voldoening uit over het feit dat Suriname een dergelijke herdenking organiseert, omdat het een extra gelegenheid biedt om degenen die zijn overleden te eren. “Deze gelegenheid herinnert aan het belang van deze waarden voor Suriname en versterkt de inzet om ze te handhaven,” aldus minister Ramdin.

Zowel de BIBIS-minister als ambassadeur Robert J. Faucher van de Verenigde Staten van Amerika benadrukten de sterke relatie van Suriname met de Verenigde Staten. Beiden functionarissen zijn ervan overtuigd dat de relatie tussen beide landen verder zal worden versterkt.

Ramdin benadrukte de toenemende samenwerking op het gebied van defensie en nationale veiligheid. Er wordt ook gewerkt aan het benadrukken van het belang van regionale stabiliteit en het behoud van democratische waarden, de rechtsstaat en mensenrechten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. Triest dat de minister niet duidelijk de rol of bijdrage die Suriname met haar Bauxiet tijdens de wereldoorlog voor het maken van bommenwerpers van Amerikaanse vliegtuigen noemt.

    USA – Army is Suriname aanwezig was om deze mijnen te beschermen. Hiermee kon hij de USA niet alleen laten zien dat een de kolonie Suriname of klein landje Suriname een heel belangrijke rol met haar Bauxiet toen had gespeeld voor de wereld, maar dat we in Suriname nog steeds grote hoeveelheden Bauxiet hebben dat tot Aluminium kan worden verwerkt en nog in heel geel producten wordt gebruikt.

    Hierdoor kunnen USA- ondernemingen die dit product nodig hebben weer belangstelling tonen om weer een nieuwe Alcoa/ Suralco onderneming voor Bauxiet mijnbouw voor het eindproduct Aluminuim in Suriname krijgen en willen opzetten.

    Albert Ramdin heeft een kans gemist voor de economie en werkgelegenheid, valuta voor Suriname en dit is schoolvoorbeeld van een van ziin korten van denkniveau/ capaciteiten.

    Het speelkwartier is afgelopen. De huidige regering heeft nog twee jaar om beloften die zij gedaan heeft om Suriname en de Surinamers uit de crises te halen en er geen plaats in zijn kabinet is voor grappenmakers als Albert Ramdin, die tot nu toe niets heeft gebakken van wat van hem gevraagd wordt.

    Z.E. president Ch Santokhi moet hem vragen of hij niet bij zich zelf te raden moet gaan en beter wat anders kan gaan doen.


    gemodereerd
  2. Dat Amerikanen hun gesneuvelde militairen gedenken is hun binnenlandse aangelegenheid, maar wat hebben wij in Suriname daarmee te maken? Wij herdenken racisme en segregatie in het Amerikaanse leger in het verleden en met name tijdens de 2e wereld oorlog, toch ook niet in Suriname, waarom gaan we andere zaken die met het Amerikaanse leger te maken hebben, dan wel gedenken in Suriname?
    Dat er op het Kerkplein, voor het Postkantoor, een borstbeeld van Simon Bolivar staat, snap ik ook niet.


    gemodereerd
  3. Oorlog heeft nooit iets goedsgebracht wel veel ellende enz! Op de wereld bestaan diverse soorten oorlogen. Landen oorlog, burger oorlog. Familie en buren oorlog. Ufo oorlog bestaat nog niet, wellicht in de toekomst dan gaan de ufo’s mensen met vuurstenen bekogelen vanaf de maan ik ben voor de laatste wel creepy bang want ze kunnen mensen in de fik steken een keer meegemaakt bijna hoofd in de fik ik blussen met de hand. Suriname kan beter met usa praten om economie gezond te krijgen en koers omlaag.


    gemodereerd
  4. Kan die Bhola nu zijn snuit openmaken waarom buitenlanders op het plein mogen en de Surinamers niet??
    Sur volk jullie zijn waardeloze lafbekken. Jullie zullen losers blijven. Laat je misbruiken.


    gemodereerd
  5. @Henkes 28 mei 2023 Bij 12:35
    “Dat Amerikanen hun gesneuvelde militairen gedenken is hun binnenlandse aangelegenheid, maar wat hebben wij in Suriname daarmee te maken?…”
    ———————————————————————————————-
    Henkes,
    Als u echt geïnteresseerd zou in uw eigen geschiedenis – in plaats van die voortdurende negatieve, vijandige houding – dan had u geweten dat er Surinaamse soldaten waren, die onderscheiden zijn, ingezet zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    De ‘vliegende forten’ (Amerikaanse bommenwerpers) vertrokken rechtstreeks uit Suriname opstegen om de vijand mores te leren. De Duitsers hebben met onderzeeboten voor de kust van Suriname gevaren, omdat ook zij aasten op het kostbare bauxiet dat nergens anders op de wereld in zulke grote hoeveelheden aanwezig was.

    De Goslar is een Duits koopvaardijschip dat op 10 mei 1940 tot zinken is gebracht in een nauwe bocht van de Suriname-rivier. Na de Duitse aanval op Nederland in 1940 kregen de gezaghebbers van de Nederlandse kolonies het bevel alle Duitsers te interneren.

    “Als men zijn/haar verleden niet kent, is men zijn/haar toekomst niet waard!”


    gemodereerd
  6. passant en henkes , jullie zijn dus boutisten , die tegen de amerikanen en ook tegen holland zijn , maar de amerikanen hebben door het bauxiet te delven hier de moffen helpen te verslaan , en dat is gelukt , de moffen die hier waren , kozen het hazenpad en lieten de goslar zinken , maar verdomd nog steeds hangen er voor de gevel van malhoe aan de kwattaweg twee hakenkruizen , zijn die niet opgevallen door de amerikanen


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES