‘Obligatiehouders bereiken akkoord met Suriname over schuldsanering’

13
us dollars

De Surinaamse regering en internationale obligatiehouders hebben een akkoord bereikt om bijna 600 miljoen USD aan schulden te herstructureren. Dat meldt de internationale nieuwsdienst Reuters vandaag.

Suriname heeft twee uitstaande verhandelbare obligaties van in totaal iets minder dan 600 miljoen USD. Die worden een nieuwe, aflossende 10-jarige obligatie, zeggen goed ingevoerde bronnen tegen de nieuwsdienst.

Een officiële aankondiging zou woensdag al kunnen komen, aldus Reuters.


13 REACTIES

 1. De hoeveelste herstructurering is dit? Suriname zal blijven vragen / bedelen om herstructurering. gelukkig zijn de Surineds er die jaarlijks 160 miljoen euro, 160.000.000 euro, naar Suriname. Dank zij deze mensen drijft Suriname op deze dobber welke niet zo groot is als de coke dobber.
  gemodereerd

 2. dus 10 x 60 miljoen per jaar tm 2033.

  Zeer goed gedaan regering.

  60 miljoen is wel op te hoesten per jaar

  Big up pres en bravo en minister Ramdin. De bevolking van suriname kan nu ademen.
  gemodereerd

 3. Chan gefeliciteerd, hiermee heeft u laten zien dat de buitenlandse reizen geen snoep reizen waren. Nationale Dieven Partij kan voorbeeld nemen van VHP.
  gemodereerd

 4. Als ik het goed interpreteer een mooi resultaat. Van de 600 milj wordt dus 150 milj kwijt gescholden en voor het restant van 450 milj een duidelijk lager rentepercentage Wel 2% van de toekomstige opbrnegst van blok 85.

  @Lesley 3 mei 2023 Bij 21:00
  Het wordt een lening van 10 jaar groot 450 miljoen af te lossen aan het einde van de looptijd. Meestal wordt dan weer een nwe lening uitgeschreven. Jaarlijks moet wel de rente betaald worden maar de eerste 2 jaar mag daarop 2% minder betaald worden die dan wel bij de schuld wordt opgeteld. Dus over 10 jaar moet een grote bedrag dan 450 milj afgelost worden.
  gemodereerd

 5. Nog 2 jaar voor de verkiezingen. Tijd om het over een andere boeg te gooien. De positieve geluiden over behaalde resultaten zullen de komende tijd toenemen. Sluit uw ogen niet voor de realiteit, de schuld van 600 miljoen blijft staan en moet terug betaald worden. Een klein succesje word opgeklopt tot iets groots…

  Suriname produceert nog steeds vrijwel niets. De hoop dat we ooit olie en gas gaan exporteren word hoe langer het duurt, minder aannemelijk. Ik blijf dus pessimistisch gestemd over de koers die deze regering vaart. Er is geen reden tot juichen…
  gemodereerd

 6. iedereen vergeet nu dat het bouterse was die deze absurde leningen aanging met torenhoge rentes , maar waar heeft hij dat geld voor gebruikt ??, want hij wist dat hij dat niet hoeft terug te betalen , dat moet anderen doen , , maar suriname zal toch alle geleende geld met die hoge rente terug moeten betalen , maar verspreid over jaren
  gemodereerd

 7. Terwijl een deel van deze regering achter de schermen keihard haar werkt doet gaan anderen in de samenleving gewoon door met het scheppen van zoveel mogelijk chaos en ellende.
  Nu begint het echte werk pas, want er moet immers wel jaarlijks ettelijke miljoenen opgebracht worden om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

  Het volk moet meer vertrouwen hebben in Santokhi en zich niet laten misbruiken door opportunisten waar het alleen maar om te doen is in die nyan patu te graaien.
  gemodereerd

 8. Klaas,

  Wesley snapt waarschijnlijk niet dat schuldeisers nooit ten eigen nadele oprekking van de looptijd zullen accepteren.
  Deze methode heeft de DSB bank van Scheringa ooit bedacht door te stellen dat je minder betaald per jaar omdat de de looptijd verlengd.
  Tja iedere gek snapt dit wel maar aan het einde heb je heel veel rente betaald welke meer is dan de 2% over de eerste 2 jaar.
  Lesley, de bevolking zal nog steeds naar adem happen omdat de Surinaamse economie niets anders is dan een verpakkingseconomie. Alles wordt geïmporteerd en niets wordt zelf geproduceerd.
  Er zal valuta, buiten de staatsolie, moeten worden gegenereerd om niet de volume meer te lenen wat er jaarlijks nodig is.
  De meest basale artikelen worden geïmporteerd, simpel voorbeeld “tomaten ketchup” terwijl dit makkelijk te maken is als er voldoende tomaten worden geoogst.
  gemodereerd

 9. Vandaag zal de regering in DNA uitleg geven wat de deal met de schuldeisers precies inhoud. Uit berichten vanuit de media is er intussen wat inzicht gegeven van het resultaat. Het gaat hierbij om een herstructurering van de schuld van USD 600 miljoen. De bondholders zelf lijden geen verlies, want ze worden gecompenseerd uit de toekomstige opbrengsten uit de olie-inkomsten tot maximaal 2% uit blok 58.

  Volgens de oorspronkelijke lening zou dit jaar direct ruim USD 200 miljoen betaald moeten worden en in 2026 USD 600 miljoen; dit was niet haalbaar. De nieuwe overeenkomst kent twee instrumenten:
  1) een nieuwe obligatie en
  2) een value Recovery Instrument (VRI)

  De Nieuwe Obligatie zal worden uitgegeven met (1) een haircut van 25% op de contractuele vorderingen, (2) een rentevoet van 7,95%, wat een aanzienlijke vermindering betekent ten opzichte van de rentes van 12,875% (2033 bond) en 9,25% (2026 bond) op de oorspronkelijke Oppenheimer bonds die in 2016 waren uitgegeven. Van de 7,95% rente hoeft 4,95% in 2024 en 2025 te worden betaald, het overige wordt aan de hoofdsom toegevoegd.

  Onder de voorwaarden van de VRI zal Suriname in de toekomst een bepaald deel van de royalty- inkomsten uit blok 58 toewijzen om de bondhouders te compenseren voor de verliezen die zijn geleden als gevolg van de herstructurering van de schulden. In deze overeenkomst gaat maximaal 2% van de olie-inkomsten uit blok 58 naar de bondhouders. Blok 58 blijft van Suriname en zal gedurende de hele productieve levensduur voordelen blijven leveren voor het land.
  De herstructurering biedt Suriname ook de mogelijkheid om zowel de Nieuwe Bond als de VRI vóór de respectievelijke vervaldata terug te kopen. De uitvoering van de herstructurering is afhankelijk van de overeenstemming tussen Suriname en de bondholders over de definitieve juridische documentatie en een te bereiken Staff-Level Agreement (SLA) met het (IMF).

  Ik hoop dat de regering wat verstandig omgaat met de gelden die nu vrijkomen, want op termijn moet alles toch nog terugbetaald worden. Het is zoiets van schulden verschuiven naar de volgende generatie. Dat alladol reizen naar het buitenland moet ophouden, want tot nu toe heeft geen enkele investeerder daadwerkelijk geïnvesteerd in Suriname. De politieke situatie in Suriname is daarvoor op dit moment erg chaotisch.
  Ik hoop verder dat de regering afstapt van vriendjes politiek van family and friends. Dat de regering alle concessies in de goud- en houtsector intrekt en goeie deals sluit. Investeren in onderwijs, want dat is naar de klote op dit moment. En veel meer investeren in de landbouw, veeteelt en de visserij. Een markoesa project is niet voldoende na bijkans twee en een halve jaar regeren. Stuur alle ongeschikte ministers naar huis, ongeacht tot welke politieke partij deze behoren. De president moet wat meer daad kracht tonen en harde beslissingen nemen. Praatjes vullen geen gaatjes.
  gemodereerd

 10. Gefeliciteerd, regering van z..e president Chabdrikaperkash Santokho en z.e. vp bravo voor het bereikte resultaat andere lening, haircut, lagere rente, langere looptijd voor afloopt voor aflossing van deze lening.

  Er blijft hierdoor meer inkomsten/valuta over de de staatshuishouding, waarmee de uitdagingen in Suriname voor de Surinamers verbeteren er enige verlichting is.

  Dit is nog niet wat wij Surinamers willen, maar het is een stap in de goede richting. De Surinamers verdienen beter en zullen daarom oa uit onze natuurlijke rijkdommen die Suriname heeft, met de kennis en ervaring die ze nu hebben hun schouders onder moeten zetten. Er zullen productie- en exportondernemingen moeten worden opgezet om meer valuta te verdienen en ook uitkijken dat onze natuurlijke rijkdommen door waardeloze Surinamers voor een appel en een ei aan buitenlanders, multinationals worden verkocht of zelf verkopen. Zie goud, diamant, rondhout, zeevisserij, enz. Suriname een maan landschap wordt, vervuiling vd grond met kwik, erosie, vernieling vd flora en fauna en uitsterven, grondvervuiling met kwik, kwik in vissen, oppervlakte water, rivierwater met kwik.

  De leiders vd politieke partijen, de coalitie en oppositie, DNA-leden in het algemeen in de DNA van Suriname moeten de nationale en internationale doelen daarom goed aangeven aan de Surinamers en uitzetten. Met alle middelen moeten de leiders voor hun enige/enge doelen gaan en de Surinamers aan hun lot overlaten.

  Nogmaals president Chandrikaperkash Santohki, Bravo, coalitie, minister van financien, minister van buitenlandse zaken, de heer Karl Eckhorst, ea. gefeliciteerd voor uw inspanningen. Blijft u hard werken voor de uitdagingen van de grote schulden met hoge renten bij crediteuren die ddb, ndp, ea gemaakt hebben bij crediteuren. De bevalling was zwaar, maar is geslaagd. De baby van de verlichting is geboren, maar in de toekomst moeten we nagaan of er niet weer een haircut en andere lagere overeenkomst met een nog lagere renten gesloten wordt tegen een veel lagere percentage en de aflossingen ook op langere termijn plaats vinden.

  Het leningen plafond van Suriname moet ook onder de loep worden genomen en deze weer in balans brengen gelet op de inkomsten en schulden van Suriname. Dit is heel belangrijk en men moet ook voorkomen dat zolang Suriname niet meer valuta verdient deze verhoogt kan worden.

  Het beste en alle Surinamers moeten nu niet gaan denken, a dosu kon, dus rotzooi kan begin baka. Want ik ken die luitjes die zo leven en zijn. Lui tot op het bot en presteren nada, notie, nooit, nunca, nul, negatief.

  Ook de inspanningen van Nederland moet men niet vergeten die ook een rol hebben gespeeld om achter de schermen ook haar zwaar gewicht in de schaal te leggen in de oplossing van Suriname internationaal.

  Wij zullen de schulden die ddb, ndp, ea gemaakt hebben zelf moeten betalen. ddb en familie, zijn er schat van geworden. Waarom denkt u dat ddb met het SLM-vliegtuig naar Zwitserland was gevlogen denkt u? En ook daarna heeft hij miljoenen US-dollars verdiend en nog verdient met goud, hout, valuta, gambio’s.

  Waar waren al de protestanten toen ddb, gezin, friends, Suriname uit buiten en zich zelf rijk maakten? Waar waren ze toen?
  Toch hoor je, a man mooi, mi lob a man, a man boen, enz. Stelletje slampampers.
  gemodereerd

 11. Valt mij enigszins tegen want vergeet niet de compensatie regeling op blok 58.

  Wel een resultaat waar je mee thuis kunt komen als je met mensen als Oppenheimer te maken hebt en de rommel die Boefdraad daar gecreëerd heeft. Geen coupon over $ 600.000.000 maar een aanzienlijk lagere coupon over $ 450.000.000 en dan nog wat de afgelopen jaren niet betaald is. ofwel de Kosten Oppenheimer gaan van ruim $ 60.000.000/jaar naar $ 30.000.000/jaar en dat is best wat waard. Een deel van de ellende van Boefdraad is nu gefixeerd.

  Vergeet niet dat zelfde deals met andere partijen gesloten zijn.
  gemodereerd

 12. Soso water naar zee dragen, ik denk dat niemand het weet wat dit wordt.
  gemodereerd

 13. De wolf in schaapskleding ddb, boefdraad, gezin, friends van ddb, ndp-boeven top zijn blij, want ze hebben de valuta met hoge van de republiek Suriname en het Surinaamse volk op buitenlandse bankrekeningen gestort en verder weer verspreid.

  De wolf ddb, ddb gezin, boefdraad, friends, family ndp-top lachen en zijn heel blij.

  Wanneer wordt de aanval op al deze criminelen door de regering, OM, justitie en politie, het leger, de bevolking geopend op deze criminelen en al hun goederen, valuta in het binnenland en buitenland weer in beslag genomen?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.