maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieBinnenkort installatie Nationale Anti-Corruptie Commissie in Suriname

Binnenkort installatie Nationale Anti-Corruptie Commissie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse regering treft momenteel voorbereidingen om te komen tot de installatie van de Nationale Anti-Corruptie Commissie. Actoren – waaronder leden van de Presidentiële Commissie Anti-Corruptie – betrokken bij dit proces hebben op donderdag 16 maart 2023 op het Kabinet van de President met elkaar van gedachten gewisseld over het traject dat uitgezet moet worden. Bij deze ontmoeting waren onder meer aanwezig: president Chandrikapersad Santokhi, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, hoofdofficier van justitie mr. Carmen Rasam en kabinetsdirecteur Adjaykoemar Moensi.

Minister Amoksi legt uit dat er reeds een voortraject is afgelegd. Tot nu toe zijn er acht personen geïdentificeerd én door het selectie- en screeningsproces gegaan. Daarbij is ook al de bekrachtiging van de kandidaten door De Nationale Assemblee (DNA) achter de rug. Volgens de bewindsman heeft een van de kandidaten zich echter teruggetrokken. Tijdens de ontmoeting op het kabinet hebben partijen met elkaar afgesproken welke tijdlijn gevolgd zal worden om de commissie uiteindelijk geïnstalleerd te krijgen. Het ligt in de bedoeling dit binnen twee maanden gedaan te hebben.

Minister Amoksi benadrukt dat Suriname nu pas een Nationale Anti-Corruptie Commissie krijgt. De kandidaten moeten daarom ervaring opdoen en onder meer stages volgens in het buitenland. “We gaan stapsgewijs aan hun vaardigheden bouwen.” De personen krijgen binnenkort ook de kans om mee te lopen wanneer in de laatste week van maar de het Franse Agentschap voor Anti-Corruptiebeleid naar Suriname komt. De delegatie zal verschillende instituten en instanties bezoeken en een nulmeting voor Suriname uitvoeren voor wat betreft corruptiebestrijding. “Ze kunnen meeliften met al deze voorbereidende activiteiten”, zegt de justitieminister. Hij laat optekenen dat het gaat om personen die vanwege hun werkhistorie en ervaring door hun respectieve organisaties zijn voorgedragen.

Behalve dat de commissie moet worden geïnstalleerd zullen de mensen ook verder getraind en daar waar nodig opgeleid worden. Ook zal er voor huisvesting en administratie gezorgd moeten worden. Voor de implementatie van al deze zaken is er volgens minister Amoksi een tijdlijn uitgezet. Hij spreekt van een meevallertje dat de kandidaten allemaal ook hebben geparticipeerd in het Nationale Compliance Congres, waarmee bewustwording rond corruptie wordt gecreëerd. Minister Amoksi zegt dat het raamwerk voor corruptiebestrijding in Suriname er reeds is. Het land is partij met verschillende anti-corruptieverdragen en het Openbaar Ministerie (OM) heeft een speciaal ondersteunend team. Belangrijk is echter ook dat er op ministerie bewustzijn komt.

Minister Amoksi: “Corruptieactiviteiten ondermijnen het overheidsgezag en de integriteit van overheidsdiensten worden gecriminaliseerd. Daarom moet het beleid ministerie breed worden gevoerd.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. wat een onzin , nu pas , 30 maanden geleden had u dat al moeten doen , dan waren de paarsen nu monddood geweest en vertrokken naar het land waar hoefdraad vertoefd


  gemodereerd
 2. Wie houdt wie voor de gek?
  De dieven gaan zichzelf controleren.

  Als deze commissie naar eer en geweten wil handelen, dan moeten ze bij de top beginnen. En al de illegale goud concessies, al de illegale grond speculaties in kaart brengen van bewindslieden.
  Niet bij de man van de straat die zich in een uitzichtloze situatie bevindt. Die dood neervalt op straat en zelfmoord pleegt.


  gemodereerd
 3. De zoveelste commissie! wat hebben al de andere commissies bereikt?? het volk heeft nooit een verslag gehad over geen enkele commissie maar de leden worden wel met onze belastinggelden betaald. I.P.V commissies installeren kan er toch van alle betrokken ministeries, een werkgroep samengesteld worden, om van gedachten te wisselen??? ze doen dat in hun reguliere werktijden en hoeven niet extra betaald te worden. Zo werkt het in elk normaal functionerende regering en aangezien we geld moeten besparen, is het de beste optie.
  De werkgroep moet wel bestaan uit de juiste personen die geknipt zijn voor de job. Maar met het installeren van allerlei commissies krijg ik het gevoel dat er onder het personeel van de ministeries geen capabele mensen zitten. Als dat het geval is dan is het wel erg zorgwekkend


  gemodereerd
 4. Ik geloof in geen enkele anti corruptie wet of die ten minste ooit komt onder deze of gene regering: Het moment dat men in de Driver Seat zit, komt het eigenbelang of partijbelang naar boven drijven.

  De mensen die het voor het zeggen hebben komen overal mee weg.
  They even get away with MURDER.

  Chan Santokhi heeft mij laten merken dat men super onbetrouwbaar en LEUGENACHTIG is.

  Men zal Suriname niet uit het economisch financiële moeras kunnen trekken.

  Men zit in de leiding niet voor LAND EN VOLK, helaas heeft Chan mij tot deze conclusies doen komen.

  Mijn geloof in de Surinaamse politici is gereduceerd tot NUL


  gemodereerd
 5. In Suriname weet iedereen wie corrupt en crimineel is. Wat gebeurt er zodra er onderzoek wordt gepleegd? Zoals gewoonlijk sabotage, bewijs ontbreekt, bewijs is plotseling verdwenen, getuigen weten opeens niks meer, “plotseling” vliegt een gebouw in brand, mensen worden geïntimideerd en bedreigd. In het ergste geval verdwijnt een sleutelfiguur, die na een tijd in stukken in een olievat wordt teruggevonden.

  Dat soort dingetjes gebeuren in “switi” Sranan…


  gemodereerd
 6. Ha ha ha (motjo lafu à la van Dijk Silos);. Als je naam en je gezicht lijken op die van de P of de VP., kan je zitting nemen in de anti’corruptie commissie, andere vereisten zijn niet belangrijk.


  gemodereerd
 7. begin met alle familie en matties van Brunswijk en conso rten er uit te schoppen
  incl alle spookambtenaren en vriendjes van kabinetsleden


  gemodereerd
 8. Heel goed zo,n commissie.
  Ik geef hierbij alvast een paar corruptie schandalen om verder te onderzoeken.
  Heel veel succes.

  1. Surfin, Nieuw Surfin-schandaal: VHP!

  2. HPSG-schandaal: VHP!

  3. Italiaanse miljardenschandaal: VHP!

  4. Visvergunningen-debacle met Guyana: VHP!

  5. Dubai-geld over de balk: VHP!

  6. Indiaas Bollywood-schandaal: VHP!

  7. Ambassade in Jeruzalem polarisatie: VHP!

  8. Diaspora kapitaal fata morgana: VHP!

  9. SLM-schandaal: VHP!

  10. Malversatie met kas ministerie van Financiën en Planning: op VHP-ministerie

  11. IMF-vertraging: VHP-ministerie

  12. Houtsmokkel (doofpot): VHP-president

  13. Haïtianen-smokkel (doofpot): VHP-minister


  gemodereerd
 9. De uitgebuite, bang gemaakte, onderdrukte, verarmde, grote Surinaamse bevolking moet ddb, paluluboykes, criminele linkse groepen in de jaren van de onderdrukking van de dictatuur, vertrappen vd grondwet, mensenrechten, de staatsgreep op 25 Februari 1980, 8 December 1982 moorden, Moiwana86morden, 3 X skeer van de Surinaamse economie, onveiligheid vd openbare orde
  in heg land, grote criminaliteit, grote ellende, grote (inter)nationale schulden met grote renten, drugsdoorvoerland van Suriname gemaakt te hebben, Carifestaschulden, schoolmaaltijdschulden, verdwenen goud en valuta vd CBvS, verdwenen diamanten, zware militaire wapens als vreet naar pot uit de depot vh leger gestolen te hebben en geruild mer de Farc in Colombia voor drugs en in zijn villa te verbergen en deze zijn verdwenen en niemand weet waar ze zijn, het land de grote schulden met hoge renten niet kan aflossen bij debiteuren, gewijzigde amnestiewet in 2012 wilde hebben voor moorden voor de 8 December 1982 en ook de ( ex-) DNA -ndp leden die er aan hebben meer gewerkt, el somo vd pl. bravo vd abop, ( voor moord in de grindwet is amnestie niet mogelijk) enz voor het strafhof in Den Haag laten verschijnen voor al deze misdrijven.

  Ook zijn innercirkel, ndp- DNA- leden ea die munt hebben geslagen vd situatie en zich crimineel hebben verrijkt, jenny simons, aloebaba, bouva, jules wijdenbosch, abrahams, boefdraad, enz.

  Deze criminelen hebben zware misdaden tegen de menselijkheid gepleegd tegen de Surinaamse bevolking en behoren daarom
  door de politie te worden opgepakt en opgesloten en aan Nederland te worden gebracht om
  voor voor het syrafhof in Den Haag te worden gebracht en te worden veroordeeld door de rechters en worden opgesloten

  Hoe is het mogelijk dat deze man ddb en de criminelen om hem heen vrij rond lopen.

  Zie wat er met de republiek Suriname en de Surinsmers is gebeurd vanaf 25 Februari 1980 tot heden.

  Die man en inner circel is schatrijk en ze spelen de onschuld zelve. Wolven in schaapsklefing . Niemand die iets tegen hem durft te zeggen. Hij houdt bijeenkomsten in ocer en het is bom vol. Bij de laatste verkiezing van 25 Mei 2020 haalde zijn partij 16 zetels. Wat is er toch in hemelsnaam met het Surinaamse Volk aan de hand?

  Ben ik nou zo slim en zijn zij zo dom dat ze het niet weten?


  gemodereerd
 10. eigen+mening , jij vergeet alle 40 punten die jou paarse vrienden als corruptie pleegde , het zijn er meer dan 40 , jij weet wel welke he ,1.ndp ndp…ndp….ndp……………………..63.ndp nou en wie wij vergeten zijn noem jij die dan op


  gemodereerd
 11. Suriname is niet leeggeplunderd door de VHP maar door de fascisten van de NDP. Als je echt integer bent dan noem je het wanbeleid en zelfverrijking enz. van de oorzaak van alle ellende eerst. De oorzaak is de despoot Bouterse met zijn beweging.


  gemodereerd
 12. Dit is een verkiezingsbelofte die wordt ingelost.

  Waarom niet eerder? Voor de miljoenste keer:
  -Vanwege het gebrek aan expertise.
  -Dit is de eerste keer in de geschiedenis v suri, dat corruptie daadwerkelijk wordt aangepakt.
  -Eerst internationale trainingen, omdat de controle conform internationale standaarden moet plaatsvinden.
  -Omdat wetten en bijbehorende straffen niet bestaan. Eerst vaststellen en vervolgens goedkeuren.

  Extra, waarom niet eerder, omdat de wereld op slot zat. Trainingen en dergelijke was onmogelijk. Als je goed oplet, sinds dit jr worden beloften opgepakt.

  Als je vind dat het nooit meer goed komt, omdat het al eeuwen zo is, waarom reageer je dan. Hang jezulf op aan een tomatenboom or be quiet, damned!


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES