Coeroeni heeft nu ook eigen basisschool

7
Het naambord wordt onthuld door SGG-ambassadeur Dean Gorre en Granman Jimmy Toeroemang

In navolging van de opening van de school in het nabijgelegen dorp Amatopo in augustus 2022, is nu ook de tweede school klaar. De Stichting Groene Groei Suriname (GGS) heeft samengewerkt met het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) om deze twee scholen in het Zuid-Westen van Suriname te bouwen.

Op woensdag 18 januari vond de feestelijke pre-opening van de school plaats. Minister Levens gaf in een videoboodschap aan dat dit ook voor haar een feestelijke dag was. “Nu zullen de kinderen hier voor het eerst in hun eigen dorp naar school gaan. Als minister weet ik hoe belangrijk het is dat vooral jonge kinderen bij hun woonomgeving, en dichtbij hun ouders, zijn. Daarom is deze school gebouwd.”

Een delegatie van het MinOWC en GGS waren aanwezig, samen met GGS’ ambassador Dean Gorré. Die heeft bijgedragen zodat de bouw voortgang kon hebben, er lesmaterialen gemaakt konden worden en elk kind voorzien kon worden van een gevulde schooltas met uniform. 

Het schoolgebouw te Coeroeni

Het MinOWC zal per eind april 2023 een leerkracht stationeren die 29 leerlingen tussen 5 en 15 jaar zal begeleiden bij hun lessen. Een lokale kracht is aangetrokken als ontwikkelingswerker om te helpen met de vertaling van de Trio-taal naar het Nederlands, en terug. 

Net als in Amatopo werd de school veelal met lokale materialen gebouwd. Ook de lokale bevolking, zowel heren als dames, hebben zich voor de bouw van de school ingezet. De bouw van deze twee scholen is een succesvol model voor partnerschap gebleken tussen lokale bevolking, organisatie en MinOWC.

Blijdschap bij de feestelijke pre-opening.


7 REACTIES

 1. Dit is ontwikkeling..gefeluciteerd dean gorre. Meer v zulke projecten starten. En munder buitenlandse snoepreizen en t volk belazeren.
  gemodereerd

 2. Pardon, ontwikkeling ?
  Het is 2023, dit pas t meer in 1840 of zoiets.

  Hebben die leraren/scholieren geen recht op een fatsoenlijk stenen schoolgebouw, voorzien van airco’s en schone nette toiletten?

  Dit gebouw is binnen no-time weer een bouwval, onderhoud(en) kennen ze niet in Suriname.
  Het zijn overduidelijk allemaal korte termijn denkers en een kinderhand is immers gauw gevuld.
  gemodereerd

 3. Ontwikkeling us snoepreisjes naar India , Dubai etc. Terugkomen met heel wat bla bla en beloften….tjek eind v dit jaar wat v al die geweldige beloften zijn uitgekomen..Schaamteloos.
  gemodereerd

 4. corneles , jij komt zeker uit dat gebied , ja en toen waren er geen scholen he , echt wat een domme jongen ben jij , en bla bla hebt je geleerd van jou paarse vriend ddb zeker , en kijk eens in een spiegel dan zie je een schaamteloos figuur en dat ben jij
  gemodereerd

 5. WAT…de zoveelste simpele geest hier op dit forum..13 in n dozijn soort…als je niet academisch kan discusseren hou je stil..iedereen die kritisch je idolen beoordeelt is volgens jou paars…hou toch op en ga je mulo afmaken..
  gemodereerd

 6. ach cornelis , wil jij zeggen dat een reactie geven het zelfde is als academisch discussiëren ( en domme geen discusseren ) , kijk jij bent die hooguit de 4 de klas van de lagere school heeft doorlopen , en het blijkt dat domme meestal paars zijn , nou wie moet er nu stil zijn , en mulo , jij weet niet eens wat dat is , je kunt gaan kijken op de zondagsmarkt op kwatta
  gemodereerd

 7. WAT dat bedoel ik..je verraadt je niveau. Ga eerst de NL grammatica regels leren.. Maar dat is teveel gevraagd. Zoek maar op wat grammatica betekent…veŕloren tijd om jou dat uit te leggen… toch hierbij n hint ..het is ” heb je ” en niet ” hebt je”. Moeilijk noh? Nog veel meer schijn je niet te weten…er is n verschil tussen vrouwelijke en mannelijke woorden. Niet door elkaar halen. Dat ik n een letter “i” vergeten heb…het zij zo. Big deal hoor.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.