zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTip: 'Betaal alleen BTW indien de ondernemer beschikt over een BTW certificaat'

Tip: ‘Betaal alleen BTW indien de ondernemer beschikt over een BTW certificaat’

-

Does Travel - naar Suriname

Het is een feit, de veelbesproken wet Belasting over de Toegevoegde Waarde 2022 (BTW) is met ingang van 1 januari 2023 van toepassing in Suriname. De Wet Omzetbelasting 1997 (OB) is niet meer van toepassing met ingang van deze datum.

Inmiddels verschijnen diverse bekendmakingen van bedrijven die mededelen dat BTW over hun producten en diensten moet worden berekend. Tot nu toe is de informatievoorziening met name gericht geweest op het bedrijfsleven. Om onnodige prijsopdrijving te voorkomen, is het belangrijk om, niet alleen de ondernemer, maar ook de consument op de hoogte te stellen van de diverse aspecten rondom de BTW. Het is namelijk de consument die de BTW zal betalen als eindgebruiker van goederen en diensten. Aangezien de BTW een nieuwe belasting is voor Suriname, wordt met dit schrijven geprobeerd de belangrijkste aspecten van de BTW, in dit stadium van implementatie, voor de consument op een rij te zetten.

In tegenstelling tot de OB (maximum tarief van 12%), bedraagt het algemeen BTW tarief 10%. Dit tarief zal doorgaans van toepassing zijn bij leveringen van goederen, het verrichten van diensten en de invoer van goederen. Naast het tarief van 10%, zijn onder voorwaarden een tarief van 0%, 5%, 25%, of een vrijstelling van toepassing.

Het tarief van 0% is onder andere van toepassing op in de wet genoemde basisgoederen alsook andersoortige leveringen van goederen en diensten genoemd in de wet. Het tarief van 5% is onder andere van toepassing op de levering van benzine en dieselolie. Op de invoer van luxe goederen zal het tarief van 25% BTW worden geheven.

Voor de consument is het van belang om te weten dat ondernemers alleen BTW in rekening mogen brengen op hun goederen en diensten, indien zij geregistreerd zijn bij de belastingdienst. Door deze registratie worden deze ondernemers BTW-plichtig. Iedere ondernemer die geregistreerd is bij de belastingdienst voor de BTW, is verplicht BTW in rekening te brengen.

Iedere ondernemer ontvangt na registratie een zogenoemd BTW-certificaat van de belastingdienst. Op dit certificaat staan onder andere de naam van het bedrijf en zijn fiscaal identificatienummer vermeld. De ondernemer is verplicht dit certificaat op een zichtbare plek in zijn bedrijf te hangen. Op die manier zijn de klanten ervan verzekerd dat het bedrijf BTW- plichtig is en dus ook BTW in rekening moet brengen.

Daarnaast worden op grond van de Wet BTW factuureisen gesteld. Zo dienen alle facturen/ kassabonnen, onder andere, te zijn voorzien van:

 • het fiscaal identificatienummer van de ondernemer;
 • per item de prijs exclusief BTW te worden vermeld;
 • het toegestane BTW tarief;
 • het verschuldigde bedrag van de BTW.

Let u dus erop dat bij iedere aankoop de ondernemer beschikt over een BTW certificaat of een fiscaal identificatienummer en dat de facturen/kassabonnen aan de factuurvereisten voldoen.

Indien een BTW certificaat ontbreekt, bestaat de kans dat de ondernemer niet geregistreerd is voor de BTW en derhalve niet BTW-plichtig is. Deze ondernemer mag dan ook geen BTW in rekening brengen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Het zou niet misstaan om een kopie van het BTW-certificaat in de dagbladen te plaatsen. Dan weet de consument waar die naar moet uitkijken in een bedrijf of in een winkel.


  gemodereerd
 2. Filia , zo simpel is het , maar hier bij de belastingdienst hebben ze alleen maar domkoppen , en ook in de top van de regering die de btw er doorgedrukt hebben , echt Suriname loopt te snel van stapel , en hebben het niet onderbouwt
  als je bij een supermarkt komt daar verkopen ze van alles ,bij vele producten zal btw afgedragen moeten worden , en bij andere producten niet, wie wordt de klos ja de klant , en als ze hun btw certificaat laten zien dan nemen ze op alles btw
  sinds 13 december 2022 is er een nieuwe minister van financiƫn Stanley Raghoebarsing , maar na 15 december hebben we niets meer van hem gehoord ook raar toch


  gemodereerd
 3. Als basisgoederen niet op btw berekend is, maar die brandstof wel op btw toch wordt de basisgoederen ook berekend op basis van die olieprijs.
  Prijs? Voor hoe lang zal die prijscontrole zijn? Zijn er een paar mensen van die prijscontrole zijn. Gaat men komen zeggen: er is geen geld daarvoor beschikbaar, geen vervoer, vervoer heeft geen olie? of als er wordt gebeld niemand neemt op en zelfs er wordt opgenomen, maar er is controle (is er sprake van corruptie tussen de winkelier en de prijscontrole)
  GEWOON NUL, NIETS NUTTERS WILLEN GEWOON SNEL GELD ONTVANGEN.


  gemodereerd
 4. Dat wordt dus weer een zwendel in nep BTW-certificaten!
  Altijd de moeilijkste weg kiezen en maar ouwe hoeren.

  Ieder bedrijf/instalntie moet gewoon belastingbetalen, hoe moeilijk kan het zijn!

  Hebben ze recht op een teruggave dan moeten die bedrijven daar zelf maar een verzoek voor indienen!


  gemodereerd
 5. Bovenstaand bericht is duidelijk voor degenen die het begrijpen.
  BTW in Suriname, er schijnt weinig mensen in Suriname te snappen hoe het werkt.
  Het wordt verteld dat omzetbelasting 12% komt weg te vallen.
  De goederen in de winkels zijn echter geprijsd waarin omzetbelasting is gecalculeerd.
  Moet die niet eerst teruggedraaid worden?
  Nu de BTW is ingevoerd moeten de prijzen in de winkels lager zijn aangezien BTW niet in de prijs toegevoegd of gecalculeerd mag worden maar apart moet vermelden op de kassabon.
  Als voorbeeld:
  Artikel A. SRD.10,00 (met omzetbelasting)
  Af omzet belasting moet de prijs dan: SRD.8.80
  En de btw (10%) apart vermelden Artikel 8.80 btw 0.88 totaal SRd.9,68.

  Vandaar de de vorige minister van Financien had gezegd dat het juist goedkoper wordt maar vakbonden zeggen het wordt duurder, omdat ze niet snappen. Inderdaad duurder als omzetbelasting betaald moet worden en nog eens BTW erop.
  Surinamers let op. De winkelier moet niet zeggen de prijs is omhoog, omdat de BTW is ingevoerd. BTW wordt niet in de prijs gecalculeerd die wordt apart geadministreerd en moet zichtbaar zijn bij de bon.


  gemodereerd
 6. Wat een vreemd verhaal. Iedere ondernemer is toch verplicht om btw te berekenen en af te dragen.


  gemodereerd
 7. Alwaar handje contantje plaats vindt, is altijd diefstal!! en terecht ook!! Wie kan mij bewijzen dat ik 100 broden heb verkocht, terwijl ik 200 hebt verkocht!! De rest fu a moni mi ai poti ini mi zaka en betaal geen stuiver meer aan de bel.dienst!! Ik geef 75 stuks op aan de belastingdienst!! Hi hi HIIIII!!! Ik zit al 39 jaren in het vak!!


  gemodereerd
 8. Laat Gayadien zn familie sturen om bij de winkels te tjekken. 90% van de artikelen die de chinees verkoopt hft geen code. Sommige geven kleine kassabon en anderen geven niets. Op welke zonnebloem olie is er geen BTW, op welke badzeep, maandverband. Niet een die idioten van de regering weten dat. Laat die produkten waar GEEN BTW op is een rode plakker krijgen.
  Yankie hft het mooi gezegd, die prijzen van benzine gaan maar omhoog, laat het volk betalen maar smokkelen naar de buurlanden pakken ze niet aan.
  Hoeveel benzine gaat richting Albina en moengo??? Hebben ze zoveel machines en wagens?? Regering en zn aanhangers zijn verziekt. Rovers en oplichters.


  gemodereerd
 9. De BTW invoering zal een periode kennen dat een ieder geen wijs uit kan worden hoe het feitelijk wekt. De tijd zal het leren hoe het moet werken en welke kinderziektes dit systeem met zich meebrengt.
  Waarom niet 1 tarief hanteren zodat het makkelijker kan worden berekend en voor iedereen dus hetzelfde percentage bekend is.
  Het hanteren van verschillende tarieven / percentages werkt averechts.
  Een voorbeeld is: “wat / welke artikelen Wat wordt verstaan over
  Belangrijk is om ook te weten te komen als jij als vakantieganger de BTW kunt terugkrijgen bij export van het product. Een voorbeeld: “wat / welke goederen vallen onder de term basisgoederen? Dus onder het nul (0%) procent tarief vallen.” Is van deze basisgoederen een adequate lijst van? Bijvoorbeeld zoutšŸ˜£ (weet dat er zout in verschillende soorten zijn)?
  Overheid leg uit dat 0% niet hetzelfde is als niet belast met BTW (goederen die zijn vrijgesteld van BTW)
  Daarnaast zou ook bekend gemaakt moeten worden als bij export de BTW kan worden teruggevraagd en dat er voor ondernemers teruggave van betaalde BTW geldt.
  dagelijks voorkomend voorbeeld:
  Ik ben een toerist en koop voor 1.000 euro goederen die onder de BTW vallen (alcohol en een goeden armband etc) dus de vraag is “waar kan ik de betaalde BTW terug vragen en hoe”?
  Alweer een schoolvoorbeeld hoe ondoordacht en hoe averechts dit kan werken.
  Ik vraag mij anno heden (2023) nog steeds af waarom regeringen denken de meest kennis hebben (wetende dat zij de minste kennis bezitten) en niet meer tijd nemen om zulke zaken voor te bereiden. Alles loopt in het honderd van grondaanvraag tot toekenning, van belastingmaatregelen tot controle op naleving, van voorkoming van fraude tot opsporing van fraudeurs etc.
  Gezamenlijke kennis en wijsheid is meer dan wijsheid en kennis van 1 en of enkelen


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES