Brunswijk gaat persoonlijk langs cambio’s om koers te controleren

50
Brunswijk gaat persoonlijk langs cambio's om koers te controleren

Het is vandaag dinsdag en er wordt reikhalzend uitgekeken naar de valutakoersen in Suriname. Waarnemend president Ronnie Brunswijk had afgelopen weekend namelijk aangegeven dat de koers dinsdag moet(!) dalen.

Dat zei hij als voorman van de ABOP tijdens een meeting van zijn partij te Commewijne. Hij waarschuwde dat hij maatregelen zou treffen tegen banken en cambio’s, als de valutakoers vandaag niet zouden dalen.

Tijdens een ABOP-meeting gisteren te Sunny Point ging hij weer hierop in en gaf aan dat hij vandaag persoonlijk naar de cambio’s gaat om poolshoogte te nemen.

Hij vertelde zijn aanhangers dat hij naar de cambio’s gaat en als het moet zelf de koers op de borden bij de cambio’s gaat plaatsen.

Ondertussen blijkt uit de koersen van vandaag, afgezet tegen die van zaterdag, dat er nog niet veel veranderd is:

50 REACTIES

 1. Mooi dat je de koers op het bord gaat schrijven maar zijn de deviezen te koop vr dat bedrag??
  De cambiohouder zet zn €€€ en $$$$ in de kluis en klaar is kees.
  Vergeet niet dat ze pres hun maatje, persoonlijk bellen.
  Deze zelfde VHP hft met zn laster campagne hiervoor gezorgd. De domme slim stemmers schijten nu. Want kliekje reist maar vrolijk rond. En 85% van het volk pinaart.
  gemodereerd

 2. Wat een oelewapper! de koers moet omlaag, maar waarom geeft hij niet aan hoe en welke maatregelen gaat hij nemen als het niet omlaag gaat??
  Typisch bavianengedrag, zelf het bord met valutakoersen corrigeren….
  en als hij weg is, wordt het weer in oorspronkelijke staat teruggebracht.
  Plei wan lo bigie te a basie no de….hij kan liever z’n nazaten toespreken om niet meer op rooftocht te gaan.
  gemodereerd

 3. Boi, Brunsi, dat moet ik nog eens zien, das alleen podium taal, maar denk dat je nooit de koers naar 1 op 7 kan brengen want daar ben je niet ervoor geschoold of de kennis heb je daarvoor niet. Als dat gebeurd ga ik voortaan voor je stemmen. Dus ik wacht vandaag wat er gebeurd.
  gemodereerd

 4. Is dit niet het werk van de Mini -ster van Financien of
  Economische zaken ??? Ooooohhhh Sorry, in Su gaat
  alles tegen de stroom in !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Ai famiri, Bravo is op tour. Is het niet een beter idee om zijn friends & family te controleren en dan ook naar eer en geweten? Snap ook dat het heel lastig wordt als je een discutabele Eer & Geweten hebt.

  Gado de wi fesi mang.
  gemodereerd

 6. Deze man is echt v/h padje af, een VP functie is door hem een soort dictators functie geworden. Hij weet echt niet wat zijn taak is en denkt dat wat hij op het voetbal veld of in eigen kring aan machts vertoon laat zien dat in de bancaire wereld ook kan.
  Wie staat op en verteld hem dat hij deze functie niet meer kan uitoefenen , het is een ongeschoolde man die een te grote broek aan heeft.
  gemodereerd

 7. Uit angst voor Brunswijk hebben diverse Gambio’s hun deuren gesloten. Want als ze niet aanwezig zijn kan de VP ook de koers niet met eigen handen verlagen.
  gemodereerd

 8. Als er een grote vraag is naar Euro’s en dollars kan je de koersen op de borden van de Cambio’s gaan veranderen, maar de klanten zullen hun valuta niet voor lager verkopen, als ze weten dat ze elders meer kunnen krijgen. Brunswijk zou Suriname een dienst bewijzen door zijn achterban op te roepen om meer te gaan produceren, te stoppen met het smokkelen van gesubsidieerde brandstof en andere producten uit Suriname naar Frans Guyana. Daarnaast zou hij moeten helpen om ordening te brengen in de goud sector. Duizenden kilo’s goud wordt illegaal verhandeld zonder daar belasting over te betalen. Tenslotte zou hij een bijdrage kunnen leveren om de criminaliteit terug te dringen, door zijn dorpsgenoten op te roepen geen onderdak of schuilplaats te bieden aan rovers die in Paramaribo worden gezocht.
  gemodereerd

 9. Ze zien hem, Ronnie Brunswijk BBA, MBA al aankomen gedekt in goud, 20 bodyguards in 15 volgwagens compleet met sirene en kerstverlichting. Soso fatoe sranang komedie.
  gemodereerd

 10. Ik dacht dat de man een MBA had. Voor zo iemand begrijpt hij weinig van economie. Hij gedraagt zich als de gangster die hij is.
  gemodereerd

 11. The Wizard of Bos, gaat, zonder de produktie en export van Suriname te vergroten, een Mandraakje slaan om.de koersen te doen dalen.
  gemodereerd

 12. Het enige wat de vp hoort te doen is zijn achterban aansporen om te gaan werken en niet te roven! Plus moeten de Points-inwoners de namen doorgeven van alle onderduikers.

  De vp heeft helemaal geen invloed op de financiën.
  Dit is een afleidingsmanoeuvre van de corruptieve praktijken van zijn broer en andere onfrisse zaken.

  Abop doet hetzelfde als ndp, roven.
  Minister Amoksie stap uit abop, dan ben je niemand verantwoording schuldig.

  Wanneer zullen de suri’s ooit eens op normale mensen stemmen…..
  gemodereerd

 13. Waarmee brusie mie boi laat zien dat hij tot grote daden in staat is, maar niet op het niveau van het maken van beleid. meer het controleren of de uitvoerders hun werk goed doen.
  gemodereerd

 14. Whahaha…ook n nieuwe tralala is op t veld verschenen. Wat n klucht…alleen jammer voor de slachtoffers. Gaat de koers zelf op t bord krabben. Achterlijker kan je moeilijk zijn. Schrijf dan a. Koers nah 2 srd djie wang dalla. Probleem opgelost.
  gemodereerd

 15. De koers is 0,15cent omlaag gegaan,maar geen enkele cambio verkoopt,z.g zitten ze zonder valuta.Als ze dit 2 weken volhouden dondert de economie nog verder in mekaar.
  gemodereerd

 16. Bravo denk dat su een baka winkri is. Hij heeft geen kaas gevreten van financiele zaken. Of denk hij dat hij op stoelmanseiland is en die mensen neven gaat vertellen hoe duur ze hin cassave moeten verkopen….pppffff…bravo is bezig met propaganda om zieltjes te winnen maar hij kan geen moer aan de koers doen. Beter verkoopt hij zijn eigen dollars tegen een koers dat hii geschikt vond ..dan pas is hij robin hood…Hij, bravo en hond pronken met stapels $…ze potten op…dat zorgt ook ervoor dat de koers niet daalt….dat a no sabi..
  gemodereerd

 17. Lands beste econoom met gekochte mba diploma gaat de koers dicdatorial naar omlaag brengen.De andere econoom met 117 stemmen had ook geprobeerd , maar zonder resultaat.
  gemodereerd

 18. Heel erg jammer dat SU geen uitleveringsverdrag heeft met NL.
  OM SU te verlossen van deze schreeuwlelijk , keskesi clown.
  Als Chan weer in SU is gaat hij weer blerren dat hij verkeerd is begrepen.
  gemodereerd

 19. Koede navaond iedereen,
  Brunsi gaat de ff de koers laten dalen.
  Hij kletst gewoon uit zijn nek en weet niet waarover hij praat.
  gemodereerd

 20. wacht maar tot de baas weer thuis.als de kat niet thuis is dansen de muizen ,wel jo sjie soema na basie joe dong.ga banananen strooien in plaats van praatjes
  gemodereerd

 21. Als hij al zijn goud miljoenen kan storten dan zou het lukken ja, maar de banken mogen geen zaken doen met criminele VP’s zo dat houd ook mooi op.
  Bananen volk alleen kan zijn woorden geloven.
  gemodereerd

 22. Haha

  VeePee Botro Ede heeft een gesprek gehad met Amzad A boel !

  Of kan nu gesproken worden van VeePee Bigie Bek !

  Haha

  Bullshit Bouta wordt gevolgd door paarse ezels.
  Wie volgt ABOP ?
  Jij toch niet !

  Wi mus seti kondre bun.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 23. ach mensen vp brunswijk zegt en schreeuwt veel , maar iedereen hier deert het niet , maar als straks die vorige vp adhin de aardappelen en uien dief opgesloten wordt , en ook die massamoordenaar ddb dan zal de koers pas echt omlaag gaan , nog sneller dan de olieprijs
  gemodereerd

 24. debby , zijn er in de bijlmer ook cambios , en hebt jij daar ook SRD om te wisselen voor Euro’s , of ben jij , ja jij ook een witwasser , zeker een paarse afwasser he
  gemodereerd

 25. Gelezen alle reacties!! Valt u allen niet wat ik al eerder heb neergezet!! 1 reden des te meer aub!!! u zegt het zelf waar deze drol Brunswijk mee bezig is. Het bewijst hiermee ook, dat hij CHAN achter de schermen terroriseert om naar hem te luisteren wat hij goed vindt. Dus kort samengevat!! Chan moet aan zijn pijpje dansen!! U moet eens een keer meemaken, hoe hij tekeer gaat tegen Santokhi achter de muur!! Santokhi kan niet regeren zoals het hoort, maar op Brunsie zijn pad lopen!!! U gaat zeker niet willen geloven!! Dat deed ik ook, totdat ik zelf ben achter gekomen. Deze Brunsie is een hufter!! Wilt de koning uithangen!! Saka saka beest!! Jaaaaaa!
  gemodereerd

 26. Met een zelfgeproduceerde wet heeft de vorige regering de koers wettelijk geprobeerd te verlagen of an banden te leggen. Toen kwamen ze tot de ontdekking dat de economie niet juridisch kan worden gecorrigeerd.
  Nu probeer jij het met politiek geweld te gaan doen. Straks zal jij tot de ontdekking komen dat jij hiermede de situatie juist gaat verergeren. Financieel/economische problemen moet je financieel/economisch oplossen.
  Zal ik jou vertellen wanneer het probleem is begonnen?
  Toen ik ik 1974 uit Suriname vertrok kreeg ik voor 1 Surinaamse gulden Nf, 1,50. De koers was intussen gedaald want voorheen was het 1 op 2.
  In de jaren 70 en 80 besloten de VHP regering en de militaire machtshebbers onze goudvoorraden, die als dekking voor de Surinaamse gulden dienden – kennelijk door geldnood- te verkopen.
  Hun gedachtegang: gouddekkingsstelsel is niet meer nodig en uit de tijd; een papierendekkingsstelsel is voldoende. Kennelijk hebben deze slimmeriken dit begrip letterlijk geïnterpreteerd. Neen slimmeriken. Met papieren dekking wordt bedoeld: de economische bedrijvigheid van een land. Heb je een solide economie dan zit je goed. Is dat niet het geval dan heb jij je munt met een kleine handeling waardeloos gemaakt. Kijk maar naar Amerika: die hebben een goed draaiende economie. Toch hebben ze ter meerdere zekerheid voor hun munt Fort Knox gevuld met goud voor de dekking.
  Dus is het eerste wat je moet doen: terug naar onze oude vertrouwde gouddekkingsstelsel.
  Ten tweede : geen monetaire financiering meer. Integendeel: probeer de te grote hoeveelheden geld in omloop in te dammen door termijndeposito’s, etc.
  Ten derde: het vertrouwen in de Surinaamse Munt moet terug. waardoor de drang ” Bad money always drives out good money ” afneemt en de vraag naar vreemde valuta ook.
  Ten vierde: Toerisme stimuleren. Dat is de makkelijkste en snelste manier om aan deviezen te komen.
  En nog veel meer van dit soort maatregelen, die je zelf moet gaan uitzoeken daar ik geen zin heb om de kastanjes gratis voor jou uit het vuur te halen.
  gemodereerd

 27. Deze man heeft zaagsel in zijn hoofd. Laat hem een van zijn goud velden verkopen,kijken of hij dat ook doet.
  gemodereerd

 28. Kwakoe van Helema Christina 21 september 2022 Bij 00:47
  “In de jaren 70 en 80 besloten de VHP regering en de militaire machtshebbers onze goudvoorraden, die als dekking voor de Surinaamse gulden dienden – kennelijk door geldnood- te verkopen.”
  ===================================

  Ik mis hier iets, kan je voor de historische geschiedschrijving en voor de duidelijkheid ook even aangeven welke VHP regering(en) dat was, zodat er hierover geen misverstand ontstaat?
  gemodereerd

 29. Wiep Ding, kogel is correct, GEEN kogel is fout. Achter zijn hoofd is fout moest zijn IN zijn hoofd.
  gemodereerd

 30. Hoe wil een imbeciel met een cumulatief IQ van een schoenmaat financieel beleid gaan bepalen?????Als deze ongeleide projectiel in 2025 minister president wordt van het land, dan zijn de apen gaar herstel rapen gaaarrrrrrrrrrrrrrrrr.
  gemodereerd

 31. Als Suriname door het buitenland serieus genomen wil worden en niet gezien als ‘bananenrepubliek’, dan zou het beter zijn dat Brunswijk terugtreed als vice-president en gewoon weer bodyguard wordt.
  gemodereerd

 32. Het is toch schandalig dat de vice-president van Suriname niet weet wie de premier is van Nederland.
  gemodereerd

 33. @ ToussaintX
  21 september 2022 Bij 22:02
  Het is toch schandalig dat de vice-president van Suriname niet weet wie de premier is van Nederland.

  Ik denk dat Brunswijk lollig probeerde over te komen. Want aan humor heeft hij geen gebrek net als zijn neef in Holland die komiek is. Wel een van het slechtste soort.
  gemodereerd

 34. Jullie nemen alle uitspraken van de Abop voorzitter serieus. Het lijkt of klinkt streng als hij zo iets roep, maar zo zeggen wij de dingen in Sranan. Je kunt zien dat vele forummers in NL wonen, uitspraken worden niet meer op hun waarde geschat, ze zijn ‘het’ kwijtgeraakt. Bovendien, niet Brunswijk gaat de koers zelf bepalen, maar hij gaat opdrachten geven aan de 150 topspecialisten van Santokhi om eindelijk eens werk van te maken, dat is tôg niet slecht. Waar blijf de VES!!!!

  Vorig jaar heeft de regering de verbeterde Valutawet van de vorige regering ingediend in DNA, deze wet is in maart vorig jaar aangenomen met steun van de oppositie.
  Direct daarna heeft Santokhi een commissie valutaverkeer ingesteld. Het is toch vreemd van Santokhi, je neemt een wet aan en je weet niet precies hoe die zal uitwerken!!!!! Je hebt een commissie nodig.
  Heeft iemand iets gehoord van deze commissie?, de koers is blijven stijgen met een kleine onderbreking(stabilisatie).

  Laatst liet de pres weten dat ook hij zich zorgen maakt, nadat Brunswijk luidruchtig werd, over de koersstijging, let wel, terwijl hij enkele weken terug een commissie heeft ingesteld inzake de koersstijging, na eerst de diverse actoren te hebben geconsulteerd, wie houdt deze man voor de gek.
  Santokhi praat en praat, ook in het buitenland, met president zus en voorzitter zo, maar zet tot nu geen zoden aan de dijk, uit beleefdheid wordt hij aangehoord, concreet komt er niks uit. Hij wil dit en dat en als wordt gevraagd wat dan, dan zit hij met een mond vol tanden en klets een eind weg in algemene vorm. Blijf dan thuis net als Bouterse, toen.
  Heeft hij de Canadees gevraagd ons meel te leveren, we komen te kort. Zal wel niet🙈
  gemodereerd

 35. Het lijkt erop dat de grootste armoede in Suriname, politieke en geestelijke armoede is.

  “Revoluties worden bedacht door idealisten
  en uitgevoerd door fanatici,
  waarna de opportunisten de vruchten plukken.”

  Russisch gezegde

  Tan bun.
  gemodereerd

 36. Sabaku.
  hier 1 van de 4 krantenberichten uit de vrije stem 1973.

  Stuk is ongewijzigd gekopieerd, duidelijk en behoeft geen nadere toelichtingen.

  18-8-1973

  Surinaams monetair goud voor sf 19.370.784,82 verkocht
  Uit verzamelde informaties kan vastgesteld worden dat tussen 10 en 17 augustus van dit jaar voor Sf 7.448.625.32 aan Surinaams monetair goud is verkocht. Het een en ander kon worden vastgesteld naar aanleiding van publikaties in het gouvernements advertentieblad van 10 en 17 augustus 1973 waarin de verkorte balansen van de Centrale Bank van Suriname zijn opgenomen. Uit deze publikaties blijkt dat binnen 1 week de goudvoorraad en deviezenpositie is afgenomen van Sf 18.541.124,53 naar Sf 11.002.499,21. Dit is een verschil van Sf 7.448. 625,32, waarvoor aan die waar de goud is verkocht. Informa heeft ook kunnen vaststellen dat de in goud omzetbare valuta is gestegen van Sf 84.475.028,72 naar Sf 103.845.813,59. Dit is een toename van de buitenlandse betalingsmidelen van Sf 19.370.784,82. Uit het een en ander blijkt dat voor ruim 7,4 miljoen aan goud verkocht is voor een waarde van ongeveer 19,3 miljoen. Hierdoor is door de Centrale Bank van Suriname het monetair goud verkocht voor een meerwaarde van ongeveer 260%. Uit informaties van het persbureau Informa blijkt dat dit goud op de vrije markt is verkocht en niet tegen de officiële koers, aangezien op de vrije markt de waarde van het goud drie tot vier maal hoger ligt. De president van de Centrale Bank, mr. V. M. de Miranda, deelde mede dat er wel sprake is van de verkoop van ons monetaire goud. Deze verkoop zou reeds plaats hebben gevonden, echter wenste hij geen verder commentaar te leveren, statenlid dr. H. Hirasing van Aktiegroep ’73 verklaarde tegenover Informa dat nu duidelijk blijkt dat niet tegen de officiële waarde goud is verkocht en wel op de vrije markt, waar de prijs veel hoger ligt. Hij zei inlichtingen te zullen vragen aan de minister van Financiën of er misschien te laag is verkocht en of er misschien tegen de normale marktwaarde zou zijn verhandeld. Indien dit juist mocht blijken vraagt het statenlid zich af waar de rest van het geld is gebleven. Hij is van mening dat de minister van Financiën verantwoording verschuldigd is aan het parlement over deze transactie. Informa verwees dr. Hirasing naar het antwoord van minister Radhakishun op schriftelijke vragen t.a.v. hiervan afkomstig van het PNR-statenlid mr. E. Bruma. Door de minister zou erop gewezen zijn dat niet de regering kan beslissen over verkoop of niet van het monetaire goud maar dat dit een aangelegenheid is van de direktie en deskundigen van de Centrale Bank van Suriname. Dr. Hirasing reageerde hierop door er op te wijzen dat de minister van Financiën de monetaire autoriteit is, en dat de president van de Centrale Bank geen ontwerp-landsverordening bij de staten kan indienen. Tenslotte wees hij er op dat volgens artikel 19 van de bankverordening niet juist zou zijn gehandeld. Zoals bekend heeft het statenlid van de PNR mr. E. Bruma, enkele weken geleden in schriftelijke vragen aan de minister van Financiën reeds gewag gemaakt van de verkoop van het Surinaams monetaire goud.
  gemodereerd

 37. @Pony 22 september 2022 Bij 13:40
  “Blijf dan thuis net als Bouterse, toen…”

  Het grote verschil tussen Bouterse en Santokhi is, dat Bouterse internationaal ‘huisarrest’ had/heeft en Santokhi een president is zonder die ‘last’ op zijn schouders, alszijnde een ‘volksmoordenaar’ en ‘grootste drugscrimineel van Suriname’.

  Men kan van Santokhi zeggen wat men wil, maar Santokhi heeft in een maand meer landen bezocht, dan Bouterse in zijn leven (of de rest van) zou mogen bezoeken. Suriname weer ‘op de kaart zetten’, zal hopelijk z’n vruchten afwerpen, want dit prachtige land heeft al te veel kansen gemist.

  Suriname is een ‘drenkeling’ die iedere ‘reddingsvest’, die het toegeworpen krijgt, heel hard kan gebruiken. Er zijn voldoende ‘bodemschatten’ te ontginnen en als er niet genoeg technische kennis of mankracht is, dan is een ‘helpende hand’ geen overbodige luxe. Ik ben van menig dat Santokhi, de voordeel van de twijfel verdient, totdat het tegendeel bewezen wordt en wat de ‘wakaman-vice-president’ betreft; zo snel mogelijk ‘cancelen’, indien mogelijk!

  Dus zou ik zeggen: Surinamers, ‘set aside your foolish pride’ en de schouders ertegenaan!
  gemodereerd

 38. @Kwakoe van Helena Christina 22 september 2022 Bij 22:34
  Sabaku.
  ‘…hier 1 van de 4 krantenberichten uit de vrije stem 1973.’

  Dit is de periode vóór de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname. Suriname viel dus officieel nog onder Nederlands bestuur. Het is daarom niet eens zo verwonderlijk dat er heden ten dage, steeds meer Surinaams goud, in Nederland ’ten tonele verschijnt’. De in dit artikel genoemde namen zijn dus een soort ‘lastdragers’ geweest van een Nederlands koloniaal bestuur, als ik dit goed interpreteer.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.