Driedaags culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ geopend

17
Driedaags culinair festival 'Fosten Kukru Fesa' geopend
Foto: Communicatie Dienst Suriname (CDS)

Afgelopen vrijdag is in Suriname het driedaags culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ geopend. Het idee voor dit unieke festival vloeit voort uit het brein van het Directoraat Cultuur als afdeling van het Surinaamse ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).

Suriname is een multiculturele samenleving waarvan elke groep haar culinaire kunst kent. Allemaal vormen zij de Surinaamse keuken, die deel is van de culturele diversiteit en ons als samenleving bindt. De normen en waarden binnen dit geheel dienen niet alleen hoog gehouden te worden, maar er zal ook de culturele waardering bevorderd moeten worden. Tegen deze achtergrond heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) dit event georganiseerd.

Het directoraat wil hiermee bijdragen aan het herstellen van normen en waarden en culturele waardering. Op het feestelijk en speciaal voor dit evenement ingerichte Onafhankelijkheidsplein benadrukte onderwijsminister Marie Levens dat het de Surinaamse keuken is die ons altijd weer bij elkaar brengt. De bewindsvrouw had op een eerder gehouden persconferentie de hoop uitgesproken dat de Fosten Kukru Fesa het begin mag zijn van een serie activiteiten die productiviteit stimuleren, armoede bestrijden en saamhorigheid binnen de samenleving bevorderen.

Eregast first lady Santokhi-Seenacherry meent dat Suriname de potentie heeft om uit te groeien tot een food destination in het Caribisch gebied. “Onze keuken is een smeltkroes van verscheidene elementen. Hier kan je letterlijk van alles vinden. Onze voorouders hebben specerijen en kruiden vanuit verschillende gebiedsdelen naar hier gebracht”, aldus de presidentsvrouw. Zij merkte verder op dat aan bestaande voedingsrecepten uit de diverse gebieden een Surinaams tintje is gegeven. Als voorbeeld noemde de first lady de authentieke Surinaamse saoto. 

Parlementsvoorzitter Marinus Bee, die ook aanwezig was op het festival, zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat het Directoraat Cultuur een schouderklopje verdient voor dit initiatief. Hij benadrukt dat de Fosten Kukru Fesa in breder perspectief geplaatst moet worden, met vooral toerisme als oogmerk.

17 REACTIES

 1. Leuk voor degene die geld over hebben. Triest voor ouders die hun kind geen stuk droog brood kunnen geven. Dan praten we niet over aanschaf schoolspullen
  gemodereerd

 2. Ook in mijn postings heb ik het over dit thema, Driedaags culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ geopend, maar dan in de zin dat de diverse Surinaamse keuken best een producten zijn die kan worden gepromoot om toeristen naar Suriname te brengen in een bepaalde tijd van het jaar. In de regentijd is dat minder geschikt dan in een droge seizoen, het juiste tijd in het jaar, maar het kan ook een product worden van het hele jaar door, 1 x 24 uur, 365 dagen per jaar. Wel letten dat de producten top zijn en blijven en men toerist vriendelijk met de toeristen omgaat.

  Waar ik tegen ben en verschil met de minister van Onderwijs is deze zin over het zelfde thema, Festival Fosten Kukru in Suriname Herald van Minister Levens laat doorschemeren dat de landen in de regio graag willen deelnemen aan de volgende edities. Wat bedoel zij met deze zin? Wat ik eruit haalt is alsof de andere landen uit de regio met hun keukens ook willen participeren. Als dat het is vind ik het heel jammer.

  Bij mij gaat het om dat Suriname haar eigen producten, cq i diverse keukens, in de etalage moet plaatsen en dit in de regio moet verkopen. Er moet als ik hierin zou adviseren, dit niet voor een periode van 3 dagen doen, maar op zijn minst 2 tot 3 weken. Het is een start en dat is al het halve werk. Klein beginnen en het verder opbouwen.
  Met Sranan Fosten Kukru, een Surinaamse product de toeristen naar Suriname halen. Suriname, de HORECA, restaurant die hun eten en drinken dan gaan klaar maken en aan te toeristen die erop af komen op grote schaal aanbieden in de daarvoor geschikte en ingerichte buiten ruimte in Paramaribo. De SLM zou dit ook op de bestemmingen waar het vliegt wellicht met een link van HORECA op hun website aan de toeristen kunnen laten zien.

  Niet alleen de restaurant moeten dan in die 3 weken van het seizoen hun kookkunsten ten toon stellen aan de toeristen, maar een ieder die goed kan koken. Mooie tenten zoals in het westen, EU tijdens de zomermaanden, waar mensen buiten kunnen eten en drinken moeten dan op speciale daarvoor ingerichte plaatsen in Paramaribo worden opgezet. Bij geluisterd met Surinaamse muziek, diversiteit van de Surinamers klederdrachten die daarin zijn gekeeld/hun eigen klederdrachten.

  Dit zaakje moet goed professioneel worden goed tot in de puntjes worden uitgewerkt, HORECA, de buitenruimten, veiligheid, tafels, stoelen, verlichting ’s -avonds, enz.

  Toerisme branche, de diverse culturen met hun eigen keuken, muziek, klederdracht.

  Als men het goed gaat uitwerken, kan het een mooi product worden die men kan verkopen.

  Men moet niet deelnemers uit de andere eilanden vd regio toestaan om hun eilandkeuken gerechten tijdens dat Sranan Fosten Kukru Festival aan de man te brengen. Laat ze dat maar op hun eigen eilandlandje doen.

  Het gaat om het Surinaamse product, de Surinaamse Keuken, dat aan toeristen wordt verkocht. Keep dat in mind.

  Het gaat er niet om welke kok of gerecht uit de regio is het beste? Het gaat om de diverse Surinaamse Keukens die wij in Suriname hebben.

  Het gaat om het thema, Driedaags culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ Het Surinaams product verkopen en de regio laten zien, dat wij de wereldkampioen zijn wat de diversiteit van eten betreft, regionaalkampioen/ Caribisch Kampioen is ook goed. Frans-Guyana en Guyana, Antillen hebben we al in onze pondo/achter ons gelaten, nu nog de rest vd regio overtuigen dat wij de besten zijn.

  Het onafhankelijkheidsplein is een goede locatie, maar er moeten er nog meer buiten ruimtens zijn. Ik denk dan aan de huidige Waterkant aan de Surinamerivier dat veel beter moet worden heringericht. Maar er moeten nog meer goede nette en veilige plaatsen in de buitenlucht gevonden worden in Paramaribo. Jammer dat de Surinamers zo slordig zijn en de hele stad een grote vuilnisbelt is en ook onveilig is. Dit maakt het niet gemakkelijk om dit soort zaken te willen organiseren. Surinamers missen hierdoor veel kansen om valuta te verdienen. Het gaat niet alleen de HORECA ten goede komen, maar ook de taxi-bedrijven die mensen van en naar Zanderij gaan brengen, mensen die muziek maken en dansen vd diverse etniciteiten, de SLM, toerisme branche die het aanbieden op de markt brengen en hotels, kortom het komt de Surinaamse economie ten goede/ Suriname gaat valuta verdienen als dit thema /het product goed professioneel wordt uitgewerkt en in de praktijk wordt uitgevoerd.

  Vertrouwen In Het Eigen Surinaamse Product, Sranan.
  gemodereerd

 3. Ok. dit is Fosten Kukru, maar ook een gewone Moderne Sranan Kurku kan op de regio kaart gezet worden.

  Ik heb de video op youtube. Geen commentaar. Mijn doel verschilt met deze aanpak, dat kan.

  Er moeten gewoon tafels met menukaarten erop met stoelen er om heen bij elke tent worden gezet bij elke tent, waar de toeristen komen zitten. Het staan moet zoveel mogelijk worden tegen gegaan. Het eten wordt dan besteld vanaf de menukaart en wordt gebracht door een medewerker m/v van de ten eigenaar.m/v.

  Auto moet verboden worden om op het Onafhankelijkheidsplein te parkeren. Dit moet streng verboden worden.

  Surinamers moeten worden heropgevoed, hoe zaken een mooie uitstraling moeten hebben. Wat kan en wat niet is toegestaan.

  Deelnemers m/v kunnen dan per .. m2 een stuk terrein per dag huren op het onafhankelijkheidsplein.

  Er kunnen veel meer tenten bij. Gewoon keurig netjes geplaatst naast elkaar van Oost – West en Zuid – Noord en de tafels en stoelen buiten de tenten netjes te plaatsen zoals in een restaurant, waar mensen rustig op hun gemak kunnen zitten om aan tafel te gaan eten en drinken.

  Ook toiletten moeten geplaatst worden.
  gemodereerd

 4. Ik heb de video gezien.

  Auto’s moeten verboden worden om op het Onafhankelijkheidsplein te parkeren, ook bij dit soort zaken. Het past niet.
  gemodereerd

 5. Zwaar teleurstellend vandaag zaterdag. Ik ben met vakantie in Suriname en wilde dit festival graag meemaken. Dit zou om 12 uur beginnen. Om half 2 werden de stands mondjesmaat bevoorraad. Intussen liep het plein aardig vol wat publiek betreft, maar toen waren pakweg 3 stands bemand/bevrouwd. Ik hield het voor gezien en voor mij nooit weer.
  gemodereerd

 6. Het mooie van onze Surinaamse keuken en met name onze fosten nyan is dat alle authentieke recepten uniek zijn en niet te vergelijken met de massa (fast) food production !

  Fosten nyan is gemaakt met zorg en hygiëne, liefde en aandacht voor de naasten en met respect voor de natuur.

  Tja go. Set kong !

  Met dank aan onze grootouders.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 7. toeristen ?? , welke toeristen dan , hier zijn toeristen slachtoffers van criminelen en dat weten ze in het buitenland , zelfs debby durft niet naar Suriname te komen , want zij kan ook niet het eten betalen , en de criminelen hier vinden debby heel snel
  gemodereerd

 8. Ik ben het het mee eens met passant dat dit festival een Surinaamse aangelegenheid moet blijven. Gedurende het
  hoog seizoen van toerisme moet dit festival ingepast worden in het geheel van activiteiten. De hele stad en districten kunnen de fesa vieren in bijv. een week.

  Als buitenlanders deelnemen gaan zij met valuta terug naar hun eiland staten terug. De bedoeling is om zelf valuta van de toeristen te verdienen.
  gemodereerd

 9. Aanvulling:

  Als het product goed commerciel is uitgewerkt en de buitenruimten netjes is ingericht, moet het een Surinaams product zijn, voor alle Surinamers die in de periode dst het plaats vindt, zij, gezinnen, ket vrienden en vriendinnen, kennissen, ondernemingen met hun buitenlandse collega’s , toeristen uit Nederland, Frans-Guyana, Guyana, Brazilie naar toe gaan.

  Wij moeten het gaan vieren en het tot een geslaagde en bekende priduct maken en als wij het doen, het voor de regio, Nederland, Frans – Guyana/ Kourou, Guyana, Antillen gaan verkopen.

  Volgend jaar het 1 week houden, maar dan niet alleen Fosten Kukrus, maar ook de gewone Kukrus

  Suriname leren dat gezelliv buiten op een terras te gaan eten en van menukaarten bestellen ook een deel van ons way of live is in Suriname.

  Als de diverse Surinamers hun musea gaan opzetten, zie dan dat dit produkt dan samen in die periode verkocht kan worden, erfgoed gebouwen te bezoeken in Paramaribo en in Suriname.

  Let op:

  – de buiten goed inrichten met tafels en stoelen, netjes in een rechthoek goede looppaden, verlichting. op de tafels menukaarten,

  Gewoon het Onafhankelijkheidsplein voorzien van paden met de tenten en tafels en stoelen erbij.

  Het moet top zijn.

  In de beginfase voor de Surinamers verkopen op grote schaal en ze van gaan houden, maar tegelijkertijd voor de toerist. Surinsmers kunnen het zelf gaan promoten bij iedere buitenlander, net zo als wij een Moskee naast een Synagoge promoten.

  En hiermee valut voor ons land gaan verdienen.

  Volgend jaar dit product 1 week houden. Maak het ruim van te voren bekend. Muziek niet te hard spelen, want het gaat om het eten, drinken en rust en mensen willen ook kunnen praten.

  De kop is ervan en nu verder tot de puntjes commercieel uitwerken, de buiten ruimten moeten een top uitstraling hebben net als in het westen.
  gemodereerd

 10. Eerst moeten de Surinamers maar eens heropgevoed worden, want met lekker eten ben je er nog lang niet!
  Koken kan je immers overal doen!

  Toeristen denken tegenwoordig heus wel 3x na om naar Suriname te gaan.
  Het is dat sommige nog wat familie-roots hebben in Suriname, maar dat sterft ook heel snel uit.
  De kinderen willen niet eens meer naar Suriname komen en ik geef ze nog groot gelijk ook.
  Het heeft nauwelijks wat te bieden, de stad is een groot onhygiënisch openbaar riool, toeristen worden uitgemolken, alles is veel te duur in verhouding met echte toeristische bestemmingen in het buitenland.

  Op straat zie om de vijf minuten wel ergens een dronken wildplasser.
  Een grote onhygiënische puinzooi maken ze er van.

  Enigste wat echt mooi is, dat is de natuur, als er geen mensen wonen tenminste, want die maken van elke locatie in no-time een vuilnishoop van alles.

  Colakreek als toerist, na 17:00 uur worden de vuilniszakken verzameld en er wordt eventjes 3 minuten in het bos gereden en daar worden de vuilniszakken gedumpt.
  Totaal geen respect voor de natuur, de natuur is hun enigste inkomstenbron en zelfs dat verzieken ze nog.

  Ze vergeten één ding, die mooie natuur heb je ook in andere landen, daar waar het wel schoon, hygiënisch en klantvriendelijk is en waar je wel fatsoenlijk kunt eten zonder dat je aan je tafel blijft plakken van het vuil.
  Daar waar je in de avond wel lekker ergens kunt lopen zonder beroofd te worden.
  gemodereerd

 11. Een mooi initiatief, lekkernij uit verschillende keukens, saamhorigheid kweken. Kunnen de andere ministeries geen vergelijkbare initiatief nemen, zoals, Juspol tegen de criminaliteit en OW tegen de vervuiling (binnenstad) en verloedering van stad en omgeving.

  Zullen de mensen (azijnpissers) die de grote feesten aangrepen om aan te tonen dat er geen armoede is in Sranan, ook deze culinair festival (eetgala) meenemen in hun kort door de bocht gemaakte analyse.

  Btw, ook Minister Achaibersingh geeft aan dat de parastatale bedrijven verzuimen belasting af te dragen, zal hij ook ongelijk, geen verstand van zaken hebben. Wordt het geen tijd de bezem door deze geldverslindende molochs te halen, zoals bij de ambtenaren. De regering zal dan niet meer moeten gaan bedelen!!!!!! ten minste niet voor elk geldverslindende akkefietje.
  Deze regering is verkeert bezig, ze laten alles zo als het is, bij het oude, in plaats van ingrijpen, bijvoorbeeld via wetten of nieuwe regels de parastatale bedrijven efficiënt te laten functioneren. Anders blijft het, geleend geld in onze bodemloze put ( zijn er genoeg van) gooien.
  gemodereerd

 12. Hebben jullie wel goed gelezen en begrepen wat het oogmerk van dit op poten gezette fosten kukru fesa is, voordat jullie het willen wegkapen om andere doeleinden.
  Lezen jullie eerst goed wat het ministerie van onderwijs wil promoten. Het gaat om de saamhorigheid onder de bevolking, die bestaat uit verschillende etniciteiten, te bevorderen en behouden. Niks toerisme, alhoewel zij de toeristen ook van onze keuken kunnen/mogen genieten. Het is geen commercieel item voor de toeristen, daarvoor heb je Wakapasi en omgeving Sommelsdijckstraat.
  Aan dromers hebben wij genoeg.
  gemodereerd

 13. Zullen de mensen die de grote feesten aangrepen om aan te tonen dat er geen armoede is in Sranan, ook deze culinair festival (eetgala) meenemen in hun kort door de bocht gemaakte analyse.

  Btw, ook Minister Achaibersingh geeft aan dat vele parastatale bedrijven verzuimen belasting te afdragen, zal hij ook ongelijk, geen verstand van zaken, hebben, dat het tijd is de bezem in deze bedrijven door te halen, zoals ook bij de ambtenaren, deze slokken heel veel geld op van de Overheid, geld dat anders/beter besteedt kan worden.
  gemodereerd

 14. Goede middag vanuit MEIJE- BODENGRAVEN ON THE JOB , weer fantastisch IDEEËN van de Hr: Passant ik geniet van de VOORBEELDIGE uiteenzettingen & positieve berichten ( respect vr deze man die Suriname wil zien bloeien en economische stabiliteit, vooruitgang wil creëren🤝👍⚡️☝️🇸🇷🇸🇷🇸🇷 zulke inspirerende en motivatiebrieven zie graag langs komen, niet van die negatieve demotiverend aan en opmerkingen.
  ALTIJD JOUW MEDEMENS POSITIEF CORRIGEREN/ MOTIVEREN DAN KOMT EENS IN DE TOEKOMST GOED MET SURINAME IN HET GEHEEL 🇸🇷🇸🇷⚡️☝️🙏🙏🧠 DIT NOEMT MEN POSITIEF HERSENGYMNASTIEK 🧠👍⚡️👩‍🎓👨‍🎓📚🇸🇷🖐🖐🖐
  Ik wens iedereen een fijne productieve werk week toegewenst ( UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL.
  gemodereerd

 15. Dit zal zeker goed moeten worden opgezet en men moet goed opletten wat het thema is, nl Fosten Kukru Festival.

  Het is niet een muziek festival of een afhaalrestaurant, waar mensen in bosjes eten komen afhalen zoals dat in Suriname traditie is. Het wordt opgezet voor toeristen neem ik aan om valuta te verdienen.

  De Surinamers kunnen gewoon naar hun afhaalrestaurant gaan en daar hun eten gaan afhalen.

  Tafel met stoelen er omheen en van menukaart eten bestellen. Waar toeristen in tweetallen aan een tafel of grotere groep aan een tafel gaan zitten.
  De toiletten niet vergeten.

  Het hele plein kan aan ondernemers die daar eten willen verkopen worden verhuurd om daar hun eettenten die aan de hoogste kwaliteitseisen moeten voldoen, idem tafels en stoelen.

  Let op!
  Laat het niet een afhaalrestaurant gebeuren worden, ook geen gebeuren waar grote groepen mensen komen wandelen op het Onafhankelijkheidsplein, want dat is het ook niet, maar een locatie/ het onafhankelijkheidsplein bij een eettent komen om aan tafel komen zitten en eten, drinken en praten.

  Ook geen muziekfestival worden, waar muziek keihard wordt afgespeeld, vrouwen en mannen met hun heupen komen schudden, want het is geen danspartij, ook geen plaats voor souvenirs verkoopplaats worden, want Waka Pasi is dat al.

  Het gaat om een locatie waar men komt zitten aan tafel en eten.

  Men moet het ook zodanig inrichten dat buitenstanders niet tussen de mensen die aan tafel zitten en eten komen wandelen. Als mensen afhaaleten wil maken, laat de tenten ook zodanig zijn ingericht dat dit aan de straatzijde vh onafhankelijkheidsplein gebeurt en daar lopende mensen zich bevinden, maar op het plein is het aan tafel gaan zitten op een stoel aan tafel en op het bestelde eten e drinken te wachten om te eten.
  gemodereerd

 16. In september is het heel warm in Suriname het hele Onafhankelijkheidsplein onder 1 grote tent op zetten van Noord – Zuid, Oost – West.

  Vandaar dat mijn voorstel is dat men op het Onafhankelijkheidsplein één (1) grote tent over het hele onafhankelijkheidsplein opzet waar de tafels en stoelen bij al de afzonderlijke ondernemingen die daar gaan ondernemen.

  Op het Onafhankelijkheidsplein moet er geen ruimte zijn dat mensen daar komen flaneren, het gaat om aan de tafels te gaan zitten op de stoelen en gaat eten bij een vd ondernemers die daar uit zijn/haar keuken/kukru eten en drinken an de toeristen/Surinamers verkoopt.

  Als mensen willen afhalen:
  Er zijn meer dan genoeg restaurants of afhaalrestaurants in Paramaribo waar men naar toe kan gaan of vd ondernemingen die daar tijdes de Sranan Kruku Festival zijn deze aan de afhalers bieden aan de randen vh onafhankelijkheidsplein aan de straatzijde. Daar kunnen de mensen flaneren, maar niet op het onafhankelijkheidsplein dat helemaal door de diverse ondernemers onder de grote tent voor de eters en drinkers die aan tafel en stoelen zitten is ingericht.

  Flaneren gebeurt op de straatzijde vh plein, niet op het onafhankelijkheidsplein.
  gemodereerd

 17. De grote hotels zouden hierin zeker moeten participeren, zij hebben kapitaal, de nodige kennis en ervaring in HORECA, eten en drinken en kunnen hun naam ook hiermee op de wereldkaart zetten. Idem taxi bedrijven,

  Toerisme kunnen op inspelen in het seizoen:
  – eco-toerisme,
  – Heineken en Parbobier,
  – Parasprings ea water soorten,
  – Fernandes
  – sappen ondernemingen,
  – Choi ea ondernemingen met haar kruiden, producten, runderen, kip, eieren, groentenondernemingen, busmeti, pingovlees, hertenvlees, leguanenvlees, vissoorten, riviervissen, zwamvissen, zeevissen, enz

  Zie hoeveel ondernemingen door de opzet van dit product hun producten kunnen aanbieden en dit bekend maken en dze producten ook kunnen worden geëxporteerd.

  Surinamers hebben een heel goed product, alleen zal het zeer professioneel en commercieel tot in de puntjes moeten worden uitgewerkt. Het moet een top product worden.

  Als het gras niet goed op het onafhankelijkheidplein is, maak dan een houtenvloer dat het hele onafhankelijkheidsplein dan bedekt. Laat iedere ondernemer zijn eigen houtenvloer dat op een speciale ondernemer is gemaakt voor het onafhankelijkheidsplein huren. ook een houten omheining, net als bij hotel Krasnapolsky maken om het Onafhankelijkheidsplein.

  Alle Sranan Kukru Ondernemingen moeten hun eigen ruimte afzonderlijk goed inrichten en afbaken met een houten schutting. Deze schuttingen moeten overal hetzelfde zijn.
  Suriname heeft genoeg hout om deze zaken goed te maken en mooi in te richten en boven al deze ondernemingen 1 grote mooie tent over het hele Onafhankelijkheidsplein met in de avond verlichting.

  Vergeet de toiletten ook niet buiten het onafhankelijkheidsplein op een speciaal daarvoor aangewezen locatie neer te zetten.

  Als men iets wil doen, moet men het professioneel en commercieel aanpakken.

  Het gaat om Sranan Kukru Festival, let daar heel goed op.

  Het gaat niet om dansen, het gaat niet om een muziekfestival, het gaat niet om het verkopen van souvenirs, het gaat niet om te gaan flaneren op het plein, enz.

  Waar gaat de Sranan Kukru Festival om? Houdt u zich daaraan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.