donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijGaitree Baldewsingh gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen

Gaitree Baldewsingh gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op woensdag 17 augustus verdedigde Gaitree Komal Baldewsingh aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname haar proefschrift getiteld ‘Birth outcomes of pregnant women potentially exposed to mercury in the interior of Suriname and the influence of primary health care’. Het onderzoek van dr. Baldewsingh is binnen het kader van een samenwerking tussen de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Tulane University en de University of Pittsburgh uitgevoerd.

Dr. Baldewsingh heeft tijdens haar onderzoek de kwikwaarden in het haar van zwangere vrouwen gemeten en ook de geboorte-uitkomsten van de onderzochte Inheemse en Tribale zwangere vrouwen bekeken. Het kwik gebruikt bij de goudwinning komt in het water terecht waarna het als methylkwik wordt opgenomen door vissen. Het eten van deze vissen verhoogt de kans op opname van kwik bij de mens.

Wanneer een zwangere vrouw veel vis eet wordt het kwik in de vis opgenomen in haar lichaam en getransporteerd via de moederkoek naar het kind waar het allerlei schadelijke gevolgen kan hebben op de hersenen van de baby. Kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan methylkwik hebben een grotere kans op ontwikkelingsstoornissen zoals een verminderd IQ, minder goede leerprestaties en een minder goed geheugen.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de blootstelling aan kwik in het haar van de zwangere vrouwen in het binnenland alarmerend hoog is: gemiddeld is dat 3.6 ųg/g versus 0.8 ųg/g in de kustvlakte. Een ander belangrijk resultaat uit het onderzoek van dr. Baldewsingh is dat Inheemse zwangere vrouwen meer risico hebben op kwikblootstelling dan Tribale vrouwen. Verder is aangetoond dat Inheemse vrouwen op jongere leeftijd zwanger raken en een hogere kans hebben op vroeggeboorten dan Tribale vrouwen.

De promotor bij dit onderzoek was dr. Wilco Zijlmans bijgestaan door een team van deskundigen afkomstig van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Tulane University en de University of Pitssburgh.

Dr. Baldewsingh is de tweede promovendus die binnen het onderzoeksproject, getiteld ‘MeKiTamara- Moeder en Kind (gezondheid) in de toekomst’, waar dit promotieonderzoek deel van uitmaakt, promoveert.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

11 REACTIES
 1. Gefeliciteerd aan deze jonge dame met het behalen van haar Phd. Interessante onderwerp van haar onderzoek en proefschrift.
  Eindelijk goed nieuws deze week uit Suriname.


  Maak melding

 2. @Debby:
  In het artikel staat dat het onderzoek was in samenwerking met Tulane University en de University of Pittsburgh. dr. Gaitree Komal Baldewsingh heeft ongetwijfeld lab werk (voor het bepalen van kwikconcentraties in het haar) bij de labs van deze universiteiten gedaan.
  Wil jij soms ook de kwikconcentraties in je haar en hersenen laten bepalen? 🙂


  Maak melding

 3. Inheemse Surinamers leven ook.in stamverband, ze zijn dus ook.tribale volken. Met tribale vrouwen wordt bedoeld Marron vrouwen. Waarom.spreekt men niet gewoon over Inheemse vrouwen en Marron vrouwen? Mevr. Baldewsingh heeft vast wel gedegen onderzoek gedaan, maar ik zou.toch willen.weten waardoor het komt dat Inheemse vrouwen meer kwik.in.hun lichaam.hebben dan Marron.vrouwen, terwijl.beide groepen.langs dezelfde rivieren.leven.en de Marrons veel meer aan goudwinning doen dan.de Inheemse stammen? Eten Marrons minder vis dan Inheemsen of wat?


  Maak melding

 4. Gefeliciteerd. Biedt uw proefschrift aan de goudbedrijven en de regering aan. En laat via het traditioneel gezag in het binnenland voorlichting geven, wat de gevolgen zijn van veelvuldig gebruik van kwik bij de goudwinning.
  Debieus, je gebruikt toch geen kwik voor je bezemsteel???


  Maak melding

 5. 👩‍🎓📚⚡️Gefeliciteerd Dr voorbeeld voor de rest, zulke berichten zie ik graag langs komen dan voel ik goed & trost dat ik een SRANANG SMA🇸🇷 bent🇸🇷❤️🧠🤝


  Maak melding

 6. Een beetje een verlate reactie van mij maar ook van harte gefeliciteerd met deze promotie. Het onderzoek en proefschrift legt in ieder geval de basis om in de toekomst, bij de economische ontwikkeling van het binnenland , ook de gezondheid van de inheemsen rekening med te houden .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES