3 op de 10 mensen van Surinaamse of Nederlands-Caribische afkomst voelt zich gediscrimineerd

27
3 op de 10 mensen van Surinaamse of Nederlands-Caribische afkomst voelt zich gediscrimineerd

Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat ongeveer 3 op de 10 mensen in Nederland met een Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst, zich gediscrimineerd voelen.

11 procent van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder zei dat ze zich in de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd hebben gevoeld. Van de mensen met een Surinaamse of Nederlands-Caribische herkomst voelden zich ongeveer 30 procent zioch gediscrimineerd.

De meestgenoemde gronden voor discriminatie waren ras of huidskleur en nationaliteit. Minder dan 1 op de 10 mensen die zich gediscrimineerd voelden, heeft dit ergens gemeld.

De uitkomsten volgen uit de Veiligheidsmonitor, een enquête waaraan 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen.

27 REACTIES

 1. voelen betekend nog niet dat je gediscrimineerd wordt.
  dus de hele stelling is al dom zonder enige uitleg
  gemodereerd

 2. Misschien is het ook deels door het gedrag dat jullie steeds laten zien. Doe ook eens aan zelfreflectie en let ook eens op de racistische en discriminerende opmerkingen die jullie naar anderen maken.
  gemodereerd

 3. Achterlijke huilebalken ze worden weer eens gediscrimineerd.

  Ik vind het logisch en alles is toch te verklaren. Zo is de mens nu eenmaal!
  Wat doe je dan ook in Nederland, het is/was van origine toch een blank land.

  Als blanke word je in Suriname toch ook zwaar gediscrimineerd, whats new?

  -Ze proberen altijd en overal je zuurverdiende euro’s uit je zak te kloppen.

  -Denken dat in Nederland de Euro’s aan de bomen groeien of zo!

  -Geven je de schuld van de slavernij, waar je zelf totaal niks aan kunt doen.

  -Je moet als blanke drie keer harder werken dan een ander en altijd met oplossingen komen.

  -Je moet als blanke altijd beter je best doen, dat wordt immers van je verwacht.

  -Als je witte kop boven het maaiveld uitkomt, dan word je bewust kleingehouden, bang voor hun eigen baantje!

  -Achter je rug om hoor je ze roddelen, totdat je ze bekritiseerd in hun eigen taaltje, dan weten ze niet hoe snel ze weg moeten komen, hypocrieten.

  -Gelukkig hebben de meeste blanken een groot empathisch vermogen en proberen ze van nature de lokale taaltjes eigen te maken en blijven niet in hun koeterwaals kletsen.
  Klinkt soms voor geen meter, maar ze proberen het tenminste.
  De meeste buitenlanders die ik kon in Nederland, zitten vastgeroest in hun cultuur en passen zich nooit aan. Tja dan moet ook niet zielig doen, dan roep je het over jezelf af.

  -Als ze je witte kleurtje zien, vragen overal meteen de hoofdprijs voor.

  -Als je een huurauto huurt, dan is altijd net toevallig die éne auto (jouw auto) beschadigd bij terugbrengen en mag je je creditcard trekken.

  -Als ze je witte kleurtje zien, slijmen ze er meteen op los, zo doorzichtig. Willen meteen aanpappen, terwijl ze je helemaal nog niet kennen.

  -Zwervers klampen je dagelijks aan omdat ze vermoeden dat je wel een zak met euries kunt missen.

  -De prijzen gaan meteen omhoog als ze je witte kleurtje zien en in hun ogen schittert meteen het dollarteken, marktprijzen schieten spontaan omhoog x2, taxi x4, woninghuur x3, boothuur x10.

  -Je kinderen, gunnen ze ook niks, krijgen nergens een baantje!
  Nog nooit een blanke achter de kassa’s gezien in de toko’s.
  Nog nooit een blanke gezien bij een Chinees eettentje.

  Als ze je voornaam en/of achternaam al horen, word je sowieso al buitengesloten.
  Enz. enz.

  Als witte ben je nota bene in een land, wat van Nederland is geweest.
  Mijn verre voorvaderen woonden er tenslotte veel eerder dan wie dan ook, veel eerder dan de Afrikanen, Chinezen, Javanen, Hindoestanen enz.

  Maar om nou meteen de racismekaart trekken en daar nou zo zielig over te gaan doen, je raakt er als blanke aan gewend hoor.

  Gelukkig kan ik mij daar niet druk om maken, ze doen maar, zouden meer mensen moeten doen.

  Ik wens al die gediscrimineerde huilebalken, heel veel succes met vinden van een plek waar je niet wordt gediscrimineerd door je kleurtje/afkomst/achterlijke gedrag!

  Je hele lang zielig blijven doen is veel makkelijker dan er wat van maken, zou het daar mee te maken kunnen hebben?

  Wie het weet mag het zeggen!
  gemodereerd

 4. Als ze zich eens een beetje meer cultureel zouden aanpassen en integreren in de Nederlandse maatschappij zouden de autochtone bevolking zich waarschijnlijk wat minder aan ze ergeren.
  gemodereerd

 5. Ik heb, toen ik nog in Nederland woonde, Nederlanders mensen, zoals Duitsers en Polen, die 100% op hen lijken zien discrimineren. Ik heb Nederlanders uit Amsterdam Limburgers zien discrimineren. De 7 van de 10 Surinamers, die beweren dat ze nooit discriminatie hebben ervaren in Nederland liegen, zijn gek, hebben een olifantshuid of hebben een enorm dikke plaat voor hun kop. Mensen discrimineren anderen als ze die als vreemdeling ervaren en als ze die vreemdelingen als hun concurrenten zien.
  gemodereerd

 6. Ik bedenk net ,dat je zo’n kop ook positief kan opstellen. 7 op de 10 Nederlanders van Surinaamse of Antilliaanse afkomst voelt zich niet gediscrimineerd. De Rest zijn waarschijnlijk de personen waar ik het eerder over had
  gemodereerd

 7. Ok en als het een feit is, wat is het beleid die hierop gemaakt wordt?
  En als er geen beleid hierop is, is het onderzoek niks anders dan een bevestiging van de realiteit.
  gemodereerd

 8. Laat jeGeen complex aanpraten, het probleem ligt niet by jouw maar aan de ander, lach en vergeef ,want zulke mensen zyn zielig.
  gemodereerd

 9. Als je als vreemdeling in een ander land wil wonen, is het je aan te raden je zo goed als mogelijk is, aan te passen aan je nieuwe woonplaats, leer b.v. de taal en de gewoonten van je nieuwe woonplaats kennen. Maar, al zou het je lukken om je volledig aan te passen en een voorbeeldige burger van het nieuwe land te worden, dan nog zouden de mensen, die er eerder woonden, in sommige situaties, de pest aan je kunnen krijgen of hebben, b.v. als je op school of de universiteit beter presteert, als je na heel lang wachten een woning toegewezen krijgt en zij nog moeten wachten, als je een van hun (knappe) mannen of vrouwen aan de haak slaat en zij het met een minder knap exemplaar of zonder een partner moeten doen, als jij een bevordering krijgt in het bedrijf waar je werkt en zij niet. In zulke gevallen zullen er altijd autochtonen of zij die denken dat ze meer rechten hebben dan jij, je het liefst weg hebben uit ‘hun land’, levend als hun hekel niet te groot is en als ze echt de pest aan je hebben is je dood.ook wel akseptabel.
  gemodereerd

 10. De beleving is bij een ieder anders. Is moeilijk terrein …
  Ee rasechte Suri uit ee Su volksbuurt zei s bombastisch tege me:
  “Ik laat me niet discrimineren!”
  Deze zou ee A3 of ee Papa J meteen ee zware klap verkope als ze hem zoude discriminere.

  En t extra ervan is , dat de goeden moete lijden; want de slechten [bijvoorbeeld criminelen] maken zich nie druk om zulke tories; ze slaan er meteen op los.
  Zo’n 40 jaar gelee las ik in de krant, dat in ee Haagse tram ee autochtoon jongetje met ee mes werd aangevallen door ee volwassen Suri, omdat de jongen ee racistiche opmerking ofzo had gemaakt naar hem toe. Hij werd net op tijd overmeesterd door omstanders.
  gemodereerd

 11. Zorg ervoor dat je Nederlands goed is. Houd je goed op de hoogte van het reilen en zeilen. Het is inderdaad zo dat mensen in eerste instantie kunnen neerkijken op je. Maar ,er is ook een tweede instantie dat je deze mensen duidelijk op hun plaats moet zetten. Dit is gewoon universeel. Vele mensen nemen geen voorbeelden over. Ze gaan uit van hun eigen gevoelens. Maar ,luister dan, wij hebben de wereld niet uitgevonden. Het is een triangel. Een driehoek waar de schepper bovenop staat. Jij en ik zijn de zijden van de driehoek. Je moet eerst uitgaan van de wetten van de top. De top is niet van de mens. Hele lange tijd geleden zijn er reeds wetten en regels uitgeschreven. Als je wilt redeneren, moet je eerst van die wetten en regels uitgaan. Die wetten en regels zijn een Kankantri. Vind niet opnieuw het wiel uit!
  gemodereerd

 12. Iam, jij denkt wel heel origineel zeg. Omdat Suriname eens van Nederland is geweest (gestolen van de inheemsen), meen je als blanke meer rechten te moeten hebben dan andere Surinamers, die later aankwamen in Suriname. M.a.w. je wilt een voorkeursbehandeling omdat je voorouders eens zeerovers en land rovers waren.. Ik heb ook nog nooit gehoord dat Bakras in Suriname harder moeten werken dan de rest van Suriname en dat de overige bevolkingsgroepen, alleen maar omdat iemand een wit kleurtje heeft, altijd denken dat die witte pier de wijsheid in pacht heeft en dat ze verwachten dat witte mensen altijd de enigen zijn die problemen kunnen oplossen envdevoverige bevolkingsgroepen niets zelf kunnen doen. Wat een verbeelding heb je, alleen maar omdat je huid sneller verbrandt in de Surinaamse zon en je door je bleke huid vatbaarder bent voor huidkanker. Voor huidkanker is er misschien genezing te vinden, ‘ma ferberde siki no abi dresi’.
  gemodereerd

 13. Ik heb er ook last van hoor, ik ben geen afro persoon. maar surinamers en antillianen dat ze gediscrimineerd ik heb het nooit gemerkt bij antillianen wel dat surinamers hard aangepakt worden door de politie en in boeien worden geslagen zelfs zwanger vrouwen. Ik zou dolgraag weg willen uit nederland mij vurige wens, want ik voel me niet thuis en klagen helpt geen moer, ik wil niet tussen mensen wonen die een hekel aan je hebben en kwijlen en je constant in de gaten houden, maar wegens prive omstandigheden hou ik het vol. Nederland is een land uit mij ergste nachtmerrie. God ziet alles. Ik zou zelfs niet in nederland willen sterven . Ik kots van nederland.
  gemodereerd

 14. Nederland is vol !
  Kom terug naar Suriname !

  Suriname heeft jou nodig !
  Suriname is jouw thuis !

  Liever welzijn dan welvaart !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 15. Als ik naar opsporing verzocht kijk, welke criminelen elkaar afmaken in NL of zie wie boetes in het OV krijgen en dan nog een grote bek opzetten dan begrijp ik die bakra’s wel. Er zijn hier zelf Suri’s die ze niet als vrienden willen hebben want ze hebben allemaal een issue.
  gemodereerd

 16. Iam , we zijn volkomen met je eens , en die henkes zal toen die in Nederland was wel het meest gediscrimineerd hebben , en nu hij hier is ?????? , zal hij het hier zeker ook doen
  gemodereerd

 17. Wat voor nut heeft dit.
  Onderzoek van 0,0.
  Racisme is er hoe je het went of keert.
  De donkere mensen hebben het moeilijk maar de kinderen uit ouders waarvan 1 wit en 1 donker die krijgen het nog moeilijker want geen van beide laat zijn of haar kind discrimineren.
  gemodereerd

 18. Discriminatie is er altijd wel een beetje.
  Soms op de achtergrond. Soms nier storend . Maar als je elke steen omdraait of achter alles wat zoek dan ga je het overal tegenkomen.
  Soms moet je gewoon jezelf overheen zetten en niet teveel aan storen (zeiken)
  Soms is het jaloezie en willen mensen je kwetsen of uit de tent lokken.
  Maar je moet je soms niet gek maken en gewoon verder gaan en dat ander jaloers zijn is hun probleem.
  gemodereerd

 19. Wow, wat een etnocentrisme bij het lam. Een superieur gevoel bij de witte mens van hier tot tokio zeg! Vandaar dat ze elkaar beschaafd afmaken met legale staatswapens. Want ze hebben het alleenrecht in de wereld en kunnen voor alles en iedereen bepalen, wat goed is en wat slecht. Zet die oogkleppen maar af, lammetje. De wereld is van ons allemaal!
  gemodereerd

 20. @ Lam goeie tekst zo hoort het ook gewoon de zaken benoemen zoals ze zijn.Alleen in Europa heb ik ervaren als kleurling met een niet westerse achtergrond je een achterstand heb die je moet inlopen en dat lukt niet iedereen( geld, sociale milieu, studie geluk en intellect) ,maar dat heeft niks met discriminatie te maken maar keuzes die ik zelf maak,alleen in de hemel en de hel is iedereen gelijk.
  gemodereerd

 21. Racisme en discriminatie is van alle tijden en zal altijd blijven bestaan. daar moeten wij mee leren leven. Het getuigt van een ongelooflijke schijnheiligheid om steeds te beweren dat alleen blanken discrimineren terwijl wij er beter in zijn. Wanneer doet de Surinamer eens onderzoek naar zijn eigen racistische inborst ?
  gemodereerd

 22. Wat doen jullie iedere keer zo akelig zielig. Ik kijk naar de reactie en ik sluit me aan.
  Idd proberen jullie wat te bereiken in deze maatschappij. Het woord discriminatie moeten ze verbieden ,het is namelijk een commerciële woord geworden. Ik ben buitenlander maar nooit een probleem gehad met blanken.
  gemodereerd

 23. Beste @lam,

  Je bent waarschijnlijk met de bijbel opgevoed. Heb j daarin geen enkele discriminerende tekst kunnen bespeuren? Echt niet?
  Wordt in het Oude Testament niet een bepaalde volk zonder omwegen voorgetrokken? Wordt jouw als christen (neem ik aan) niet geleerd dat alle anderen stom zijn, alleen de Jezusaanhangers geweldig zijn?
  Vetel het ons, mij.
  P.S: indien een blanke uit Amsterdam – een Ajax aanhanger – een blanke uit Rotterdam – een Feijenoord aanhanger – kan discrimineren en de hersens inslaan, waarom denk je dat grotere verschillen zoals ras, taal, huidskleur, afkomst, godsdienst, rijkdom, status, buiten dicriminatie zouden vallen?
  gemodereerd

 24. @Henkes
  Als je nu naar school was geweest, dan had je geweten dat…
  Er is niks gestolen van de inheemsen, het stukje land was van de Engelsen en ze hebben het met elkaar (Holland) gewoon geruild voor New York/Manhattan.

  Dus inderdaad vele malen meer rechten, dan import lui zoals jij en je afstammelingen!
  Wie waren er voor de Inheemsen, weet jij dat?

  Sorry, maar mijn voorouders waren geen zeerovers en land rovers!
  Wel harde werkers die iets van hun leven hebben gemaakt, de geschiedenis staat er vol mee!

  Wat waren jouw voorouders voor mensen?, juist ja, je kent ze niet eens, dus heel gauw je mondje houden.
  God mag weten wat jouw voorouders wel hebben uitgevreten, misschien wel slavenhandelaar?

  Enne “altijd denken dat die witte pier de wijsheid in pacht”
  Wel eens aan gedacht dat dat misschien ook wel zo is, de witte pier is immers wel naar school geweest.

  En vergeet niet, dankzij de kennis van de witte pier leef jij nu in Suriname i.p.v. in je hutje van koeienstront ergens in Verweggistan waar het leven verder geen drol voorstelt.

  Mijn witte huidje kan tegenwoordig goed tegen de zon hoor.
  Jouw donkere huidje heeft een gebrek aan vitamine D, zeurpiet.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.