OPINIE: ‘Journalisten!’

11
President, vp en DNA-voorzitter bieden excuses aan voor mishandeling journalist
Surinaamse journalisten houden een stil protest voor het parlementsgebouw.

[INGEZONDEN] – Ik vrees en ik denk met mij nog vele anderen, voor de onbekwaamheid van de Surinaamse pseudo ‘journalisten’! Het feit dat jullie collega dhr. Pinas door de rechter volkommen vogelvrij is gemaakt, moet jullie toch wel aan het denken zetten. Mits je beschikt over enige vorm van collegiaal gedrag.

Maar helaas dat hebben de journalisten totaal niet en trappen dus daarom maar elke open deur in waar het maar kan!

De huidige president heeft al sinds februari 2020 belooft dat er 4 miljard zou worden overgemaakt als hij president zou worden. Beste journalisten: inmiddels zijn we ruim 2 jaren verder en ook tig open deuren verder. Helaas is er geen journalist geweest die heeft durven vragen, wanneer die 4 miljard komt.

Hetzelfde geldt voor de vraag ‘hoe het nou zit met SURFIN NV, NEW SURFIN NV’ en dan krijg je nog een paar NV’S die uit een hanenhok komen. Eindresultaat is dat niemand er om vraagt! Ik snap het wel, niemand wil een handgranaat onder zijn auto dan wel erf, laat staan dat het projectiel ontploft. Tja, dan zijn de journalisten uiteraard monddood. Maar beste journalisten het projectiel is niet ontploft dus stel die vraag gewoon!

Ditzelfde geldt voor de wateroverlast momenteel in het land. Mensen staan tot hun enkels in hun voorzaal in het water en dat is enorm triest. Maar geen 1 journalist die vraagt wat de minister bedoelde met zijn woorden ‘we zullen de mensen straffen’. Deze zin is momenteel helaas wel erg letterlijk genomen, dat burgers tijdens de inflatie van 55,6% in 1 jaar zelf geld moeten gaan inzamelen voor een sluisdeur (waar is die 4 miljard diaspora geld gebleven, die was beloofd?).

Geen enkele journalist die vraagt wat het resultaat is van de minister van Bibi en ja ik heb het over dhr. Ramdin. Als we alle verhalen mogen geloven doet de beste man heel goed zijn werk. Echter zegt de realiteit iets anders en heeft hij de afgelopen 2 jaren louter en alleen geld uitgegeven aan dienstreizen en in mijn ogen, wat ik uit de pers heb gelezen, nutteloze ambassades te plaatsen. Want zeg nou zelf, hoeveel Marokkanen wonen er in Suriname en hoeveel Surinamers wonen er in Marokko en dan praat ik slechts over 1 ambassade hoor. De waarheid zegt ons, gezien alle foto’s en andere beeldmaterialen dat het haast lijkt op een wannabee selfie minister of in het slechtste geval een tassendrager van de president.

Helaas is ook hier geen enkele journalist die hier een vraag over stelt. Nee, het is niet zo moeilijk om te vragen wat het resultaat is van de minister van ‘say hip hop Bibi you don’t stop’. Hierdoor blijft alles voor de bevolking 1 grote zwarte dan wel dikke grijze wolk en laat nou net dat het grote probleem zijn in het binnenland van het prachtige land. Natuurlijk zijn deze mensen ook weer een dikke diaspora worst voor hun neus gehouden! Natuurlijk heeft de regering hun hulp en beterschap gewenst, maar helaas was de weg voor het paleis even belangrijker en dat samen met het tijdelijk lozen van de daklozen. Want stel je voor, dat een minister van (‘say hip hop Bibi you don’t stop’) Haïti een dakloze zal tegenkomen onderweg op de uiterst en extreem goede geasfalteerde weg naar het paleis toe.

Journalisten, waar blijven jullie kritische vragen die jullie jaren eerder wel hadden en blijkbaar nu ineens in het hier en nu te zijn verdwenen! Doe je werk en stel de vragen, dat wilt de bevolking horen in plaats van de tig open deuren open te trappen!

Warme groet,

Appie Konig

11 REACTIES

 1. Voor de Surinaamse (zg ) Journalisten, het volgende: Een Chinese spreekwoord
  luidt als volgt. Als ik een stijve hebt, strijk ik mijn hand over mijn hart.
  In het Surinaams vertaald is het: ”Té pipie trangla, mi Hatie safoe”
  DDB en zijn 40 rovers heeft het Su volk dik genaaid, maar Chan en Lonnie doet ook niet anders!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. appie konig , het zijn de zelfde journalisten die tijdens de dictatuur van ddb ook hun bek dicht hielden , toen hadden ze enigszins gelijk, want als ze hun bek open zou trekken en vragen stellen aan het regiem ddb nou dan hadden ze een kogel in hun rug , maar nu zijn het zeikers , ze moeten blij zijn dat ze nu geen kogel in hun rug krijgen , maar de meesten zijn geen journalisten maar pennenlikkers , let maar eens op als je ze ziet tijdens een interview zitten ze altijd met een pen in hun oren te krabben of ze denken dat de pen een lolly is
  gemodereerd

 3. Klopt.geen van de toen mondige journalisten durft nu kritische vragen te stellen
  gemodereerd

 4. Helemaal mee eens appie…

  Het niveau is gewoon erg laag. Er zijn tal van zaken die uitgezocht dienen te worden. Maar het ontbreekt aan de wil om te leveren. Ik lees dagelijks het lokale Surinaams nieuws en het is echt teleurstellend. Er is geen diepgang. Soms lijkt het alsof stukken van elkaar worden gecopieerd. De verslaggeving is gebrekkig. Niemand stelt inderdaad de vragen, die ertoe doen. Wanneer het sommige ministers te heet onder de voeten word. Komt die blaaskaak van Bibis de deskundigheid uithangen. Leg hem het vuur aan de schenen. Die man begaat flater na flater, maar toch is men niet tegen hem oogewassen. Of durft men gewoon niet de stap te zetten om kritisch te zijn en de vragen te stellen die de samenleving bezig houd. We lezen de hele dag korte stukjes over aanrijdingen in het verkeer. Pfff.. wat is nu echt belangrijk in deze crisis.!?

  Mensen zoals WAT.. hebben niets beters te doen dan in het verleden te blijven hangen en alles wat nu speelt terug te brengen naar toen. Suriname wilt vooruit en met deze huidige beleidsmakers komen, we ook geen stap verder. Chan regelt Melissa. Ronnie regelt broer! De soap gaat gewoon door.

  Journalisten zorg er voor dat u kritisch blijft, u bezit de macht om verandering te brengen…u bent de oog en oor van het Volk. U zit op de eerste rij… doe uw werk met liefde en passie..en wees eerlijk naar het Volk, maar ook naar uwzelf toe..
  gemodereerd

 5. Een stelletje amateuristische BOBBOS bij elkaar ,ik vraag me af waar,en welke opleiding zij hebben gehad,zij zijn voor een bami of een rotie te koop.die foto zegt al genoeg.
  gemodereerd

 6. Het probleem is, deze gasten werken voor een media en die bepaald voor ze. Ze mogen alleen info naar buiten brengen die ze is voorgekauwd.
  Ik luister niet eens meer naar 90 sec. Onbeschofte vent en je ziet zo gatlikker.
  gemodereerd

 7. Een journalist bijt zich onafhankelijk vast in een zaak, is zeer kundig op zijn desbetreffende vakgebied en probeert zo de onderste steen boven te krijgen, zonder eigen gewin.
  Is bovendien goed geschoold (veelal 4 jarige HBO) en goed qua taalvaardigheid.

  Conclusie:
  In Suriname zijn helemaal geen ‘echte’ journalisten, toen niet en nu niet, misschien komt het ooit.

  De ‘journalisten’ in Suriname zijn helaas gewoon veredelde verslaggevers.
  Een soort ramptoeristen met een camera/recorder/microfoon.
  Niks diepgraven onderzoek, meer typetjes van het ‘domme’ snelle werk, meelopers 1e klas.

  Wel eens een goede uitgewerkte documentaire gezien op de tv (in Suriname) waar men hoor en wederhoor toepast, ondersteund door journalisten, ik niet!

  Veelal alleen maar schreeuwlelijkerds, die een ander nooit laten uitpraten, gesteund door hun eigen politieke partijtjes.

  Echt onafhankelijke Surinaamse journalistiek is er helaas niet.
  gemodereerd

 8. Zowel in het dna als in de diverse media zijn deze onderwerpen tot in detail uitgelegd.
  Dat jij en het niet snuggere deel er niks van snappen, heeft geen link met de suri journalisten.

  Alleen maar dom geouwehoer.
  Ga een cursus ‘algemene ontwikkeling’ volgen misschien dat je het daarna begrijpt.
  Zat je in een ‘Amazone-slaap’ de afgelopen 2jr of zo.
  Ben je gestoord, 4 miljard diaspora geld, woehahaha. Foe do sang!
  Misschien kan de ‘Volgende’ regering dit voor jullie regelen, blijf liggen wachte in je hangmat jonge.

  Trouwens wie WAS nou de minister v buitenlandse zaken? Die slapende guyanese vetzak, yeah right die trok volle zalen.
  En welke minister v justitie heeft zijn ministerie bemenst met low life criminelen.

  Rommel!
  gemodereerd

 9. Eigenlijk heeft elk van de commentatoren een beetje gelijk. MDeaar de situatie in ons land is zo dat bij kritische vragen jij geen toegang meer krijgt tot de beleidsmakers. en dan ben je dan echt monddood. Ik zit mij vaak te ergeren aan het programma FOCUS op ABC …. wat een verheerlijking van LEANDRO . Nou en dat is een van ded media waar ik mijn hoop op had gezet. De gemeenschap is zo met elkaar verweven dat voor een kritische noot je niet in Suriname moet wonen.
  Helaas zie ik geen verandering optreden omdat ook de persmuskieten fuituboi zijn |
  gemodereerd

 10. Is Appie Koning weer uit zijn hok gekropen. Elders las is een stuk van een dwaas ( volgens LinkedIn ex politie en ex-ABN/AMRO) die de onzin verkondigde dat er amnestie gegeven moest worden voor de Misdaden tegen de Mensheid. We weten wel wie daarmee bedoeld wordt.
  Lijkt er veel op dat iemand er tranga bere heeft. Laat het HB snel komen en afgerond worden. Misdaden tegen de mensheid kunnne en mogen nooit onbestraft blijven. Het zal ook veel rust geven in het land. Hopelijk wordt er in het HB ook bepaald dat de daders, de gewetenloze criminelen, een flink bedrag aan nabestaanden en hun organisaties moeten geven. Het zou nooit genoeg zijn voor het leed maar wel deze criminelen beperken in hun criminele carriere die maar niet gestopt wordt
  gemodereerd

 11. Zo gaat het met macht in Suriname de ene schiet 15 mensen dood en
  wordt veroordeelt voor 20 jaren gevangenis straf maar wordt nooit
  opgepakt en die andere laat journalist mishandelen en krijgt geen straf.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.