maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEZ komt met regulering basisgoederen

EZ komt met regulering basisgoederen

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) komt met regulering voor wat betreft de basisgoederen. Minister Rishma Kuldipsingh heeft in een meeting met vertegenwoordigers van de winkeliersverenigingen een drietal zaken benadrukt, die zullen worden doorgevoerd. De aanwezige verenigingen waren: de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), de Vereniging van Winkeliers (VVW), de Stichting Vereniging van Surinaamse Winkeliers (St. VSW) en de Suriname Chinese United Association (SCUA). De meeting heeft op maandag 25 april plaatsgevonden.

Allereerst heeft de bewindsvrouw de medewerking gevraagd van de winkeliersverenigingen om mee te gaan met de ordening van de basisgoederen. Daarbij wordt aan alle supermarkthouders gevraagd om de basisgoederen op 1 bepaalde plek te zetten, zodat het voor de consument overzichtelijker is, waar ze de basisgoederen kunnen vinden. Dit vergemakkelijkt ook de controlerende werkzaamheden van de Economische Controle Dienst (ECD). Voor het ordenen van de basisgoederen hebben de supermarkten 1 maand de tijd en wel van 1 mei 2022 tot 1 juni 2022.

De supermarkten zullen van het ministerie om de twee weken ook een prijslijst met de maximumprijzen van de basisgoederen krijgen, die ze zichtbaar in hun winkels moeten plaatsen, zodat de consument ook aan zelfcontrole kan doen. Een ander aandachtspunt welke de minister ook naar voren heeft gebracht betreft het hebben van een goedgekeurde weegschaal in elke supermarkt. Indien deze ontbreekt, zal de ECD tijdens de controlewerkzaamheden maatregelen treffen.

Het ministerie bekijkt ook mogelijkheden voor het versturen van de basisgoederen lijst middels een app of sms bericht. Dit zal om de twee weken plaatsvinden, zodat de consument bij het doen van inkopen met de lijst in hun mobiel een beter overzicht heeft van de prijzen die op dat moment gelden.

De vertegenwoordigers van de verschillende winkeliersverenigingen die aanwezig waren bij de bespreking hebben hun medewerking toegezegd en hebben daarnaast ook aandacht gevraagd voor enkele uitdagingen waarmee ze te maken hebben. Vanuit het ministerie zal er een werkgroep worden samengesteld, waarbij van elke vereniging 1 vertegenwoordiger zitting zal nemen, die de knelpunten als ook de oplossingenmodellen kan aandragen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Goed begin strak blijven ” niet verslappen anders word het de zelfde SITUATIE van VOORHEEN , de bevolking zit niet op te WACHTEN.
  OOK MOETEN DE AMBTENAREN DIE BELAST ZIJN MET DE CONTROLE NIET MET FRAUDULEUZE ACTIE BEZIG HOUDEN ,WIE BETRAPT WORD MOET ZONDER PARDON DE GEVANGENIS IN DAAR BROMMEN . TRANSPARANT BELEID .


  gemodereerd
 2. Hopelijk niet een van de plannen of voornemens die toch niet waargemaakt worden. Zal de consument zeker tengoede komen.


  gemodereerd
 3. Meisje ga mooi slapen. Je kwam met opschuif over zonneblodm olie dn pakte ht zg af, de gasten kregen ht weer en mogdn ht voor srd 36 duurder verkopen. Wie hou je voor de gek?? Donder dus lekker op. Boevenbende


  gemodereerd
 4. Jammer dat ex minister Walden hier niet is opgekomen , maar nu zal EZ erop toe zien dat de winkeliers zich aan de richtlijnen houden , EZ U moet ervoor zorgen dat tussenhandelaren het veld ruimen , de meeste basisgoederen zijn import en die tussenhandelaren voeren de prijs op van die producten , de winkeliers moeten rechtstreeks bij groothandel bestellen , alle tussenschakels maken de goederen duurder.


  gemodereerd
 5. we zien wel de aardappelen en uien van de vorige vp , maar deze moeten wel echt betaald worden , maar waar de vorige vp toen gebleven is met die aardappelen en uien , ra ra ra ra , want toen was er geen schaarste van die producten , je kon ze gewoon kopen , o ja voor een stem voor de n.p kreeg je ze gratis


  gemodereerd
 6. Wat een kolder van deze minister. Welke winkelier laat zich vertellen, en wel door iemand van buitenaf, hoe hij of zij haar vakken in de winkel moet indelen. En dat vraagt deze minister aan de winkeliersvereniging met drogredenen. Straks gaat de minister ook komen vertellen aan de winkeliers hoe zij hun winkel moeten runnen welke goederen zij mogen verkopen enz. 🤮
  De winkeliers, weten wel beter, maar hebben gedacht, ach ze is nieuw, laten wij maar niet moeilijk doen, kan later nog.
  Zo werkt deze minister, popi Jopie uithangen en verder niks meer.

  En nu komt het, toen de winkeliersverenigingen vroegen naar haar medewerking over bepaalde issues, toen was het ineens, wij gaan een commissie (werkgroep) instellen om deze problematiek op te lossen.
  Zodra een minister (regering) de medewerking inroept of vraag van de actoren in het veld, dan krijgt zij meestal alle toezeggingen, maar omgekeerd, wanneer de actoren aan de minister(regering) haar medewerking vraagt over bepaalde klemmende aandachtspunten op te lossen, krijgt men steevast te horen, wij gaan hierover een commissie instellen en verder gebeurt er niks meer. Het is een vast patroon van deze overheid, het onvermogen van de leiders verbloemen, hier en daar een commissie of werkgroep formeren. Weet de president onderhand hoeveel commissies hij al heeft ingesteld.
  President, wij wachten nog steeds op de uitkomsten van uw evaluatie van de accommodaties (welke commissie was hiermee belast????). Een “schijn” reshuffeling hebben wij recent mogen meebeleven, wat voor “schijn” komt er nog.

  Misschien moet hij ook een commissie van ‘dom” Surinamers instellen met een vertegenwoordiger uit de groep ‘slim’ Surinamers. (Misschien iets voor Para expres) 😜
  En een commissie van blablablabla met onze ‘apostel’ Passant als voorzitter 😂


  gemodereerd
 7. Eindelijk goede maatregelen genomen door minister Kuldipsingh, pluimpje verdient. Hoop dat ze ook strengere regels zal treffen met de winkeliers. Geen geijkte weegschaal, een waarschuwing en binnen een week wel een geijkte weegschaal. Zijn de prijzen niet zichtbaar en ook te duur aangeprijsd dan ook moet de prijs aangepast worden. De prijzen mogen niet dan 5 á 10 cent verschillen met andere supermarkten. Bij 3de controle bij de winkelier niets heeft gedaan of enkele aanpassingen minder 50% dan wordt direct de vergunning ingetrokken en de winkeldeur en ramen verzegeld, totdat alles is aangepast.
  Ook moet de minister een meldpunt/kliklijn openen waar klanten kunnen bellen dat de winkel in z’n buurt te duur is.
  Ook moet minister de winkel Choi ook aanspreken want hij verkoopt alles verschrikkelijk duur, Choi is een boetiek voor levensmiddelen.
  En hoopt dat de winkeliers die aangesloten zijn bij een stichting of vereniging dat ze 1x per maand ook levensmiddelen in actie doen, dat het aantrekkelijk wordt voor de bewoners van Suriname. Zoals AH, Jumbo en andere supermarkten in Nedeland.

  Hoop dat de minister ook een aanpassing zal brengen voor sigaretten en Alcohol. Ook dat ze niet voor de supermarkt of op straat hun alcohol opdrinken, dit moet ze bespreken met minister Nurmohamed. Dit zo beter zijn voor het land als visitekaart, ook dat buitenlandse studenten en toeristen zich veilig voelen om naar de supermarkt te gaan. Suriname staat bekend dat de Surinamers liever alcohol nuttig in de ochtenduren dan thee of koffie met hun vrienden op de hoek van de straat of voor de deur van de supermarkten.


  gemodereerd
 8. Gedurende de pakketten verkoop van de VHP was opgemerkt dat de tussen handelaren werden overgeslagen om het product goedkoper te verkopen. Zo kan er een vergunningen systeem worden opgezet om tussen handelaar te zijn voor eerste levens behoeften producten. Zo kan men het aantal tussen handelaren regelen en de prijs laag houden. Bijv. Inplaats van 6 tussen handelaren naar 2 terugbrengen. Als mogelijk kunnen winkelieren rechtstreeks van de importeur kopen en de transport zelf betalen. Ze kunnen daarvoor een inkoop groep vormen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES